Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCâinii şi românii
2013-09-10
22
Ads by google

Aş fi vrut să scriu ceva nou. Dar, în ţara noastră, unele lucruri sunt mereru noi, în sensul că au o actualitate perpetuă. De pildă problema cîinilor vagabonzi. Am scris despre asta acum cinci ani. Degeaba. Cititorul va vedea că şi acum 140 de ani problema era pe tapet. Tot degeaba. Aşa că republic textul din 2008 (cu mici adaosuri), ca pe un omagiu adus indemolabilei continuităţi autohtone.

În Curierul de Iaşi, nr. 129 din 26 noiembrie 1876, Mihai Eminescu publică un text intitulat "Ce se întîmplă din nesupravegherea cînilor". Textul sună astfel: "D.N. Pascu, subprefect în ţinutul Dorohoiului, primblîndu-se pe uliţele Mihăilenilor, a fost muşcat de un cîine turbat. Idrofobia au cuprins fără scăpare organismul numitului mai sus, încît, cu toate silinţele amicilor şi rudelor, dar mai ales cu toată lăudabila îngrijire de aproape din partea dlui Dimitrie Moruz, prefectul de Dorohoi, au repauzat în 17 curent. Acest caz ne reîmprospătează în minte drepturile de cari se bucură ab antiquo cînii în iubitul nostru oraş Iaşi, cari drepturi ar trebui supuse unei filantropice reviziuni din partea locurilor competente. Fiind odată bine stabilit că este oarecare deosebire între Iaşi şi Mihăileni, am întreba cu multă umilinţă: oare multă vreme au să rămîie neatinse imunităţile cînilor din oraş, cari cînd izolaţi, cînd doi cîte doi, cînd constituiţi în mici societăţi de voiagiu, se bucură de o existenţă foarte nesupărată şi totuşi foarte supărătoare pentru conlocuitorii lor bipezi. De aceea, pentru a evita o statistică specific ieşană a cazurilor de idrofobie, credem că nu greşim rugînd autorităţile competente a ordona o mai strictă mînuire a măsurilor pentru stîrpirea cîinilor de prisos".

Textul lui Eminescu nu poate să nu ne lase visători. Carevasăzică, acum 140 de ani, peisajul autohton pregătea deja viitorul. În ciuda diferenţelor (inevitabile ca şi cele dintre Iaşi şi Mihăileni), oraşul românesc contemporan păstrează încă atmosfera şi problematica vechilor oraşe. Avem tradiţii. Şi le păstrăm pios, fără să "mînuim" măsuri pripite împotriva lor. Carol I, proaspăt ajuns în noua (şi, pe atunci, modesta) lui reşedinţă bucureşteană, tot cîini a văzut înainte de toate: cîini şi grupuri pitoreşti de dansatori şi dansatoare de etnie rromă (numiţi, pe atunci, cu o incorectitudine politică încă inocentă, "ţigani"…). Aşa cum, la ţară, românul se face frate cu codrul, la oraş el se înconjoară de cîini, pe care îi asociază cu o mitologie tandră: cînd, de pildă, vrea să evoce belşugul, românul vorbeşte de "cîini cu covrigi în coadă". Cînd vrea să înfiereze dezordinea unei comunităţi, vorbeşte despre "sat fără cîini". Cîinele are deci, preponderent, conotaţii pozitive: te trimite cu gîndul la prietenie, la fidelitate, la bunăstare, la protecţie şi la Brigitte Bardot. Dumnezeu însuşi a avut, cîndva, nevoie de un ordin călugăresc care să-L reprezinte pe pămînt cu umilitatea şi rigoarea cîinilor: dominicanii, "cîinii Domnului".

