Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFGood bye integritate, TRU, Baconschi ş.a.m.d.
2011-03-08
32
Chiar dacă ar fi estimat corect amploarea prejudiciului de imagine datorat respingerii reformei partidului, prin introducerea criteriilor de integritate în statut, liderii şi baronii PDL tot n-ar fi putut face altfel. Pentru că ei chiar aşa cred, au exact aceleaşi convingeri ca toţi politicienii, indiferent că ei se numesc Ponta, Năstase, Antonescu sau Cătălin Voicu, Dan Păsat şi Antonie Solomon. De aceea nu au surprins nici unanimitatea, căci ce contează trei biete voturi contra, nici faptul că discursurile de înfierare a integrităţii au semănat ca două picături de apă cu cele ţinute la marile arestări.

În primul rând, procurorii sunt „comisarii anilor 1953“, ei executând comenzi politice cu scopul de a-i intimida pe adversari. Au spus-o Ponta şi toţi liderii PSD şi PNL, ultima oară la arestarea lui Constantin Nicolescu. O spun acum Berceanu, Blaga, Boureanu şi mulţi alţii de la care chiar nu m-aş fi aşteptat. Tipologia comună a acestora a fost mai clară ca niciodată prin afirmaţia: „Macovei, procuror comunist“.

Mesajul este acelaşi, doar contextul diferă: justiţia este un instrument politic, este coruptă şi nu funcţionează. A doua idee: excluderea înseamnă că partidul face justiţie şi se antepronunţă, contrar prezumţiei de nevinovăţie. Pedeliştii cu instinct de turmă şi de conservare ignoră că suspendarea nu înseamnă că respectivul este băgat după gratii şi nici măcar îndepărtat din funcţia publică, în situaţia în care a fost ales. Este, în primul rând, delimitarea de un personaj asupra căruia planează suspiciuni (argumentate şi făcute publice într-un rechizitoriu) de corupţie şi protejarea imaginii partidului. Din acest punct de vedere, pentru o „carieră politică“, suspiciunile de corupţie sunt la fel de dăunătoare ca şi condamnările şi, de regulă, în toate democraţiile, carierele iau sfârşit când sunt obiectul unui astfel de scandal media. De fapt, chiar Constitutia Romaniei ii contrazice pe sustinatorii prezumtiei de nevinovatie. La articolul 109 se spune negru pe alb ca presedintele ii poate suspenda din functie pe ministrii aflati sub urmarire penala, iar "trimiterea in judecata atrage suspendarea lor din functie". Deci, daca in cazul ministrilor nu functioneaza prezumtia de nevinovatie, de ce ar fi ea valabila in cazul unora ca Poteras sau Falca?

În plus, aserţiunile ca „doar judecătorul face justiţia“ ascund o strategie iscusită şi ignoră realitatea. Aşa cum atrage atenţia Comisia Europeană, justiţia are un picior în ghips, cel al judecătorilor. Politicienii mizează pe faptul că procesul durează cu anii, iar scandalul fie se îngroapă, fie este folosit ca mostră de presiune politică. Între timp, „nevinovatul“ îşi continuă nu doar afacerile, dar şi cariera politică, prin noi funcţii, imunităţi şi beneficii.

Cutuma în România este, după cum afirmă tot mai des liderii partidelor, aceea a „solidarităţii“ („ne vom apăra fiecare membru de care se ating procurorii lui Băsescu“, vituperează Ponta, „curăţenia nu trebuie să funcţioneze pe ideea comisarii poporului“, a tunat Berceanu). Deci, în loc de integritate, solidaritate. Ce înseamnă asta în mod concret? Un lucru simplu, mesajul că potenţialii corupţi sunt apăraţi de partid în lupta cu justiţia cea nedreaptă şi abuzivă. Că nu votăm în parlament să fie arestaţi sau percheziţionaţi, că facem mitinguri de presiune, dăm telefoane cui trebuie, ameninţăm, mituim sau organizăm circ la televizor. În plus, îi ţinem aproape ca să nu plece la adversari şi le dăm garanţii viitorilor corupţi că marea familie a partidului îi va proteja. Eventual, când lucrurile se îngroaşă, urmează o abilă negociere pentru autosuspendare.

