Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


DNA, despre tablourile lui Valcov: Vor fi EVALUATE de o echipa de specialisti. Valcov voia sa SPELE BANII din coruptie prin infiintarea unei GALERII DE ARTA (Surse)
P.C. - - - -
2015-03-27
Actualitate Interna
0

Calin Nistor, procurorul-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, a declarat ca tablourile ridicate de DNA in dosarul lui Darius Valcov vor fi evaluate de o echipa de specialisti de la Ministerul Culturii si predate unei institutii care le poate pastra in conditii proprii. Ieri procurorii DNA au descoperit alte 94 tablouri detinute de Valcov, ascunse pe la rudele si prietenii sai, unele dintre ele chiar in interiorul unor pereti falsi.

 

UPDATE: Darius Valcov voia sa-si deschida prin interpusi o galerie de arta in Bucuresti, unde urma sa expuna tablourile pe care le-ar fi cumparat, conform DNA, din banii obtinuti prin acte de coruptie, pentru a spala acest bani, au declarat surse judiciare pentru Hotnews.

 

Amenajarea spatiului din Bucuresti pentru galeria de arta ar fi inceput deja, dar inceperea cercetarilor DNA l-a determinat pe Valcov sa isi ascunda tablourile in casele a patru apropiati. 

 

DNA sustine ca tablourile au fost cumparate de Lucian Susala pentru Darius Valcov cu banii proveniti din traficul de influenta savarsit cand acesta era primar in Slatina. Potrivit surselor judiciare, cele circa o suta de tablouri (printre care unele semnate de Corneliu Baba, Pablo Picasso, Nicolae Grigorescu) au fost cumparate de la case de licitaţie din Bucuresti.

 

Procurorul-sef adjunct al DNA, despre tablourile lui Valcov: Vom incepe identificarea si certificarea lor

 

"Majoritatea sunt achizitonate din afara teritoriului Romaniei. Provenienta e stabilita in anumite limite. Unele sunt de la case de licitatie", a declarat Nistor, conform Hotnews.
 

O echipa de muzeografi si alti specialisti in domeniul artei, de la Ministerul Culturii, vor face evaluarile tablourilor pentru a le identifica si certifica: "De astazi demaram procedura de identificare, certificare de catre o comisie de specialisti in domeniu. Noi suntem procurori, nu ne pricepem la evaluarea unei picturi. Pot fi si falsuri, pot fi si reale. Noi vrem sa facem evaluarea cat mai rapid, pentru ca avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor institutii de profil, noi nu avem conditii sa pastram acele obiecte. Pe masura ce se deruleaza procedura de identificare-certificare-evaluare, ele vor fi predate catre o institutie de profil care le va pastra pana la solutionarea definintiva a cauzei", a mai spus Nistor, prezent la conferinta Combaterea Criminalității în Domeniul Achizițiilor Publice, orgaizata de Freedom House. 

 

CITITI SI: VIDEO Comoara lui Darius Valcov: Procurorii au descoperit 94 de TABLOURI, ascunse in pereti falsi. Printre ele, trei Picasso, un Renoir si un Petrascu

 

Nistor a confirmat ca in urma perchezitiilor efectuate, procurorii DNA au gasit tablourile "in mai multe locatii din judetul Olt si din Bucuresti", procurorul evitand sa nominalizeze persoana careia ii apartineau tablourile. "Au fost gasite tablouri, dar nu va pot preciza numarul acestora si nici locatiile. Unele erau la vedere, altele  erau ascunse. Persoana respectiva nu a dat declaratii in cursul procesului penal", a mai spus Nistor. 

 

Tablourile lui Valcov, descoperite de DNA

 

Procurorii DNA au descoperit, in urma unor perchezitii efectuate joi in Bucuresti si in mai multe locatii din judetul Olt, 94 de tablouri care i-ar apartine lui Darius Valcov. Trei dintre acestea trei ar fi semnate de Pablo Picasso, unul ar fi semnat Renoir si ar costa aproximativ 120.000 de euro, iar celelalte ar apartine unor pictori romani, printre care si Petrascu.

 

Conform procurorilor, tablourile ar fi fost achizitionate prin intermediari si aduse peste granita in masini, fiind ascunse pe la rude si prieteni, unele find ascunse chiar si in pereti falsi.


Procurorii descoperisera deja, intr-un seif, 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur in greutate totala de trei kilograme, un tablou inscriptionat "Renoir", un tablou inscriptionat "Jean Cocteau" si o pictura pe lemn inscriptionata "Aurel Acasandrei", care ii apartin tot lui Darius Valcov.

 

CITITI SI: Averea din seif a lui Darius Valcov: 3 kg de aur, 1,3 milioane de lei, 90.000 de dolari si tablouri. DNA a facut o noua cerere de arestare

 

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov va fi plasat in arest la domiciliu, au decis, joi seara, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, hotararea nefiind definitiva.

 

CITITI SI: Inalta Curte il plaseaza pe Darius Valcov in arest la domiciliu. Procurorii au cerut arest pentru 30 de zile. Decizia nu este definitiva


Darius Valcov este acuzat de trafic de influenta, pentru ca a intervenit, ca primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.
 

In acelasi dosar, Valcov mai este suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura, firme detinute de Valcov, dar administrate prin interpusi.
 

Licitatii trucate

 

Procurorii il acuza pe Valcov ca, in timpul mandatului de primar la Slatina, ar fi modificat in mod abuziv caietul de sarcini pentru o licitatie in cadrul proiectului “Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”. Astfel, ca urmare a acestui fapt, o anumita firma a castigat licitatia.

 

Anchetatorii sustin ca, in schimbul sprijinului acordat, administratorul in cauza i-ar fi propus lui Valcov 20% din valoarea sumelor incasate din contractele de executie.

 

CITITI SI: Referat DNA: Deputatul Ionut Barbulescu a DISTRUS PROBE aflate intr-un seif, la cererea lui Darius Valcov

 

Procurorii anticoruptie vorbesc, in acest caz despre o suma de aproximativ 2 milioane de euro, care ar fi fost primita de Darius Valcov.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.
 

Circuit financiar fictiv

 

Totodata, DNA sustine ca Valcov a creat impreuna cu Florin Prina, viceprimar la Slatina la acel moment, un circuit financiar fictiv, pentru a masca provenienta banilor.

Anchetatorii arata ca Prina “a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, potrivit unui comunicat DNA.
 

Valcov isi sustine nevinovatia

 

Darius Valcov nu a recunoscut acuzatiile care i se aduc in dosarul traficului de influenta. Informatia a fost prezentata public de avocata fostului sef de la Finante.

"Noi, apararea am spus ca nu exista un singur lucru care sa aduca suspiciunea ca s-ar fi savarsit o astfel de infractiune", a spus avocata. Inscrisurile prezentate de procurori nu dovedesc o astfel de infractiune, a insistat Furtuna.

Aceasta a respins si acuzatiile ca fostul ministru de Finante ar fi cerut sa fie distruse probe: "Nici denuntatorii nu au spus ca s-ar fi distrus ceva".

 

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1254
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22