Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFBreaking News sau bătuta pe loc
2011-08-09
2
Excesul de breaking news indică lipsa de raţionalitate în stabilirea ierarhiei ştirilor. Nu impactul, nu interesul public dictează, ci capacitatea unei informaţii de a rupe inimile.


Nimic mai banal: televiziunile de ştiri trăiesc din informaţii culese la cald, din ştiri croite cu material puţin, dar nou, jurnale repetate din oră în oră, cu adăugirile momentului prin transmisii de la faţa locului. CNN a folosit prima oară ceea ce s-a numit cu umor funerar „morga ştirilor“: resuscitarea ştirilor vechi prin fapte noi, prin consemnarea evoluţiilor şi a deznodămintelor. Tot CNN a acreditat breaking news ca manieră de a răsturna ierarhia ştirilor şi de a da prioritate absolută unui eveniment considerat major. Un întreg mecanism hrăneşte maşinăria de produs ştiri, de la agenţiile globale şi locale la corespondenţii răspândiţi peste tot şi până la imaginile luate de pe YouTube sau direct de la telespectatorii transformaţi în reporteri de teren. Prin aceste strategii mediatice se poate obţine iluzia participării telespectatorului la realitatea imediată, antrenat prin emoţie, prin dramatizare la cursul evenimentelor. O anume tensiune, un tip de dinamism, respiraţiile scurte, transmisiile live, dezbaterile cu opinii pro şi contra sunt garanţia interesului şi curiozităţii menţinute de-a lungul unei zile în care, dacă se numără corect, telespectatorul nu primeşte mai mult de cinci ştiri importante, de impact.


Despre autenticitatea realităţilor prezente în jurnale s-au scris tomuri care vorbesc despre jurnalismul de spectacol, despre tabloidizarea presei, despre manipulare şi despre reconfigurarea televiziunii globale. Televiziunea româ­nească oferă studii de caz aparte. Excesul de breaking news indică lipsa de raţionalitate în stabilirea ierarhiei ştirilor. Nu impactul, nu interesul public dictează, ci capacitatea unei informaţii de a rupe inimile. Zilele trecute, atât Realitatea TV, cât şi Antena 3 au făcut breaking news pentru a anunţa accidentul nautic al milionarului Gheorghe Naghi, patronul Aldis, o importantă companie de mezeluri. Cu un deces, milionarul însuşi, şi o rănire gravă, soţia acestuia. O informaţie care merita atenţie într-o zi tihnită de duminică, fără mari întâmplări. Poate şi un breaking news.


Pe Antena 3 cele câteva informaţii ce se puteau obţine la cald au fost subiect de poveşti, supoziţii şi speculaţii timp de o oră. Un breaking news gigant, la telefon cu păreristul şi adesea bufonul de serviciu, Niels Schnecker (colonel în retragere al US Air Force, avocat, expert în macroeconomie, centura neagră în Kung Fu, milionar în dolari, cum îl descrie Evenimentul zilei), la o şuetă macabră despre împrejurările morţii lui Naghi, despre nevasta acestuia care l-ar fi ţinut sub papuc, pe ton de bârfă ieftină.


Realitatea TV nu s-a lăsat mai prejos, oferind pe o durată similară informaţii contradictorii (soţia în comă, apoi doar coaste rupte), îndelung şi penibil speculate de invitaţii nimeriţi în platou. Aşa s-a aruncat pe piaţă ipoteza unui complot, a unor duşmani capabili de orice, inclusiv să defecteze motorul bărcii, s-a rostit un creştinesc „Dumnezeu să-l ierte“ şi s-au comentat presupuse boli, defecţiuni tehnice etc. de invitaţi fără legătură şi fără expertiză, puşi în situaţia de a spune vorbe goale (noroc că unii dintre ei sunt specialişti în asta). Una peste alta, în prelungitele breaking news-uri telespectatorul n-a aflat decât ceea ce în primele ore se poate afla: natura accidentului, victimele, locul şi momentul. Tot restul - palavre de umplutură.


La cealaltă extremă, TVR Info a ignorant complet informaţia, preferând lejeritatea duminicii libere, cu documentare şi ştiri reîncălzite de ieri, uitând că o televiziune de ştiri, 24 din 24, nu poate avea nici duminici libere, nici Meteo împachetat cu o zi-două înainte, nici emisiuni în reluare.


Jurnaliştii cunosc regula verificării rezonabile şi nu se aşteaptă să afle totul imediat. Un accident nautic presupune numeroase expertize pentru a afla cauzele, împrejurările, urmează anchete de durată ce pot fi urmărite de presă pentru obţinerea de informaţii relevante. Excesul de breaking news, gesticulaţia, insistenţa de a adăuga apendice imediate la ştire pentru care nu există informaţii insultă inteligenţa telespectatorului şi îi pun inutil răbdarea la încercare. //
TAGS :
Comentarii
k.i. 2011-08-15
Giovanni Sartori:Homo videns. Imbecilizarea prin televiziune si post-gandirea. Omul crescut in fata televizorului, ramane un incapabil de rationamente, prizonier al „post-gandirii“, incult pana la aberatie. Risca sa devina o noua specie, diferita de homo sapiens. Mai mult: este pusa in pericol insasi democratia de distrugerea sistematica a spiritului critic. Unicul scop este audienta, efectul imediat este dezinformarea de unde poate sa apara riscul sa nu mai putem nici cunoaste, nici stapani lumea in care traim.
Gladiatorul 2011-08-10
Romania, tara (cu tot ce misca-n ea) ca o caricatura. Televiziunile incluse.
Total 2 comments.
Recomandari
650
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22