Lucrurile s-au mai schimbat, totuşi: modernitatea a adus cu sine urbanizarea, adică transformarea satului fără cîini în oraş cu cîini. Şi chiar dacă excesul numeric al cîinilor creează, paradoxal, aceeaşi impresie de sat fără cîini, trebuie să admitem că vechea realitate e ridicată, acum, pe o treaptă superioară. Cîinii noştri sînt, de la 1 ianuarie 2007, cîini europeni. Au alte "imunităţi" decît pe vremea lui Eminescu. În curînd, expresia "cîine rău" va fi prohibită ca discriminatorie. "Viaţa de cîine" va trebui să devină o viaţă demnă, decentă, cu drepturi ferme, ca ale tuturor vieţuitoarelor. Dar nicăieri ca în România, cîinii nu se vor bucura de atîtea libertăţi post-revoluţionare şi nu vor beneficia cu atîta aplomb de nobleţea unei milenare istorii: aici, la Dunăre, trăim, ab antiquo, în mitologia lupoaicei, de sînii căreia atîrnă, lacom, strămoşii noştri, Romulus şi Remus. După veacuri de domesticire şi decantare, lupoaica a coborît de pe steagul dacic şi de pe soclul latin şi a devenit "căţea comunitară". Şi pentru că Romulus şi Remus au crescut, ea ţine, nu la sîn, ci în gură, cîte un subprefect, cîte un diplomat japonez, sau cîte un copil nevinovat. E, aşadar, o căţea democratică şi multiculturală. Grivei, Zdreanţă şi Bubico ies, încet-încet, din lîncezeala idilică a culturii şi a mediului domestic, pentru a reprezenta "strada" şi a intra, uninominal, în Parlament.

E noapte. Scriu, nu fără un mic palpit istoric, aceste rînduri şi, deodată, dinspre clădirea Guvernului (cu care mă mîndresc a fi vecin), aud lătrăturile viguroase ale cîinilor din cartier. Sînt cîinii mei. Ai noştri. În nicio capitală a Europei unite, nu poţi face experienţa unei comuniuni atît de intime cu trecutul şi viitorul reunite. Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.

Articol publicat si pe site-ul adevarul.ro.

TAGS :
Comentarii
ion 2013-09-30
Dl Plesu ,Va spun una tare.Lipsa valorilor morale sau mai precis lipsa cultivararii acestora ii indeamana pe oamenii de mana a doua din romania catre surogate si dragalasenii occidentale.Daca in telenovela personajul Pachita sau Kerida iubeste papagalii a doua zi isi cumpara si tanti coca papagal ,daca iubeste cainii asemenea.Lipsa unui nucleu dur al spiritului un decalog interior care sa dea valoare persoanei umane in defavoarea animalului irational, ii indeamna pe imbecili sa copieze tot ce e la moda ,nu ca le-ar place neaparat dar fiinca este in trend . IN BAVARIA spre exemlu nu exista urama de caine pe strada iar oamenii detinatori de mercedesuri si tablete nu se sfiesc sa imbarace costum national:pai in Romania e o CRIMA sa rostesti cuvantul Traditie ca iei foc. expresiile dv cu sat fara caini pot fi completate cu proverbe autentice ca ,,te bat ca pe catea in lant;; sau te omor ca pe caine,,semn ca stramosii nostrii nu prea agreau sufeltele ,,nevinovate,,.Eu vreau ca in Bavaria 700 euro amenda daca iti scapa caiinele pe strada caci acolo maidanezii sunt de negandit nu mai vorbim ce probleme ai ca primar daca te musca un caine pardon,. daca te stopeste o masina pe strada. Am inteles mai tarziu din Germania ,ca a fi civilizat nu inseana a fi snob iar a fi modern nu inseana neaparat ca trebuie sa cumperi ultimul ragnet de haine sau oaricare alte produse si ca cea mai mare capcana a spiritului este sa crezi ca esti ceea ce nu esti.PS IOANA SI POVESTEA ABTINETI-VA :; A venit toamna, pune-ti si voi muraturi cum sta bine unor muieri educate.
