Conducerea ANRP, memoriu catre premierul Ponta: Avem sentimentul unei totale insecuritati cu privire la propriile persoane

T.d. | 02.03.2015

Pe aceeași temă

Conturile Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) au fost blocate prin executari silite, din cauza neacordarii despagubirilor dispuse de instante, reclama conducerea Autoritatii intr-un memoriu trimis premierului Victor Ponta. Oficialii sustin ca situatia arata astfel din 2012, iar Ministerul Justitiei le-ar fi facut greutati, trimitandu-i in toata tara sa se judece pentru a nu fi amentati, printr-o modificare de lege.

Presedintele ANRP, George Baesu, si vicepresedintii sai si-au inaintat, luni, demisiile premierului Victor Ponta, reclamand faptul ca din cauza unor instante judecatoresti ale petentilor nemultumiti de intarzierea unor despagubiri, sefii ANRP, in nume personal, sunt actionati in instanta si pusi sa plateasca amenzi consistente, din propriul buzunar, pentru motive care - sustin ei - nu li se datoreaza.

"Se cere amendarea presedintelui ANRP pentru neemiterea titlurilor de despagubire, in conditiile in care, in Romania, timp de doi ani (mai 2011 - iunie 2013) nu s-a emis niciun titlu de despagubire. Totodata, se cere amendarea vicepresedintelui responsabil cu Legea 9/1999 si Legea 290/2003 pentru nepalara unor despagubiri, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice nu a alocat in ultimii 5 ani decat 20%-25% din suma necesara acordarii acestor despagubiri, iar, incepand cu anul 2012, comturile ANRP au fost in permanenta blocate prin executari silite. In mod evident, in cadrul controlului judecatoresc, ar putea fi lesne constatat faptul ca nepunerea in executare a unor hotarari judecatoresti s-a datorat unor motive neimputabile conducerii ANRP", reclama Baesu si adjunctii sau de la ANRP.

Ei se plang si de faptul ca printr-o modificare a Legii 554/2004 privind contenciosul administrativ, initiata de Ministerul Justitiei, sunt obligati sa se deplaseze personal din Bucuresti in toata tara, la diferite Curti de Apel pentru a se judeca in litigiile in care petentii cer amendarea sefilor ANRP pentru nepunerea in executare sau intarzierea despagubirilor.

In plus, ei reclama ca sunt amendati, personal, cu zeci de mii de euro, pentru probleme din trecut, desi - spun ei - obligatiile fusesera executate inainte ca instanta sa decida amendarea sefilor din ANRP, potrivit Hotnews.

Cei trei se plang ca in prezent sunt vizati de 150 de procese in care se cere amendarea lor.

Avem sentimentul unei totale insecurități cu privire la propriile persoane, atât timp cât plata unor astfel de amenzi afectează în mod direct patrimoniul individual. Considerăm că singurul mod în care putem apăra detrimentul nostru, este acela de a nu mai exercita funcțiile care atrag, în mod automat, un astfel de pericol, motiv pentru care vă înaintăm demisiile noastre”, se arată în memoriul citat, potrivit Romania Libera.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în cadrul conferinței de presă, că la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților este o ”situație extrem de gravă” și că toată conducerea ANRP este amendată zilnic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22