Hillary Clinton: Putin trebuie anuntat ca A MERS PREA DEPARTE. NU VOM STA CU MAINILE IN SAN

T.d. | 18.07.2014

Pe aceeași temă

“Putin trebuie anuntat ca a mers prea departe si ca noi nu vom sta cu mainile in san”, a afirmat fostul secretar de stat american, Hillary Clinton. Fostul oficial american il face direct responsabil pe Vladimir Putin pentru tragedia aviatica din estul Ucrainei. Declaratia vine dupa ce, joi, un avion de linie al Malaesia Airlines cu 298 de oameni la bord a fost doborat de o racheta, in regiunea Donetk, o zona intens disputata de fortele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi, conform Gandul.

Oficialii SUA au acuzat din primele ore de la dezastrul aviatic că aeronava a fost doborâtă de o rachetă, fără a indica, însa, exact sursa acesteia.

„Nu a fost un accident”, a spus vicepreşedintele SUA, Joe Biden.

„Dacă este rezultatul unor acţiuni separatiste sau ruse care au confundat avionul cu unul ucrainean, cred că vor plăti cu vârf şi îndesat”, a spus şi senatorul John McCain, evitând însă o individualizare. De asemenea, preşedintele american Barack Obama a avut o discuţie telefonică cu Vladimir Putin, Casa Albă neprecizând însă detaliile discuţiei.

Oficialii americaţi au confirmat varianta doborârii avionului, la câteva ore după prăbuşirea acestuia în estul Ucrainei, regiune controlată de separtiştii proruşi, însă singura declaraţie tranşantă care îl face direct responsabil pe Vladimir Putin a fost cea a fostului secretar de stat Hillary Clinton.

„Putin trebuie anunţat că a mers prea departe şi că noi nu vom sta cu mâinile în sân”, a declarat Clinton.

Iata cele mai importante declaratii ale fostului secretar de stat al SUA, Hillary Clinton:

Reporter: Un avion a fost doborât în estul Ucrainei. Ce întrebări aţi pune în acest moment?

Hillary Clinton.: Întrebările pe care le-aş pune sunt: în primul rând ‘Cine ar fi putut să-l doboare?’, ‘Cine a avut echipamentul?’ – este evident că este vorba despre o rachetă antiaeriană, ‘Cine ar fi avut expertiza să facă una ca asta?’ – pentru că avioanele de linie reprezintă o ţintă mare, dar odată ce a trecut peste acea parte a Ucrainei, ar fi trebuit să se afle la înălţime, deci ar fi fost nevoie de ceva planificat. Şi Guvernul ucrainean s-a grăbit să îi acuze pe terorişti, aşa cum îi numesc ei pe insurgenţii proruşi. Se pare că există un grad tot mai mare de conştientizare că a fost vorba de insurgenţii proruşi.

Dar pentru a stabili asta este nevoie de teste de criminalistică, dacă există dovezi care să ne ducă în acea direcţie, că echipamentul respectiv cu siguranţă a venit din Rusia. Ce altceva au făcut sau nu au făcut ruşii, nu avem de unde să ştim.

Dacă există dovezi care să arate că Rusia este implicată în acest accident, asta ar trebui să îi determine pe europeni să facă mai mult, pe trei planuri: unu, să-şi întărească sancţiunile, să transmită foarte clar că este un preţ care trebuie plătit.

În al doilea rând trebuie să îşi intensifice imediat eforturile şi să anunţe că fac acest lucru, să găsească o alternativă la Gazprom. Rusia nu şi-a diversificat economia, este în continuare dependentă de resursele naturale, în principal cele de gaz şi petrol.

În al treilea rând: să facă mai multe, alături de noi, să îi susţină pe ucrainieni. Trebuie să fie mai mult susţinuţi în ceea ce priveşte graniţele, pentru a-i împiedica pe insurgenţii proruşi să treacă dintr-o parte în alata şi pe ruşi să facă acelaşi lucru. Să facă mai mult pentru a le susţine armata, să beneficieze de echipament mai bun, antrenamente mai bune. Armata urainiană sub conducerea lui Poroşenko este mult mai concentrată şi are mai mult succes, dar nimeni nu se păcăleşte singur: dacă Rusia continuă să intervină de partea insurgenţilor trebuie să fie luate mai multe măsuri. Iar Putin trebuie anunţat că a mers prea departe şi că noi nu vom sta cu mâinile în sân".

Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord s-a prăbuşit, joi, în estul Ucrainei, în zona Doneţk, unde au loc lupte între separatiştii pro ruşi şi armata ucraineană.
 

Oficialii americani sustin ipoteza unui atac cu racheta asupra avionului

Aeronava a fost doborata de o racheta, susţin oficiali americani, variantă pe care vicepreşedintele SUA, Joe Biden, o vede ca fiind cea mai posibilă. „Nu a fost un accident”, a spus Biden.

Oficialii SUA au acuzat din primele ore de la dezastrul aviatic că aeronava a fost doborâtă de o rachetă, fără a indica însa exact sursa acesteia.

Nu a fost un accident”, a spus vicepreşedintele SUA, Joe Biden.

Dacă este rezultatul unor acţiuni separatiste sau ruse care au confundat avionul cu unul ucrainean, cred că vor plăti cu vârf şi îndesat”, a spus şi senatorul John Mc Cain, evitand insa o acuza directa.

De asemenea, preşedintele american Barack Obama a avut o discuţie telefonică cu Vladimir Putin, Casa Albă neprecizând însă detaliile discuţiei. 

Potrivit companiei Malayasia Airlines la bordul avionului prăbuşit în Ucraina se aflau 298 de persoane, dintre care 154 de olandezi, 27 de australieni, 23 de malaezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi şi un canadian. În cazul a 47 de pasageri nu a fost confirmată naţionalitatea. Printre victime se află şi un român cu dublă cetăţenie.

Cei 15 membri ai echipajului erau malaezieni. Acesta este cel de-al doi-lea avion al companiei Malaesia Airlines care se prabuseste, in decurs de sase luni. Primul astfel de incident a avut loc in martie 2014, cand cursa de linie 370, de la Kuala Lumpur catre Beijing, a disparut. De atunci, avionul nu a fost gasit, in ciuda cautarilor concentrate in Oceanul Indian, la vest de Australia.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22