Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


SECHESTRU pe o parte din actiunile statului la Petrom, pentru recuperarea unor datorii catre fratii MICULA. Conturile Ministerului Finantelor, BLOCATE : Nu ne intereseaza ACTIUNILE, vrem BANII
P.C. - - - -
2014-12-12
Actualitate Interna
2

Fratii Micula au castigat, in urma cu un an, la Curtea de Arbitraj de la Washington, procesul intentat statului roman si trebuie sa primeasca circa 376 milioane lei, plus penalitati. Ministerulul Finantelor doreste sa compenseze aceasta suma cu datoriile firmei la buget. Pentru rezolvarea acestui caz s-a instituit sechestru pe o parte din actiunile statului la Petrom, relateaza Romania Libera.

 

UPDATE 2: A fost ridicat sechestrul asupra actiunilor Petrom, deoarece acestea sunt detinute de stat prin Departamentul pentru Energie, nu de Ministerul Finantelor. In schimb, au fost blocate conturile Ministerului Finantelor

 

UPDATE 1: Impotriva acestui act de executare silita, ca si impotriva tuturor actelor de executare intocmite in cadrul aceluiasi dosar de executare, Ministerul Finantelor Publice a formulat contestatie la executare in fata instantelor judecatoresti nationale, se arata intr-un comunicat al Finantelor.


"Prin adresa inregistrata la Ministerul Finantelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civila profesionala de executori judecatoresti Mazilu si Asociatii, la cererea societatilor MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. si EUROPEAN FOOD S.A., precum si a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat ca a intocmitProcesul verbal de sechestru in dosarul de executare nr.22/2014 asupra actiunilor detinute de statul roman la SC OMV PETROM SA. Impotriva acestui act de executare silita, ca si impotriva tuturor actelor de executare intocmite in cadrul aceluiasi dosar de executare, Ministerul Finantelor Publice a formulat contestatie la executare in fata instantelor judecatoresti nationale.

 

De asemenea, dupa primirea Procesului verbal de sechestru anterior mentionat, Ministerul Finantelor Publice a informat Autoritatea de Supraveghere Financiara si Departamentul pentru Energie.

 

In final, mentionam ca diferendul in fata Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii dintre Romania si societatile MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. si EUROPEAN FOOD S.A., precum si persoanele fizice Ioan Micula si Viorel Micula nu este finalizat, Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, solicitand anularea hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013", se arata in comunicatul Ministerului Finantelor.

 

Ioan Micula: Nu ne intereseaza actiunile, vrem sa recuperam banii

 

Omul de afaceri Ioan Micula a declarat, vineri, pentru HotNews.ro, ca, prin sechestru, nu este interesat sa obtina actiuni detinute de statul roman la Petrom, ci sa-si recupereze banii pe care statul i-i datoreaza, el reclamand faptul ca a incercat sa discute inclusiv cu ministrul Finantelor Ioana Petrescu situatia, insa aceasta l-a ignorat. 
 

"Noi incercam sa recuperam banii , pe noi nu ne intereseaza actiunile. Noi vrem sa recuperam banii, ca sa putem sa facem fata cheltuielilor pe care le avem. Nu ne intereseaza pe noi actiunile. Actiunea de executare se poate face si in Romania si in Statele Unite sau si in alta parte pentru ca aceasta decizie este executabila in 140 de tari. Noi nu am vrut sa facem chestia asta, pentru ca in Romania costurile executarii sunt mult mai mari. Am incercat sa gasim o cale amiabila sa ne intelegm cu dansii, dar nu-i intereseaza", a declarat, pentru HotNews, Ioan Micula. 


In context, el a aratat ca inca de anul treut, de cand Curtea de Arbitraj de la Washington a dat dreptate oamenilor de afaceri Ioan si Viorel Micula, ei au incercat sa recupereze amiabil de la Ministerul Finantelor banii, insa institutia le-a spus ca nu dispune de fondurile pentru a face plata.  "Noi am anuntat statul roman incepand de anul trecut, din decembrie, si ne-au spus ca n-au bani. Decizia e deja de un an de zile, ne amana tot timpul", a afirmat Micula. 


