Congresul PNL. Quintus: Declar ALES CA PRESEDINTE al PNL pe domnul Klaus Iohannis. Iohannis: Vom reusi sa schimbam Romania in bine

T.d. | 28.06.2014

Pe aceeași temă

Partidul National Liberal are un nou presedinte, in persoana lui Klaus Iohannis, dupa centralizarea voturilor delegatilor prezenti in sala. Iohannis a castigat cu 95% din voturi, in fata contracandidatului sau, Ioan Ghise.

UPDATE Klaus Iohannis, presedintele PNL, ora 15.00: Va multumesc pentru votul de incredere. Este un vot coplesitor. Acest rezultat, pentru mine, este foarte emotionant. Am indraznit sa vin in fata dvs. sa va cer votul, am prezentat o motiune care cred ca poate fi castigatoare pentru PNL, dar acest vot masiv este foarte frumos. Multumesc mult.

Multa lume m-a incurajat sa fac acest pas. Si lor le multumesc de asemenea. PNL are foarte multe resurse. Foarte multi oameni capabili de lucruri mari. Foarte multi oameni deosebit de competenti. Acest lucru ma face sa fiu convins ca vom reusi, impreuna, sa facem ce am promis.

Sunt convins ca vom reusi sa schimbam Romania in bine.

Lumea are asteptari foarte mari de la noi. Suntem un mare partid. Dar niciodata un partid nu poate sa fie prea mare.

Invit inapoi in partid pe cei care au decis, temporar, ca este mai bine in afara partidului.

Va asigur ca vom reusi prin noi insine.
 

REZULTATELE VOTULUI PENTRU PRESEDINTELE PNL: 1519 voturi exprimate, 1478 voturi valabile: Klaus Iohannis: 1334 voturi, Ioan Ghise: 144 voturi, voturi nule: 41
 

Mircea Ionescu Quintus, ora 14.55: Declar ales ca presedinte al PNL pe domnul Klaus Iohannis.
 

Stiripesurse prezinta doua documente de la congresul PNL, de sambata. Prezentate cu titlu neoficial, cele doua liste fac referire la alegerile vicepresedintilor liberali.

4 astfel de liste circula printre delegatii la congres, conform sursei citate.
 

Cristian Adomnitei (PNL), 14.35: PSD se declara pro-atlantist si pro-american, insa nu ezita sa semneze contracte cu firme din Republica Populara Chineza. Trebuie sa asiguram un stat corect cu cetatenii sai, in care sa nu iti mai fie frica sa traiesti.

Care este explicatia pentru care PSD sta atat de bine in sondaje? Este evident ca PSD urmareste sa mentina enclavizarea tarii, sa mentina o saracie, la nivelul populatiei, care sa ii asigure voturi in continuare.

Astazi suntem nevoiti sa facem ce trebuia sa facem de la bun inceput: marele partid de dreapta.

Avem un unic parteneriat strategic - cu SUA si ne vom respecta angajamentele fata de aliati. Dar acest lucru se face cu responsabilitate. Iar asta incepe aici, cu PNL.
 

14.00: Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a lansat un atac dur la adresa PDL, in cadrul congresului liberalilor, de sambata, la Palatul Parlamentului, conform Hotnews.

“Nu as vrea sa vindem PNL pe un pret mic. Cand cineva te ajuta sa treci puntea spre Iad nu merita sa mai stai cu el la masa”, a afirmat Nicolai, cu privire la proiectul de unificare a dreptei.

Ea a aratat insa ca Emil Boc, Roberta Anastase, Gheorghe Flutur sau Teodor Stolojan sunt oameni care au tradat PNL, dar stau la masa discutiilor acum.  "Am incredere ca sunt liberali care il vor servi pe cetatean, si nu grupurile de interese. Sunt liberali care vor proteja aceasta tara, nu o vor vinde. Bratianu spunea ca tara se conserva, nu se vinde. Stimati colegi, nu as vrea sa vindem pe pret mic PNL, care este un partid istoric", a afirmat europarlamentarul.

Norica Nicolai a subliniat ca principala preocupare a liberalilor trebuie sa fie identitatea partidului.

"Suntem, dl presedinte, la al XXVIII-lea congres si sunt sigura ca toti care ascultati si cei care nu ascultati sunteti interesati ca PNL sa aiba multe congrese inainte. Identitatea acestui partid este prima noastra preocupare si vreau sa va multumesc, dl Mircea Ionescu-Quintus, ca ieri (n.r. vineri) ati reusit sa promovati acel amendament care vorbeste de noi, de istoria noastra, de numele nostru. Imi doresc, dl presedinte, nu doar sa se vorbeasca despre ele intr-un viitor statut, imi doresc ca doctrina liberala, ca istoria liberala, care se confunda cu istoria Romaniei, sa fie si doctrina unui viitor partid, pentru ca altfel suntem la vorbe", a sustinut Nicolai.

Ea a facut referire si la declaratia lui Sorin Frunzaverde, care saluta, la inceputul lunii, aderarea PNL la Partidul Popular European (PPE).

