Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Gândirea congelată
Ion Vianu - - - -
2011-03-01
Actualitate Interna
29
Întrebarea revine nu numai în mintea celui ce scrie rândurile de faţă, obsesiv: cum se face că cel puţin jumătate dintre români regretă regimul comunist? S-au invocat: amnezia celor mai vârstnici, lipsa de informaţie a celor mai tineri, invidia pricinuită de inegalităţile sociale actuale, mai evidente decât sub comunism. Am amintit în paginile acestei reviste faptul că un regim politic se impune în conştiinţe numai dacă este mult mai drept şi mai eficace decât cel care l-a precedat, ceea ce nu este cazul pentru o fracţie majoră a populaţiei. Toate aceste motive pot juca un rol în comparaţia dintre trecutul recent şi viitor, dar nu explică, după părerea mea, nostalgia comunismului. În această privinţă, ideile uitate ale unor autori aproape uitaţi ne pot ajuta să înţelegem fenomenul.

Erich Fromm, psihanalist şi psiholog social, a publicat, în 1942, o carte intitulată Fuga de libertate (Escape from Freedom). Fiinţa umană are nevoie de un „tată“ sever, spune Fromm. Este foarte greu să fii liber, să iei mereu, în mod autonom, decizii privind viaţa ta. În interiorul conştiinţei unui adult rămâne mereu viu un copil; acest copil jinduieşte către un „tată“, chiar tiranic, chiar odios. Succesul totalitarismului vine din această nevoie de-a da ascultare, de a-i lăsa pe alţii să decidă pentru tine. Fromm şi-a gândit cartea ca o reacţie la hitlerism, care-l făcuse să părăsească Germania, emigrând în Statele Unite. Fromm a aplicat conceptul de „fugă de libertate“ şi la comunism în cărţi posterioare (The Sane Society şi The Anatomy of Human Destructiveness). Dar Fromm, dispărut în 1979, nu a putut consemna ce devine omul posttotalitar, cel care trăieşte în sisteme sociale după ce totalitarismul a căzut. O astfel de situaţie se ivise în Germania postnazistă. Dar hitlerismul a durat doisprezece ani, amintirea democraţiei rămăsese vie în Reichul nazist. Pe de altă parte, Germania a adoptat după război o politică a căinţei, s-a supus denazificării, operaţiei de purificare masivă a conştiinţelor, care continuă şi azi. Totalitarismul comunist a durat mult mai mult: peste şaptezeci de ani în URSS, peste patruzeci în „lagărul socialist“ al Europei Răsăritene. Mentalităţile – în aceste ţări, dintre care unele cunoscuseră mai înainte doar o democraţie relativă – au fost adânc transformate. Liniştea sufletească pe care o simte omul supus, voluptatea amară a umilinţei, frica – pretext nesfârşit pentru a înghiţi persecuţia – au creat cu adevărat un „om nou“.

Să fie limpede: azi nu trăim într-o democraţie de tip tradiţional-burghez; trăim în postcomunism, într-o societate cu reguli speciale, în care fuga de libertate se preface în nostalgia sclaviei. Avem acum un avantaj faţă de Fromm: ocazia de-a studia mentalitatea acestui om, omul postcomunist. Autoritatea tatălui monstruos a dispărut. Mulţi se consolează cum pot: unii, cu mult curaj, fac dificilul exerciţiu al libertăţii, în ţara lor sau aiurea; alţii trăiesc ca nişte orfani nenorociţi, cu „nostalgia tatălui“, ale cărui consemne nu te obligau pe tine, eternul copil, să iei hotărâri, să suferi de libertatea pe care o ai. Iar faptul că rândurile „orfanilor“, ale celor ce plâng după autoritate, sunt din ce în ce mai dense arată că sistemul actual nu câştigă teren; dimpotrivă, el convinge pe din ce în ce mai puţini, atâta vreme cât nu oferă soluţii.

Trăim într-o oligarhie care a înlocuit tirania. Omul de rând suportă mai bine opresiunea unui singur tiran, oricât de apăsătoare ar fi ea, decât neruşinata inamovibilitate a unui grup de inşi care abuzează constant de influenţa dobândită. Acest grup este aidoma balaurului din poveste: îi tai un cap, îi cresc alte şapte la loc. Numai scuturarea pasivităţii, protestul ar putea reduce puterile oligarhiei. Dar pentru asta omul trebuie, tocmai, să se simtă liber.

