Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFModele, nu lichele!
2014-03-18
5

Ce scop are „terorismul mediatic“ practicat de Voiculescu? Discreditare, intimidare, intoxicare, mutilare a jurnalismului, toate cu țintă politică și profit implicit.

„Am senzația că nimeni nu mai respectă pe nimeni. Există alte tipuri de relații: există tea­mă, există iritare, există invidie, există in­ju­rie, dușmănie... dar respectul pur și simplu pen­tru prestația de-o viață a cuiva, pentru experiența cui­va, pentru prestigiul cuiva e o virtute care dispare. Ba mai mult, e culpabilizată. No­țiu­nea de «prestigiu» a ajuns să fie neonorabilă. A avea prestigiu înseamnă a fi, din principiu, suspect“, asta afir­ma Andrei Pleșu într-un in­ter­viu pe care mi l-a dat în 2006, republicat în volumul recent Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări și răspunsuri. Pentru omul de cultură nu rămâne un mister de ce a fost atacat de comandoul infam al An­te­nei 3, Gâdea-Ciuvică-Ursu-Tudor: trebuia des­ființat pentru că se exprimă public ca o vo­ce critică de anvergură, are operă, autoritate morală și se bucură de prestigiu. Deci, e sus­pect, dacă nu chiar periculos. Într-un interval de două luni, jurnaliști și intelectuali au luat poziție în mod repetat împotriva poluării mo­rale produse în spațiul mediatic de Antenele aflate sub comanda turnătorului Voiculescu. Din păcate, tinerii capabili să stea luni la rând în stradă pentru a bloca Roșia Montană nu sunt interesați de fenomenele de poluare mo­ra­lă, la fel de toxice. La finele lui ianuarie, 600 de jurnaliști au semnat un protest împotriva linșajului la care au fost supuși câțiva dintre ei, în martie câteva mii de oameni au semnat un apel de solidaritate cu An­drei Ple­șu și câteva sute au fost pre­zenți duminică în pia­ță cu o car­te în mână, la che­marea re­vistei 22 și a GDS. În acest răstimp, CNA, au­to­ri­tatea în­vestită prin lege să sanc­țio­neze derapajele și să facă res­pirabil audiovizualul ro­mâ­nesc, moșmondește de­cizii ambigue care îi pro­te­jea­ză pe vinovați.

Ce scop are „terorismul mediatic“ practicat de Voiculescu? Discreditare, intimidare, in­to­xicare, mutilare a jurnalismului, toate cu țintă politică și profit implicit. „Trei au fost di­men­siunile esenţiale ale experimentului comunist: distrugerea valorilor, distrugerea memoriei şi distrugerea libertăţii“, le reamintește pro­fe­sorul Tismăneanu celor care au uitat, adău­gând că „Antena 3 a devenit megafonul celor mai obscurantiste şi nocive forţe din so­cie­ta­tea românească. Este urmaşa «Săptămânii» barbiste, huliganica revistă susţinută făţiş de Securitate, şi a «României Mari» în cea mai sordidă fază a acestei publicaţii. Acţionează cu biciul verbal asemeni hingherilor ideologici ai ceauşismului“. Execuțiile publice efectuate de anteniști sunt un atentat permanent la li­bertatea de exprimare, la critică onestă, la opi­nie. Ele inhibă și reduc la tăcere.

Ce e de făcut? Nimeni nu este atât de naiv în­cât să creadă că protestele, mitingul și listele de semnături îi vor face pe anteniști să de­vină decenți. Mișcarea de stradă este un exer­cițiu de solidaritate necesar pentru a da semn că există apărători ai unor principii, că de­mo­crația și libertatea înseamnă responsabilitate, reguli de conviețuire, legi. Dar, mai departe, pentru a fixa limitele, trebuie apelat la justiție. Codul Civil adoptat în 2011 formulează, la art. 72, Dreptul la demnitate, care interzice „orice atingere adusă onoarei și reputației unei per­soane“, la art. 73, Dreptul la propria imagine, la art. 252, Ocrotirea personalității umane, iar la art. 74 sunt precizate în detaliu interdicții ex­prese în cazuri de atingere adusă vieții pri­vate. La dezbaterile pentru modificarea Co­du­lui Civil, presa a semnalat că unele articole li­mitează libertatea presei, dar, pe de altă par­te, restricțiile ar putea normaliza întrucâtva exercitarea profesiei de jurnalist. Rein­cri­mi­na­te prin efectul Deciziei 206/2013 a Curții Cons­tituționale, insulta și calomnia înscrise la art. 205 și 205 pot fi subiect de plângeri penale pentru cei afectați de campaniile degradante ale Antenelor. Pedepse drastice sunt pre­văzute și pentru comunicarea de informații fal­se, șantaj, presiuni asupra justiției, in­frac­țiuni cunoscute mercenarilor lui Felix. Nu este confortabil să te adresezi instanței, dar este igienic. Și e musai.