"Cred ca dl Frunzaverde, care se bucura de acel moment, (...) va fi unul dintre oamenii care se va intoarce acasa odata cu marea fuziune", a spus Nicolai.

Eurodeputatul liberal a precizat ca afilierea unui partid la o familie europeana este nu numai o chestiune de doctrina, dar si de onoare, criticand decizia PNL de a parasi grupul liberal european si a se afilia la PPE.

"O optiune politica de afiliere a unui partid ramane nu numai o optiune de doctrina, ci si de onoare. Cand alaturi de o familie, care te-a sustinut pe tine si pe cei 7 milioane de romani, care au fost acuzati de lovitura de stat, cand o familie te sustine ca partid si ca tara nu ai voie sa-i spui la televizor ca divortezi, pentru ca, din pacate, aici si nu numai aici politica pe televizor pare ca a distrus legatura dintre partide si cetatean", a mai spus Norica Nicolai.
 

12.35: Incepe votul pentru alegerea presedintelui PNL. Votul se face in ordine alfabetica, la nivel de judet.
 

12.00: Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, conduce lucrarile congresului, prezentand programul de lucru si candidatii pentru functiile de conducere.
 

Ioan Ghise (PNL), 11.30: Suntem aici sa facem patru lucruri: deciderea fuziunii cu PDL, desemnarea candidatului la presedintia Romaniei, afilierea la PPE si alegerea unei noi conduceri.

Cei doi candidati la presedintia partidului reprezinta doua optiuni fundamental diferite.

Fosta conducere a plecat din cauza esecului de la alegerile europarlamentare. Esecul a fost posibil pentru ca cetatenii ne-au sanctionat schimbarea directiei politice. Un partid care aspira sa devina primul partid al Romaniei, un partid cu o istorie de 140 de ani este dator sa tina cont de nevoile, asteptarile si sperantele de mai bine ale cetatenilor romani.

Atunci cand partidul a respectat aceste deziderate, a avut succes. Cand nu a facut-o, a fost sanctionat.

Guvernarea liberala intre 2005 si 2008 a demonstrat ca in 4 ani de guvernare este posibil ca, in Romania, veniturile oamenilor sa se dubleze. Trebuie sa ne asiguram ca PNL va deveni primul partid al tarii.

Ne aliem cu cei care, atunci cand au avut puterea politica, au demonstrat ce pot face: au taiat salarii, pensii, au dublat datoria publica a tarii, au aratat dispret in fata Constitutiei si a legii. Este o problema de onoare. (cu referire la PDL, n.n.)

PNL are ca presedinte de onoare pe domnul Mircea Ionescu Quintus, care a cunoscut personal ce inseamna opresiunea regimului comunist: batai, amenintari, represiuni.

PSD il are ca presedinte de onoare pe domnul Ion Iliescu, simbol al comunismului usor reformat.

PDL – adevaratul FSN al anilor ’90 – il are ca presedinte de onoare pe Basescu Traian.
 

Klaus Iohannis, presedintele interimar PNL, 11.23: In acest moment, conducerea interimara a PNL depune mandatul si se retrage.
 

Crin Antonescu (PNL), 10.40: Imi este greu sa comprim in 5-10 minute tot ce am experimentat in ultimii ani. A fost, probabil, una dintre cele mai agitate perioade din istoria post-decembrista a politicii romanesti. Va vorbesc ca un presedinte la capat de mandat.

Exista, la capatul acestei perioade, cateva invataminte cu privire la responsabilitate si democratie.

Astazi vom avea congres in care, spre deosebire de ultimele doua congrese, vom adopta un alt sistem de alegere a conducerii. La ultimele doua congrese am avut un vot pe lista. De data aceasta, vom vota uninominal.

Si intr-o formula si in alta, vorbim despre alegeri libere.

Au fost decizii grele. Noi toti am decis, in 2009, ca oricat ar fi de greu, PNL trebuie sa ramana in opozitie. Am inteles ca numai din opozitie poti apara institutiile democratice.

O alta decizie foarte grea a fost alianta Uniunii Social Liberale (USL) – o decizie greu de explicat, insa o decizie necesara la acel moment, din cauza pericolului regimului Traian Basescu. USL este o decizie pe care mi-o asum in intregime.

PNL nu a facut concesii in guvernarea USL. Noi nu am acceptat introducerea unor elemente de legislatie care sa afecteze statul de drept si sansa unei justitii independente in Romania.

Se uita ca asa-zisa “Martea Neagra” n-a fost neagra, tocmai datorita noua. Noi am salvat jefuirea Romaniei, prin asa-numitul proiect Rosia Montana.

PNL si-a respectat valorile si programul, in USL, de pe picior de egalitate. Atunci cand aceste lucruri nu au mai fost respectate, cand PNL nu a mai fost tratat ca un partener perfect egal, impreuna am luat decizia ca partidul nu mai poate ramane intr-un proiect care ii desfigureaza identitatea. O decizie grea, pe care nu am ezitat sa mi-o asum, ca lider al partidului, indiferent de costurile de imagine.