sanis 2013-09-15
In toti anii cit am trait in Canada, au fost doua lucruri care mi-au "lipsit". Stiam ca lipsesc, dar multa vrem,e nu mi-am dat seama ce. Pe urma, am inteles: in Canada nu auzeam hamait de ciine! Eram invatat ca (mai ales) seara sa aud ciinii "pe ulita", fie in sat, fie in oras. Ciinii canadezi (erau desuti - daar cu stapioni!) parca uitasera sa latre. Probabil latrau in casa, sau cind le intra cineva in curte - dar prea rar un canadez intra intr-o curte straina. Al doilea lucru l-am observat in Turcia. Imediat dupa ce muezinul isi facea strigarea hiriita din minaret, trezindu-ne inevitabil, se auzeau cocosii cintind de dimineata. Era pe la 4... Si mi-am dat seama ca timp de 20 d eani nu mai auzisem cocos cintind! Desigur, nici in Romania nu ii auzi - decit pe la tara. E posibil ca, mai nou, tinerii din orase sa nu stie ce e ala cocos, iar "haina" sa farate aia prajita la rotisor. Daca ar vedea-o pe strada, nu ar recunoaste-o. Cum nuar recunoaste nici capra, oaie, vaca, porc, cal... Boine ca recunoaste ,maidanezul - uneori iti poate spune ce rase au fost corcite in el!
ONG-imea roamana.. 2013-09-12
Memorabil articolul, si totodata binevenit ! Plus umorul la unison al celor doi : atat umorul binecunoscut al d-lui Plesu, cat si cel scos de la naftalina al marelui Eminescu: " caiinii, cari cand izolati, cand doi cate doi, cand constituiti in mici societati de voiagiu".. Hihi.. ce bine-i sa nu fi politic-corect..
campean 2013-09-12
Domnule Plesu,aveti dreptate! Totusi,cum puteti scrie "ciine" cand stiti bine ca acest cuvant provine din "canis"?Nu credeti ca ar fi bine sa renuntati la litera respectiva atunci cand este cazul?De asemenea,la "da","pa",pronuntate ca dl Oprescu? Cu stima si pretuire,MC
Povestea 2013-09-11
InTOTdeauna se poate Scrie CEVA NOU ! INTOTDEAUNA ! Doar Sa Vrei !
Povestea 2013-09-11
DESI PROBLEMA SE PUNE DE 20 DE ANI, Andrei Plesu s-a Blocat-InTEPENIT intr-un propriu articol fara Ecou nici Rezultat de Acum CINCI ani. E ca la TVR International cind se tot dau emisiunile de divertisment ale lui Alexandru Bocanet cu Vedetele Local-Provinciale "D'ANTAN" ! In 2013 : E si "Nostim", E si Penibil ! Chiar GROTESC ! Lamentabil "degeaba", "Degeaba" :vorba de duh a celebrului intelectual, face Furori HILARE in Halele de Audienta cu Aglomeratie si COADA (la Brinza de Ciine) Aplaudind Vehement !!! MONDO CANE !!! MONDO CANE si DUHUL AURULUI !!! Strivita-i Mintea de pe urma a romanului STRIVIT de Comunism si POST Comunism Cainos !"Aurul" NOSTRU ar fi fost PAUL GOMA in Romania cea DE 24 DE ANI ! Dar "rromanii" Plesuvi inca NU STIU ( nici n-au Cum, nici cu Ce !) ceea ce inseamna si ESTE O COMOARA in AUR CURAT PLIN ADEVAR si SUBLIM SPIRITUAL. Si fac "MISTO" lasind impresia ca se iau in Serios, ca Acum "140 de ani", Lamentabil !!! Nimic BUN nu se va mai NASTE pina ATUNCI !
