Marius Oprea APARA in instanta SECURISTII. Istoricul a pledat ca MARTOR in FAVOAREA fostului ofiter Nicolae Paraschiv

Andreea Pora | 14.10.2013

Nicolae Paraschiv, stabilit de CNSAS ca ofițer de Securitate care a facut politie politica, a beneficiat de un nepretuit ajutor in procesul cu institutia in persoana lui Marius Oprea.

Pe aceeași temă

Nicolae Paraschiv, stabilit de CNSAS ca ofițer de Securitate care a facut politie politica, a beneficiat de un nepretuit ajutor in procesul cu institutia in persoana lui Marius Oprea, actualmente director la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Celebrul "vinator de securisti" a venit ca martor al acestuia in procesul CNSAS- Paraschiv, desi in 2004 el era cel care il acuza pe acesta ca s-a ocupat de cazul Liviu Baves, studentul brasovean care si-a dat foc pe pirtia de schi in semn de protest fata de sistemul comunist. .„Este o ruşine ca astfel de oameni să ocupe, după 15 ani de la Revoluţie, funcţii atît de importante în societate“, spunea in 2004 Marius Oprea despre Paraschiv. Acesta era la vremea respectiva consilier local din partea PSD la Primaria Brasov, in timp ce Oprea era consilier PNL. Paraschiv este si acum secretar al Primariei Brasov din partea USL.

UPDATE Marius Oprea a declarat pentru revista 22 ca a fost citat ca martor de catre Paraschiv si ca nu putea sa nu se prezinte la proces, deoarece primea amenda.

"Din punctul meu de vedere, nu cred ca se poate sustine, in comparatie cu alti ofiteri de securitate pe care vad ca CNSAS nu-i aduce in fata instantei, acuza ca Paraschiv ar fi savirsit acte grave de incalcare a drepturilor si libertatilor omului, inclusiv prin natura atributilor din cadrul Securitatii".

Marius Oprea a mai spus ca din 2004 incoace a fost contactat de Paraschiv, cu care a discutat indelung pe tema activitatii lui din Securitate si ca "expertiza lui mi-a fost de folos, a fost unul care mi s-a spovedit indelung, mi-a povestit despre activitatea Securitatii".

 

Marius Oprea a venit ca martor al lui Nicolae Paraschiv la cererea acestuia, au declarat pentru revista 22 surse din CNSAS, procesul fiind in faza administarii probelor.

Oprea a declarat, potrivit surselor citate, ca doar angajatii Directiei a 6 de Cercetari Penale din fosta Securitate ar trebui adusi in instanta de catre CNSAS, restul fiind "plevusca". In opinia lui Oprea, Paraschiv si-a facut "doar datoria".

In momentul de fata, printre "plevusca" se numara sefi ai Securitatii precum Tudor Postelnicu, Iulian Vlad si alti 2000 de ofiteri adusi de CNSAS in fata instantei.

Marius Oprea este membru PNL si un cunoscut adversar al presedintelui Basescu, o carte despre acesta fiind lansata in vara lui 2012, in fata casei din Mihaileanu. Cartea a fost scoasa de editura trustului Intact, care ii apartine lui Dan Voiculescu, fragmente fiind publicate si in Jurnalul National.

Pina la ora aceasta Marius Oprea nu a putut fi contactat.

 

Cine este Nicolae Paraschiv


Nicolae Paraschiv a fost angajat al Securitatii, avand gradele de:


- lt. maj. - Serviciul 1 (profil de activitate informatii interne) din Inspectoratul Judetean Brasov (1980 - 1981);
- cpt. in aceeasi structura (1986);
- cpt. - Serviciul Antiterorist din I.J.S. Brasov (1988);
- mr. - Serviciul Antiterorist din I.J.S. Brasov (1989).


In probatiunea cazului instrumentat de CNSAS sunt 6 dosare, dintre care 4 dosare de urmarire din anii '80. Securistul Parschiv urmarea persoanele din aceste dosare pentru "comentarii dusmanoase la adresa conducerii de partid si de stat", bazindu-se pe scrisori interceptate. In alt dosar, acuza un cetatan de etnie maghiara de "denigrarea politicii partidului, comentarii ostile privind nivelul de trai" si "afirmatii privind o pretinsa lipsa de drepturi si libertati cetatenesti in tara noastra comparativ cu tara noastra".


Potrivit legii 187, la care a contribuit insusi Marius Oprea, politia politica inseamna ca persoana respectiva a adus atingere drepturilor omului.

Citeste mai mult despre Nicolae Parschiv AICI si AICI
 

Ce spunea in 2004 Marius Oprea: Trebuie sa scapam de astfel de oameni


Daca in 2004, Oprea si Paraschiv se aflau pe pozitii politice adverse, unul in PSD, celalalt in PNL, ceea ce ar putea explica dusmania dintre cei doi dincolo de securism, acum sint sub acelasi steag, al USL. Motiv probabil suficent pentru ca un vinator de securisti sa se transforme in aparatorul lor.


Prezent la simpozionul organizat in memoria lui Liviu Babes ( 2004), la sediul Prefecturii din Brsov, Marius Oprea se arata oripilat ca personaje precum fostul ofiter de Securitate Nicolae Parschiv mai sint mentinute in functie la 15 ani de la revolutie. Potrivit relatarii din Monitorul Expres " Istoricul Marius Oprea a afirmat că actualul secretar al Primăriei Braşov, Nicolae Paraschiv, este un fost ofiţer de Securitate, care, în 1989, se ocupa de sistemul sanitar braşovean. , a spus istoricul referindu-se la încercările Securităţii de a acredita ideea că Liviu Cornel Babeş avea probleme psihice. , a mai spus Oprea ".

In continuare, Monitorul Expres relata:


„Trebuie să ne facem curat în propria ogradă şi să cerem ca asemenea oameni să fie îndepărtaţi din structurile de conducere ale societăţii româneşti“, a afirmat istoricul care a studiat arhivele Securităţii. Ideea lui Marius Oprea a fost preluată de consilierul local Sorin Gulea care a spus că va declanşa în rîndul consilierilor locali şi judeţeni o campanie de strîngere de semnături prin care cele două organisme să ceară prefectului Otilian Neagoe demiterea lui Paraschiv".

 

CITESTE SI Marius Oprea: Ii sunt dator lui Crin Antonescu, el m-a reangajat

CITESTE SI Cristian Preda: In 2009, Marius Oprea a blocat activitatea comisiei prezidentiale pentru analiza comunismului

CITESTE SI Marius Oprea in slujba USL. Lansarea cartii in fata casei din Mihaileanu, programata inca din 19 iulie in sedintele de campanie ale PNL

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22