Gandul: Mediul academic reactioneaza la Ordonanta prin care Victor Ponta vrea sa scape de raspunderea PLAGIATULUI: O HOTIE ORDINARA, o MASCARADA, o PORCARIE facuta de Ponta

T.d. | 06.01.2015

Pe aceeași temă

Mai multi profesori universitari din Romania, dar si de peste granite, au semnat o petitie online in care cer Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta prin care premierul Victor Ponta poate sa renunte la titlul de doctor in drept, fara niciun fel de consecinta, desi a fost dovedit ca a plagiat, potrivit Gandul.

Devenita unul din subiectele politice majore ale anului 2014, problema tezei de doctorat a premierului Ponta, dovedita ca fiind un plagiat, este denuntata de mediul academic romanesc, cu atat mai mult cu cat seful Executivului a dat o Ordonanta prin care ar putea fi exonerat de orice raspundere in acest caz.

„Este o hoţie ordinară, este o mascaradă, o porcărie făcută de Ponta ca să se salveze şi trebuie denunţată. (...) Ceea ce mie mi se pare un lucru foarte grav este faptul că prin ordonanţă de urgenţă se legiferează în favoarea unui singur om, şi acela prim ministru”, susţine profesorul universitar Andrei Cornea, care consideră că - prin adoptarea unei astfel de măsuri - România arată că nu este de fapt stat de drept.

„Mâine, poimâine ne trezim cu ordonanţă de urgenţă prin care să renunţi la certificatul de naştere, cum îmi zicea cineva zilele trecute”, afirmă universitarul Radu Gologan.

După apariţia ordonanţei prin care oricine deţine un titlu de doctor în România poate renunţa la el în orice moment, reprezentanţi ai lumii academice protestează faţă de un astfel de act normativ, susţinând că e inadmisibil ca Legea Educaţiei să fie modificată pentru un singur om - Victor Ponta.

Mai mulţi profesori universitari din România şi din străinătate, ingineri şi medici au semnat o petiţie online prin care spun că ordonanţa este abuzivă, nejustificată şi  contravine standardelor educaţiei.

Petiţia a fost  iniţiată de Cristian Dogaru, cercetător român care lucrează în  Marea Britanie, şi  a strâns până acum peste 1.300 de semnături de la români aflaţi în toate colţurile lumii.

Petitia se adreseaza, prin semnatarii sai, celor trei institutii romanesti care detin competente in acest caz:

  • Guvernul Romaniei, caruia ii cer retragerea actului normativ
  • Avocatul Poporului, caruia ii solicita sesizarea Curtii Constitutionale
  • Ministerul Educatiei, caruia i se cere retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta

Totusi, cei care au semnat petiţia susţin că singura instituţie care pot face ceva în cazul acestui abuz este Avocatul Poporului, instituţie care poate ataca documentul la Curtea Constituţională, ca fiind profund nedemocratic şi neconstituţional.

Iniţiatorul petiţiei, Cristian Dogaru, cercetător la Universitatea Suffolk din Marea Britanie, susţine că în cazul ordonanţei sunt de fapt două probleme: una de natură academică, iar cealaltă de natură legislativă.

Din punct de vedere academic, legea propusă este o aberatie. Cum am scris şi în scrisoarea deschisă, un titlu doctoral nu este o activitate solitară a deţinătorului, ci implică instituţii, comisii, un întreg sistem şi proces academic. Un titlu este oferit de o instituţie, nu este cumpărat precum un produs electrocasnic pe care îl poţi returna la magazin dacă decizi că nu-ţi mai place”, a spus Cristian Dogaru, potrivit sursei citate.

Măsura posibilităţii renunţării la titlul de doctor a fost luată în ultima şedinţă de Guvern, atunci când Executivul a adoptat o ordonanţă pentru modificarea legii Educaţiei.

Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce, la mijlocul lunii decembrie, Victor Ponta a anunţat pe Facebook că renunţă la titlul de doctor. Tot atunci, noul ministru al Educaţiei a declarat că va căuta o soluţie juridică pentru această situaţie neprevăzută de lege.

La finalul lunii decembrie, Guvernul a adoptat ordonanţa prin care Victor Ponta putea renunţa în mod legal la titlul de doctor.

Citeste integral pe Gandul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22