Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF“Fenomenalul” Adrian Paunescu
2010-11-06
35
Ads by google

Nu am de gind sa comentez prestatia televiziunilor de gang, Realitatea TV si Antenele, in cazul mortii lui Adrian Paunescu. Constat, in treacat, ca intimplarea le-a picat pe weekend ca o para coapta pe care o morfolesc in nestire, pina la dementa. Cele doua statii nu s-au dat in laturi, ba s-au intrecut chiar, in cele mai indecente si aiuritoare “tamiieri”. S-a stabilit: Adrian Paunescu este mai mare decit Eminescu. Dupa cum e dat ca sigur ca mortul de azi este cel mai mare roman. De inteles, ca si cel mai mare disident. Etc. Si cum altfel, cind specializarea necrofila a acestor televiziuni a fost probata in timp de atitea ori?! Acum, desigur, era clipa sa sara peste cal. Daca moartea sarmanei Madalina Manole i-a zapacit pe reporteri, cameramani, in fine, pe “comentatorii” de ocazie ai acestor platouri tv-curte a miracolelor, moartea bardului de la Barca ii scoate, efectiv, din minti, plasindu-i intr-o patologie grea, de-ti vine sa suni la 112. Si tot in treacat mai constat ca “noul BBC”, Realitatea tv, de sub bagheta lui Stelian Tanase, nu precupeteste niciun efort, chiar niciunul, in materie de prost gust isteric si poale date peste cap, pina in slavi. Nadajduiesc ca dl Ghita, finantatorul de avarie al Realitatii, va intelege comandamentele dramatice ale momentului, ca nu va fi scirtan si ca va scoate banu’ ca sa asigure transmisia si din aer a ingropaciunii.

De morti, se spune, numai de bine. Dar mortul de azi, au dreptate televiziunile-coiot, nu e fitecine. Este, fara indoiala, un fenomen care nu si-a gasit inca nici cronicarul, nici analistul, iar contributia lui la spalarea creierelor in ceausism ramine de stabilit.  Natura sa nativa de versificator neintrecut, la propriu, insotita de o lacoma, devoratoare dorinta de a-i domina pe altii, pe toti, daca s-ar fi putut, intr-o vreme in care rolul de dominator ii apartinea doar lui Ceausescu, l-au facut pe Adrian Paunescu sa-si puna talentul, atit cit a avut, in slujba propagandei. Dar, instinctiv, a inteles ca un poet de curte (erau atitia!) nu poate stapini cu propaganda chioara masele, poporul. Abil si glandular, “fenomenalul” Adrian Paunescu si-a gasit locul la jumatatea drumului intre ce dorea partidul si ce dorea “poporul”. A nascocit Cenaclul Flacara, un soi de spectacole gigant, al caror protagonist tunator era, recitindu-si kilometrice poeme sau punind folkisti de adunatura sa cinte pe versurile lui, cind despre cirmaci, cind despre iubire, cind despre parintii morti, cind despre Iancu si din nou despre cirmaci, si din nou despre iubire, tot asa, ore si ore in sir. Dozajul pervers de slava adusa cirmaciului si de adrenalina deversata sub control i-a asigurat lui Paunescu o putere ametitoare. Secretarii de partid din judete i se inclinau. Militienii tremurau si isi scoteau chipiul cind bardul, luat de avintul cenaclist in turneu, mergea pe contrasens. Insusi cirmaciul isi umezea de placere buzele in fata teribilistei sale slugi, inchizind ochiul – pina la un punct – la memoriile pe care poporul incepea sa le trimita nu pe adresa lui, ci pe cea a lui Paunescu. “Poporul” insusi, tineri si mai putini tineri, in lipsa cronica de orice, dadea navala la cenaclu: tipa, plingea, aplauda de-a valma si cind era vorba de iubire si cind era vorba de cirmaci. Exact cum isi dorea partidul.

Cartea de istorie are rabdare intotdeauna. Capitolul despre fenomenalul Paunescu in ceausism care lipseste inca, e in curs de scriere.

