Ministrul Educatiei sustine ca a primit inca trei cereri de renuntare la titlul stiintific: Metodologia de revocare a titlului nu a fost finalizata

T.d. | 16.01.2015

Pe aceeași temă

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a aratat vineri ca metodologia care stabileste procedura de renuntare la un titlu stiintific nu a fost finalizata. Oficialul a mai spus ca a primit inca trei cereri de renuntare la titlul stiintific – doua pentru doctorat si una pentru master. Premierul Victor Ponta a notificat public Universitatea din Bucuresti, in decembrie 2014, ca renunta la titlul de doctor.

"Prevederile ordonantei de urgenta le cunoastem cu totii, sunt sigur. Urmatorul pas este elaborarea, avizarea si aprobarea unei metodologii cu revocarea titlului de doctor. Aceasta metodologie nu este finalizata, deci pe cale de consecinta nu se poate finaliza procesul pana cand nu va exista aceasta procedura de revocare", a declarat Sorin Cimpeanu, potrivit Hotnews.

"Metodologia cred ca ar trebui sa fie finalizata pe parcursul lunii februarie si abia apoi putem sa mergem mai departe. Cert este ca am primit deja inca trei solicitari de renuntare la titlu de la ASE, Politehnica, dar si un master. Nu sunt persoane publice", a mai spus ministrul Educatiei.

Declaratiile au fost facute la reuniunea Consiliului National al Rectorilor (CNR), care s-a desfasurat la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Sorin Mihai Cimpeanu a fost presedinte al acestui for, pana cand a preluat functia de ministru al Educatiei.

Razvan Ionut Teodorescu a preluat de astazi functia de presedinte al Consiliului National al Rectorilor (CNR).

Amintim ca acest for, sub conducerea lui Cimpeanu, a salutat ordonanta de urgenta din vara anului trecut, prin care au fost aduse 97 de schimbari la Legea Educatiei.

Anterior, Consiliul National al Rectorilor a fost condus de Ecaterina Andronescu, iar Danut Tiberius Epure - fostul rector al Universitatii Ovidius din Constanta retinut de procurorii DNA pentru luare de mita - a fost vicepresedinte al CNR.
 

Universitatea din Bucuresti critica OUG

Universitatea din Bucuresti (UB) si-a exprimat pozitia fata de Ordonanta privind modificarea Legii Educatiei. Institutia de invatamant superior critica aceasta initiativa care permite detinatorilor unui titlu stiintific sa renunte la titlu printr-o simpla solicitare catre Ministerul Educatiei.

"Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atributiile ce ii sunt conferite, poate sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor", anunta Universitatea, intr-un comunicat de presa emis in 7 ianuarie.

Posibilitatea renuntarii de catre detinator la un titlu stiintific va genera un precedent ce arunca in derizoriu procesul educational si promoveaza un comportament iresponsabil si lipsit de etica fata de studiile universitare”, mai transmitea UB, la acel moment.
 

Context

Guvernul Ponta a adoptat pe 29 decembrie 2014 o Ordonanta de Urgenta care stabileste, printre altele, ca persoanele cu titlul stiintific de doctor pot sa renunte fara sa dea explicatii la acest titlu. Aceasta modificare legislativa nu a fost pusa in dezbatere publica, iar publicul a aflat de ea in momentul in care a aparut pe agenda sedintei de guvern, cu putin timp inainte sa fie adoptata.

Posibilitatea ca un doctor sa renunte la titlu a fost introdusa in lege la 2 saptamani dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca renunta la titlul de doctor, desi la acea data nu avea cadru legal pentru asa ceva.

UB s-a autosesizat in 2012 cu privire la acuzatiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta. Universitatea a constatat atunci ca seful Executivului a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta la Facultatea de Drept. In 16 decembrie 2014, Ponta instiinta Universitatea din Bucuresti ca renunta la titlul de doctor in Drept.

Seful executivului si-a argumentat la acel moment decizia de a renunta la titlu prin faptul ca "de astazi avem un nou Ministru al Educatiei si Cercetarii si imi doresc ca mandatul acestuia sa fie plin de succes in atingerea obiectivelor sale, fara a fi perturbat de o tema care in timp a devenit eminamente politica".

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat apoi ca a modificat legea astfel incat o persoana sa poata renunta la orice titlu stiintific, fara repercusiuni si fara sa fie nevoie sa-si motiveze gestul. Ministrul a anuntat ca a facut aceasta modificare dupa ce a primit solicitare din partea unei singure persoane.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22