Principiul de bază este unul singur: corupţii noştri sunt mai de preţ decât nişte amărâte de integrităţi aducătoare de iluzorii voturi. Şi aici ajungem la un alt mesaj esenţial transmis de PDL. Acela că opinia publică şi, în special, propriul electorat nu mai dau două parale pe mesajele radicale anticorupţie. Că reforma partidelor este o vorbă în vânt, contraproductivă în caz de alegeri, care se câştigă cu găleata, primarii şi sponsorii, nu cu criterii şi integrităţi. Este prima distanţare oficială şi unanimă de principiile pe care PDL le-a susţinut în diferitele campanii. Până la urmă, nu a fost vorba doar de o alegere între protejarea corupţilor şi potenţialele voturi aduse de reformă şi integritate, ci de ruperea oricăror legături cu o parte a propriului electorat, în dispreţul acestuia. La alt nivel, desigur, este o decizie similară celei luate de PNL prin alianţa cu turnătorul Voiculescu şi PSD.

Sau respingerii de către liberali a Codului Muncii şi susţinerii criticilor socialiste promovate de PSD. Ambele partide vor plăti costuri, greu cuantificabile în acest moment. În tot cazul, absenteismul generat de dezamăgire, cuplat cu nevoia unui alt partid, par să-şi fi găsit acum toate justificările posibile.

Ceea ce a pus însă cruce oricărei pretenţii de reformă a PDL au fost nu atât discursurile, cât tăcerile. Dacă aşteptările în ce priveşte curajul lui Boc de a pleda la scenă deschisă prointegritate şi nu doar despre cum „am salvat ţara“ nu au fost foarte mari, dacă la Blaga nu a surprins atitudinea de miliţian încruntat ameninţător ca la o razie în vămi, tunând despre „solidaritate“ şi „noaptea cuţitelor lungi“, în schimb Traian Ungureanu a lăsat un gust acru-amar. Aşadar, fostul jurnalist şi reprezentant al societăţii civile consideră că integritatea este o „fixaţie“ generatoare de „pesimism“ şi apucături „emo“. Emoţionant! Ca să vezi ce impact ameţitor asupra trecutelor integrităţi are maestrul Blaga şi vitrina luxoasă cu prim-vicepreşedinţi pe care i-a rezervat-o. Dar cea mai cutremurătoare a fost tăcerea la momentul oportun a ministrului Baconschi. „Inspirat de principiile creştine ale cinstei, dreptăţii şi integrităţii“, Baconschi a dat un comunicat de presă, pe 28 februarie, în care „saluta cu speranţă“ acceptarea de către Comisia de statut şi conducerea PDL a clauzelor de integritate propuse de Macovei pe motiv că „exigenţe etice mai înalte în selecţia, promovarea sau sancţionarea membrilor“ vor fi o „garanţie a credibilităţii în faţa alegătorilor“. Când curentul în partid s-a schimbat, Baconschi a uitat oportun şi de „reforma morală, statutară şi doctrinară“, şi de promisiunea făcută „prietenilor şi colegilor“ Preda, Voinescu şi Macovei de a susţine înaltele principii. Tăcerea la CNC a fost abisală, iar amnezia atât de profundă încât a uitat să voteze pentru. Ce să mai zici? Crucea pusă iluziilor despre PDL este exact de dimensiunea unor astfel de gesturi. Dar tot răul spre bine. Despărţirea apelor s-a produs: de o parte sunt greii, tripletele, baronii şi apărătorii penalilor, de cealaltă oportuniştii. Ceilalţi trei e clar că nu-şi au locul în niciuna dintre tabere.