TAGS :
Recomandari
Comentarii
Rodica 2010-11-14
Felicitari pentru articol. Ar fi bine sa apara mai multe, sa fie cat mai multi intelectuali care iau pozitie, prea s-a sarit peste cal cu laudele si osanalele cantate lui A. Paunescu
Liviu din Timisoara 2010-11-12
AMIN!
kmy 2010-11-12
Am citit ,am asculta pe Adrian Paunescu spunand:"da,am fost PRIETEN cu Ceausescu!" Putem trece peste asta sau nu??Ca prieten i-a dedicat cateva poezii,dar a incercat sa-l si faca sa inteleaga anumite lucruri.Cred totusi ca Ceausescu nu a fost prieten cu el ...
Emil din Dublin 2010-11-10
Stimata D-na Palade intotdeauna cind am timp va citesc cu o mare placere. Dupa mine nici n-ati fost prea critica fata de acel lingusitor( ca sa nu folosesec cuvintele care i s-ar potrivi...). Cred ca trecerea lui acolo e o mare binefacere pentru Romania, chiar daca suna foarte deplasat in acest moment; cineva comenta " in sfirsit s-a dus". Am refuzat sa merg la spectacolele lui desi avem atunci 17, 18 ani si greu gaseai bilete. Mi-a fost greata de acest personaj. Nu discut daca a avut talent sau nu dar la capitolul CARACTER a fost minus infinit. Va felicit pentru articol si va citesc cu drag ori de cite ori am ocazia. Sinteti o profesionista D-na Palade si va respectati meseria, asa ca trebuie sa-i intelegeti si pe cei care din pacate vad negrul alb sau in cel mai bun caz il vad gri. Numai de bine din tara mereu verde-Irlanda.
sorin 2010-11-10
@Prtru Roman ,,negandindu-va ca ar fi profitabil sa va deshide-ti spre cititori nu neaparat iubitori de Grupul pt.Dialog Social . Rata-ti o mare ocazie,, mai badita,nici nu stii sa scrii romaneste,d-apai sa mai citesti ,,22"....revista s-ar intari daca n-ai mai citi-o tu,agramatule......excelent articolul
Gothard 2010-11-09
Damnã Maria R., sã nu cãdem acum în balta mioriței și sã ne disparã ochii ca la melc la cea mai micã vibrație. Ideea era sã punem tinichele la locul lor, sã ne cernem valorile și sã nu fim gurã cascã la câte-un tâmpit care ne explicã EL cum vine treaba! Patrie&neam este ca și crezul, în sufletul fiecãruia, nu isteric pe vreun stadion, sau mai nou la ”moaște”!Pupinceaușismul are legãturã cu bãse, cum 1989 este egal cu 2010. Iar despre interesul național.... comuniștii l-au confundat , și înainte și dupã, cu propriul interes, iar bolnavul pãnescu chiar a crezut pânã în ultima clipã cã propria bunãstare/existențã este minima dreptate pentru țarã..... Vã mulțumesc pentru dialog! Cu respect. PS. Daca deviem de la subiect ponta nu meritã atenția Dvs. Nici a mea. PPS Woland, erau și - puțini - valoroși acolo. Disearã sã nu m-aștepți, pentru o canã cu vin. Bunã seara.
Petcu 2010-11-09
Doamna Palade Seicaru, Socaciu, Tudor Gheorghe si altii ca ei sunt" folkisti de adunatura"? Cand ati scris aceste cuvinte le-ati gandit ? Nu stiu daca ati citit vreodata aceste randuri scrise de Adrian Paunescu 1979, de aceea vi le trimit eu acum. "V-am spus cã vremurile s-au schimbat ªi cã situaþia e mai complexã, Nu-i intelectualul - servitor. Cultura nu-i ceva ca o anexã." "ªi lumea nu se poate cuceri Umflând la cifre ºi mimind tumulturi Cu aroganþi ºi trindavi doctoranzi, Cu papagali care þin loc de vulturi." Sunt versurile uneia din multele poezii in care ii "proslavea" pe ceausisti.
mircea 2010-11-09
Stimata doamna eu am fost la cenaclurile flacara si nu ma indoctrinat nimeni ,Daca mie imi place ceva asta inseamna indoctrinare,La cenacluri am aflat despre poezia unor poeti interzisi,de filozofia unor ganditori plecati din tara ,de poezia acestui mare poet pe care il faceti versificator. Alexandri nu e versificator?,Cosbuc,,Macedonski,Barbu,?Cel care scrie versuri cum se numeste simplu ? Romanul are o boala morbida de as denigra valorile.Cazuri: Macedonski,Blaga, Eminescu,Arghezi, Brancusi,Eliade ,Cioran
Mircea O. 2010-11-09
Articol poate imperfect, dar indiscutabil util.
woland 2010-11-09
"Folkisti de adunatura"? Nicu Alifantis, Tatiana Stepa, Stefan Hrusca...astia sunt adunatura? Orice alte comentarii sunt de prisos. Nota 0 la purtare.
