Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Mars pentru unirea Basarabiei cu Romania. Peste 7000 de persoane au scandat UNIRE
- - - -
2013-10-20
Actualitate Interna
1

Cateva mii de oameni (organizatorii sustin ca la un moment dat au fost 10.000) au manifestat duminica pentru unirea Basarabiei cu Romania. Ei au organizat un mars, intre orele 15.00 - 17.00, pe traseul Guvernul Romaniei (Piata Victoriei) - Palatul Parlamentului (Parcul Izvor), iar in Parcul Izvor au improvizat o scena unde a vorbit, printre altii, fostul premier moldovean Mircea Druc, si au desfasurat steagul tricolor de 1.200 de mp, cusut la Chisinau. Mitingul pentru unirea Basarabiei cu Romania are loc cu o luna inainte de Summitul de la Vilnius, decisiv pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.

 

 


Participantii, printre care se numara si zeci de cetateni moldoveni, au steaguri tricolore si pancarte cu mesaje printre care "Vrem Unirea" si "Sangele apa nu se face. Unire!".

 

Alte scandari:

"Chisinau si Bucuresti, doua inimi romanesti", "Doar o tara am, pe care o iubesc, Basarabia, pamant romanesc", "Vrem fratie, prin unire, pe vecie" si "Acelasi sange, aceeasi tara, romani am fost cu toti odinioara".

"Barbu si cu Ponta, nu uita, noi suntem neofascistii 2!" au strigat cateva persoane, cu referire la declaratia ministrului culturii Daniel Barbu, care i-a facut neofascisiti pe cei care i-au atacat masina la Club A.

"Traiasc, traiasca si-nfloreasca/ Moldova, ardealul si Tara romaneasca". Un grup mic a strigat "Jos Putin!". Pancarta: "Basarbie frumoasa de 68 de ani te asteptam sa vii acasa la patria mama Romania". Multimea canta "Desteapta-te romane!"

 

 

Declaratii de la microfon:

 "Cea mai scurta cale de integrare este unirea. Trebuie sa ne rupem e Rusia". "Vrem fratie si unire pe vecie", scandeaza de pe scena o participanta la miting ce sustine ca a venit de la Barlad cu acest mesaj. De pe scena se anunta desfasurarea steagului adus de la Chisinau.
 

Fostul prim ministru moldovean, Mircea Druc: "Dvs. ziceti aducem Basarabia acasa, aduceti-o. Unirea este ireversibila. Din punctul meu de vedere unirea s-a infaptuit."
 

 

Organizatorii, la microfon: "Nu protestam, ci cerem unirea! Acesta nu e un protest, ci e crezul nostru, vrem unirea! Am cerut-o la Guvern, acum o cerem la Parlament, la fel cum am facut anul trecut si la Chisinau. Am inaintat un proiect legislativ catre parlamentul Romaniei, prin care facem un pas spre unire, daca se adopta."

Reprezentantii organizatorului principal al marsului - Platforma Civica Actiunea 2012 - spun ca destinatia marsului, respectiv Palatul Parlamentului, a fost aleasa intrucat la aceasta institutie "va intra in dezbatere legea pentru apropierea celor doua state romanesti, semnata de peste 117.000 de romani".

Potrivit organizatorilor, evenimente similare au loc duminica la Paris, Roma, Barcelona si New York, la initiativa comunitatilor de romani si moldoveni care lucreaza in strainatate.

 

 

TAGS :
Comentarii
Liviu din Timisoara 2013-10-21
Care ROMAN poate simti altfel ?
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
755
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22