Eugen Tomac (PMP) anunta atingerea pragului de semnaturi pentru o comisie parlamentara privind investigarea masacrului de la Fantana Alba

T.d. | 01.04.2015

Pe aceeași temă

O comisie speciala pentru investigarea si aflarea adevarului privind masacrul de la Fantana Alba va fi infiintata, potrivit unui anunt facut de presedintele PMP. Eugen Tomac a declarat miercuri la Suceava ca a fost atins numarul necesar de semnaturi ale parlamentarilor in acest sens. La Fantana Alba, in 1941, autoritatile sovietice au ucis un numar inca neclar de romani (se vorbeste despre cifra de 3.000), organizati in procesiune pasnica.

La 1 aprilie 1941, locuitori din mai multe sate de pe valea Siretului, parte a teritoriul ocupat in 1940 de Uniunea Sovietica, purtand in fata un steag alb si insemne religioase, au format o coloana pasnica de cateva mii de persoane si s-au indreptat spre noua granita sovieto-romana cu intentia de a ajunge in Romania. Cu aproximativ trei kilometri inainte de granita cu Romania, granicerii sovietici ascunsi in padurea Varnita au tras in grupul de oameni cu mitraliere, iar cei raniti au fost ucisi apoi cu lovituri de sabii si harlete sau ingropati de vii.

Numarul exact al victimelor nu a fost aflat vreodata. Conform datelor arhivate de autoritatile sovietice, 20 de persoane au fost ucise in incercarea de a trece granita, insa potrivit listelor realizate mai tarziu numarul victimelor din doar sase sate bucovinene era de 44 de persoane. Alte estimari ale martorilor locali dau si peste 2.000 de victime, ucise direct de mitraliere, altele ranite si ucise apoi cu lovituri de sabii si harlet sau ingropate de vii.

Tomac, care a participat, miercuri, in Ucraina, la Fantana Alba, la comemorarea victimelor masacrului din urma cu 74 de ani, a anuntat, la Suceava, intr-o conferinta de presa, ca exista semnaturile necesare pentru infiintarea Comisiei speciale pentru adevar privind masacrul de la Fantana Alba.

El a spus ca numarul minim de semnaturi pentru inregistrarea cererii pentru infiintarea comisiei este de 51, dar ca cererea a fost semnata de 55 de parlamentari din mai multe formatiuni politice.

Tomac a aratat ca, avand in vedere scopul acestui demers, crede ca in cursul actualei sesiuni parlamentare va fi infiintata aceasta comisie parlamentara.

"Printr-o regie diabolica a NKVD, peste trei mii de romani care nu au dorit sa ramana in URSS au fost omorati", a spus Tomac, care considera ca "este important sa privim cu recunostinta spre acesti oameni care au dorit sa ramana buni romani in tara lor".

El a mai spus ca nici pana in prezent nu se stie exact cati romani au fost omorati si de unde erau ei.

"Statul roman are obligatia sa creeze aceasta comisie la nivel parlamentar", a spus Tomac, potrivit Hotnews.

La randul sau, presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Cristian Diaconescu, a aratat ca acest demers este unul normal.

"Mi se pare un gest cat se poate de normal. O alta tara, daca ar avea cetateni ucisi bestial de o forta politica in alt stat ar face un scandal pe care nici nu ni-l putem imagina. Tine si de onoarea statului nostru daca stie sa-si revendice drepturile", a spus Diaconescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22