Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFO generaţie dezorientată îşi decide viitorul pe 9 decembrie
2012-11-20
9

Generaţia formată în timpul tranziției este prima care s-a născut politic revoltându-se împotriva unor politici care, cu toate neajunsurile lor condamnabile, pot fi caracterizate drept reformiste.

Momentul trecerii a 25 de ani de la revolta muncitorilor de la Braşov a trecut aproape neobservat, deşi realitatea socială a Ro­mâ­niei de azi ar fi trebuit să dea mai multă forţă acestei aniversări. Lip­sa de interes pentru unul dintre cele mai importante momente ale istoriei noas­tre recente are multe sem­nificaţii, vreau să arăt aici măsura în care o astfel de cvasiuitare este grăitoare pentru direcţia în care mer­ge societatea ro­mânească. Iar din această societate mă voi referi mai ales la par­tea cea mai tânără, cea născută chiar în jurul anului 1987, generaţia formată în tim­pul de tranziţie, care ar fi trebuit să devină un motor al schimbării, dar care pare acum prinsă în capcana unei istorii pe care nu o înţelege.

Un sfert de secol de la o revoltă a mun­ci­torilor ar fi fost un bun prilej de acţiune din partea sindicatelor, dar acestea s-au do­vedit încă o dată nereprezentative şi de­pendente de alte interese decât cele ale „salariaţilor“. Autorităţile de la Bucureşti au ignorat şi ele evenimentul, în contrast cu ceea ce s-a întâmplat acum cinci ani, dar şi cu interesul pentru istorie arătat acum câteva săptămâni, cu ocazia ani­ver­sării Regelui Mihai, care a împlinit vârsta impresionantă, dar mai puţin rotundă, de 91 de ani. Contrastul ne arată cât de sem­nificativă este uitarea pentru identitatea ce­lor care ne conduc. Revolta din 1987 es­te cea care, chiar mai bine decât mo­men­tul 1989, înecat în comploturi, poate să fie prezentată generaţiilor tinere drept sim­bolul revoltei şi represiunii caracteristice re­gimului comunist. Faptul că asta nu se întâmplă ne face să presupunem că ac­tu­a­la clasă politică se simte mai aproape de fosta nomenclatură decât de muncitorii bra­şoveni revoltaţi în 1987 şi daţi afară du­pă 1990. Presa este plină de afacerile ne­curate de azi, dar cei mai ti­neri, care le privesc numai pe acestea, vor fi mai uşor de manipulat, pentru că nu au cheia de înţelegere care poate fi găsită într-o istorie recentă pe care o ignoră.

Într-o ţară fără identităţi po­litice, în care totul pare provizoriu, numai expe­ri­en­ţa unor evenimente istorice poate da reperele care fac po­sibilă rezistenţa la manipulare. Ge­ne­ra­ţia din care fac parte a avut „norocul“ să trăiască momentele din decembrie 1989, venirile minerilor, antioccidentalismul şi in­citările la ură împotriva maghiarilor, tra­tatul semnat cu URSS, domnia sinistrului cuplu Iliescu-Văcăroiu etc. Indiferent de pri­sma prin care au fost trăite aceste eve­nimente, lecţia lor a fost că România nu are decât opţiunea europeană, iar această opţiune însemna ceva foarte concret, pen­tru că şi adversarii ei erau cât se poate de concreţi şi chiar deţineau toată pu­terea, între decembrie 1989 şi noiembrie 1996.

Generaţia formată în tranziţie e altfel. Anul acesta vor vota cei născuţi până în de­cembrie 1994. Ar trebui să ne gândim care sunt evenimente care i-au marcat pe aceştia. Dacă e să o luăm invers cro­no­lo­gic, referendumul din iulie de demitere a pre­şedintelui Băsescu şi cel al mani­fes­ta­ţiilor din pieţele multor oraşe în ianuarie-februarie au fost cele mai importante din acest an. Putem remarca faptul că, în de­cembrie 2011, Traian Băsescu îl egala pe Ion Iliescu ca număr de ani în fruntea sta­tului român, iar anul acesta se împlinesc opt ani de mandat prezidenţial, adică toc­mai două mandate, conform primei for­mulări a Constituţiei, modificată ulterior în perspectiva unui aşteptat deceniu cu Adrian Năstase. Nu a fost să fie, iar pentru majoritatea tinerilor care vor vota pe 9 decembrie Ion Iliescu sau Adrian Năstase sunt fie nişte anonimi, fie figuri ale opo­ziţiei la actualul preşedinte. Cei mai tineri s-au născut politic în atmosfera ca­rac­te­rizată printr-o mass-media partizane, ca­re şi-a pus amprenta asupra interpretării evenimentelor politice, şi marcată mai ales de clivajul pro vs. anti Băsescu. Chiar dacă este un clivaj conjunctural, acesta es­te cu atât mai important pentru această no­uă generaţie, cu cât el a marcat profund şi sistemul de învăţământ. De la dascălii de şcoală şi liceu până la cei din uni­ver­si­tăţile de stat sau particulare, marea ma­jo­ritate a celor care s-au ocupat de educarea acestor tineri s-au simţit „victime“ ale po­liticilor susţinute direct sau indirect de pre­şedinte. De la nerespectarea pro­mi­siu­nii de creştere a salariilor la sfârşitul anu­lui 2008 până la scăderea lor de la ju­mă­tatea anului 2009, trecând prin numirile fă­cute de PDL pe criterii politice şi mai ales prin schimbarea substanţială a Legii educaţiei, faţă de care a existat o reacţie inevitabilă de rezistenţă, evenimentele din ultimii ani au dus la o nemulţumire în rân­dul acestei categorii, nemulţumire care nu putea să fie lipsită de consecinţe politice. Iar aceste consecinţe au fost exploatate de adversarii oricărei reforme.