Nostalgia comunismului este o formă de inerţie. Mai curioasă, dar mai rară este aceea exprimată uneori de unii intelectuali rafinaţi: „să revenim la anul 1938“. Să revenim, cu alte cuvinte, la democraţia parlamentară şi la ultimele licăriri ale libertăţii de exprimare ale „vechiului regim“. Este o gândire „restauraţionistă“. Istoria arată însă că restauraţiile nu reuşesc. Cu cât vrem mai mult să ne întoarcem la un statu quo ante, la ce a fost, cu atât mai mult istoria ne va oferi o nouă configuraţie.

Aceste două exemple de gândire contemporană: nostalgia dictaturii şi orizontul iluzoriu, fata morgana a Restauraţiei, coexistă cu vidul de idei ce ne înconjoară. Nu contest existenţa gânditorilor, constat numai slaba lor capacitate de pătrundere, faptul că mijloacele de informare le rezervă un rol atât de mic. Suntem cu toţii nemulţumiţi, dar nu apare nicio propunere, iar dacă apare, cumva, ea nu are ecou.

Gândirea contemporană din Est (şi mai cu seamă din România) ne apare congelată, incapabilă de soluţii, tot astfel cum este societatea lipsită de energia de-a protesta. Nici măcar de proiecte utopice nu avem parte, necum de un proiect documentat. Trăim pe o banchiză intelectuală, iar perspectiva dezgheţului nu se întrevede. Trăim în stupoare, paralizaţi. Sau, poate...? //

Citeste si despre: regimul comunist, autonom, oligarhie, restauratie, utopie.

TAGS :
Comentarii
Dr Maria Rosa 2016-07-05
Va oferim finantare 100%, împrumuturi internaționale, un miliard sau mai mult, cea mai bună șansă este aici pentru ambele organisme să coopereze și împrumuturi personale. Toată lumea știe 21 de ani de experiență în afaceri ca un broker de credit ipotecar, agentul comercial. Corporation mea, împrumuturi de afaceri creative, Inc este înregistrată atât în brokeraj Marea Britanie, de brokeraj de credite, în mod direct la numeroase creditori, inclusiv bănci, "moale" bani și bani din greu creditorii privați. Vă rugăm să nu întrebați ce sunt parametrii mei de împrumut, deoarece fiecare scenariu de împrumut este diferit Va oferim cea mai bună asistență financiară, finanțe de investiții contactați-ne acum la e-mailul nostru. Nu există nici o "o mărime se potrivește tuturor", ne contactați prin e-mail: [email protected], [email protected]
rizoaicad.arges 2011-03-07
PREZINT AICI, FINALUL COMENTARIULUI Nr.11,care nu a intreat integral! //Din combinarea alegatorilor, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu politicienii “imunizati”, care le va reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una autentica, sanatoasa si purtatoare de RESPONSABILITATE pentru TOTI actorii din viata publca, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat, cat si pe politicieni imuni la mizeriile umane, enumerate mai sus! Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinarea dintre politicienii VEROSI, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului BEZMETIC, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si TICALOSILOR de toate categoriile! D.Rizoaica.Tel.0723966732.//
Anna Talin 2011-03-07
@zenon. Frumusetea inacceptabilitatii salatei de idei si"propuneri" consta in balanta sintactica, dar mai cu seama altitudinile patronizarii subiectului si a subiectelor - i.e. hoi poloi -, daca tot ne postam de absolutul autoritar al panteonului celor care le stie si le vede pe toate. Intelectualizarea excesiva a evidentului pedestrian nu face decit sa azvirle la periferiile irelevantului ambitile reformatoare si, evident, autoritare. Din nou ne intoarcem ca "barba te face filozof", eleganta expresiva te face corect, iar aroganta corolara te face... inacceptabil. Roamnul de rind a stiut si stie extrem de bine din ce sint facute toate sistemele politice. Comunismul nu a pacalit pe nimeni si tocmai de aceea a fost nevoie de Gulag, Canal, Sighet si, mai cu seama decembrie 1989. Trezeste-te "intelectualule" , prostimea este extrem de treaza !
