Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDoctorul Ponta si plagiatul
2012-06-19
23

Dovedind un tupeu greu de imaginat chiar și la noi, d-l Victor Ponta răspunde marți acuzațiilor de plagiat, mai întîi arătînd cu degetul spre Traian Băsescu, Funeriu etc. E clar că deja nu mai e capabil să judece limpede, căci nu are nicio importanță de unde vin informațiile, dacă ele sunt sau nu „securistice”, sau cine a semnalat plagiatul la Nature și la FAZ. Contează numai dacă există faptul. Și el există, din cîte poate deja verifica oricine.

Apoi, recunoscînd că multe pagini din lucrarea sa de doctorat sunt copiate după cele ale profesorului Diaconu, d-l Ponta reduce numărul acestora la 30, omițînd să amintească și de alte surse pe care le-ar fi copiat.

Negînd în continuare plagiatul, susține că nu a pus între ghilimele pasajele copiate, deoarece ar fi indicat autorii respectivi în lista bibliografică de la finele lucrării. Procedeul este însă inacceptabil după orice normă academică și echivalează cu un plagiat cras. Un citat, lung sau scurt, trebuie indicat în mod clar ca atare, cu început și sfîrșit, pentru ca să nu existe nicio confuzie între ceea ce au scris sursele și ceea ce a scris autorul respectiv. De fapt, dacă d-l Ponta ar fi pus conștiincios ghilimele pretutindeni, s-ar fi văzut că jumătate din lucrarea sa – 130 de pagini din 300, fără introducere și bibliografie, scrie FAZ, au fost preluate aproape fără modificări din altă parte. În acest caz, d-l Ponta nu ar fi putut să obțină un doctorat în drept la Universitatea București. Mai mult, asemenea citate lungi, acoperind pagini întregi, încalcă dreptul de autor al autorilor copiați. Suntem curioși să știm dacă aceștia vor avea curajul să protesteze.

D-l Ponta mai spune că reglementările legale relative la plagiat și citare sunt posterioare anului 2003, cînd și-a susținut teza. Afirmație ridicolă și cinică: nimeni nu poate pretinde că a pune sub ochii unei comisii de doctorat o lucrare din care jumătate aparține în literă altor autori are vreo legătură cît de mică cu cele mai elementare norme academice, așa cum nu are nici cu morala comună.

În fine, d-l Ponta susține că e gata să renunțe la titlul de doctor, dacă va fi găsit vinovat (de comisia de etică a MEC pe care abia a numit-o ministrul său), că „nu ține la titlu”. Asta e evident. Dacă ar fi ținut la titlu, nu ar fi plagiat. Ține în schimb cu dinții la scaunul de prim-ministru, dînd cu tifla tuturor celor care și-au obținut un titlu, chiar și pe cel de absolvență de opt clase primare, cu efort personal și în mod onest. Bășcălios cît cuprinde, dar încurcîndu-se în acuzații și explicații neconvingătoare, d-l Ponta ar trebui să renunțe și la titlu, și la scaun.

Mai e ceva: deși acum nu mai ia în serios cazul Mang, d-l Ponta, cînd l-a demis pe fostul ministru al educației pentru plagiat, a creat un precedent în România: un înalt demnitar acuzat convingător de plagiat va pleca din post. În conformitate cu acest precedent, stabilit de el însuși, d-l Ponta trebuie să demisioneze cît mai repede.

Și în final: Sper că acum, cînd se pregătește să plece la Bruxelles la Consiliul European, „doctorul” Ponta a aflat că d-na Merkel citește conștiincios FAZ.

