Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCe s-a petrecut cu Marius Oprea? Reflecții despre o prăbușire morală
2014-01-16
5

Am citit fără a-mi crede ochilor ce are de spus istoricul Marius Oprea pe tema trecutului de informator al profesorului Dinu C. Giurescu. Colegiul CNSAS a publicat documente cât se poate de revelatoare. După care, ca și în cazul Andrei Marga, a dat verdict de necolaborare, în virtutea prevederilor unei legi sucite și răsucite. Asemeni altor istorici, Marius și-a dat doctoratul cu profesorul Giurescu și îi este, probabil, recunoscător pentru sprijin și îndrumare. Sentimente firești, îl pot înțelege. Ceea ce nu pot pricepe în ruptul capului este cum se poate preta Marius Oprea să declanșeze un atac atât de lipsit de onestitate împotriva Mirelei Corlățan și, mai ales, împotriva Germinei Nagâț.

Rândurile sale din "Observator Cultural" par impregnate de o viscerală ură în raport cu directoarea departamentului de investigații din CNSAS, un om prețuit de atâția colegi ai lui Marius din GDS (v. aluziile nu tocmai fair la discuții purtate în interiorul Grupului pe tema premiului). Probabil că Marius Oprea a fost ulcerat de interviul Germinei Nagâț apărut acum câteva luni în "22", în care se vorbea despre rolul său ca martor în procesul intentat de fostul ofițer de securitate Nicolae Paraschiv Colegiului CNSAS, prin care acesta contesta decizia că a făcut poliție politică. Am scris atunci un text în care spuneam că aștept ca Marius să nege acel rol, să spună că este o calomnie. Dimpotrivă, tot în "Observator Cultural", și-a justificat cu superbie depoziția. Mi-a trimis textul său înaintea publicării. I-am răspuns că îl consider penibil. Textul de azi transcende penibilul, intră, agresiv și vanitos, în zona grotescului.

Să afirmi despre Germina Nagâț că te-a turnat la UTC în anii facultății este, îmi pare rău că trebuie să o spun, delirant. Marius Oprea mizează că asemenea enormități pot trece fără nicio reacție a oamenilor onești, uluiți de infantilismul năucitor al acuzației. Ce probe are Marius Oprea în acest sens? Cum își permite să arunce cu noroi într-un om a cărui semnătură se află pe sute de dosare de securiști trimise în instanță pentru confirmarea deciziei de activitate "neprecupețită" în poliția politică? Cum s-a ajuns în situația ca un istoric supranumit "vânătorul de securiști" să devină apărătorul informatorilor, ba chiar și al unor ofițeri de securitate?

Să-l invoci în atari condiții pe Constantin Ticu Dumitescu mi se pare nu mai puțin grotesc. Depun aici mărturie pentru imensa prețuire pe care regretatul luptător pentru decomunizare, membru al Colegiului CNSAS, i-o purta Germinei Nagâț. Marius Oprea pare să fi ales asocierea cu aceia care consideră că s-ar purta un război împotriva intelectualilor acuzați de colaborare cu Securitatea. Mă intreb ce-ar avea de spus istoricul, intelectualul critic de-odinioară, Marius Oprea, despre memoriile lui Joachim Gauck? Citind ce-a publicat acum în revista condusă de Carmen Mușat și Ovidiu Șimonca, mi-e teamă că ar merge în direcția criticilor acerbi ai Autorității Gauck.

Un prieten îmi sugera, în raport cu acest caz de colaps etic, imaginea monumentului funerar al lui Nikita Hrușciov din cimitirul Novodevicii din Moscova. Creat de sculptorul Ernst Neizvestnii, monumentul compus dintr-o jumătate de marmură albă și o alta, din marmură neagră. O metaforă ispititoare și, în fond, adecvată.

Marius Oprea împlinește anul acesta 50 de ani. Numele său aparține istoriei societății civile românești. A scris cărți importante. Depinde doar de el dacă, trezindu-se din acest somn etic, eliberându-se de fobii și obsesii, va ști să aleagă partea luminii sau va coborî tot mai adânc în subterana colaborării cu forțele întunericului. Rog cititorii să noteze că am lăsat deliberat de-o parte propriile mele polemici cu Marius Oprea. Am scris aceste rânduri cu nesfârșită mâhnire, asemeni unui nedorit, dar inevitabil mesaj de adio către un om pe care l-ai socotit cândva prieten de idei și de valori.

TAGS :
Recomandari
Comentarii
Goga 2014-01-28
Atunci cand te duci sa dezgropi morti cu masina politiei in fata, cu girofarul in functiune, e clar ca ceva e in neregula cu memoria comunismului in Romania si lupta acerba pentru ea. Se vede acum clar ca unii dintre marii anti-comunisti ai tarii ar fi fost in alte epoci vanatori de alti "inamici. Asta e structura lor psihologica. Momentul adevarului deci.
Io din popor 2014-01-17
sunt bine cunoscute in presa tensiunile dintre acesti doi domni! Asa cum reiese din presa, aceste tensiuni au la baza atitudinea de compasiune pentru napastuitii zilei si actiunile de binefacere intreprinse de domnul Oprea si de refuzul domnului Tismaneanu de a participa la aceste activitati din motive economice! Pe scurt, este vorba de o clara ruptura de valori..
cititor 2014-01-17
Nimic despre delațiunile ordinare pe care le făcea Marius Oprea, la începutul anilor 2000, pe seama colegilor săi de breaslă. De verificat, dle. profesor...
lmihai 2014-01-16
Aveti mare dreptate d-le Tismaneanu, d-l Oprea este o mare dezamagire! Am cumparat cartile domniei sale si le-am citit cu deosebit interes, pe atunci acest domn avea alte valori, parea ca ar avea coloana vertebrala si caracter( un element extrem in integritatea unui om), vroia sa scoata la iveala atrocitatile pe care le-au suferit unii dintre semeii nostri in perioada comunista, parea un reper! Datorita unor astfel de oameni suntem incalecati de mafia politica, omul ignorant ce poate sa mai creada?
TITI PARACLISERU 2014-01-16
Domnule Tismaneanu mi se pare surprinzator ca Dvs nu gasiti explicatia acestui derapaj.Va spun eu:BANII !A fost ingropat in bani,nu numai el ,ci si multi alti dintre cei care astazi ne dezamagesc.Noica spunea ca un intelectual fara coloana vertebrala are toate sansele de a deveni si lichea si mai ales sluga in cazul de fata QED.
Total 5 comments.
677
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22