Fostul presedinte Traian Basescu cere ingrijorare fata de Moscova: Rusia nu se va opri pana nu controleaza gurile Dunarii. Vladimir Putin, inteligent si inflexibil. Masacrul de la Fantana Alba, un Katyn romanesc

T.d. | 06.04.2015

Pe aceeași temă

Bucurestiului nu trebuie sa ii fie frica de Moscova, dar trebuie sa manifeste ingrjiorare, a spus luni seara Traian Basescu. Fostul presedinte a sustinut ca “Rusia nu se va opri pana cand nu controleaza tot sudul Ucrainei pana la gurile Dunarii”. In ce priveste un raspuns politic in acest context, Basescu a vorbit despre o crestere a bugetului Apararii.
 

("Vladimir Putin - inteligent si inflexibil", Traian Basescu)
 

Rusia nu se va opri pana cand nu controleaza tot sudul Ucrainei pana la gurile Dunarii”, a spus fostul sef de stat, invitat luni seara intr-o emisiune TV. Intrebat daca Romaniei ar trebui sa-I fie frica de Moscova, Basescu a evitat sa aprobe acest mesaj, “dar ingrijorata trebuie sa fie”.
 

Mai multi bani la Aparare

Traian Basescu a pledat pentru o crestere a bugetului Apararii. “Toate statele au investit masiv in capabilitati - Polonia, tarile Baltice, Suedia, Norvegia. Sute, mii de militari, echipament greu de lupta american se disloca in Romania si in Polonia si in tarile Baltice”, a spus fostul presedinte, aratand ca “eu, daca as fi fost presedinte si premier, as fi dat si eu ca tara baneficiar al acestui efort si, auzindu-l pe premier ca are excedent la incasari, as fi spus crestem bugetul apararii cu 200, 300 mil euro”.

Basescu a sublinat ca a fost “intotdeauna” ingrijorat” cu privire la actiunile rusesti in zona.

 “Acest tandem – Crimeea, Gurile Dunarii - ii fac stapanii Marii Negre. Fara gurile Dunarii sunt jupani, dar nu si stapani, pentru ca gurile Dunarii ii ofera culoar pana in inima Europei”, a explicat Basescu.

Totusi, arata el, “sunt foarte multi oameni care sustin solutia unei apropieri de Rusia si in presa, si in politica, si in randul cetatenilor probabil”.
 

Fantana Alba, un “Katyn” romanesc

In privinta masacrului de la Fantana Alba, Basescu a vorbit despre dimensiunile unui “genocid”.

Cred ca evenimentul trebuie sa aiba dimensiunile genocidului de la Katyn; pe de alta parte, trebuie gasit un moment politic prielnic, a spus fostul lider roman.
 

Putin – inteligent si inflexibil

Basescu a vorbit si despre intalnirile cu liderul Rusiei, Vladimir Putin.

Oficial de 2 ori. Intre 4 ochi am discutat de patru ori, la summituri la care am participat amindoi, si nu am avut discutii mai mici de 30 de minute. E un om inteligent si extrem de inflexibil cind vine vorba despre Rusia si obiectivele sale”, a explicat fostul presedinte.

Basescu a criticat Occidentul pentru lipsa de actiune, in dosarul ucrainean.

Occidentul a ratat ocazia sa-l opreasca pe Putin, nu-l va opri. Putin va ajunge la Gurile Dunarii imediat ce prinde momentul oportun. Acum l-au lovit si cu sanctiunile, si cu pretul petrolului. Daca avea pretul petrolului la 100 de dolari... Putin are 40.000 de soldati in Crimeea, la o azvirlitura de bat de Odessa”, a explicat cel care a avut doua mandate de presedinte al Romaniei.

Potrivit lui Basescu, Romania trebuie sa evite sa permita Rusiei sa ajunga la granitele sale.

Romania nu trebuie sa fie vecina cu Rusia. De cite ori am fost vecini, ne-a mers prost”, a mai spus Traian Basescu.
 

Nationalismul “pagubos” al Ucrainei

In alta ordine de idei, intrebat daca Ucraina are o atitudine “cumsecade” fata de romanii din Bucovina, Basescu a replicat: “Categoric nu”.

Ucraina nu are experienta ca stat, s-au infiintat ca stat dupa destramarea URSS. Inca au nationalism pagubos, inca limiteaza drepturile minoritatilor. Eu stiu de pe vremea lui Iuscenko - mi-au inchis orice posibilitate sa dam carti romanilor. E un nationalism care nu le va face bine. Amintiti-va ca dupa instalarea primului Guvern de dupa Maidan, prima lor grija a fost sa anuleze o lege care dadea dreptul al invatamant in limba minoriotatilor (legea nu a fost promulgata - n.red.)”, a argumentat Basescu.

Iar acum se pare ca e un proces prin care se incearca inregimentarea in armata a minoritarilor, in conditiile in care multi militari ucraineni dezerteaza”, a mai spus el.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22