Maria R. 2010-11-08
@Gothard,#24:asa este,domnule Gothard,pupinceausismul de atunci se reconverteste in pupinbasismul de azi,daca atunci eram obligati sa fim convinsi ca totul e bine,imbelsugat si democratic,azi trebuie sa credem aceleasi lucruri fiindca mogulii rai,Iliescu,minerii,Crin si Ponta,ne spun contrariul,in vreme ce noi o ducem OK. Dar patrie,neam,interes national continua sa fie notiuni gonite din cetate. O sa va par tampita,chiar sunt destul de paseista si naiva incat sa cred ca fara aceste notiuni suntem o pleava,indiferent cum ne cheama,Maria R.sau Liiceanu-in ochii strainilor si ai posteritatii vom ramane un neam deznationalizat prin propria vointa. Evident,discutia ar fi prea lunga,nu e nici vreme,nici nevoie de ea. Dvs.priviti totul de la inaltimea si parametrii trasati de intelighentia Inchizitie ,eu vin din marea masa a prostimii.
Gothard 2010-11-08
Maria R. Dacã te duceai acolo știai cã la un moment dat vei striga PARTIDUL CEAUȘESCU ROMÂNIA. Trezește-te! Tu ai zis..... Ceva era în neregulã? Ceva trebuia sã NU faci? Era un exemplu de NEURMAT? Și de ce totuși te duceai? Daca nu ar fi fost suficienți tâmpiți, ceașcã pica înaintea zidului...!!!..... Bolboroseala la fundul suprem ( și îngrãmãdeala cu care se grãbeau unii sã-și coasã chirurgical buzele la același fund) se numește patriotism? EVIDENT trebuie plecat cât mai departe de lângã aceste ”genii”!!! Cu respect!
Maria R. 2010-11-08
Macar Adrian Paunescu a recunoscut,a vorbit despre colaborationismul lui,desi ar fi putut sa taca,sa publice iar si iar poezii ca Analfabetilor ori Soferul si nevasta sa,poezii care,sa-mi fie iertat,dar sunt mult peste Moartea citeste ziarul lui Mircea Dinescu. Isteria lacramoasa de la cele doua posturi TV reclamate este perfect egalata de furia si ura unor intelectuali de soi,secondati copios de plebe. Ma asteptam la un dram de ipocrizie macar din partea autoinstauratei Inchizitii din societatea romaneasca:omul acela abia murise,chiar nu puteau astepta cu incercarea de desfiintare? Ei,probabil multimea cea proasta care a preferat sa duca o floare si o lumanare,sau a adresat in scris un regret si un gand crestinesc-toti acestia,ce suntem noi in comparatie cu magnitudinea intelighentiei bine-stiute? Unii membri ai acestei intelighentii au profitat binisor de pe urma statului cu capul la cutie in vremurile acelea,ca doar odata riscai sa nu mai poti onora bursele internationale.Asa ca s-au comportat precum apa sfintita care nu face rau,dar nici bine. Acuma sunt toti disidenti. Chiar,cum se numeste cineva care a slujit intr-un post inalt si f.bine remunerat, regimul ceausist pana in ultimele minute??Disident,bag-seama. Eu una,prefer sa recunosc faptul ca da,ma emotionez cand aud Ruga pentru parinti,eu imi amintesc foarte bine ca in acel Cenaclu Flacara s-a recitat Ridica-te,Gheorghe,ridica-te,Ioane-versuri din Radu Gyr-,s-a cantat Treceti,batalioane romane,Carpatii!,prin poezia Vinovatii fara vina se vorbea,de fapt,despre condamnatii politici. Si da,era o vreme cand cuvinte ca patrie,tara,neam,interes national aveau rezonanta,nu toti eram tampiti sa credem ca aceste notiuni inseamna Ceausescu si comunism. Azi aceste cuvinte nu se mai rostesc,se rade de ele. Comic,nu?Capitalismul si libertatea au reusit in ceea ce bolsevismul a esuat: suntem un popor care-si reneaga identitatea,isi denigreaza frenetic realizarile si isi indeamna viitorul sa plece oriunde in lume,cat mai departe.