Dincolo însă de toate acestea, un semnal la fel de important a fost trimis către preşedinte. Traian Băsescu a primit, de data aceasta, pachetul complet de „deziluzii“. În dublu sens. Nu doar că „integrităţile“ au fost puse nici măcar la index, iar „reformiştii“ rejectaţi cu invective, subminând astfel orice şansă de reformă şi de cooptare a lor în conducere, dar au fost în paralel decredibilizate şi acţiunile anticorupţie din vămi şi Interne. PDL a decis să-şi apere „regii şi reginele“ şi să-i mai dea un mesaj clar lui Băsescu: fiecare pe drumul său. Indiferent de rezultatul Congresului, despărţirea de Băsescu s-a oficializat la CNC, cu trei iscălituri lipsă. //

Citeste si despre: TRU, Sever Voinescu, Boureanu, Preda, Blaga.

TAGS :
Comentarii
Felix a ramas in fundul.. 2011-03-14
.. in fundul gol. Gratie binevenitelor desecretizari, Felix Dan Voiculescu nu a mai putut fi pitit de catre SRI in spatele etichetei de "sigurantza nationala". Playboy-Ipocrin Antenescu isi poate admira Printzul Consort in toata splendoarea.. ( Ciomu cu solutia..)
io 2011-03-11
Singura sansa a Romaniei: - o noua revolutie - eliminarea tuturor mafiotilor care s-au perindat la putere,parlamentari,senatori,asa zisi oameni de afaceri. -conficarea tuturor averilor ilicite. Numai asa vom schimba ceva.
nicolae 2011-03-11
Eu as intreba ; Domnule Ponta ,cati ani ati lucrat in procuratura , aveti stagiul complet ? SAU ,Ce vechime aveti in campul munci [ nu in parlament ] ? Ce stiti si de unde ,,de bugetul consolidat , dar de Codul muncii , marog ,stiti ceva de Codul manierelor ,DAR cu psihologia cum stati . Un viitor priministru , ce ar trebuii sa stie , inafara de ,, jos Boc , jos Basescu "? Doamne cat e de gol omul acesta!
Udi 2011-03-11
"Stimabila doamna" cine pupa un rahat inseamna ca l-a si mancat. Nu mai vorbi de Basescu ca-mi este scarba ca de toti securistii salvatori de tara .
Crucea, despartirea, etc 2011-03-10
Iluziile respective isi au originea in dumneavoastră, doamnă Pora. Nu au si nu vor avea niciodată un temei in PDL. (sarcastic : bineinteles, de vina este PSD, pentru ca i-a invatat pe PDL-isti sa fie corupti). Interesant ca inca le mentineti, si le legati de data asta exclusiv de Basescu. Prin popor - pe care dvs il dispretuiti, sau mai bine zis credeti cu convingere ca exista de reglat unele raporturi, presupunand un transfer - circula povestiri destul de elocvente despre fostul ministru Basescu. Si cate or mai fi. Relativ la relatia dvs cu masele, la ora asta de bilant. oarecum, v-as spune cam asa : curentul pe care il reprezentati va trebui sa se descurce in a-si sustine interesele fara a mai purta masca luptei pentru principialitate, corectitudine, daca chiar este cazul - sa renunte la unele iluzii despre sine, si sa se prezinte asa cum este de fapt : doar o alta grupare care alearga dupa o bucata mai mare din ciolan.
adrian 2011-03-10
Nu stiu de ce sinteti asa surprinsa, dna Pora. Unde au fost acesti oameni la semnalele de alarma timpurii trase de Alina Mungiu-Pippidi la fazele cu EBA si altele? De ce sa fie Basescu ascultat, cind nu s-a dovedit mai moral ca altii?
Sean 2011-03-10
D-na Pora culege "laurii" sustinerii persoanelor in locul sustinerii legilor si institutiilor! Nu-mi place să-nvart cutitul in rană, dar asta e. Cand Rodica Stănoiu este ministru al justitiei, procurorul-sef DNA e mai bine să fie nominalizat, propus de CSM sau nu stiu ce alta institutie, iar cand ministru este d-na Macovei atunci aceasta să fie in puterea ministrului! Nu asa se construieste o natiune! Iar noi mai avem de "lucrat" la acest capitol!