Povestea 2013-09-11
DAR OARE despre Ce Ne imbata Monsieur Andrei Plesu ? CU CE ? Cind Dinsul Detasat-Enigmatic NE imbirliga CU Acum "140 de ani" !!! Aceasta BETIE, elixir Placut SUGRUMATIC, este TACTICA de a AMAGI inspre Moarte, Caci la Nivelul de AZI "a" RromanieiD'AZI, e Otrava Curata ! Don Plesu HABAR N'ARE ce-i acela un CANE de CASA, un CANE la Stapin. "Oamenii" vorbesc si se agita sint Revoltati IDEATIC-Utopic, despre Subiectul Cainelui Prietenul Omului , NE-Stiind NIMIC despre Ceea ce inseamna EDUCATIA unui Caine, si Ceea CE si Cum Devine ASTFEL, un caine Prietenul Omului. Don PLESU se "joaca" "habotnic" cu Mult prea Mare Usurinta cu Lucruri Serioase DE AZI ! Cu atit mai mult cu cit Aceste "Daruri" Superbe nu-s decit CAPCANE ale Istoriei de AZI ! Inainte de a vorbi despre "Caini" ( Cainii de la Casa Omului) incercati sa intelegeti si sa invatati Ceea ce este UN ANIMAL, oricit de Caine este EL ! Si Cum si Cit de Repede se Adapteaza la Viata in (semi) Salbaticie si Cum FARA cei "7 ani de-Acasa" de Educatie si Respect devine O ( in cel mai Fericit CAZ, Doar o posibila) FIARA ! "Acum 140 de Ani" este o atit de banala PROVINCIALA BUTADA, incit doar un Lamentabil Rromanism Pseudo-intelctualo-Cultural Schimonosit AIUREA ! TRIST !
Stelian 2013-09-11
In biata noastra lume balcanica, fiecare se poate intreba ce cauta el in locurile astea, pline de ciini, cianuri, si mai ales politicieni maidanezi care -deocamdata, din pacate - nu pot fi eutanasiati. Eu gasesc o placere in prea rarele momente in care am privilegiul sa citesc ceea ce ne daruieste - pentru ca este un dar, nu o scriere - d-l Andrei Plesu. Multumesc, d-le profesor!
Adrian rusu 2013-09-13
Pai, savantule, chiar la toval trebuia sa te gandesti cand cu cotarlele care chelalaie si il musca de spate pe dl. ...X. Pe al tau il gasesti fin si delicat?
URMUZ 2013-09-13
Tovalul e gros. Ad rem.
Adrian rusu 2013-09-12
Pacat intr-adevar, s-ar putea vedea cum arata niciun-creier (plastinat). Cazniti-va sa aveti umor, sa deosebiti sarja de atac, joaca gratuita de nu stiu ce scopuri mizerabile...etc. Fiti adica inteligent. Nu toti adversarii va sunt dusmani. In fine, va rog sa ma iertati, dar intre cotarla si tzutzar, omul normal prefera cotarla. E umana.
URMUZ 2013-09-12
Cat de bicisnici pot fi unii asociind Sfantul altar unei asemeni "demonstratii".Pacat ca la Antipa nu mai este expusa The human body,unii ar putea vedea cum arata un creier plastinat!
Adrian rusu 2013-09-12
Cum sa fie emasculat muscandu-l de spate (ghilimele)? Aveti o idee foarte curioasa despre anatomie.... N-ati puteti gandi chestia afara de tabere, de dusmani si de prieteni? Pentru ca daca n-o faceti devine vizibil ca NU cotarlele umbla in haita, ci dosnicii. Caz in care cotarla e partea onorabila, nu dosnicul. Frantujii au vorba faux-cul. Sunt damele care-si baga perne sub fusta ca sa-si faca dosul apetisant. Vina e deci a damelor - nu a cotarlei. Cotarla mai tine igiena, cat se poate.
URMUZ 2013-09-12
Oricat ar incerca astia emascularea,cotarlele tot pe forum,pardon,tot intr-o strada ajung,fie ca este din mahala sau nu!Mi-aduc aminte cu placere de Scanteia anilor '45-'50, cand Brucan spunea ca dusmanul trebuie mai intai identificat si mai apoi demascat.Cum nici Brucan n-a fost emasculat(ca orice muscal) a dat si el peste ani urmasi,cei drept nu cu pedigree,ci niste javre ordinare,care de bine ,de rau isi fac treaba.Dupa ce-si fac" treaba " stau pe prispa casei si se ling,mai mult fara nicio jena fac incest la coltul strazii!