Generalizările sunt periculoase, există în­totdeauna excepţii, dar, istoric vorbind, pu­tem spune că generaţia formată în tim­pul tranziției este prima care s-a născut politic revoltându-se împotriva unor po­li­tici care, cu toate neajunsurile lor con­dam­nabile, pot fi caracterizate drept re­for­mis­te­. Şi generaţia anti-Băsescu vrea schim­barea, dar setea ei de schimbare a fost de­turnată în folosul celor care se opun schim­bării. Şi generaţia aceasta vrea „Europa“, dar energia ei a fost deturnată de cei pen­tru care recuzita discursului naţional-po­pu­list este mult mai aproape decât vocaţia pro­europeană. Abia după 9 decembrie şocul re­alităţii va fi mai puternic decât plasa per­cepţiilor în care această generaţie, profund marcată de anarhia tranziţiei, a fost prin­să. Şi nimeni nu poate şti care va fi sensul revoltei lor de mâine. //

TAGS :
Comentarii
Idle 2012-11-28
Un răspuns: http://r-evolutia.blogspot.ro/2012/11/de-la-revista-22-in-presa-europeana-cu.html
Idle 2012-11-28
Cîtă ironie, să pomeniți de revolta muncitorilor din 1987 (justificată de lipsurile materiale și nu însuflețită de ideologia capitalistă), o clasă socială pe care dvs. și alții de la revista 22 nu o înțelegeți și nici nu doriți să-i cunoașteți aspirațiile. Mai mult, susțineți cu ardoare politicile capitaliste care au dus la desființarea sindicatelor și dezbinarea clasei muncitorilor pe care-i invocați aici. Ce mai știți voi (ăștia de la 22) să le dregeți din pix, că pe șantier, în soare sau ger, ori în fabrică unde-i mult zgomot și condiții grele de lucru sunt convins că nu ați fost.
HG11 2012-11-26
In primul rind, cred ca generatia '94 e atit de dezinteresata de politica incit numarul celor care se vor duce la vot va fi mai mic decit numarul de voturi pe care le va fura Dragnea in Teleorman, deci ponderea acestei generatii in decizia de la 9 dec. va fi neglijabila. In al doilea rind, nu as paria pe existenta unei "revolte de miine" a acestei generatii pentru ca aceasta generatie nu va acumula potential exploziv. Aceasta generatie se va limita la a consuma muzica si droguri, acceptind pasiv sa fie pastorita de vreun dictator de tip nou (vezi "The Dictator’s Learning Curve"), cam ca tinerii din Rusia lui Putin. Iar cei carora nu la conveni situatia, vor pleca pur si simplu din tara; portile emigrarii li se vor tine larg deschise.
Simone Demouvoir 2012-11-21
Domnule Gussi, ati ignorat in articolul dvs. un aspect extrem de important: generatia ''dezorientata'' a tranzitiei s-a orientat spre Vest, si-a facut bagajele si a plecat. Foarte multi tineri romani sunt plecati la studii in strainatate si majoritatea acestora nu se vor mai intoarce in Ro...
Tirimineanu 2012-11-21
Gaga, asta este viata! Unii sunt dezorientati ca Barosso, Merkel, ambasadorul SUA in Romania si lista poate continua. Altii sunt orientati de Voiculescu, Rosca Stanescu, Ghise (stiti, ce-i demonstrati ca informatori la Securitate), Mazare, Dragnea, Oprisan (stiti, cei considerati ca marii baroni locali ai acestei tari), Hasoti (stiti, ministrul Culturii care a scos elevii dintr-o scoala din Navodari pentru sustinerea unui primar USL anchetat pentru dare de mita ) si de asemenea, lista poate continua.
Mih 2012-11-21
@gaga Constat ca faci parte dintre aceia (destul de multi, din pacate) care posteaza comentarii nu pt a-si exprima/sustine un punct de vedere, ci pt a-i "injura" pe cei care gandesc altfel decat ei (sau care, la limita, gandesc, pur si simplu). Si mai constat ca asemenea "comentatori" reactioneaza prompt prin atacuri la persoana (injurii, delatiuni...) cand se confrunta cu adevaruri neconvenabile. Este anormal, dar explicabil: aceasta categorie nu are capacitatea de a folosi argumente/contra-argumente, ci sintagme din categoria "ba, pe-a ma-tii".
Un dezorientat 2012-11-20
Eu recunosc, sunt un dezorientat. Daca stiam sa ma "orientez", aveam acum vila cu piscina si mertzan la scara. Asta e...unii, putini la numar, cu "orientarea", iar restul...niste amarati dezorientati. P.S. Vedem noi pe 9 decembrie cum stam cu orientarea, aia politica.
gaga 2012-11-20
Nu stiu cum aveti tupeu sa faceti atatea judecati de valoare. Deci, toti cei care nu voteaza cu Basescu sunt dezorientati. Dezorientat esti tu. In rest, iti doresc sa mirosi toata viata a ceea ce esti.
mladin 2012-11-20
"Gaga" n-ar fi mai bine sa te muti tu in Rusi sau in China daca tot nu-ti place statul de drept si democratia?Tineretul care va vota pentru prima data acum nu trebuie sa fie pro Basescu .El nu intra in ecuatie, nu candideaza, dar este mul mai preocupat de interesul national decat voi postacii USL-sti.Asa ca lasa-ne cu "judecatile" tale.Clar nu-l votam pe Basescu , dar nici comunisti nu vrem sa ne conduca tara.Asta sa inteleaga tinerii, mai ales ei care sunt cu ochii pe Europa.
Total 9 comments.
Recomandari
795
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22