Gothard 2010-11-08
Se nasc, azi în 2010, zi de zi monștri mici mulțumitã mizeriilor umane ca pãunescu. Se tot nasc de douãzeci de ani!!! Jegul uman din România nu se mai terminã. Se perpetueazã din generație în generație. Un semnal greșit al unui om bolnav urmat de unii care-și zic și azi ”generația în blugi” și sunt chiar parlamentarii celei mai retrograde organizații din România. Fãrã sã ținã cont cã și în anii 80 boicotau destui isteriile gen PARTIDUL, CEA....... etc. (nu înseamnã cã nu au fost și valori – mulți au plecat - , printre zdrãngãneii profitori și înainte și dupã) Un megaloman cu talent îndoielnic (poezia militantã nu este artã din orice pdv te-ai uita!!!), un embrion de telenovelã cu lacrimile puse-n lucru în propriul interes, sau muncã de lãmurire într-u obținerea câtor mai multe voturi PSM, PDSR,PSD ETC., minciunã și șmecherie la drumul mare, ale cãrui acțiuni se vãd și azi ( FIREȘTE, cum ar zice bombonel, nu numai ale lui) prin apariția micilor vadimi/procurori-oameni noi care fac numai rãu - inconștient probabil, dar asta nu-i scuzã!!! Asta a nãscut iresponsabilul pãunescu : pe iresponsabilul ponta!!! Manelizarea/îndobitocirea țãrii se atribuie tot mizerabililor patriHOȚI de dupã 90, în frunte cu pãunescul (despre acest mizerabil este vorba acum…). Nu vã așteptați ca la moartea ”toarãșului” rãzvan teodorescu sau al ”toarãșului” tudor popescu sã gãsesc cuvinte mai bune!!! Au ales - în loc de a rãspunde decent APELULUI CÃTRE LICHELE - și, cel puțin sã-și cearã iertare, au ales zic sã populeze mocirla ce a ținut în loc dezvoltarea acestor locuri. CEL PUȚIN ZIS! Doamna Palade, eu personal aș acorda nota zero la purtare întregii activitãți din viața tovarãșului , acum canonizat (ce urât sunã lângã iliescul care pe 27.12.1989. spunea SÃ NU UITÃM TOTUȘI DE VALORILE COMUNISMULUI!!!) de securisto-comuniștii care strâng rândurile când o verigã a lanțului de complicitãți dispare. PS. În general sãptãmâna trecutã poate fi declaratã ca una bunã: chițac, pãunescu…. În ritmul ãsta în doi - trei se va face și lustrația!!! Din pãcate doar pe cale naturalã…..
mescalito 2010-11-08
In sfarsit a murit.
Iulian 2010-11-08
"Venin", "rautate", "invidie"... Nu, tovarasi, nu sunt decat "opinii diferite". Va deranjeaza? "Consumati", atunci, doar presa care spune ceea ce doriti sa auziti / sa cititi. Doriti unanimitate? Liniste si consens? Va e dor de vremurile cand tuturor ne placeau aceleasi lucruri? Cand iubeam pe cine ni se ordona? Sper ca acele vremuri sa fi apus definitiv.
joenegut 2010-11-08
Avea dreptate domnul din Israel, ati ratat exact o dezbatere despre trecut si despre valoare, tradare, mizerie etica. Au avut grija ca forumistii s-o faca in cea mai mare parte decent. Si eu agreez opiniile negative despre Paunescu, dar personalitatea lui este complexa, a crezut ca urca sus cand de fapt se ducea in jos, cum bine a scris prietenul lui Dorin Tudoran. Sunt disperat ati ajuns jalnic, sunteti revista care a decazut ingrozitor, dezbaterile au disparut doar convingerile si mai ales certitudinile doamnei Pora au loc in revista, Pacat!