"Cei de la Ministerul Finantelor nici nu discuta cu noi, ei nu discuta cu nimeni. Am incercat sa vorbim cu ministra, nu discuta cu noi. Inclusiv Ambasada Suediei a contactat sa explice problema locurilor de munca, au fost ambasadori din mai multe tari la fabricile noastre, au vazut aceste investitii; s-au minunat si dansii cum am reusit in mediul rural sa cream atatea locuri de munca si nu am gasit bunavointa din partea autoritatilor. Autoritatile romanesti efectiv distrug locurile de munca din Romania", a mai acuzat el. 


Pe de alta parte, Ioan Micula se plange ca Ministerul Finantelor a executat conturile companiilor sale, pentru recuperarea unor taxe, desi, sustine el, piata neagra a alcoolului din Romania este cea care a ridicat nivelul evaziunii fiscale, fara sa fie combatuta de statul roman.  "Ba, mai mult, intre timp, ne-au executat conturile cand Romania e o piata neagra la alcool. Iar noi, ca agenti economici, nu mai avem nicio sansa sa traim in conditiile acestea. Doamna ministru sustine ca face studii de impact, dar nu stie ce face. Nu se poate ca un ministru specializat pe evaziune sa nu inteleaga evaziunea asta imensa din Romania. Nu intelegem de ce nu e capabila sa dea cifre complete", a sustinut Ioan Micula. 
 

Reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice au declarat ca se intentioneaza compensarea sumei castigata de fratii Micula cu datoriile la buget pe care le are firma detinuta de acestia. Sursele citate au precizat ca este un caz fara precedent si se cauta cea mai buna modalitate de punere in practica.
 

"Daca domnii de la Finante spun ca vor acoperi datoriile cu banii astia, inseamna ca stiu ei mai bine. Eu stiu ca nu avem datorii atat de mari, iar datoriile pe care le avem nu sunt din vina noastra, ci din cauza contextului economic", a declarat Ioan Micula, pentru agentia Mediafax.
 

CITITI SI: Ministerul Finantelor trebuie sa plateasca 376 mil lei fratilor Micula (European Drinks), care au castigat la Washington un proces impotriva statului

 

El a explicat ca, din cauza pietei negre, grupul pe care-l conduce a ajuns sa aiba datorii la stat.
 

Procesul a fost deschis in anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala, cea mai inalta instanta judecatoreasca pentru litigiile economice, si viza decizia autoritatilor romane privind eliminarea unor facilitati fiscale acordate grupului European Drinks pentru investitiile in zonele defavorizate.

Acesta este primul proces pe care statul roman il pierde la ICSID.
 

In ultimii ani ai arbitrajului, Viorel Micula a fost reprezentat de Shearman & Sterling (Londra si Paris) si firma locala de avocatura Dragne & Asociatii, ceilalti reclamanti fiind reprezentati de King & Spalding (Londra, Washington si Houston).
 

Romania a fost reprezentata de firma internationala Freshfields Bruckhaus Deringer (birourile din New York, Frankfurt si Paris) si firma locala de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
 

Fratii Ioan si Viorel Micula, principalii actionari ai grupului alimentar European Drinks, care au si cetatenie suedeza, sustineau la data deschiderii procesului, in 2005, ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in Acordul bilateral dintre Suedia si Romania

 

TAGS :
Comentarii
Sean 2014-12-13
Inca un strat de pe pojghita de "inalta competenta" a guvernului Nastase razuita.Aia cu negocierea contractului de adevarare. Nici cu urmatoarele guverne nu mi-e "rusine". OHI cat incape!(Obraznicie+Hotie+Incompetenta).
Marius 2014-12-13
Statul nu inseamna poporul, inseamna hienele care de 70 de ani sunt aceeasi familie bolsevica si stau la butoanele de comanda ale acestei tari. Pentru ei nu exista alta proprietate decat a statului cu care se confunda perfect. Proprietarul este dusmanul lor si deci al statului. "URASC PROPRIETARII DAR IUBESC PROPRIETATILE LOR"
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1355
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22