Adrian Rusu 2013-09-11
Stand sa meditam asupra spatelui (ghilimele) ce se observa, d-le Urmuz? Se observa ca daca isi schimba forma prea des, atunci devine sfidare. (Nu mai spun ca la anumiti subiecti isi schimba si culoarea) Spatele...cum sa zicem, ca sa fie perfect convenabil...trebuie, domnule, sa fie invizibil, insignifiant, si -imi veti ierta indrazneala- inodor. Un spate care pute trezeste instinctele chinocefaului, cum nu va imaginati. Si e si el om (chiocefalul, nu spatele). Nu-i puteti refuza, din simple motive estetice, dreptul de a musca de c... (ma iertati) de spate pe cine vrea mandibula lui. Nu? Ar trebui ca autorii decenti sa n-aiba spate, sau sa aiba unul vertical, care sa arate nordul (sau alta directie) CONSTANT. Intelegeti: ca altarele de biserica (care arata estul). Pe alea nu le musca nimeni. Tiens, v-am dat si un motiv de idolatrie: spatele ca altar. locul Duhului Sfânt. V-ati putea procura o icoana, pe care, fireste s-o sarutati, lingeti, bali, freca...in fine nu vreau sa imping sugestia atat de departe.
URMUZ 2013-09-11
Steliane ,Steliane,ai rabdare ,nu te grabi cu multumirile.Inca n-au aparut chinocefalii de pe acest forum si care vor incepe sa-l muste de unde nici nu te astepti,adica chiar de acolo unde spatele isi schimba forma.Ma si mir ca inca n-au aparut cotarlele sa chelalae,sa vedeti ce le poate pielea acestor caini turbati!
Gheorghe Popescu 2013-09-10
De regula va citesc cu mare placere, domnule Plesu. Nu si acum, cind absurditatea mortii unui copil de doar 4 ani ar fi trebuit sa va indemne la un articol ceva mai demn, mai dur cu autoritatile dar mai ales cu natia romana. N-ar fi trebuit sa lasati loc de gluma de data asta. Avind in vedere cele intimplate saracului Ionut, cit si istoria pe care o relatati dumneavoastra, nu-mi ramine decit sa concid ca romanul, ca animal, desi biped, ca gindire si mentalitate nu face inca parte din Europa. Rudimentar si neevoluat, are inca stereotipuri de secol 15, cind se ducea cu arcul si cu javra in padure la vinatoare. Vinovatii pentru moartea micutului Ionut sint toti romanii, incapabili sa traiasca intr-o tara moderna, fara dulau la poarta. Daca sterilizati sau eutanasiati potaile de pe maidan, nu are nici o valoare, atita timp cit nu faceti ceva si cu boii din blocuri, sa nu mai aduca alte potai de la tara, sa nu le mai hraneasca pe cele existente, iar cind o potaia musca pe cineva si o cauta hingherii, sa nu o mai ascunda in apartament. Eutanasierea ciinilor nu va functiona daca nu e insotita de eutanasierea tuturor boilor. Va avertizez ca sint multi, populatia Romaniei s-ar putea sa scada sub 10 milioane. Va asigur insa, dupa boi vor plinge mai putini decit dupa potai. O alta masura radicala ar fi scoaterea Romaniei din Europa. Nu meritati sa va numiti europeni. Locul romanilor e in bantustane, in Africa.
Ioana 2013-09-11
Erata: plaisirismul, desigur
Ioana 2013-09-11
Pai, calofilia merge mana in mana cu plaisiriamul levantin, nu cu activismul social. Citand Evanghelia dupa Luca, de ce cautati pe CEL VIU intre cei morti?
Dascalu Costin 2013-09-10
Sunt totusi difernte fata de acum 140 de ani. Subprefectii si prefectii nu se mai plimba aiurea pe ulite, fara trasura cu multi cai putere. Nici ONG-uri finantate din afara nu se cunosteau. Cine vrea sa se profileze ca politician trebuie sa rezolve problema cainilor, lucru deloc simplu, dupa cum se vede de un sfert de veac incoace.
Povestea 2013-09-10
A Fost Odata Ca Niciodata........AZI NU MAI ESTE !
TITI PARACLISERU 2013-09-10
Hai baieti ,dati-i drumul,si-o pe el.Daca mai intarzaiati putin se face noapte si latrati la luna ,pentru niste intelectuali nu se face!Homo homini ...canis est!
Total 22 comments.
Recomandari
671
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22