In 2012 nu s-a produs nicio lovitura de stat, ci s-a produs o sfidare a vointei populare exprimata majoritar. Atunci am avut puterea, spre diferenta de Victor Ponta, sa imi asum ceea ce au cerut romanii la referendum si sa imi mentin pozitia.

Atunci am avut curajul sa spun ca Presedintele Romaniei nu primeste ordine de la nimeni, decat de la poporul roman.

Congresul de astazi este incarcat cu decizii cruciale pentru viitorul PNL. Una dintre aceste decizii este afilierea liberalilor la Partidul Popular European (PPE). PNL va lua astazi o decizie care va fi mai importanta decat toate celelalte. PNL are sansa de a merge acolo unde ii este locul, in cea mai puternica familie europeana, in dreapta europeana. Noi stim cat de mult a costat PNL faptul ca in 2003, aceasta tema a fost tratata cu superficialitate. Ar fi interesant sa ne intrebam care ar fi fost istoria liberalilor, daca in 2003 luam decizia corecta.

Conducerea acestui partid nu a iesit suficient dintr-un provincialism care afecteaza intreaga scena politica. Nu ne-am conectat la modul european de a face politica.

Imi pare mai important sa meditam impreuna asupra responsabilitatii. Astazi, mai mult ca oricand, noi toti nu ne putem deroba de nicio raspundere. Pentru deciziile luate azi, fiecare trebuie sa isi asume responsabilitatea. Nu putem da vina pe Antonescu, pe Iohannis sau pe Ghise.

Nu vom renunta niciodata la numele nostru. Nu vrem sa renuntam la povara unei istorii mari, istoria de 140 de ani a PNL, care este parte esentiala a istoriei moderne a Romaniei.
 

Mihai Razvan Ungureanu (Forta Civica), 10.25: E foarte placut sa stii ca exista acasa si in politica. Ii multumesc pentru invitatie dl. Klaus Iohannis. Presedintia PNL este o responsabilitate extraordinara. Cred ca este nevoie sa aduceti un pic de Sibiu la Bucuresti, domnule Iohannis. Casa parinteasca pentru mine, in politica, este casa PNL. Casa prietenilor meu este casa PDL. Cea de-a treia casa in case sunt, este casa pe care am invatat sa o fac, intemeindu-mi propria familie politica.

Astazi, dreapta are nevoie de lideri care se pun in sprijinul oamenilor, nu in fruntea lor. Ne asteapta un drum greu. Nu exista un drum pentru lupii singuratici.

Cine crede in dreapta, se pune in slujba dreptei si este constient de unul dintre principiile de baza ale dreptei: Dupa fapta si rasplata.

Dreapta s-a razboit cu sine insasi. Dreapta a adus PSD la guvernare. Dreapta l-a facut pe Victor Ponta premier si tot noi il putem face presedinte. Trebuie sa fim constienti de aceste lucruri si sa ne asiguram ca nu se vor mai intampla.
 

Vasile Blaga (PDL), 10.15: Congresul dvs va da un semnal puternic pentru alegatori.  Viitorul partid de centru-dreapta format prin fuziunea PNL-PDL va reprezenta adevarata pondere la acapararea totala a puterii din partea partidului-stat, PSD. Trebuie sa fim la inaltimea asteptarilor publicului.

CITESTE SI: VIDEO Congresul PNL: LIBERALII se intalnesc vineri si sambata pentru a aproba STATUTUL partidului si a alegere o noua CONDUCERE

Organizat la Palatul Parlamentului, Congresul PNL a inceput la ora 10.00. O delegatie a PDL, condusa de presedintele Vasile Blaga, este prezenta la eveniment.

In deschiderea congresului, presedintele interimar al PNL Klaus Iohannis: “Astazi incepem un congres foarte important. Un congres care va defini directiile strategice ale PNL pentru multi ani”.


Pentru functia de presedinte al PNL candideaza Klaus Iohannis si Ioan Ghise, iar pentru cele 31 de functii de vicepresedinte au intrat in cursa 56 de liberali. Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, s-a retras din competitie in contextul in care este acuzat de savarsirea a 5 infractiuni de luare de mita, dupa ce a cerut bani de la oameni de afaceri, pentru a le acorda contracte din bani publici.

Cea mai mare parte a organizatiilor judetene ale PNL au anuntat in ultimele zile ca delegatii pe care ii vor trimite la congresul formatiunii vor adopta preponderent pozitii de sustinere pentru alegerea lui Klaus Iohannis la sefia partidului, precum si pentru candidatura acestuia la Presedintia Romaniei.

De asemenea, multi dintre liderii organizatiilor judetene s-au exprimat favorabil si in privinta aprobarii trecerii PNL de la ALDE la Partidul Popular European (PPE), fiind de asteptat ca acest pas sa fie validat de majoritatea delegatilor la congresul liberalilor.

In structurile de decizie ale organizatiile judetene PNL s-a votat, in general, favorabil si pentru fuziunea prin absorbtie cu PDL, dar unele dintre vocile importante din teritoriu ale formatiunii au aratat ca vor lua pozitie in congres cu privire la necesitatea pastrarii identitatii PNL si a denumirii istorice a partidului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22