@ Dan : Exagerezi ! - STAN PAT 2011-03-10
Monica M a fost ministra pe vremea odiosului si coruptului Tariceanu. El a suportat-o! De ce nu o pune Boc ministra justitiei? De ce nu a pus-o Basescu?
@ Dan : Exagerezi ! 2011-03-10
Sloganele "indecente" tin de logica unei campanii electorale. Se practica si in tarile occidentale. Altfel, nu poti accede la sufletul masei. Nu mi se par chiar atat de deplasate pe cat esti dispus sa le cataloghezi. Sunt mai exagerate decat cele ale Conventiei sau Aliantei DA la vremea lor ? Nu cred. Ca sa nu mai pomenesc de cele ale contracandidatilor. Uiti ca in timpul ultimei campanii electorale guvernul care-l sustinea pe actualul presedinte incepuse impopularele reduceri bugetare ? ( cele 8 zile fara plata din lunile octombrie si nov 2009? plus altele). De ce protestul celor trei si al d-nei Pora e de forma ? ( nu de fond). Pentru ca l-au sustinut pe Basescu ? Asta dovedeste ca in mintea ta, atitudinea pro-Basescu reprezinta un delict anticipat .. Asta, da obiectivitate ! N-am ce mai zice .. PS. Pomenesti de mocirla in care, chipurile, se scalda toti sustinatorii presedintelui. Care mocirla ? : cea a reformelor care nu mai suporta amanare ? Cea a sinuciderii politice asumate odata cu aplicarea suitei de masuri liberale ? Daca as face parte dintre liberaloizii lui Tariceanu si Crin mi-ar crapa obrazul de rusine in fata atator probleme ramase in suspensie ; in fata avatarurilor etatiste carora guvernarea precedenta le-a raspuns prin coabitare si consens politicianist. Sloganul lor ar fi trebuit sa fie : " ceea ce n-avem curajul sa rezolvam, va fi amanat de azi pe maine ". In concluzie, de la apelul de seara al momentului liberal al reformelor, Partidul National Liberal a lipsit si lipseste in continuare .. Pot fi aruncate toate astea peste bord ? Da, obtuzitatea majoritatii pedeliste fata de criteriile de integritate e condamnabila. Dar nu e tot. Mai e si partea plina a paharului.. ( C. Horatiu)
cristi 2011-03-10
Turnătorul Voiculescu? Aşa cum nici şeful misiunii comerciale la Anvers n-a fost "turnător" nici directorul Crescent n-a fost doar atât. Ambii au fost ofiţeri sub acoperire, probabil colonei sau mai mult, dar numai unul dintre ei mai este încă securist şi foloseşte metode securiste. Şi nu e Voiculescu. În legătură cu "socialismul" PSD şi PNL: nu e deloc socialism, e doar normalitate. Nu ei sunt aberanţi, dvs. şi PDL sunteţi. Ceea ce susţine PDL e lupta de clasă comunistă întoarsă pe dos, şi la fel de greşită. Adică angajaţii trebuie forţaţi să muncească mult pe salarii de mizerie în numele "eficienţei" şi lipsiţi de orice posibilitate de protest sau negociere. Ceea ce ştiu PSD şi PNL şi dvs. nu ştiţi este că asta conduce la subdezvoltare şi sărăcie cronică, nu la progres. Capitalismul nu poate funcţiona fără consum şi consumatori, iar ceea ce rezultă e oligarhie nu democraţie. E plin prin America Latină, Africa şi Asia Centrală de state din astea reformate după modelul Băsescu. Acţiunea tripletei MPV ar fi fost credibilă dacă ei chiar ar fi fost "oameni noi". Dar nu sunt. Marea justiţiară Macovei şi megaintelectualul Preda nu par să aibă nici o problemă să fie colegi cu personificarea nepotismului care e EBA. Voinescu a participat activ la furtul voturilor de la legea pensiilor, probabil cea mai străvezie afacere de corupţie din istoria României. Parcă îl prefer pe un Berceanu faţă de ăştia: el măcar nu pretinde că e sfânt.