julius001 2010-11-08
..o lipsa de masura si decenta ..asta i-a condus viata poetului AP si asa a fost condus si in moarte...s-a stins inca un exemplar de rasa din galeria marilor histrioni ai neamului alaturi de trecutul pruteanu sau mai viii vadim tudor, tatoiu sau florin piersic ...petrecut de oastea de pehlivani pesedisti sau peremisti, filmat din cer de elicoptere ale televiziunilor cu duhoare securista si urmat sincer de o turma de nostalgici care cred ca au descoperit cuvantul, adevarul si libertatea pe stadioane, la cenaclul flacara....linga sicriul mult plimbat prin holuri de institutii, mereu copiii - andrei si ana maria - "om de muzica si ziarist" - cum ii placea parintelui sa-i numeasca. un aer de saracie trista, de victime ale vulcanicului poet...cu zece popi in frunte - fala si madria - biserica noastra a fost prezenta. a onorat!....in rest multe vorbe goale si baliverne, masura justa a nemerniciei si neputintei in care ne zbatem de douazeci de ani..
edi secrieru 2010-11-08
Articolul e o mizerie,mai ales pentru mine si altii care am trait in acea perioada.Cenaclul a fost singura supapa in vremea aceea in care marii dizidenti de azi ascultau Europa Libera cu sonorul la minim. Nici macar nu ati pomenit de poeziile bune ale lui Paunescu,de faptul ca marii folkisti au fost lansati de el si de un lucru extraordinar pe care l-a facut cu ajutorul Cenaclului,popularizarea celui mai mare poet roman postbelic:Nichita Stanescu
corrado cattani 2010-11-08
O singura intrebare am ? De unde atata ura si venin la unii ce-si zic intelectuali , in ordinea numerelor de pe tricou:Cornea, Tismaneanu(etki!), Pora , Culcer, Palade??!!. Acesti indivizi si altii ca ei inchisi intr-un turn de fildes considera ca sunt neintelesii neamului(care neam?!), ceilalti ,adica romanii cum le place portocaliilor sa trambiteze sunt "vulgul", incapabil sa inteleaga neologismele "elitistilor" ,dar capabil sa vibreze la muzica si poezie, indiferent cui apartine. Duminica cand un OM, intamplator poet al neamului romanesc era ingropat, la tvr1(televiziunea romana antinationala !) aparea in individ , pe nume Cornea Andrei care ne-a prezentat o serie din refularile sale veninoase. Trebuia sa astepte macar o zi ,dar ura si invidia nu i-au dat ragaz. Domnilor intelectuali de elita nu puteti pune botnita simtirii poporului, asa cum este el in viziunea voastra elitista!.
PROLERTARUL 2010-11-08
Multi INTELECTUALI, multi ! Vorbiti singuri ca televizorul, fiti destepti ,locul este liber.
dana 2010-11-08
Poate acum, desi este cam tirziu ,va dati seama si dvs. de ce este periculos ca in Romania sa mai existe SUBIECTE TABU. Este dureros ca foarte putini sunt cei care ar dori sa puna o floare la mormintul Monicai Lovinescu, dar aceasta este realitatea. In schimb cum bine si firesc spunea d-nul Andrei Cornea acest patriotism surogat, constiinta surogat sa aiba o mare raspindire in populatie. Nu puteti judeca cu atita sincera sau disimulata indignare aceasta realitate a Romaniei, din moment ce dvs. cunoasteti perfect situatia, ati trait-o, ati rumegat-o atitia ani, ati pus concluzii in functie de sensibilitatea, intelectul si orgoliul fiecaruia, v-ati clarificat cu voi insiva si ati mers mai departe. Este dreptul fiecaruia, viata este unica si trebuie traita cu demnitate. Dar va intrebati ceilalti, milioanele care nu au informatiile primare, de la sursa cum se pot clarifica cu ei insisi? Si ce greu este sa cada in multe capcane nefiind initiati nici macar un minim necesar cit poate intelectul fiecaruia sa cuprinda. Nu toti au privilegiul de a sti adevarul, multi nu pot si nu vor sa se incarce cu un asa bagaj mare de informatii. Asteapta concluziile. Va intrebati de ce in Romania oamenii sunt atit de vulnerabili la manipulare? De ce in Romania "manelizarea" societatii a atins asemenea grad ingrijorator, de ce in Polonia, Ungaria, Cehia, oamenii in marea lor majoritate sunt demni, cu optiuni clare in viata? Unde este demnitatea noastra nationala? Transpare cumva prin serialele si programele pe care le vedem de afara la PRO TV International in care ne ridem in barba de Romania? Eu cred ca TVR (pentru ca acuma are posibilitatea, pe urma nu se stie) are datoria morala de a prezenta in mod OBIECTIV fenomenul disidentei romanesti si riscurile de a mai cadea in capcana fenomenalului. Este cel mai corect si sanatos. Pentru ca respectul de sine este foarte scazut. Aici trebuie lucrat. De aici se limpezesc apoi si alte lucruri, optiunile ideologice si politice, etc. Nu va repeziti sa ma judecati pentru greselile gramaticale, am plecat din Romania acum 15 ani si nu am studiat Filologia. In 89 aveam 18 ani.