TAGS :
Comentarii
HG67 2012-06-21
Motivul pentru care Ponta trebuie sa demisioneze e simplu. Ponta a fost dovedit ca hot, iar un guvern condus de un hot face tara de ris. Toata afacerea are dimensiuni internationale, nu e doar o mica smecherie pe plaiul nostru mioritic. Sa ne uitam la Adrian Severin; il mai ia cineva in serios in Europa? Cei carora le pasa de cum e reprezentata Romania in lume nu au cum sa accepte asa ceva.
Liviu din Timisoara 2012-06-21
Pana la urma, in afara de conducatorul de doctorat, sunt pusi in discutie toti referentii lucrarii si pateaza insasi institutia care i-a acordat titlul. S-a grabit sa se vada doctor, sa se dee mare, sa se insoare cu cine trebe , sa-si faca imagine publica pe la Realitatea ... La chestia asta ii spune carierism de impostor. D-aia nu vad de ce acest individ trebuie sa-i reprezinte pe altii, cu adevarat buni in domeniile lor. As vrea sa vad reactia unor reprezentanti ai societatii civile, fiindca aici nu e vorba de un X-ulescu oarecare, care-si ia si el acolo un salariu si se lauda la cunoscuti, ci de Premierul Guvernului.
canned2k 2012-06-20
Alina Mungiu-Pippidi e subtila. Intr-un editorial publicat astazi, vorbeste doar de situatia de la ICR, iar despre plagiat scapa o "soparla" de genul celor din cupletele umoristice de pe vremea lui Ceausescu, atunci cand era greu sa treci de cenzura. "Mare strateg trebuie sa fii ca sa pierzi pacea dupa ce ai castigat razboiul. [...] Trei sferturi din batalii nu sant cu dusmanul deloc, ci cu natura. Am vrut sa spun cu justitia". Nu e comic?
dora 2012-06-20
Ma aflu la tara unde n-am acces la surse. Eram insa convins ca toata teza e plagiata. Jean aflandu-se la Bucuresti a facut asta in locul meu.El si-a dat seama ca, daca tot furi, nu furi 1 milion dintr-o banca cand acolo gasesti 100. In psd pnl chiar nu se gaseste niciun om cinstit care sa zica: da, dle, e PLAGIAT, n-avem ce face!
andy 2012-06-20
Intr-adevar,repet si eu intrebarea catre clonele lui Iliescu si Bombonel : In psd-pnl chiar nu se gaseste niciun om cinstit care sa zica?: da, dle, e PLAGIAT, n-avem ce face!
Liviu din Timisoara 2012-06-20
Eh, astea sunt mizilicuri in comparatie cu pantofii ori poseta lui Udrea ...Alea chestiuni grave, dom-le !Dar deh, asa se face politica...la impresie!
sori 2012-06-20
Si totusi, care este reactia Universitatii din Bucuresti? In cazul zu Guttenberg, Universitatea din Bayreuth i-a retras titlul in citeva zile, in urma unei analize interne. Comisie de etica exista si la nivel de universitate si se poate autosesiza, conform codului de etica publicat pe site.
ronea 2012-06-20
Pai daca face Universitate din Bucuresti chestia asta cu toate cadrele, se autodesfiinteaza...
viorica iovan 2012-06-20
. pai cum o sa demisioneze Ponta plagiatorul din inalta sa functie de premier cind FMI - ul i-a intins uriasul platou cu miliardul de euro? . cum o sa plece din fata atitor hirtii pe care scrie de data aceasta EURO? . daca Ponta a furat din carti va fura si in platou
IrinaPopa 2012-06-19
O incercare venita din partea mediului academic romanesc ar fi inaintarea unor scrisori semnate de doctoranzii Romaniei (aia pe bune) care sa-i ceara demisia. Dupa modelul german din februarie. Intelectualii tarii trebuie sa reactioneze. Atatea scandaluri de plagiat in ultima vreme sunt prea de tot. Trebuie sa fie salvat renumele mediului academic romanesc, atat cat se mai poate.
libelula 2012-06-20
Subscriu si eu ....sunt oameni onesti in aceasta tara ...adevarati cercetatori , oameni de stiints si cultura ! NU POT FI TERFELITI DE ACEST IMPOSTOR , CARE ACUM S-A COCOTAT IN FRUNTEA GUVERNULUI ! JOS CIUMA ROSIE !
Mircea Telecan 2012-06-20
Subscriu acestei idei. Ar trebui sa apara rapid o reactie scrisa a celor care au obtinut titlurile de Doctor in mod real si pe baza de munca personala.Acestia ar trebui sa se simta lezati de practica d-lui.Ponta.
Tenca Gheorghe 2012-06-19
Dupa cum am mai scris de 22 de ani Romania este condusa de camatari si hotomani, inselatori care nu au nici un scrupul, asa ca DUMNEZEU sa ne scape de ticalosi, de clanuri si de inselatori, deoarece noi poporul ROMAN am ajuns sa nu mia stim cine iubeste si cine nu, ROMANIA
George 2012-06-19
Si vous plagiez, ne soyez pas premier ministre en Roumanie! Ponta trebuie sa-si prezinte demisia. Urgent. "Argumentele" si "explicatiile" tovarasului premier sunt ridicole si penibile. Inacceptabile. Trebuie sa urmeze demisia.
Felix 2012-06-19
Daca ar fi tinut la titlu nu ar fi plagiat. Genial :)
nelu 2012-06-19
As vrea doar sa spun ca aceasta este tipic PSD-ului si nu merg mai departe de a mentiona ,, de anul viitor la examenul de bacalaureat nu vor mai exista sisteme de supraveghere video,, si ma intreb aici ,, ROMANIA chiar vrea cu tot dinadinsul sa avem in continuare analfabeti cu diploma de bac,, eu as zice sa mai reflectam si la generetiile de maine.