Radu Humor 2011-03-09
Daca am fi avut un presedinte fara bube in cap, alta ar fi fost reactia la acest demers ! Pentru ca talibanii nu pot accepta sanctiuni decat impreuna cu tartorul principal, sau deloc !
dan 2011-03-09
Doamna Pora cand deplange soarta celor trei emanatii a zeului Basescu ,uita ca si acestia se scalda in fapt ,in aceasi mocirla .Protestul lor,ca si al Porei , este de forma nu de fond ,propulsarea lor ca si europarlamentari s-a facut in baza unor fonduri de campanie mult prea dubioase, protestul apare cu iz de mucegai deoarece atunci cand trebuia luata o atitudine glasul lor a tacut ,mai mult s-au "prostituat " pe scene cu slogane indecente ,lipsite de morala realitatii .
Mesaj cifrat : .. 2011-03-09
Jupâne, de data asta incep sa te recunosc. Sunt de acord cu tine ; mai putin cu parerea ta despre oportunismul lui Traian Ungureanu. Cu toate astea, si eu cred ca de data asta, din considerente de "real politik", TRU se inseala ( coman horatiu)
E fascinant cum .. 2011-03-09
.. noi, romanii, avem darul usuratatii si neispravirii. Pentru un partid care a putut da o guvernare reformista in multe privinte, ar fi fost de asteptat ca criteriile de integritate sa fi fost macar partial acceptate. Sa fi initiat dezbateri aprinse in urma carora o parte din criterii sa fi fost asumate. In loc de asta, am asistat la un linsaj intern al celor trei ; un linsaj care seamana terifiant cu ceea ce practica mironositzele opozitiei si presa de trust. Ma asteptam ca criteriile de integritate sa fi intregit, firesc, o suita de reforme institutionale asumate, intr-un tarziu, cu un curaj vecin cu sinuciderea politica. La rigoare, pur si simplu patriotic - convins de onestitatea premierului si a presedintelui, cred ca stiu ce spun. Am proprietatea termenilor. Dar, nu.Cand sa fructificam probabila reusita economica printr-un plus de garantii morale, dam pe mere ceea ce am castigat pe pere. Tipic romaneste !!! Dintr-o data, setea de dreptate clamata de majoritatea sociala ( indiferent de simpatiile si antipatiile politice care ne divizeaza ) e ignorata. Pasul decisiv nu mai poate fi facut de catre majoritatea pedelista. Ca intr-o stare generala de prostratie, atacul final e abandonat tocmai cand premisele reusitei se profilau. (coman horatiu)
STAN PATITU 2011-03-09
Lasati-o mai moale cu dreapta pentru ca scartaie pe peste tot. Codul Muncii impus de PDL este inca la secret. Nu am putut sa-l citesc. Cine poate crede ca un Cod al Muncii poate fi impus sindicatelor si patronatelor (!) fara consultari ? Cine? Destui, printre care si doamna Pora. Dansa are o simpatie fata de patroni si vad ca a inceput sa "vibreze" alaturi de Dinu Patriciu ! Ce te faci cu oameni care nu sunt patroni si care formeaza majoritatea populatiei? Ii pui sa te voteze pentru ce? Nu mai poti spune ca ii reprezinti o data ce le impui legi si masuri care ii lovesc si pe care nu le-ai avut prevazute in programul de guvernare. Programul de guvernare era numai lapte si miere. De unde pana unde o revista ca "22" este de dreapta?!? Dumnezeu sa va inteleaga !
dorin valeriu 2011-03-09
Andreea Pora, imi sunteti draga ! Si-mi place cum v-ati prefacut ca nu stiati ce-o sa se intample ! Hai, ca-i cunoastem de ani buni pe toti. Sa vedem alternativa, miscarea urmatoare. Ca nu ne lasam !
cozmin 2011-03-09
Un simplu BRAVO! Oricum PDL stie ca pierde la viitoarele alegeri !Nu-i mai framanta acum decat sa se imbogateasca cat mai pot pana pica!