George-Felix 2010-11-08
Alina, la Paunescu nu e vorba de "un vers propagandist", ci de o intreaga literatura. Exemple la intamplare: "În vremurile grele pe care le trãim, Când o planetã-ntreagã se plânge cã o doare, Dezamorsând minciuna, Eroule sublim, Sunteþi Bãrbatul Þãrii ºi Unica Salvare", sau "Sunteþi atât de tînãr ºi-atât de curajos. Vã vãd apoteotic, ca pe un Voievod. Vreau sã vã spun, tovarãºe Nicolae Ceauºescu, clar ºi din tot sufletul meu, cã, ºi dacã în România ar fi 200 de partide, eu tot în partidul condus de dumneavoastrã aº face cerere de înscriere sau reînscriere, chiar dacã aº ºti cã alte partide m-ar plãti, iar partidul acesta mi-ar mai da o datã vot de blam cu avertisment. Acesta este Adevãratul Nicolae Ceauºescu al Istoriei Românilor, marele patriot revoluþionar. Sunteþi Bãrbatul Þãrii ºi Unica Salvare. Aveþi o scânteie divinã ºi vã cãlãuzeºte un geniu lãuntric” Sã trãiþi, Mãria Voastrã"
alina 2010-11-08
Pai care sunt totusi marii poeti contemporani? Aia care au venit numai dupa 89 si au inceput sa scrie? adica sa tragem o linie pur si simplu ca sa fim siguri ca nu gasim prin poeziile lor si un vers propagandist? adica voi delimitati atat de clar ceea ce a fost inante de 89 de cee ce este dupa? Vreti sa stiti ceva - daca acest fenomen, Cenaclul, ar fi fost creat acum ar fi fost foarte apreciat..s-ar fi scris sute de pagini desre "geniul"care ar fi reusit sa faca asa ceva. Dar nu puteti...asta este problema..nu aveti suficienta carisma. Sunteti niste oameni seci, care vorbesc din carti si dupa niste legi de discurs - aveti tehnici de manipulare si propaganda diferite de ale fostului regim, dar tot aveti..Acum sunt doar mascate...
George-Felix 2010-11-08
O exagerare nu se corecteaza cu o exagerare in sens opus. Nu se cuvine sa ii numim pe cei ce au cantat pe scena Cenaclului "folkisti de adunatura", pentru ca multi din cei mari acolo au inceput. Cta despre Adrain Paunescu, el s-a prostituat pur si simplu. Si i-a si placut.Dar portretul lui este mult mai complex decat cel al unei cocote de lux.
bogdan stroescu 2010-11-08
Doamna Palade!!!Va felici pentru articol...norodul trebui educat...intelectualii nostri...formatorii de opinie tac....tacerea iseamna tolorenta si acceptare...avem nevoie de o societate civila sanatoasa...trebui sa reintram in Europa...in istorie...manelele nationaliste ale lui paunescu au spalat creierele unei intregi generatii...trebui spus ferm... NU!...
alexandru matei 2010-11-07
Orice enunt are unton, o atitudine si spune ceva. Doamna Palade are dreptate, in principiu. Dar Camelian Propinatiu si mai multa: Paunescu e un subiect de dezbatere nationala, pentru ca e un simptom, un model si un contra-model. Opozantii lui Ceausescu ca si Ceausescu, Iliescu si Basescu au toti opinii despre Paunescu. Paunescu nu doar se condamna sau se constata, el poate fi si e bine sa fie explicat. Si inca ceva: nu Realitatea sau Antena 3 au decis sa-l plaseze intre Eminescu si Nichita. Din moment ce altcineva a decis sa-l aseze in Ateneu, evenimentul preexista televizarii lui.
