Adriean Videanu a fost RETINUT de DNA, in dosarul fostei sefe a DIICOT, ALINA BICA. Videanu este acuzat de COMPLICITATE LA ABUZ IN SERVICIU

T.d. | 29.01.2015

Pe aceeași temă

Adriean Videanu a fost retinut, joi, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru complicitate la abuz in serviciu. Fostul ministru al Economiei se afla in sediul DNA de mai multe ore, fiind citat in dosarul disjuns din cel in care a fost trimisa in judecata fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, potrivit Hotnews.

UPDATE Adriean Videanu urmeaza sa dovedeasca in fata instantei ca nu are nicio implicare in dosarul Alinei Bica, a declarat avocatul fostului ministru al Economiei, la iesirea din sediul DNA.

"Adrian Videanu și-a uzitat toate drepturile procesuale. DNA a emis o ordonanță de reținere pentru complicitate la trafic de influență. Urmează să dovedim că domnul Videanu nu a fost implicat în aceasta faptă", a declarat avocatul Cristan Ene, joi seara.

19.36 Adriean Videanu a iesit incatusat de la DNA, fara a face declaratii. Videanu va fi dus in arestul Politiei Capitalei. Videanu va fi dus, vineri, la Instanţa Supremă, cu propunerea de arestare preventivă.
 

Potrivit unor surse judiciare, Alina Bica, in calitate de sef al DIICOT, ar fi ridicat la 25 februarie 2014 in mod abuziv sechestrul aplicat asupra unui numar de 80 de actiuni detinute de Videanu la SC TITAN MAR SA.

Adriean Videanu era cercetat in dosarul DIICOT - Structura Centrala, alaturi de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD si punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Potrivit surselor, exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu de Bica l-ar fi ajutat efectiv pe Videanu sa-si puna la adapost actiunile sechestrate si sa obtina foloase necuvenite prin instrainarea lor.

Astfel, ar fi ramas fara obiect masura asiguratorie dispusa de procurorul de caz si care reprezenta garantia recuperarii prejudiciului cauzat in dosarul in care era cercetat.

  • Reamintim ca Adriean Videanu este urmarit penal in dosarul "Gaze ieftine pentru Niculae". In acest dosar, Adrian Videanu si Varujan Vosganian, in calitatea lor de fosti ministri ai Economiei, sunt acuzati pentru o serie de decizii care ar fi favorizat firma Interagro controlata de Ioan Niculae, oferind gaze naturale la preturi mai mici. In urma cu un an, procurorii DIICOT au dispus in acest dosar schimbarea incadrarii juridice a infractiunilor de la "complot" si "subminarea economiei nationale" in invinuirile de "abuz in serviciu" si "constituire de grup infractional organizat", conform prevederilor noului cod penal.
     

Adriean Videanu a venit, joi, la DNA, fiind citat pentru audieri. Prezenta fostului ministru al Economiei la DNA vine in contextul in care numele lui ar fi fost mentionat in declaratii de fostul ministru Gabriel Sandu, in dosarul Microsoft.

La intrarea in sediul institutiei anticoruptie, Videanu s-a intalnit cu Elena Udrea, adusa cu mandate pentru audieri in acelasi dosar.

Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu a fost miercuri la DNA, pentru a da noi declaratii in dosarul Microsoft, el fiind audiat si zilele trecute de catre procurorii anticoruptie, potrivit unor surse judiciare.

Numele lui Adriean Videanu ar fi fost mentionat de fostul ministru Gabriel Sandu in declaratiile date de acesta in dosarul Microsoft.

Gabriel Sandu le-ar fi spus procurorilor ca el a aflat, in prima parte a anului 2009, ca pentru finantarea PDL si a campaniei electorale a partidului ar fi fost create mecanisme care colectau fonduri din companii inregistrate in jurisdictii internationale, iar de aceste operatiuni s-ar fi ocupat persoane bine pregatite si de incredere, "care reprezinta interesele unor corporatii", declaratiile fiind prezentate in documente citate de televiziunea Antena 3.

"Pana la finalul anului 2009, am aflat si inteles exact aceste mecanisme. Sunt reale, eficiente si bine structurate, iar sursele fondurilor aproape exclusiv sunt bani publici obtinuti prin metode ilegale", le-ar fi spus Sandu procurorilor.

"Personal, dar raportat la derularea actiunilor electorale si complexitatea lor, am executat mereu indicatiile care mi-au fost transmise de la partid, PDL, iar urmatoarele persoane imi comunicau destinatiile utilizarii banilor: Emil Boc, prim-ministru, Vasile Blaga, ministru si seful campaniei electorale, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, dar si Alin Albu, trezorierul si administratorul PDL, impreuna cu staff-ul sau", ar fi declarat Gabriel Sandu in fata procurorilor DNA.

Potrivit DNA, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft, sustin anchetatorii.

In dosarul Microsoft sunt vizati alti opt fosti ministri: senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22