Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Replica TVR la articolul Revistei22 cu privire la colindul antisemit difuzat la TVR3: O interpretare neinspirata, nu a fost alegerea noastra
D.G. - - - -
2013-12-10
Actualitate Interna
6

TVR a transmis, marti, o precizare in care arata ca "alegerea colindelor interpretate de ansamblul "Dor transilvan" a apartinut Centrului Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Cluj", studioul TVR Cluj NU avea cum sa faca o selectie a repertoriului, iar interpretarea colindei respective a fost "o alegere neinspirata". TVR arata ca a sesizat Consiliul Judetean Cluj, in subordinea caruia se afla Centrul respectiv.

Redam integral precizarea TVR in cazul colindului cantat de Ansamblul "Dor transilvan":

"În urma apariţiei, în ediţia online a publicaţiei Revista 22, a articolului „TVR 3, de la oaia USL la COLINDE ANTISEMITE . ”, vă transmitem punctul de vedere al conducerii TVR Cluj:

Alegerea colindelor interpretate de ansamblul „Dor transilvan” a aparţinut Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj. Emisiunea „Alege verde” a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecţie a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este  inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate.

În acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată şi, în consecinţă, a sesizat Consiliul Judetean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale".

 

CITITI SI:   TVR 3, de la oaia USL la COLINDE ANTISEMITE . `Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.` (Video)

Revista22 a relatat marti ca TVR3 a făcut o gafă inadmisibilă, mai ales pentru un post public. În cadrul emisiunii inaugurale au invitat un grup de colindători (Ansamblul “Dor transilvan”) care a cântat o colindă cu profunde accente antisemite. Cu chipurile străluminate de un fior mistic, colidătorii îi afuriseau cu mult patos pe “jidovi”, negăsindu-le loc să trăiască “nici în cer, nici pe pământ”.

Iată un fragment din respectiva colindă: “A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum”” (Vezi http://www.tvrplus.ro/editie-lansare-tvr3-verde-160887, minutele 48-51).

Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22 solicită instituţiilor Statului, Consiliul Naţional al Audio-vizualului şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, să se sesizeze în această privinţă.

 

Protocolul dintre TVR si Ministerul Agriculturii da roade: TVR3 s-a relansat sub semnul PUFULITEI, oaia care ii calmeaza pe toti

 

TVR 3 s-a relansat, vineri, ca post destinat ruralului, "Romaniei tihnite", cu o invitatie adresata contribuabililor care sustin existenta Televiziunii publice: "Faceti cunostinta cu Pufulica. Ea este oaia noastra, a redactiei. Si, de fiecare data cand avem probleme sau ne enervam, o mangaiem pe cap ca sa ne calmam", a spus gazda noii emisiuni "Apasa pe verde", Cristian Nitulescu. Acesta a descris cu o voce molcoma, in termeni calzi, "proaspeti", transformarea canalului fara identitate TVR 3 intr-un canal ce se adreseaza comunitatilor rurale. Schimbarea este bazata pe un protocol dintre TVR si Ministerul Agriculturii si a ridicat in ultima perioada avertismente privind ingerinte ale unei autoritati a statului in politica editoriala a Televiziunii publice.

 

TAGS :
Comentarii
Bogdan 2013-12-22
Un citat din Voltaire: "Ca sa aflati cine va conduce aflati mai intii pe cine nu aveti voie sa criticati"
vrancean 2013-12-10
atunci ce facem cu eminescu
titi 2013-12-12
De acord cu parerea lui Dana,dar mai am o intrebare:Cina l-a dat jos de pe soclu pe eroul national al Romaniei ,maresalul Antonescu;ce vor sa-l deie jos si pe Avram Iancu;De ce sa studiem holocaustu in scoli?de ce sa nu studiem adevarate noastra istorie pe care ei au mistificat-o si ne-au sters trcutl traco geto-dacic.Sint multe de spus...asta trebuie sa o faca cei care ne conduc,dar slaba speranta,n-au mindrie ,n-au coloana,urmaresc numai propriul interes...
dana 2013-12-12
Se exagereaza cu scandalul, iar domnul acela evreu ce repede a inceput sa vorbeasca de Holocaust mai bine si-ar cere el scuze. Ce treaba are Holocaustul cu colindul asta? Corlan e vatra sobei, deci de unde a tras el concluzia ca daca spui ca numai langa vatra e evreul bun inseamna arderea lor? de ce nu s-a gandit la coacerea painii? Din moment ce e un colind de Craciun e limpede ca nu contine nimic macabru si de asemenea, se stie cum a fost tratat Iisus de farisei, deci sa nu mai faca pe indignatii daca in unele colinde se spune despre atitudinea lor.
Maria Roth 2013-12-12
Chiar daca redactia a fost luata prin surprindere in momentul difuzarii emisunii live, ieri deja putea cere scuze. Nu trebuia sa il apere pe dl de la Centrul Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Cluj. Tare ma indoiesc ca acest colind are 100 e asa de vechi. Daca ne uitam la text, el a fost compus dupa ce s-a aflat de gazarea evreilor in crematoriile lagarelor. Oare si CD-urile care se vand de o vreme de catre aceasta minunata formatie de colinde sunt arhaice? Propagarea continuturilor antisemite, xenofobe, rasiste si misogine, indiferent de cine si cind le-a scris (fie el Eminescu) trebuie pedepsita. Multumim revistei 22 si GDS ca au tras semnalul de alarrma cu evenimentele emiunii "verzi". Din pacate verdele din numele emisiunii pare sa semene mai degraba cu culoarea camasilor legionare decat cu prospetimea vietii aproape de natura
ali47 2013-12-11
Ramane asa! Asta gandea dar nu trebuie proliferate aceste idei. Sunt si alti oameni mari care aveau idei antisemite dar asta nu inseamna ca trebuie adusi acum in atentia oamenilor mai ales daca ne consideram sau suntem crestini.
Total 6 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
687
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22