Nu spui cine... 2010-11-07
Sunt plecat din tara de mai multi ani, dar tot citesc cu placere pe Internet Revista 22. Am citit zilele astea si articole despre Adrian Paunescu si, mai ales, raspunsurile cititorilor. Moartea este un lucru grav si se cuvine tratat ca atare. Incetarea din viata a fiecarui semen este pentru mine un semnal care imi aduce aminte de propria mortalitate si imi genereaza tristete. Totusi, un fapt fara precedent mi s-a intamplat zilele trecute: citind comentariile cititorilor unor ziare (vezi expresia iliescianista: o anumita parte a presei) despre Adrian Paunescu m-a apucat un ras cu sughituri. Sigur, incetarea din viata a omului este o incercare grea si o pierdere pentru familie. Am tot respectul pentru durerea lor. Dar "s-a stins un Luceafar", "cel mai mare poet contemporan", "cel mai mare poet roman dupa Eminescu". "va recita poezii ingerilor", si, cea mai tare toate, "cenaclul Flacara in ceruri" m-au distrat mult mai mult decat a reusit Adrian Paunescu pe cand era in viata. Am ras si am ras iar. Amestecul obscen de catafalc si ilaritate este poate un semn al vremurilor in care a trait Adrian Paunescu si in care cei care au ramas in Romania sunt prinsi. Imi venea sa strig "treziti-va popor de inconstienti, Romania a pierdut valori mult mai mari si v-a durut in cot"! Sinuciderile lui Calin Nemes si Dan Claudiu Vornicelu ar fi trebuit sa zguduie interiorul nostru sufletesc de popor, ca semnale ca ceva merge foarte prost. Dar in psih(ot)icul colectiv roman, moartea bardului care a cantat comunismul rasuna mult mai puternic decat semnalele de alarma trase de constiintele vii ale natiunii. Si mai am o observatie referitoare la psih(ot)icul colectiv roman: pentru cei credinciosi mantuirea este drumul crucii. In schimb tatal lui Mircea Geoana este in Ceruri, dupa ce a fost general de securitate si numai el stie ce a facut la revolutie, Adrian Paunescu este "printre ingeri", o sumedenie de tortionari, turnatori, activisti, sunt ingropati cu pompa religioasa. Adica: atat vreme cat nu crezi, poporul roman crede ca Dumnezeu te mantuie, indiferent de nabatiile facute. Daca crezi, a ta e calea cu spini!
floridamea.com 2010-11-07
Dar cine va da voua dreptul sa-l catalogati pe Paunescu cum il catalogati? Sa-i murdariti numele si valoarea reala? Ori asa "va aduca" ciocoii straina corora le serviti interesele? Rusine voua! Orice ati spune, vorbele voastre n-au valoare...caci Adrian Paunescu va ramane in istorie ul a 2 lea EmineSCU PENTRU POPORUL ROMAN!
ghrt 2010-11-07
Cateva randuri despre Adrian Paunescu se gasesc si in "Phoenix .... insa eu" scrisa de Nicolae Covaci. La fel, este relatata dorinta enorma de a domina asupra participantilor. De altminteri, este suficient sa te uiti cum "canta" si el de la birou, peste folkistii care se produceau in acel moment. Cat despre folkul contamporan, in primul rand cred ca cenzura comunista a impiedicat crearea unui curent creator in jurul Phoenix, care au ramas astfel izolati, desi au creat niste lucruri grozave. In alt registru de folk, exista formatii recente care personal imi plac (Nightlosers, Damian Draghici & Brothers).
