ATAC TERORIST FRANTA. Un lider Stat Islamic lauda atacul: Leii Islamului l-au razbunat pe Profetul Mahomed

T.d. | 08.01.2015

Pe aceeași temă

Un lider al gruparii teroriste Stat Islamic (SI) lauda atacul asupra redactiei publicatiei franceze “Charlie Hebdo”. “Leii Islamului l-au razbunat pe Profetul Mahomed”, a declarat Abu Musab. Acesta a justificat crimele comise printr-o razbunare pentru insulte aduse la adresa Islamului, potrivit Romania Libera.

"Leii islamului l-au răzbunat pe Profetul Mahomed", a declarat, potrivit Reuters, Abu Musab, un lider al grupului terorist Stat Islamic. Reţeaua teroristă sunnită, care ocupă teritorii din Irak şi Siria unde a instituit un asa-numit "califat", a ameninţat de mai multe ori Franţa cu atentate.

Revista satirică Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed.

"Leii noştri au comis atacul. Curg doar primele picături de sânge. Vor urma altele", a adăugat liderul terorist, precizând că nu ştie exact cine sunt autorii atentatului.

"Nu ştim exact cine sunt autorii, dar sunt oameni care urmează calea emirului Abu Bakr Al-Baghdadi (liderul grupului Stat Islamic - n.red) şi a lui Osama ben Laden (fostul lider al reţelei teroriste Al-Qaida - n.red). Cruciaţii trebuie să se teamă pentru că o merită", a subliniat Abu Musab.
 

Atentatul, capitalizat politic

Crimele comise miercuri, in Paris, au inceput sa fie utilizate in discursuri politice in Europa. Astfel, miscarea germana anti-islam Pegida (acronimul in germana pentru "Europeni patrioti impotriva islamizarii Occidentului") a declarat, miercuri, ca atacul comis asupra redactiei “Charlie Hebdo”confirma ipotezele sale. Miscarea arata ca acest atentat demonstreaza incompatibilitatea islamistilor “cu democratia”, potrivit Hotnews.

"Islamistii, fata de care Pegida lanseaza avertismente de peste 12 saptamani, au aratat astazi (miercuri) in Franta ca sunt pur si simplu incompatibili cu democratia" si "ca au recurs la violenta si la moarte ca solutie!", a scris Pegida pe pagina sa de Facebook.

"Dar politicienii nostri vor sa ne convinga sa credem contrariul. Ar trebui sa ne asteptam la o astfel de tragedie in Germania?", se intreba miscarea, reactionand la atacul comis impotriva saptamanalului satiric parizian de catre barbati inarmati care au strigat "Allah akbar".

Lansata in toamna, Pegida cunoaste in bastionul sau din Dresda (est) un succes in crestere (aproximativ 18.000 de sustinatori ai Pegida au manifestat luni).

Miscarea este sustinuta inclusiv de alesi ai tanarului partid Alternativa pentru Germania (AfD), eurosceptic si populist, care, de un an si jumatate, inregistreaza un succes constant pe scena politica germana.

Miercuri, un lider al AfD, Alexander Gauland, a apreciat ca atacul care a vizat publicatia satirica din Franta justifica teze ale Pegida. "Toti cei care, pana in prezent, au ignorat sau sfidat ingrijorarea oamenilor care considera islamismul o amenintare tocmai au fost contrazisi de aceste fapte", a spus el.

Miercuri seara, Pegida a adus omagii victimelor Charlie Hebdo si apropiatilor acestora postand pe pagina sa de Facebook o imagine reprezentand o panglica mare de culoare neagra purtand inscriptia "Cu simpatia noastra cea mai profunda pentru familiile victimelor atentatului de la Paris".
 

Trei suspecti, unul s-ar fi predat politiei

Investigatiile cu privire la atacul terorist comis miercuri asupra redactiei saptamanalului satiric “Charlie Hebdo” avanseaza. Autoritatile franceze si-au concentrat cercetarile asupra a doi suspecti franco-algerieni, originari din orasul Pantin (suburbia a Parisului). Potrivit publicatiei Le Point, cei doi indivizi au 32, respectiv 34 de ani si au revenit din Siria in vara anului trecut. Ulterior, un al treilea suspect a intrat in vizorul autoritatilor. In varsta de 18 ani, Hamyd Mourad s-ar fi predat politiei, potrivit unor surse citate de AFP, transmit sursa citata.

Cel mai tânăr dintre cei trei suspecţi de comiterea atacului sângeros împotriva sediului săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, s-a predat poliţiei, au anunţat surse concordante, citate de AFP.

Acesta s-ar fi predat la comisariatul din Charleville-Mézières (departamentul Ardennes, nordul Frantei) si a fost plasat in arest preventiv.

Hamyd Mourad, suspectat ca i-a ajutat pe cei doi atentatori, s-a predat "in jurul orei 23.00 (00.00, ora Romaniei), dupa ce a vazut ca numele sau circula pe retelele de socializare", a explicat pentru AFP o sursa apropiata anchetei.

Ceilalţi doi suspecţi, doi fraţi de naţionalitate franceză născuţi la Paris, Said Kouachi, în vârstă de 34 de ani, şi Chérif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, sunt în continuare căutaţi de poliţie, potrivit Mediafax.

Atacul comis la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, nu a fost încă revendicat. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22