zenon 2011-03-07
Faptul ca stapinirea este de tip oligarhic (exact asa cum o descrie Platon in Republica) creeaza dificultati de identificare, puterea fiind difuza in manifestare si totusi prezenta pentru fiecare individ. Este o monstruoasa fiinta multidimensional-umana dar saraca in dimensiunea exprimarii spre individ avand doar cateva relatii cu acesta si acelea simple. Problema receptarii comunismului in mentalul oamenilor se leaga de aceea a genezei lui, a succesului pe care l-a inregistrat partial, prin forta, uneori surprinzand ca la noi prin inocularea masiva in mentalul colectiv. Raspunsul este cred destul de complex. Ar fi confuzia legata de lipsa dreptatii sociale in lume in sec XIX (marile nedreptati ca munca epuizanta, lipsa concediului, lipsa pensiei, lipsa asistentei sociale) si iluzia ca comunismul poate fi o solutie la asta. Imaginarul colectiv contine certamente ca reprezentare dreptatea sociala, totul este sa fie gasite mijloace rezonabile si moderate pentru a o realiza. Solutia comunista e brutala si bazata pe furt si crima. Se vede cum in tarile democratice azi, liberale la inceputul sec XX si exclusiv capitaliste in sec. XIX a avut loc treptat castigarea dimensiunilor democratice: alegeri universale, reprezentativitate, miscare sindicala, separararea puterilor etc. Cum putem depasi confuzia actuala, "gandirea congelata" este dificil de spus. E important insa sa ne ferim de radicalisme simpliste, de idei "salvatoare" si sa fim practici, principiali, cu aplicare pe proiect. Proiectul ar trebui sa fie extrem de realist, sa tina cont de configuratia romanului actual, de cum il putem pune la munca, sa-l respectam in acelasi timp caci asta vom primi in schimb, sa nu-l pacalim si in timp si romanul va aprecia asta, mai presus de orice sa faem seminarii publice spre a-l dezvata de minciuna. E cam utopic ce e scris aici dar fata de distopia in care ne aflam cred ca e de preferat. Oamenii nu mai trebuie folositi ca simple unelte si trebuie sa apara in Constitutie dreptul omului la fericire si obligatia statului de a o realiza prin bunastare la toate dimensiunile sociale ale acesteia.
Irina Rares 2011-03-06
Ceea ce se vede ca Ion Vianu nu intelege este ca opinia de amploare cum ca pe vremea absolutismului comunist era mai bine ca acum constituie o judecata si o palma publica data intregului politic, juridic, administrativ mizerabil actual.Nici o tinjire dupa "figura" paterna severa din tomurile total irelevante realitatilor unei debandade etice si morale din care se vede ca nici"intelectualii" nostri nu stiu cum sa ne scoata. Un articol ridicol de inutil.
georges 2011-03-05
un f bun articol. va multumesc.
DoruV 2011-03-05
Mi-ar fi placut sa intalnesc in text o evidentiere chiar si seaca, un inventar al acelor castiguri pe care le-a tot dobandit romanul simplu, de 22 de ani incoace, spiritual si material. Atentie la praful de pe toba, ca tocmai a fost scuturat... Raman la parerea mea ca romanii sunt proprii lor inamici; n-au fost in stare sa se apuce de construit decat dupa ce au demolat totul ceva mai devreme.
Vali Carstea 2011-03-05
Dna Dana este prea severa cu julius001 si o face din o caldura materna si intelegere de matroana a fetelor noastre iesite la produs. Julius are perfecta dreptate si o zice pe sleau. Mult mai important este ca domnul Vianu se incurca rau de tot in usoare timpenii pseudoacademice. Simplicitatea vietii de inainte si dupa revolutie il face pe orice amarit din Romania foarte expert in materie de sociologie, pllitica, psihologie etc. Singura ironie se vede la urnele electorale cind aceeasi mucaliti pun cruciulita in dreptul oricarui pungas, stiind ca "totii e o apa siun pamint" si ca guvernului i se rupe big time de "prsotiem". Si asa ideea de necesitate de figura paternala, cum ar zice Fromm/Vianu, severa dar protectoare este incredibil de anihilata de simpla exercitare a dreptului electiv al"congelatilor" care, cu buna stiinta pun la cirma tarii pe cei mai misei severi ciminali nationali. Cel putin "intelectualitatea" ar din ce sa se hraneasca editorial...
