NATO consolideaza bazele aeriene din Romania. Alianta se pregateste sa stationeze armament greu pe teritoriul romanesc

T.d. | 30.04.2015

Pe aceeași temă

Contextul regional tensionat determina Alianta Nord Atlantica sa investeasca in infrastructura militara a Romaniei. NATO urmeaza sa modernizeze doua dintre cele mai importante flotile aeriene de pe teritoriul romanesc, un proiect ce se ridica la 15 milioane de dolari. Lucrarile au fost demarcate la Baza Aeriana 90 de la Otopeni, in timp ce la Campia Turzii urmeaza ca pista sa fie consolidata. De altfel, alianta se pregateste sa stationeze armament greu pe teritoriul Romaniei.

La finalul lunii martie, comandantul suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR), gen. Philip Breedlove, anunta intentia Aliantei de a stationa tehnica militara grea in Romania. Informatia a fost confirmata de ministrul roman al Apararii.

„Decizia oficială privind staționarea de tehnică grea de luptă va fi luată foarte curând. Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO", a subliniat generalul Breedlove, la acel moment.

CITESTE SI: Mircea Dusa (Aparare): Efective militare NATO se vor afla permanent pe teritoriul Romaniei

Acum NATO intareste infrastructura militara aviatica. Este vorba despre Baza Aeriana 90 de la Otopeni si cea de la Campia Turzii.

Costul de modernizare a celei mai importante flotile militare aeriene de transport din Romania se ridica la noua milioane de dolari. La momentul de fata, Flotila Aeriana 90 Otopeni suporta gararea a aproximativ 15 avioane de transport militar.

De cealalta parte, lucrarile de modernizare de la Campia Turzii vizeaza pista si vor incepe in acest an. Costul se ridica la aproape sase milioane de dolari.

Potrivit comandantului Flotilei Aeriene 90, Viorel Pana, “investitia va asigura rularea unui numar mult mai mare de aeronave decat in prezent, inclusiv posibilitatea de a asigura escalele tehnice”.

Noile capacitati vor permite gararea unuia dintre cele mai mari avioane de transport din lume, C5 Galaxy.

Lucrarile de modernizarea au in vedere si turnul de control, alaturi de centrul de coordonare a misiunilor militare. Investitia de pana la sapte milioane de dolari este acoperita de NATO, in timp ce restul de doua milioane de dolari sunt asigurati de Ministerul Apararii.

Ne vom alinia la standardele unei baze aeriene NATO cu adevarat”, a mai spus Viorel Pana, citat de Digi24.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22