Prtru Roman 2010-11-07
Stimata d-mna Palade De 20 de ani citesc 22 si nu am fost dezamagit niciodata . Nici acum nu sunt doar pt. ca in masura in care parerile mele despre un anumit subiect doresc sa fie respectate asa va respect parerile d-voastra despre " fenomenalul " Paunescu . De ce " fenomenalul" si nu fenomenul? De la inceput v-ati situat pe o pozitie care nu lasa loc la o dezbatere nu neaparat in legatura cu Paunescu ci in legatura cu fenomenul " Cenaclul Flacara " pe care il expediati atat de scurt si , vai , atat de superficial folosind sintagma " de gramada " in legatura cu cei care s-au "produs " pe scena Cenaclului . Nu uitati ca sunteti redactor sef a unei reviste care trebuie sa provoace dezbatere si nu sa dati sentinte ca la tribunal !Citesc revista 22 de 20 de ani desi ma aflu inIsrael de 21 de ani si nu am ratat un numar . Sunt de-a dreptul stupeiat de pozitia revistei in care ma regasesc alaturi de d-voastra , Cornea, Tismaneanu , Culcer , Pora si altii de cele mai multe ori . Cum dracu nu ati lasat loc pt. o dezbatere si v-ati spus parerea inflexibila negandindu-va ca ar fi profitabil sa va deshide-ti spre cititori nu neaparat iubitori de Grupul pt.Dialog Social . Rata-ti o mare ocazie .
I.Predescu 2010-11-07
Gurul sectei numita Cenaclul Flacara, spalatorul de creiere tinere, manipulatorul de mase(de Grivei spre "presetare", cum ar spune mandru SOV), slugarnicul dictatorului(crima morala), prea plin de el insusi s-a dus, Dumnezeu sa-l ierte, daca poate. CINE A HOTARAT SA FIE INMORMANTAT INTRE EMINESCU SI NICHITA???? Este locul lui aici? RUSINE NOUA!!!! De ce nu protesteaza adevaratii literati, intelectualii tarii???? Inca o confirmare ca suntem tara extremelor! Am dat un Eminescu(+), dar si-un Paunescu(-)! Nichita se va rascoli in mormant!!!!
Pericle 2010-11-07
In principiu lucrurile chiar asa stau. Dar ce anume ar trebui sa ne indemne ca, taman in aceste momente de confuzie generala, sa dam NOI o mana de ajutor istoriei ? (Paul Valery spunea ca e stiința cea mai otravitoare pe care au inventat-o oamenii pentru ca justifica orice și nu demonstreaza nimic...) Intelectualii au pierdut una dintre ocaziile memorabile de a-și tine gura (si adulatorii dar si „vrajmașii” lor). Ma intreb daca nu cumva o doamna respectabila cum trebuie sa fie redactorul sef al unei foi cu atata trecere in randul intelighentiei nationale nu s-a sarutat prima data in invalmaseala noptilor Cenaclului Flacara... Daca lucrurile sunt asa (ori macar pe aproape) ar trebui sa publice (de dragul intelepciunii lui Pericle ?) un drept la replica. Un drept la replica pentru propria neputinta de a fi bun, chiar atunci cand altii nu sunt in stare sa fie ar deveni un soi de revolutie pentru care intelectualii autentici nu-s deocamdata disponibili Iata deci o forma exemplara a felului in care poti spune adevarul fara sa faci ceva bun. Nu stiu cum va vorbi istoria „indelung rabdatoare” despre Paunescu. Dar daca despre noi nu va spune nimic ? PS. Va inchipuiti acum de ce treburile merg atat de prost in cetate: pana si Pericle se coboarã în for(um) spre a fi mai aproape de spectacol
Camelian Propinatiu 2010-11-07
Expresia „folkisti de adunatura” e neclara, macar pentru faptul ca insasi economia de piata n-a prea scos la lumina altii mai grozavi. Iar folkul ramane destul de popular. Oricum, poate ca ar merita analizate stiintific tehnicile de comunicare paunesciene cu gloata, deoarece elitele de azi nu prea gasesc calea spre popor, pentru un echilibrat taifas. Intelectualii palavragesc mai mult intre ei, sunt foarte sus si se valideaza numai reciproc, rezultand o Autoelita asupra sponsorizarii careia din pibul sau contribuabilul nu prea are cum sa-si dea feed-backul pe sectiuni. E de mirare fenomenul cum reusea Adrian Paunescu sa imbrobodeasca multimea.
dumi 2010-11-06
Ar trebui sa aveti putin respect pentru un geniu al poeziei romanesti ,un mare om de cultura care a incercat intr-un regim totalitar sa descopere talente> cine sunteti dvs sa-l judecati? La fel as putea spune despre revista 22, ca ridica osanale regimului Basescu.Care este diferenta?
Total 35 comments.
1418
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22