Nicu Paleru 2011-03-09
As fi curios daca D-na Pora cunoaste structura organizatorica a PD pentru a intelege mai bine mecanismul deciziei in acest partid si sansele ca o initiativa venita de la niste out-sider-i, precum Macovei, Preda si Voinescu, oricare ar fi natura ei sa aiba o minima sansa de reusita (desi am indoieli in privinta sinceritatii unei astfel de initiative!). Consultand site-ul oficial al PD, se poate observa o structura cu adevarat impresionanta. In afara presedintelui si celor 2 prim-vicepresedinti, mai exista: - una bucata secretar general; - una bucata secretar general-adjunct; - 16 bucati vicepresedinti; - 6 bucati secretari executivi - 2 lideri de grupuri parlamentare, pentru fiecare camera; - presedinti de comitete si comitii, cam 7 bucati. Daca D-na Pora ar fi avut curiozitatea minimala sa studieze fiecare persoana in parte din cele mentionate mai sus, fara sa mai vorbim de parlamentari, ar fi fost cat se poate de explicabila atitudinea si apoi decizia cvasiunanima de a respinge orice initiativa de "primenire" venita de la "alienii" Macovei, Voinescu, Preda. PD este de departe cel mai totalitar partid de dupa revolutie. Cand te gandesti ca la alegerile din organizatiile judetene nu exista decat cate un singur candidat care aduna unanimitatea voturilor (exemplu e chiar organizatia Bucuresti)....
kretzu 2011-03-09
in sfarsit are si cineva de la 22 curajul sa puna problema acestor "intelectuali" cu iz occidental care se prostitueaza pt o amarata de ciozvarta. cazul penibilului de tru este de departe emblematic iar omul si-a dus nesimtirea pe noi culmi. inteleg sa te guduri pe langa corupti pt a mai primi un plic cu bani dar chiar sa-ti ataci colegi de tipul lui preda si voinescu nu ma asteptam. sa nu uitam totusi momentele cand prin 22 se zbiera ca de ce l-au dat afara de la cotidianul ca si cum era normal sa scrii articole politice platite direct cu bani portocalii. bine ca l-a atacat atat de vulgar pe cumnatul lui geoana care castiga aceeasi suma pe care o castiga si el acum cca 25.000 euro. pt banii astia cred ca este in stare sa injure toata romania cu exceptia celor care-l platesc. si cred ca nu trebuie uitat nici paleologu care dupa ce i s-a luat jucaria s-a dat la fund si nu mai scoate o vorba. si poate ar trebui sa ne punem si intrebarea de ce acum nu se mai aude vocea publica a lui liiceanu, patapievici, cartarescu s.a. toti tac dupa ce au primit diverse sinecuri portocalii
MariusP 2011-03-08
Eu cred cu tarie ca in 5 martie PDL a pierdut alegerile de la anul. Si sper sa iasa ceva bun din asta. Sper ca M.Macovei sa faca un partid nou, asa cum a spus ca va face. Probabil ca la congresul din mai PDL va face acelasi lucru ca si weekend-ul trecut, is va apara baronii infractori. Asa ca e deschisa calea spre infiintarea unui nou partid. Eu nu inteleg de ce se mai asteapta pana in mai...
dusu 2011-03-08
Tulai domne!da ce vretzi?ruminii trebuie sa se afle ca fratzii!ptr binele nostu al tutulor.doar asha romanica mare poate sa mearga tot inainte
ion 2011-03-08
Asteptam articolul dvs, d.na Pora! As fi de acord cu Blaga, Boureanu, etc., daca justitia ar functiona normal! Sigur ca judecatorii ar trebui sa aiba decizia- dar ce judecatori avem? Cu toate ca PDL-ul este la putere, senzatia nu este de profunda coruptie, ca-n cazul PSD.Dar au si ei coruptii lor. Personal, sunt un admirator al Monicai Macovei si sper sa nu renunte la lupta. Va doresc numai bine
Adrian Cinta 2011-03-08
Declar ca am sa votez la alegerile viitoare cu PDL, numai daca vor fi adoptate de acest partid criteriile de integritate propuse de Macovei, Preda, Voinescu. In caz contrar nu ma prezint la vot. De ce nu organizati o campanie de strangere de semnaturi pentru a sprijini pe cei trei si a pune presiune pe singurul partid reformabil? De ce mai avem internet, retele socializare etc daca nu actionam?
