ALBURNUS MAIOR, scrisoare deschisa catre IOHANNIS, despre Rosia Montana: Invitatia de a RENEGOCIA nu va face cinste. CEDATI in fata AMENINTARILOR lansate de GABRIEL RESOURCES

P.c. | 24.01.2015

Pe aceeași temă

Organizatia Alburnus Maior a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce acesta a invitat partile implicate in proiectul Rosia Montana sa reia discutiile. Eugen David, semnatarul scrisorii deschise, ii cere lui Iohannis sa-si clarifice declaratiile in aceasta privinta si il anunta ca organizatia pe care o reprezinta nu va permite ca subiectul Rosia Montana sa fie renegociat si sa devina subiect al unor noi tergiversari institutionale. Acum cateva zile, amenintand ca va apela la un arbitraj international, Gabriel Resources a cerut o reluare a discutiilor pe acest subiect, pentru a permite demararea proiectului aurifer, relateaza ziare.com

 

Klaus Iohannis a spus ca trebuie reluate discutiile intre cei implicati in proiectul Rosia Montana: "Trebuie revazut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba presedintelui sa renegocieze contractele, nici treaba presedintelui sa spuna ce solutii tehnice exista, dar este treaba mea sa spun ca, dupa parerea mea, asa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit si sa invit pe cei care sunt implicati, direct, sa reia discutiile".


"Declaratia dumneavoastra recenta potrivit careia 'proiectul trebuie rediscutat, (...) asa cum a fost conceput, nu mi se pare potrivit' nu face decat sa realimenteze nemultumirea opiniei publice, mai ales in contextul ultimatumului companiei.

Nu putem sa nu remarcam similitudinea pozitiei dvs cu alte declaratii sterile ce au iritat zecile de mii de cetateni ce au iesit in strada pentru respectarea legii.

In 2011, premierul Emil Boc declara ca 'proiectul Rosia Montana trebuie rediscutat', in timp ce presedintele Traian Basescu sustinea ca 'proiectul sa inceapa cu renegocierea beneficiilor'. Chiar si prim-ministrul Ponta a anuntat renegocierea cu succes in 2013. Toate aceste luari de pozitie au atras dupa sine mentinerea pe linie de plutire a unui proiect neviabil si profund nelegal, prin livrarea acestor infuzii nejustificate de optimism institutional. Efectul implicit a consemnat cresterea cotatiilor bursiere ale companiei
", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
 

CITITI SI: Gabriel Resources cere DEMARAREA PROIECTULUI AURIFER de la Rosia Montana, intr-o scrisoare oficiala catre PRESEDINTE si PREMIER

 

Semnatarul scrisorii, Eugen David, presedinte al Alburnus Maior, arata ca noua declaratie a presedintelui "vine in contradictie cu declaratiile anterioare mult mai ferme pe care le-ati facut, precum: 'De fapt, la Rosia Montana s-a pornit din capul locului cu stangul si nu trebuie continuat pe aceeasi cale. Nu putem fi de acord cu o tehnologie care poate sa duca la catastrofe'".

 

Alburnus Maior, catre Iohannis: Invitatia de a renegocia nu va face cinste



Potrivit comunicatului, afirmatiile au fost facute "in perioada de pre-campanie electorala cand numerosi politicieni sunt predispusi sa includa in discurs argumente agreate de alegatori".

 


 

                                                      Protestele anti-exploatare din 2014

 

"Dar schimbarea tonului pune la indoiala increderea cu care ati fost investit de societatea romaneasca. Nu putem sa nu ne intrebam, daca in schimbarea directiei discursului dvs., nu a cantarit semnificativ opinia consilierului Mihai Razvan Ungureanu. Acesta invita inca din 2012 la renegocieri 'pana cand se atinge maximul de beneficiu posibil'", mai transmite Alburnus Maior.
 

In document se mai arata ca nu face parte din prerogativele functiei de presedinte "si din a niciunei autoritati publice, de altfel, sa negocieze proiectul unui investitor privat". "Societatea romaneasca a sperat, prin alegerea dumneavoastra, la un aliat, care sa aduca la lumina argumentele societatii civile indelung ignorate si sa impuna respectarea ferma a legii. Va reamintim deopotriva ca lupta anticoruptie, pe care o sustineti in mai toate declaratiile publice, nu va putea fi castigata punand sub tacere afacerea Rosia Montana, ci incurajand institutiile statului sa dea un raspuns solicitarilor formulate inclusiv catre DNA, de anchetare a modului in care s-au acordat licente si avize acestui investitor", mai transmite Eugen David.

 

CITITI SI: Klaus Iohannis: Nu voi accepta exploatarea resurselor naturale fara dezbatere, garantarea sigurantei publice si protejarea mediului


"Invitatia lansata primului-ministrul Ponta de a renegocia nu va face cinste in conditiile in care acesta este sustinator declarat al distrugerii Rosiei Montane. Multi dintre noi se intreaba daca aceste declaratii nu reprezinta un prim semnal de cedare in fata amenintarilor instrumentate de Gabriel Resources. (...)
 

Va asiguram domnule Presedinte, ca nu suntem dispusi ca viitorul Rosiei Montane sa redevina subiect de negociere sau tergiversare institutionala si va solicitam sa va clarificati neintarziat punctul de vedere", se mai arata in scrisoarea Alburnus Maior.


Marti, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, compania canadiana Gabriel Resources, a trimis o scrisoare oficiala de notificare reprezentantilor statului roman, prin care anunta ca doreste sa intre in dialog cat mai curand posibil cu acestia, pentru ca autorizarea proiectului minier de la Rosia Montana sa progreseze.

 

CITITI SI: Gabriel Resources se pregateste sa ceara in arbitraj international DESPAGUBIRI de MILIARDE de dolari de la Romania - cotidian canadian

 

CITITI SI: Proiectul de lege privind Roșia Montană , RESPINS DEFINITIV de catre deputati

 

CITITI SI: Ministrul Economiei: Ne asteptam la un proces din partea companiei Gabriel Resources

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22