Barack Obama: Avem indicii clare ca avionul A FOST DOBORAT DE O RACHETA lansata din teritoriul controlat de separatistii prorusi. Violenta si conflictul duc la consecinte de neanticipat

T.d. | 18.07.2014

Pe aceeași temă

Presedintele american lanseaza acuze grave la adresa Rusiei, in cazul avionului prabusit, joi, in estul Ucrainei, in urma caruia 298 de oameni au murit. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Casa Alba, Barack Obama a afirmat ca prabusirea zborului MH17 a fost provocata de o racheta lansata din teritoriul controlat de separatistii prorusi sustinuti de Moscova, conform Hotnews.

Totodata, liderul american a sustinut ca, desi a avut puterea si posibilitatea sa reduca violenta in estul ucrainean, Vladimir Putin a ales sa nu o faca. Obama a precizat ca separatistii prorusi au primit in mod constant sprijin tehnic si armament, inclusive instalatii anti-aeriene, din partea Kremlinului.


Principalele declaratii ale lui Barack Obama (preluare Hotnews):

  • Stim ca cel putin un cetatean american a fost ucis in prabusirea zborului MH17. Este o pierdere ingrozitoare.
  • Ne indreptam toate gandurile catre familiile celor care si-au pierdut viata in accidentul aviatic de joi.
  • Tara care a pierdut cei mai multi oameni a fost Olanda, aliati si prieteni. Astazi vreau ca olandezii sa stie ca suntem alaturi de ei si de partenerii nostri din NATO pentru a face fata acestei crize.
  • Ce stim pana acum. Sunt indicii clare ca acest avion a fost doborat de o racheta lansata din teritoriul controlat de separatistii sustinuti de Rusia.
  • Stim ca separatistii au primit sprijin sustinut din partea Rusiei: asistenta tehnica, echipamente militare.
  • Am oferit sprijinul FBI si sprijinul autoritatilor nationale de transport pentru ancheta.
  • Ne concentram sa aflam ce s-a intamplat.
  • Probabil ca  vor exista si dezinformari. Este important ca oamenii sa discearna intre informatia bazata pe fapte si cele bazate pe dezinformari.
  • Este timpul ca pacea si stabilitatea sa fie restabilite in Ucraina.
  • In repetate randuri, Rusia a refuzat sa faca pasii pentru detensionarea situatiei.
  • Am vorbit ieri cu presedintele Putin despre sanctiunile impuse. Mi-a spus ca nu este bucuros.
  • I-am raspuns ca asta s-a stabilit inca de la inceput si ca Rusia a refuzat sa mearga pe calea necesara.
  • Violenta si conflictul duc inevitabil la consecinte care nu puteau fi anticipate.
  • SUA vor continua sa conduca eforturile internationale pentru solutionarea situatiei.
  • Inainte de a primi intrebari vreau sa spun ca astazi am vorba cu premierul Netanyahu despre situatia din Gaza.
  • Mi-am exprimat sprijinul puternic fata de principiul ca un stat are dreptul de a se apara.
  • La bordul zborului MH17 erau in jur de 100 de cercetatori care mergeau la o conferinta pe tema SIDA. Sunt oameni care au muncit pentru a-i ajuta pe altii.

CITESTE SI: Hillary Clinton: Putin trebuie anuntat ca A MERS PREA DEPARTE. NU VOM STA CU MAINILE IN SAN

Intrebari din partea jurnalistilor:

1.Cazul avionului prabusit schimba modul in care veti actiona in Ucraina?

Obama: Este inca devreme sa spunem daca avionul a fost lovit intentionat. In urmatoarele zile si sapatamani vor aparea alte informatii. acum putem spune ca o racheta a fost lansata iar aceasta a doborat avionul. Putem spune ca racheta a fost lansata din teritoriul controlat de separatistii pro-rusi. Asta spun faptele. raman insa chesiuni care vor face subiectul unor informatii care vor aparea ulterior.

Inainte de acest incident, am impus noi sanctiuni Rusiei. Ingrijorarea oficialilor rusi si a pietei sunt evidente. I-am spus presedintelui Putin ca preferam sa rezlvam aceasat problema diplomatic insa ei trebuie sa decida daca vor continua sa ii sprijine pe separatisti sau vor llucra cu autoritatile ucraienene pentru o solutie pasnica.

Vom continua sa aratam ca daca Rusia depune eforturi care ii sustin pe separatisti, putem sa facem noi pasi catre sanctionare, si vom face asta.

2. Vedeti o implicare a armatei americane?

Obama: Nu vedem un rol al armatei americane in afara de ce am facut, lucrand cu statele baltice pentru a respecta angajamentele aliantei.

Am vazut o crestere a violentei in estul Ucrainei, in pofida eforturilor guvernului ucrainean de a impune un armistitiu, stim ca sunt inarmati puternic si antrenati, iar acest fapt nu este un accident, se intampla datorita sprijinului rus.

Un grup de militanti nu pot dobora un avion fara sprijin tehnic si fara antrenament specializat, iar acestea vin din Rusia.

Fara o decizie definitiva asupra acestor chestiuni, nu putem decat spune ca violenta de acolo este facilitatat de sprijinul rus, iar Rusia are capacitatea de a-i diurectiona pe separatisti intr-o directie diferita.

Ecesta este un semnal de alarma pentru Europa si intreaga lume ca violenta nu este un fenomen local. Miza este inalta pentru Europa.

Am fost metodc in ultimele 24 de ore uitandu-ne la manifestul zborului pentru a vedea cine are pasaport american. Persoana de care v-am vorbit este singurul despre care putem spune cu siguranta ca este cetatean american. 

In ceea ce pricveste sanctiunile, am incercat sa construim sanctiunile astfel incat sa aiba un impact asupra economiei Rusiei minimizand impactul asupra economiei americane si globale. Trebuie sa tinem cont ca economia mondiala este integrata si ca Rusia reprezinta o economie importanta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22