Klaus Iohannis: Nu voi accepta exploatarea resurselor naturale fara dezbatere, garantarea sigurantei publice si protejarea mediului

T.d. | 23.11.2014

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis respinge proiectele de exploatare a resurselor din Romania fara garantarea sigurantei si a sanatatii publice, dar si cu protejarea mediului. Intr-un mesaj postat pe Facebook, presedintele ales vorbeste despre “dezbatere” in aceasta privinta, potrivit Ziare.com.

"In campanie, mi-am asumat respingerea unor proiecte de exploatare care pun in pericol oamenii si mediul. Astazi, reiterez ideea si va spun ca nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale Romaniei fara dezbatere, fara garantarea sigurantei totale pentru sanatatea oamenilor si fara protejarea mediului inconjurator si intereselor comunitatilor locale", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

Si in ultimele zile ale campaniei prezidentiale dinainte de primul tur candidatul Aliantei Crestin-Liberale (ACL) a vorbit despre proiectele de exploatare care pun probleme mediului sau comunitatii: "Nu voi accepta proiecte care nu sunt bine verificate si care afecteaza comunitatea din zona sau mediul. Nu voi accepta promovarea proiectelor precum Rosia Montana".

In plus, Iohannis a adaugat ca primele criterii care trebuie sa conteze in acest proiecte sunt "siguranta oamenilor din comunitate si evitarea pagubelor de mediu".

Pe 11 august, Klaus Iohannis spunea ca nu sustine proiectul Rosia Montana "in forma actuala", dar "resursa este, trebuie sa o exploatam cu cap, in asa fel incat statul roman sa aiba un castig semnificativ".

"Rosia Montana este un zacamant de aur, deci un bun al Romaniei, o resursa importanta, pe care o avem. E pacat sa o lasam acolo neexploatata. Dar avem o solutie tehnologica care duce la o problema majora pentru mediu - asa ceva e inacceptabil".

In ceea ce priveste gazele de sist, Iohannis a declarat, tot atunci, ca "trebuie sa acceptam ideea de explorare, sa vedem ce avem in subsol, sunt bunurile noaste, ale statului roman". Totusi, Iohannis a adaugat ca nu este de acord cu exploatarea gazelor de sist cu tehnologia propusa.

De asemenea, pe 11 noiembrie, in prima dintre cele doua dezbateri cu contracandidatul sau in turul doi al alegerilor prezidential, Victor Ponta, s-a abordat subiectul Rosia Montana, premierul afirmand: "Pozitia mea e de a se lua o decizie politica in Parlament, Parlamentul a decis ca nu se va face".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22