Pe unele pancarte aduse duminică la „statui“ în Piața Universității scria „Repere, nu li­che­le!“. Apelul către lichele al lui Gabriel Liiceanu rămâne valabil la un sfert de veac de la re­voluția din decembrie 1989. Pe același model, Dragoș Ghițulete lansa nu de mult un apel cu sens schimbat, către intelectualii datori să îm­piedice ofensiva lichelelor de rit nou grăbite să croiască o Românie hidoasă: „Așadar, dom­nilor. Apăreți la televiziune. Scrieți în ziare. Ri­dicați glasul. Lăsați cuvintele să spună ceea ce spun. Folosiți aceste cuvinte, «dem­ni­ta­te», «libertate», «conștiință», «dreptate», «popor», pentru că sunteți în măsură să faceți asta. Nu lăsați o șleahtă de corupți și penali să asasineze aceste cuvinte. Nu re­nun­țați la luptă, pentru că nu ați făcut nimic rău. Doar ați fost, și sunteți, scârbiți de neputința as­ta care nu ne lasă să ne despărțim de tre­cut. Să nu vă fie frică, mai mult decât linșaj mediatic și scuipat pe stradă nu cred că se poate întâmpla. E greu, dar dacă veți da curs acestei chemări, veți putea scoate România din hăul în care se duce. Și cei care vor veni după noi vă vor iubi“. Exact asta a făcut Andrei Pleșu. //

TAGS :
Comentarii
Mario Georgescu 2014-03-21
Doamna Armanca, va citesc in fiecare saptamana, chiar si acum cand nu sunt in tara si de fiecare data am apreciat punctul D-stra de vedere, de data aceasta insa am o remarca, spuneti ca toata intelectualitatea, sau toti oamenii de bun simt sa manifeste si sa ia apararea valorilor noastre, dar cine se va uita la ei, sau ii va asculta, suntem un popor de trogloditi, care dupa 45 de ani de comunism, au votat din nou noii comunisti peste 70%. Nu se poate face nimic cu singurul popor din Europa caruia ii lipsesc peste 1000 de ani de istorie, am scris, am argumentat si a fost publicat de 22 la posta redactiei, in urma unui interviu cu Lucian Boia al revistei 22, referitor la lucrarea "De ce e Romania altfel" si am spus ca nu cred ca Lucian Boia spune tot ce stie. Si cred ca am avut dreptate, a aparut "De ce e Romania altfel" editia a II-a, mult mai exacta si detailata. Sa nu credeti ca am o pregatire umanista, sunt inginer, dar dupa ce am citit 50 de ani literatura si cat am putut sa-mi procur carti de istorie care nu apareau in timpul comunismului, de 20 de ani citesc numai istorie, ce apare in limba romana, dar si in franceza sau engleza. Ma iertati, nu se poate face nimic cu acest popor, eu si toti prietenii mei citim aproape tot ce este scris de intelectualii nostri, dar suntem putini, in 1990, in PiataUniversitatii am fost numai vreo 20000, putini. Mario
Kostas 2014-03-20
Televiziunea securistului si turnatorului autoimpus in slujba securitatii comuniste face, din cand in cand un spectacol grotesc. Invita fosti detinuti politici ca impreuna sa infiereze pe securistii vremurilor triste numindu-i tortionari. Tu, marele securist si turnator, ai si nerusinarea sa-l pupi in cur pe regele tarii pe care l-ai hulit ani de zile, ai nerusinarea sa mangai saracia celor impotriva carora ai varsat toata ura proletara din tine.O faci cu nerusinare voiculescule pentru ca ai furat destul ca sa poti acum sa-ti angajezi slugi credincioase si sa rasplatesti tacerea unor slugi angajate de noi sa nu-ti permita sa fii obraznic si nesimtit. Si cum funia turnatorului se apropie de par, dupa care urmeaza sa-si dea obstescul sfarsit dupa gratii, e bine sa ramana consemnate numele jegosilor pentru ca nimeni sa nu-i angajeze: gadea, badea. ciuvica,ursu, tudor, dumitrescu,oana stancu, grecu si alte cateva muieri nesimtite care-l pupa-n fund pe turnator.
Imreh Istvan 2014-03-20
Sunt un admirator al D-lui Andrei Plesu. Poate a incercat exact ceea ce este reprosat elitelor noastre faptul ca nu se implica in politica. D-sul a incercat, probabil cu gandul de a aduce un altfel de discurs o alta orientare o alta atitudine. Dar din cauza lichelismului ,la prima vedere poate a esuat. Eu cred cu tarie ca nu. Incercarea D-sului a aratat ca se poate si altfel, trebuie o implicare si nu o retragere in "Turnul de fildes". Exemplul D-sului ar trebui urmat de altii ca aceste actiuni lasa urme, nu trec fara consecinte. Linsajul mediatic califica pe cei ce au comandat sau executat acest lucru. Speranta noastra este ca existe multi Andrei Plesu, dar ar trebui sa fie mai curajosi. Au o responsabilitate chiar daca nu se implica. Vor fi judecati de istorie pentru neimplicare, pentru permiterea perpetuarii lichelismului. Sunt alaturi de acesti intelectuali si condamn cu tarie aceste manifestari deosebit de periculoase. Azi este atacat D-l Plesu, maine altii.
H11 2014-03-19
Foarte frumos si oportun apelul dlui Ghitulete!
lmihai 2014-03-18
Multumim pt. articol d-na Armanca! D-l Plesu are meserie, opera, educatie, este un reper pt. multi tineri, deci...un Om pe cale de disparitie din societatea romaneasca. Dar sa speram ca...nu mor caii cand vor cainii!
Total 5 comments.
Recomandari
716
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22