Kinga 2011-03-04
Dle Rizoaica, daca dvs il numiti pe Nicolae Ceausescu patriot si responsabil, altii care l-au cunoscut indeaproape, au marturisit ca a fost criminal international (omararea lui Imre Nagy) si traficant de arme pentru tarile subdezvoltate, astfel sustinandu-si mirifica politica economica si sociala. Asa spune domnul Pacepa.
Anna Talin 2011-03-04
Nici o suparare Dana. Sint de acord cu textul asa ca iti pot fi datoare...
Dana 2011-03-03
@julius 001 desi am rezerve serioase pentru felul cum ati ales sa va expuneti parerea la citeva fraze, totusi nu pot sa va las las ultimul cuvint in unele probleme. Dati impresia - fie ca nu iubiti oamenii si sinteti de un cinism atroce; - sau chiar va pasa si din aceasta cauza sinteti atit de revoltat si va exprimati cu aceasta duritate intentionat; - fie ar mai fi si varianta ca nu iubiti romanii in general, aveti si dvs.acolo un cui... Pentru ca de ce sa fii atit de dur cu talpa tarii? Ce vina au acesti oameni ca au fost dezradacinati? Au dorit parintii si bunicii lor asta? Si in alte tari din Europa occidentala au tras spre oras pentru ca era firesc sa-si gaseasca un rost, dar este drept ca nu planificat ca la noi. Tocmai pentru ca au trait o tragedie trebuie respectati si compatimiti. Daca nu era aceasta tragedie vedeam si noi astazi sate care au canalizare in proportie de 100%, case frumoase cu seminee, la tot a doua casa cite un tractor in curte, agricultura performanta (doar potential agricol este). Privelistea din Franta este minunata la tara. Si in industrie se tot tapeaza cit s-a realizat sub Ceausescu. Oricum se realiza si inca mai inteligent, asa cum s-a facut in Europa cea libera fara napasta comunista.Inafara investitiilor in energie s-a risipit mult in proiecte grandomane si proaste, a fost demolat Bucurestliul...Toate emormitatile regimului se pot uita asa usor? Bietii oameni aveau sansa sa traiasca o viata decenta daca nu era comunismul.
julius001 2011-03-03
.."cum se face că cel puţin jumătate dintre români regretă regimul comunist"....propun o explicatie stimabile........ mai mult de jumatate din romanii votanti sint pensionari sau asistati social - aici e grosul nostalgicilor. Mai toti sint prima sau a doua generatie de pantofi. Majoritatea a fost plebe taraneasca inainte de razboi. Comunismul i-a scos din noroaie de la munca campului din statutul de argat sau simplu taran, le-a dat un pospai de scoala si i-a inghesuit in cartiere muncitoresti. Au fost trimisi pe santiere, in fabrici si uzine intr-o economie planificata condusi de un partid unic si invatati sa creada ca au tripla calitate de producatori, beneficiari si proprietari ai mijloacelor de productie. Au devenit din ce in ce mai iresponsabili - fiindca insasi politica de stat era croita astfel.. Statul asigura un loc de munca - bun sau rau dar oricum era mai bine decat sa scurmi pamantul cu sapa. Copiii, daca ii faceai, ti-i lua statul la educat si apoi tot statul ii impingea in viata. Partidul iti dadea casa prin BOB. Singura grija era ca sambata sa duci femeia la carciuma, sa-i dai o bere si un carton cu mici si seara sa o regulezi. Dupa 89, dupa ce au votat cu indarjire pe visat perestroikistul iliescu si-au dat seama ca au pierdut partida. Au imbatranit in aceleasi cartiere mizerabile si in aceleasi haine ponosite. Copiii in disperare de cauza au luat calea occidentului - au dormit prin gari si pe sub poduri pentru o slujba necalificata. Fetele lor au apucat drumul italiei sau al spaniei si s-au lasat futute pentru un blid de mancare sau un post de slujnica. Iar ei, an de an, se afla tot mai singuri si descurajati inghesuindu-se la cele sase mii de kile de agheasma mare din ziua bobotezei, la fularul rosu pesedist sau la sacosa cu ulei orez si zahar daruite de vreun primar viclean...nu si-au dorit niciodata caderea regimului ..toti spun ca era mai multa libertate pe vremea lui ceausescu fiindca se faceau mai multe bancuri politice.. toti spun ca aveau congelatorul plin cu carne si salamul cu soia si oasele garf erau mai sanatoase decat crenwurstii din galantarele supermarketurilor de azi...explicatia cu nostalgia tatalui o fi buna in alte parti ..la noi cei care regreta comunismul sint taranii dezradacinati - suspendati intre o realitate pe care nu mai au energia sa o asume si visul iresponsabil in care au dormitat 40 de ani...
