Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Dinu Patriciu vrea un nou partid: Puterea si Opozitia sint la fel de impotente. Solutia, o miscare politica noua si pragmatica
- - - -
2011-05-20
Actualitate Interna
5
In editorialul publicat vineri in Adevarul, Dinu Patriciu sustine iarasi este nevoie de un nou partid, "o miscare politica noua si pragmatica". Omul de afaceri face si o analiza a situatiei economice, pornind de la programul de austeritate convenit cu FMI, pledind pentru retragerea completa a statului din economie si pentru masuri mult mai drastice, cum ar fi concedierea a 6000 de oameni si vinzarea "falitilor".

"Nenorocirea este că la uşa guvernării bat unii care tocmai amestecă uleiul cu apa în căutarea unui leac miraculous. Evident, nu ies decât clăbuci. Şi unii, şi alţii sunt la fel de impotenţi. Soluţia nu este decât o mişcare politică nouă şi pragmatică. Dacă între timp vreunul dintre partidele nătâng-liberaloide de astăzi ar reuşi printr-o minune să se deştepte şi să se spele un pic, cu atât mai bine" se incheie editorialul lui Dinu Patriciu. 
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Patriciu trece in revista greselile guvernarii si ale FMI, incepinde cu marirea TVA la 24%.  "Mai degraba a fost o prostie faptul ca inca de la inceputul crizei ea nu a fost scazuta la 15%, asa cum au facut altii", spune Patriciu.

"Economiile facute pe spinarea oamenilor, precum taierea salariilor si a pensiilor, puteau fi inlocuite cu unele reale. Concedierea din sectorul de stat nu a 140.000, ci a 600.000 de functionari ar fi creat resursele necesare".

Omul de afaceri acuza FMI si il ataca pe Jeffrey Franks. "Tot astazi aflu ca, desi ne consideram originali, am urmat constiinciosi FMI-ul cu toate nazbatiile impuse. Pantoful scalciat si gaurit al domnului Jeffrey Franks este simbolic pentru politicile acestei institutii. Flamanzeste si o sa fii mai vioi. Totodata, trateaza tarile precum fugareste seful ei femeile".
Solutia oferita de Dinu Patriciu este completa retragere a statului din economie, vinzarea "falititlor" in loc de angajarea unor manageri privati si taxarea echilibrata a consumului.

"Managementul privat poate face o activitate mai eficienta doar pe perioada contractuala si conform unor indicatori de performanta mai mult sau mai putin obiectivi. Importanta este proprietatea. Statul trebuie sa-si vanda falitii. Sa se limiteze doar la impozitele pe care ei le pot produce dupa aceea (...) O astfel de solutie, stimularea motoarelor cresterii, este realista daca statul se retrage din economie, iar veniturile si le obtine din taxarea echilibrata si egala a consumului", sustine Patriciu.

Nu este prima data cind omul de afaceri se pronunta pentru o noua formatiune politica, nemultumit fiind de evolutia PNL si, in special, de cea a lui Crin Antonescu. De altfel, Patriciu l-a atacat deschis pe Crin Antonescu, acuzindu-l ca habar n-are de liberalism si ca sustine stingismele PSD.

Cotidianul "Adevarul" l-a atacat si el pe Antonescu, publicind o ancheta jurnalistica in care liderul PNL a fost urmarit pe parcursul unei zile. Concluzia: Antonescu este un chiulangiu care isi incepe ziua de munca la orele amiezii, nu merge la Senat chiar daca pe ordinea de zi sint proiecte importante de lege si foloseste masina de serviciu in interes personal.


TAGS :
Comentarii
Ma intreb ce mai .. 2011-05-22
.. ce mai cauta statul in CFR, in utilitatile publice si posta !? La douazeci de ani dupa revolutie, gestiunea directa sau indirecta a statului e prezenta inca in prea multe domenii ce ar putea fi redate integral economiei din ordinea proprietatii private - in folosul tuturor pana la urma. Nu principiile enuntate de d-nul Patriciu sunt contestabile, ci eventual ritmul si gradarea evacuarii Statului majusculat de peste tot de unde nu-i fierbe oala ; de peste tot unde s-a dovedit la scara zecilor de ani ca a gestionat catastrofal pentru noi ; de peste tot unde s-a dovedit limpede ca e principala sursa de saracire pentru cei multi. Dar principala mea indoiala referitoare la cele spuse de d-ul Patriciu e omul Patriciu.. Pentru ca nu pot uita ca comandamentele sale politice din umbra au indreptat liberaloizii din PNL inspre aliantza politica de andurantza cu PSD, neutralizand potentialul politic al electoratului de dreapta, impiedicand majoritatea reformelor echipei politice a lui Basescu (liberale in esentza lor) si irosindu-ne in lupte fratricide - pe partea de dreapta. Or, anii 2000 au reprezentat, gratie mezaliantei politice dictate de Patriciu : deceniul pierdut al Romaniei ( cum bine a conchis reputatul istoric si politolog britanic Tom Gallagher). Dupa ce ne-am fript atat de rau cu Patriciu, mi se pare normal sa suflam si-n iaurt.. (coman horatiu)
@ Liviu din Timisoara :.. 2011-05-22
.. bune observatie Liviule !
Tudor Iliescu 2011-05-20
Aştept cu interes apariţia Partidului Libertarian.
Liviu din Timisoara 2011-05-20
Tata Patriciu ....cand ii baga Tariceanu pe cei 600 000 in sistem ...unde erai ? Iti spun eu ! Jucai la doua capete ...sponsorizai campania PSD ( prin acele doua firme ...ne amintim, da ? ...) . S-a schimbat calimera, este ? Unde trimiteai tu ...in niste luni ...600 000 de oameni acasa ? Din " Opozitie " se poate ..ca nu doare gura ! Latraii vostri de Antonescu si Ponta ... atat pot !
costache 2011-05-20
Este clar ca Dinu Patriciu , face diversiune si ajuta PDL . Sa-ti fie rusine Dinu Patriciu , spunea Pres.Basescu,in curand va re-evalua situatia ca si in cazul lui Oprea, si vom auzii : Iti multumesc Dinu Patriciu. Costache
Total 5 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
940
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22