rizoaicad.arges 2011-03-08
PENTRU O DEMOCRATIE RESPONSABILA IN ROMANIA! Romania are nevoie de un nou tip de democratie, una RESPONSABILA, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE: 1. Trecerea printr-un filtru “IMUNIZATOR” a tuturor celor ce fac politica, astfel incat acestia sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de iresponsabilitate, etc. 2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor ori a bogatilor) sau etnica, pe care si-o aleg singuri! In acest fel campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele! Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “curate si uscate” ar fi ele, deoarece SUNT DIN ALT FILM! Iar pentru ca politicienii sunt trecuti prin filtrul “IMUNIZATOR” al SOLUTIEI ce se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, acestia nu-si vor mai putea permite sa minta, sa fie lacomi, hoti, nesimtiti, iresponsabili, etc. Din combinarea alegatorilor, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu politicienii “imunizati”, care le va reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una transparenta, sanatoasa si purtatoare de RESPONSABILITATE pentru TOTI actorii din viata publca, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat, cat si pe politicieni imuni la mizeriile umane amintite mai sus! Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinarea dintre politicienii VEROSI, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului BEZMETIC, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si TICALOSILOR de toate categoriile! D.Rizoaica.Tel.0723966732
rizoaicad.arges 2011-03-08
Dna PORA! Chiar nu v-ati lecuit de prosteala cu vorbele despre integritate in interiorul partidelor? De ce m-ar interesa pe mine, alegator roman, integritatea din interiorul partidului X sau Y? Pe mine TREBUIE sa ma intereseze integritatea si comportamentul pe care le dovedesc in viata publica, politicienii Z sau T, care pot apartine oricarui partid! Dar aici, in viata publica, eu alegator, TREBUIE sa stabilesc ce criterii de integritate sa respecte toti politicienii din toate partidele, si ce limite de comportament nu trebuie sa depaseasca! Politicienii trebuie sa respecte conditiile, pe care noi li le impunem, si care, pentru noi, sunt suficiente sa le acordam incredera! Absenteismul alegatorilor romani se datoreaza votului BEZMETIC, care le-a fost impus de clasa politica in cardasie cu mass-media! Absenteismul alegatorilor de etnie maghiara nu atinge procentele absenteismului romanesc, pentru ca ei nu se blocheaza in dilema: “Eu cu cine votez”? Iar daca in cadrul minoritatii maghiare ar exista un partid de dreapta si unul de stanga (caci mai multe nu ar trece nici un prag redus), absenteismul alegatorilor de etnie maghiara ar fi si mai mic, caci alegerea ar fi infinit mai usosra! Doriti reducerea dramatica a absenteismului electoratului partidelor romanesti? Nimic mai simplu! Sustineti si promovati formarea optiunii de vot a alegatorului, pe baza apartenentei lui, LIBER ALESE, la o comunitate sociala, a saracilor ori a bogatilor, si veti avea doua rezultate imediate: 1. scaderea dramatica a absenteismului; si, 2. “prabusirea” costurilor campaniilor electorale! Cine, si de ce, prefera votul BEZMETIC, costuri exorbitante si haos in campanile electorale??? Democratia prezentata in cometariul urmator, poate asigura dezideratele amintite mai sus! D.Rizoaica.
George 2011-03-08
Sa nu-i condamnam asa usor pe domnii Baconschi șiTraian Ungureanu. Principiile etice trebuie reconciliate cu prudenta in politica. Votul dansilor poate fi condamnabil, dar astfel isi pastreaza sansele de a schimba ceva mai tarziu.
