Reactii postelectorale

Fara Autor | 09.12.2008

Pe aceeași temă

Mircea Geoana, presedintele PSD: "Aceasta lege are si multe imperfectiuni. Avem foarte multe colegii în care am castigat din primul tur, dar avem si foarte multe colegii unde colegi si colege de-ale noastre au pierdut cu 47%, 48%, 49% din voturi in acel colegiu. Au fost situatii de-a dreptul nedemocratice, in care cineva de pe locul 3, cu 7, 8 sau 9 procente de voturi exprimate, a ajuns in Parlamentul Romaniei, în detrimentul unora care au castigat de trei sau patru ori mai multe voturi decat ei".
Dan Nica, vicepresedinte al PSD: "Este o lege buna, dar cu un sistem de distribuire a mandatelor cel putin ciudat. Faptul ca un candidat isi poate adjudeca un mandat, desi se afla, in functie de numarul de voturi, pe pozitia a doua sau a treia, este ciudat. Mi se pare ca o astfel de persoana se va afla intr-o pozitie cel putin jenanta in momentul in care va spune ca reprezinta colegiul respectiv. Aceasta este problema, ca sistemul de redistribuire duce la asemenea anomalii".
Norica Nicolai, vicepresedinte al PNL: "Faptul ca eu am castigat detasat in colegiul in care am candidat, dar ca risc la redistribuirea mandatelor sa pierd in favoarea colegului meu Vasile Nedelcu (candidat PNL pentru Senat in colegiul 1 din Calarasi - n.r.) este o dovada de perversitate a votului uninominal. Este o situatie paradoxala. Practic, acest lucru dovedeste ca reprezentativitatea dorita de votul uninominal este o poveste care tine mai mult de calculator si mai putin de vointa alegatorului". (Jurnalul National, 2 decembrie)
Ilie Sarbu (PSD), presedintele Senatului: "Eu am spus-o cu doi ani inainte, eram putini atunci, eu, domnul Iliescu, care spuneam ca nu e o lege care va rezolva problema mult asteptata, care va restructura clasa politica".
Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L: "Pur si simplu e foarte greu sa explici cetatenilor, care au votat in Sectorul 1 si care au dat in toate colegiile castigatori candidatii PD-L, si din toate colegiile obtinem un singur parlamentar. Ca asa-i sistemul de redistribuire" (http://www.frontnews.ro/, 8 decembrie).
Marian Vanghelie, liderul PSD Bucuresti: "Ar mai trebui rediscutat, sa facem o gandire. Legea ar putea suporta niste modificari, cand vezi ca tu iei 30.000 de voturi, iar altul 10.000 si intra acolo in Parlament" (http://www.agenda.ro/, 3 decembrie).
Marko Bela, presedintele UDMR: "Sistemul uninominal e un fel voalat de sistem cu liste" in care "hazardul ocupa un loc important" (Mediafax).
Viorel Hrebenciuc (PSD) a declarat la postul Antena 3 ca "liberalii au incalcat intelegerea de acum doi ani". Acel gentleman agreement consta in acceptarea de catre PNL ca PSD sa puna premier si sa faca guvern, dar fara a primi ministere. Liderul PSD sustine ca întelegerea a cazut in ultimele zile, dupa alegeri, din cauza "unor jocuri" ale unor lideri PNL. El a mai spus ca scorul bun al PNL se datoreaza PSD, care a acceptat o varianta de uninominal ce ii avantaja si pe liberali (Evenimentul zilei, 7 decembrie).
Hrebenciuc a confirmat ca formula actuala, absolut inechitabila, a Legii electorale a fost dorita de liberali tocmai pentru a-si asigura un scor bun in alegeri, stiind cam cate sanse au sa castige prin colegii. PSD i-a ajutat sa-si adjudece legea, care a avut, dupa cum s-a vazut, efectele scontate, in schimbul accederii la guvernare (http://www.ziare.com/).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22