Bucurestiul Cultural, nr. 130 - Gala Premiilor filialelor Uniunii Scriitorilor din România decernate la Primăria Sectorului 2

Fara Autor | 17.12.2013

Pe aceeași temă

Premiile filialelor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2012 au fost acordate luni, 9 decembrie a.c. de primarul Neculai Onţanu, alături de preşedintele Uniunii, Nicolae Manolescu, prim-vicepreşedintele Varujan Vosganian, vicepreşedintele Gabriel Chifu şi criticul de artă Ruxandra Garofeanu.

Cu această ocazie, au fost premiate operele apărute în anul 2012 la secţiunile: critică eseistică şi istorie literară, poezie, literatură pentru copii şi tineret, dramaturgie, traduceri literare şi proză.

Juriul, de la toate secţiunile participante, a fost format din personalităţi ale literaturii române care au analizat cu mare atenţie lucrările apărute pentru a decide premianţii la următoarele secţiuni:

 

Poezie

Juriul format din Ioana Ieronim, Marian Drăghici, Florina Zaharia Bogdan O. Popescu şi Dan Mircea Cipariu a decis :

Premiul pentru Cartea Anului al Filialei Bucureşti Poezie a fost acordat poetului Traian T. Coşovei pentru Jurnalul morilor de vânt, apărut la Editura Tracus Arte, 2012 (premiul a fost susţinut financiar de Primăria Sectorului 2).

Premiul pentru Cartea Anului al Filialei Bucureşti Poezie a fost acordat poetului Paul Vinicius pentru Kemada, apărut la Editura Tracus Arte, 2012.

Premiul Opera Omnia a fost acordat scriitoarei Magda Cârneci.

Premiul pentru debut a fost acordat poetului Constantin Iftimie pentru volumul Vreau altă realitate. Artă, merg pe mâna ta, apărut la Editura Tracus Arte, 2012.

 

Proză

Juriul format din Gabriela Adameşteanu, Doina Ruşti, Dan Stanca, Emil Lungeanu şi Aurel Maria Baros a decis:

Premiul pentru Cartea Anului a fost acordat scriitorului Alexandru Ecovoiu pentru volumul După Sodoma, apărut în Editura Polirom, 2012 (premiul a fost susţinut financiar de Primăria Sectorului 2).

Premiul Opera Omnia a fost acordat scriitorului D.R. Popescu.

 

Dramaturgie

Juriul format din Horia Gârbea, Dinu Grigorescu, Emil Mladin, Sebastian Ungureanu şi Lucia Verona a decis:

Premiul pentru Cartea Anului „Dumitru Solomon“ a fost acordat scriitorului Mircea M. Ionescu pentru volumul Animalul, acest om ciudat (premiu susţinut financiar de Primăria Sectorului 2).

Premiul Opera Omnia „Iosif Naghiu“ a fost acordat dramaturgului şi prozatorului Mihai Ispirescu, pentru valoarea scrierilor sale şi activitatea remarcabilă de mai multe decenii în folosul dramaturgiei româneşti.

 

Critică, eseistică şi istorie literară

Juriul format din Nicolae Bârna, Lucian Chişu, Dan Cristea, Gabriel Dimisianu şi Alex Ştefănescu a acordat:

Premiul pentru Cartea Anului lui Gelu Negrea, critic şi istoric literar, romancier, jurnalist şi regizor pentru Marele paradoxEditura Cartea Românească, 2012 (premiu susţinut financiar de Primăria Sectorului 2).

 

Literatură pentru copii şi tineret

Juriul format din Dragoş Elena Bumbac, Silvia Chiţimia, Lică Pavel, Victor Gh. Stan şi Gheorghe Zarafu a decis:

Premiul pentru Cartea Anului a fost acordat scriitorului Viorel Martin pentru volumul Aventurile lui Tudor, apărut la Editura Semne (premiu acordat cu susţinerea financiară a Primăriei Sectorului 2).

Premiul Opera Omnia a fost acordat scriitorului şi jurnalistului Ştefan Mitroi pentru valoarea scrierilor sale şi activitatea remarcabilă de mai multe decenii în folosul literaturii pentru copii şi tineret.

 

Filiala de traduceri literare

Juriul format din Luminiţa Voina-Răuţ, Nicolae Mareş, Mariana Ştefănescu, Antoaneta Olteanu şi Peter Sragher a decis:

Premiul pentru Cartea Anului a fost obţinut de Oana Frantz pentru traducerea romanului lui Philip Roth La revedere, Columb (în original: Goodby, Columbus), apărut în anul 2012 la Editura Polirom. Premiul a fost susţinut financiar de Primăria Sectorului 2.

Premiul Opera Omnia a fost acordat traducătorului Agop Bezerian.

Premiul pentru traducere literară a unui nemembru a USR a fost obţinut de Laura Sitaru pentru traducerea din arabă a romanului Taxi, apărut la Editura Ars Longa, 2012.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22