Florian Coldea, directorul interimar al SRI, audiat in Comisia de control din Parlament. Udrea NU a trimis nicio SESIZARE

P.c. | 09.02.2015

Pe aceeași temă

Georgian Pop, presedintele Comisiei de control a SRI din Parlamentul Romaniei, a anuntat ca Florian Coldea, directorul interimar al Serviciului Roman de Informatii, va fi audiat in aceasta dimineata. Pop a precizat ca nu s-a primit nicio solicitare in acest sens, ci comisia s-a autosesizat, avand in primul rand in vedere impactul acuzatiilor publice facute in ultima perioada la adresa SRI, relateaza Hotnews.

 

"Tematica audierilor de astazi a fost comunicata de saptamana trecuta printr-un comunicat: starea de securitate a Romaniei la inceputul anului 2015, principalele riscuri la adresa securitatii Romaniei in 2015, impactul legislativ asupra activitatii SRI - ne referim la legile respinde, vom analiza situatia generata de demisia domnului Maior si impactul acuzatiilor publice facute in ultima perioada la adresa SRI (lansate de Elena Udrea - n.red.). Ne aflam la comisie in situatia de autosesizare in acest caz, nu s-a primit nicio adresa, nicio solicitare. Nimeni nu ne-a trimis nimic oficial la comisie sa verificam, suntem in situatia de autosesizare", a declarat Georgian Pop. 

 

CITITI SI : Elena Udrea, despre seful interimar al SRI, Florian Coldea: I-a solicitat lui Dorin Cocos sa ii dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghita. Udrea vorbeste despre un parteneriat Coldea-Kovesi

 

Camera Deputatilor precizase, anterior, intr-un comunicat, ca audierea conducerii interimare a SRI va include urmatoarele tematici: 

 

  • evaluarea starii de securitate nationala a Romaniei la inceputul anului 2015; analiza principalelor riscuri (riscuri geopolitice, asimetrice - terorism, trafic de armament -  cibernetice, spionaj, criminalitate organizata transnationala etc.);
  • perspectivele de evolutie ale principalelor riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei  in anul 2015 si pregatirea SRI pentru contracararea acestor riscuri;
  • analiza situatiei generate de demisia domnului George Maior din functia de director al SRI;
  • analiza situatiei generate de afirmatiile/acuzatiile la adresa SRI si a conducerii interimare a SRI, aparute in spatiul public in ultimele zile;
  • analiza impactului modificarilor legislative din ultima perioada asupra activitatii SRI.

 

CITITI SI: Elena Udrea, vizata de doua cereri de arestare preventiva: Este un asalt impotriva mea. Florian Coldea nu a vrut-o pe Alina Bica la DIICOT. Bica a fost pusa sub ascultare de Kovesi

 

Acuzatii la adresa lui Florian Coldea

 

Elena Udrea a lansat, începând de vineri, 30 ianuarie, acuzaţii grave la adresa lui Florian Coldea.Udrea l-a acuzat pe Coldea că i-ar fi cerut fostului ei soţ, Dorin Cocoş, să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru televiziuna acestuia. De asemenea, Udrea l-a acuzat pe Coldea de implicare în campania electorală, prin coordonarea unei campanii de denigrare la adresa sa. La câteva zile, după ce procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a Elenei Udrea şi în dosarul Microsoft, fostul ministru al Dezvoltării a povestit cum un alt nume din acelaşi dosar, Dinu Pescariu, a rugat-o să intervină la actualul şef interimar al SRI, Florian Codlea, relateaza Gandul.

 

Acuzaţii la adresa lui Codlea a adus şi Alina Bica, Fosta şefă a DIICOT. Potrivit acesteia, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut să reanalizeze situaţia lui Ovidiu Tender, în dosarul Carom, dată fiind poziţia în Africa a acestuia din urmă şi contractele pe care urma să le deruleze.

 

CITITI SI: Elena UDREA, atacuri la generalului SRI Florian COLDEA si la sefa DNA, Codruta KOVESI: COLDEA conduce Romania intr-o mana cu CATUSELE, care sunt la KOVESI, si in alta mana cu SECRETELE tuturor

 

Cine sunt cei opt care-l vor audia pe Coldea

 

Audierea lui Florian Codlea, care va începe luni, de la ora 10:00, va avea loc cu uşile închise. Preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, a afirmat într-o postare pe Facebook că audierea va avea loc, "ca întotdeauna, conform normelor legale în vigoare, iar conţinutul oricărei audieri a conducerii SRI este redat în documentele oficiale care rezultă din acea audiere", relateaza Gandul.

 

"Mă refer, aşadar, la documente oficiale care aparţin statului român, care sunt oricând opozabile justiţiei, astfel încât efectuăm cu maximă responsabilitate şi rigoare aceste audieri. În plus, la audieri, fiecare membru al Comisiei parlamentare, atât de la putere cât şi din opoziţie are dreptul şi libertatea de a adresa orice întrebare pe care o consideră necesară lămuririi oricărui aspect dezbătut în cadrul audierilor", a scris Georgian Pop pe pagina personală de Facebook.

 

Comisia este formată, în prezent, din opt membri, dintre aceştia, doi parlamentari acuzaţi de fapte de corupţie, doi absolvenţi ai Colegiului Naţional de Informaţii, un fost ofiţer SRI şi un traseist.

 

Preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, este un tânăr deputat PSD. Cunoscut din stenogramele Wikileaks sub numele de „Deep Throat”, când transmitea americanilor despre planurile PDL şi PSD de formare a noului guvern. La vremea respectivă, Pop vorbea despre despre "persoanele proaste şi lacome" din PSD, "povara specială Năstase”, în timp ce despre Victor Ponta spunea că "numai gura e de el".

 

Georgian Pop este deputat PSD din 2008, acum fiind la al doilea mandat consecutiv. A absolvit, în 2009, Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” - Colegiul Naţional de Informaţii, an în care şi-a obşinut şi doctoratul în Sociologie, la Universitatea Bucureşti.

 

În 2007, el a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Mai mult, în 2005, Georgian Pop a urmat programul George C.Marshall - "European Center for Security Studies - Leaders Program in Advanced Security Studies", plus un stafiu de pregătire, în 2003, la Departamentul de Stat al SUA.

 

Vicepreşedintele comisiei, deputatul Octavian Popa, este şi el absolvent al Colegiului Naţional de Informaţii. Licenţiat în istorie şi cu un master în dreptul mediului şi altul în management, Popa este la al doilea mandat de deputat, ales pe listele PNL.

 

Senatorul UDMR Verestoy Attila este secretarul comisiei de control al SRI. Ales în Parlament încă din 1990, de numele lui Verestoy se leagă numeroase scandaluri legate de defrişările ilegale de păduri, căpătând porecla de “Drujba lui Dumnezeu”.

 

În 1994, udemeristul a absolvit Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti, în timp ce în 1996 se regăsea şi el în programul “George C. Marshall” din Germania, la Colegiul de studii strategice.

 

În plus, Verestoy Attila are şi un doctorat în chimie anorganică şi protecţia mediului.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22