Maria R. 2012-06-20
Ponta nu duce lipsa de aparatori prin alte parti,dar eu as indrazni sa intreb,atat pe autorele de fata,cat si pe jubilantii comentatori:despre plagiatul d-nei Kovesi,Procuror General al Romaniei,nu merita a se face tot atata caz?Cam bagata sub pres mizeria...
Nu spui cine... 2012-06-19
Pentru Costin: eu cred ca 22 ar publica si comentarii pro-Ponta, daca ar avea cine sa le scrie. Va incumetati dumneavoastra?
Codrut 2012-06-19
Demascati totul! cereti demisii! bravo!
Costin 2012-06-19
Voi publicati vreodata comentarii pro Ponta?
Guardian 2012-06-19
Decit sa-l fi injurat si scuipat pe Horia Patapievici, mai bine ii citeau cartile, care desi nu sunt lucrari academice (desi sunt pentru mine!) in sensul desigur, de teze de doctorat(desi ar fi putut!). Hai ca poate stilul domnului Patapievici, ar fi putut sa le para ermetic (mai mult ca sigur), da macar aveau idee de, cam cum se redacteaza o lucrare la standarde academice, desi e o chestie de bun simt si de cei sapte ani de acasa, sa nu-ti insusesti ceea ce nu-i al tau! Iar daca flamindul mai are o scuza ca a furat o piine, un om care se pretinde a fi intelectual NU ARE...
Jean 2012-06-19
O alta lucrare plagiata: am apucat sa uploadez pdf-ul cu partile plagiate ale lui Ponta din "Raspunderea in dreptul international umanitar", 2010, pe care le-am gasit eu, pe http://www.fileshare.ro/68384747558.5 Observatii: sunt si cateva paragrafe/pagini unde sunt citate corecte! Legenda, cu observatia ca lucrarile 4., 6. si 10. nu am mai apucat sa le verific minutios (nu sunt incluse in pdf-ul cu pricina, dar sunt vreo 10-20 pagini copiate de acolo) iar 8., 9., 12. si 13. nu le-am identificat inca (poate o vezi face dvs.): 1. Constantin Iordache, Rezolvarea legala a diferendelor internationale, 2005 2. Ion Diaconu, International Criminal Court: a new stage, 2002 3. Vasile Creţu, Drept internaţional penal, 1996 4. Nicolae Purda - drept international umanitar, 2004 5. Dumitru Diaconu, Curtea penala internationala. Istorie si realitate, 1999 6. Duculescu, V., Duculescu, G. Justiţia europeană. Mecanisme, deziderate, perspective. Ed. Lumina Lex. Bucureşti, 2002 7. Elihu Lauterpacht,C. J. Greenwood, International law reports vol. 108, anul 1998, p 128-129 pe books.google.ro 8. 9. 10 Dumitru Mazilu Dreptul international public, vol I, 2005 11 Dumitru Mazilu Dreptul international public, vol II, 2005 12. 13. 14. http://iisd.md/wp-content/uploads/2010/06/rev_di_2009-2.pdf 15. http://www.newspad.ro/Franta-Pinochet-ar-putea-fi-judecat-in-lipsa,77685.html 16. http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/International/12428/Augusto-Pinochet-a-ramas-din-nou-fara-imunitate.html 17. http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/International/16358/Pinochet-recunoaste-frauda-de-13-milioane-de-dolari.html 18. http://www.realitatea.net/coincidenta-stranie_4393.html 19. http://www.realitatea.net/tenis_4350.html 20. http://www.realitatea.net/razboaiele-balcanice_4377_comentarii.html 21. http://www.realitatea.net/procesul-lui-milosevici_4369.html 22. http://www.realitatea.net/presa-internationala_4411.html 23. http://www.realitatea.net/erou-sau-criminal_4379.html 24. http://www.realitatea.net/carla-del-ponte-invinsa_4410.html 25. http://rtsa.ro/files/1(7)_202002_20-_2010_20-_20Buda.pdf 26. old.parlament.md/download/drafts/ro/302.2008.doc 1998 27. http://www.icc-cpi.int/menus/icc/press%20and%20media/press%20releases/2004/prosecutor%20receives%20referral%20of%20the%20situation%20in%20the%20democratic%20republic%20of%20congo?lan=en-GB 28. http://www.icc-cpi.int/menus/icc/press%20and%20media/press%20releases/2004/the%20office%20of%20the%20prosecutor%20of%20the%20international%20criminal%20court%20opens%20its%20first% Parerea mea este ca cele 3 surse prezentate pe net (2,3 si 5 in notatia mea) sunt doar "varful aisbergului", iar daca cineva va avea rabdare sa verifice toate sursele prezentate la bibliografie, va constata ca si lucrarea de doctorat si aceasta din 2010, sunt plagiate in proportie de 90%. Pe langa asta mai sunt si niste chestiuni caraghioase si greseli (greseala in sursa copiata ca atare, Hattusil/Hattusili II e de fapt III) In volumul din pdf numele lui Sl
marcel 2012-06-19
in ceace priveste usl-ul sigur au nevoie de generatii noi de analfabeti numai asa vor putea victor ponta(plagiator si antonescu (repetent) sa conduca tara. vedeti ce s-a intamplat numai dupa un an de scoala normala? au plesnit plagiaturile.daca nu veneau pa putere partidul democrat,psd-ul ne aducea la situatia greciei. nu numai economic ci si cultural. am scris toate randurile intentionat cu litere mici.ponta si antonescu nu sunt mai mari de aceste litere. poate chiar mai mici.
Total 23 comments.
Recomandari
1245
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22