Dan B. 2011-03-08
N-o luati chiar asa in tragic doamna Pora.Codul Muncii adoptat azi e o realizare mult mai mare decit asa-zisa reforma a integritatii pedeliste si importanta adevarata a muncii va capata accente saxone si la noi.Cit despre TRU, el e un excelent mercenar;lupta bine daca e platit bine.Are talent, stil si perseverenta.In etica corporatista asta se numeste profesionalism.Un mare pas inainte pt dl Cristian Preda care merita mult mai mult si cu putina rabdare va avea.
doru capilnar 2011-03-08
PDL se pregateste sa devina amintire. Un mormint uitat pe care nimeni nu il va mai curata. Fara rude. Un mormint pentru un cadavru ce a fost un geniu al raului. Un cadavru compus din hoiturile reunite ale lui Basescu, Udrea, Boc, Baconschi-Bideu, Ridzi, Eba si altii asemenea lor.
Marian 2011-03-08
Si uite asa o ia Basescu de la capat (extraodinara tenacitate)! Problema este ca pentru a avea sanse, ii trebuie o armata de Macovei, Preda si Voinescu, plus un lider charismatic (Base nu se pune, e presedinte)! Daca se indeplinesc aceste doua conditii PDL, PSD si PNL vor fi apulberati in 2012. Cine se ofera? Cine se inroleaza? E timpul pentru actiune!
tzu 2011-03-08
Dna Pora,inainte de a-i stigmatiza pe TRU si pe Baconschi puteati sa observati doua lucruri: -Totusi PDL este, de departe,cel mai frecventabil partid pentru cei cu pretentii de moralitate ridicata si chiar daca nu a facut inca destul in sensul dorit,a facut mult mai mult decat ceilalti. -Cei trei reformisti nu sunt buni politicieni si nu au stiut sa-si apropie scopurile nobile.Ar putea fi chiar invinovatiti ca, prin modul catastrfal in care au purtat batalia, (ce ziceti de trimiterea lui Boc sa candideze la Cluj?) au compromis, pentru o bucata de timp cel putin,adoptarea criteriilor de integritate.As vrea sa aflu dintr-un eventual interviu cu oricare din ei cum au gandit ca isi vor atinge scopurile. Puteau sa faca acest lucru fara sa-si atraga de partea lor lideri importanti? Eu cred ca ne-am pus prea mari sperante in acesti trei reformisti care cu cele trei voturi penibile au demonstrat de ce sunt in stare.Daca viitorul partid se bazeaza pe ei rezultatele vor fi pe masura. Sa ne imaginam ca Monica Macovei si Cristian Preda ar candida uninominal. Care credeti ca ar fi rezultatele?Daca nu stiti, raspunsul il aveti in candidatura si victoria lui Adrian Nastase.Asta este Romania reala si politica trebuie facuta tinand cont de asta.Idealurile pot fi nobile,dar trebuie sa sti sa ti le atingi si daca te pretinzi om politic trebuie sa gasesti solutii.Stiu ca nu va place Boc,dar ce ziceti de scopurile pe care si le-a propus si ce a realizat?Asta este politica.Sau poate considerati ca criticarea Monicai Macovei nu este politically correct?
MONA 2011-03-08
Suspiciunea care planeaza asupra unui politician nu a facut rau nimanui, nici macar la alegeri. Asa electorat avem, asa partide! Au dreptate si "greii": de ce sa-si bata singuri cuie in talpa daca noi, cei care ii votam, nu le-o cerem? (Vezi cazul primarilor realesi cu punctaj maxim....)
ernest mayer 2011-03-08
BUN ARTICOL! M-au suparat enorm talibanii .Au fost mojici .Unul dintre B este bun prieten cu Rodica Stanoiu ?Ma intreb ,de ce ?! TRU-oportunist.
Total 32 comments.
Recomandari
1140
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22