Dana 2011-03-03
Rectific la poz.15 este Dana. Sper ca nu s-a enervat d-na Anna Talin, oricum s-a dovedit atit de hotarita. scuze.
Dana 2011-03-03
la poz.15 este Dana
Anna Talin 2011-03-03
@Anna Talin, nivelul scazut de viata din Romania este cu siguranta o cauza a pesimismului aproape generalizat. Dar nu putem nega ca daca analizezi oamenii de pe strada de exemplu, sau cu treburi pe la diverse institutii , la romani te izbeste incrincenarea, resemnarea, tristetea de pe fizionomiile oamenilor. Mai ales cei virsnici. Nu este acea seninatate si detasare a virsnicilor din strainatate.Eu am plecat din Romania de 15 ani si atunci pentru mine este si mai evident. In tarile din Europa de Est- in special Romania, Moldova, Bulgaria, Ucraina - se mentine (si dupa 20 de ani) aproape aceeasi mentalitate. Intr-un fel este firesc pentru ca nu te poti schimba radical. Dar se vede clar ca oamenii sint marcati, ca sa nu spunem tarati,(de ceva ce nu pot concretiza aici intr-un cuvint dar care are evident legatura cu viata lor in comunism) multi nu constientizeaza, nu vor sau nu pot sa se schimbe. Va pot spune ca revin in fiecare an cite doua luni in vacanta de vara si in 15 ani nu am constatat schimbari semnificative. Totul se perpetueaza: atitudinea functionarilor publici de stapini pe propria mosie (daca nu esti mieros si ploconit risti sa nu-ti rezolvi problema sau sa fii aminat). Birocratia infernala, oare de ce in Romania trebuie sa treaca tot actul pe ca casieria Notarilor Publici? Sotul meu este notar public intr-o tara civilizata si nu este atit de privilegiat ca unul din Romania. Aici numai daca ai nevoie de actul respectiv in strainatate treci pe la notarul public.Contractele de vinzare-cumparare se perfecteaza la avocat. Daca am pierdut certificatul de nastere al copilului de ex. il pot scoate de cite ori vreau in aceeasi zi si in varianta bilingva. Pot pune si copilul cu fundul pe ghiseu daca este neastimparat si nimeni nu ma apostrofeaza acru, cel mult imi face un compliment pentru copil. Acesta este functionarul in slujba cetateanului, oricit pare de incredibil. Legea notarilor publici in Roamania a fost facuta special pentru sotiile si protejatii domnilor parlamentari. Si dumneavoastra tolerati asta si multe altele. Aceasta este problema ca nu protestati si nu va luptati pentru drepturile voastre. Salut initiativa magistratilor romani de a face curatenie in justitia romana care a fost aservita ani de zile PSD-ului. Eu cred ca acest pesimism si inertie sint foarte nocive si daca fiecare ar fi responsabil si muncitor in domeniul lui, lucrurile se schimba in bine.
Anna Talin 2011-03-03
@ Felix Nu ma refeream deloc la "prostie", dimpotriva, la faptul ca tot omul stie foarte bine ce se intimpla cu el, in jurul lui si mai cu seama ce i-ar convenii. Preferintele sint de ordin foarte primar atunci cind elementarul este in mod prea evident precar.
George-Felix Leu 2011-03-03
Anna Tallin: cand spuneam de prostie ma refeream (altfel decat Sarazin) la exact sensul cuvantului: acela de incapacitate de a discerne si apoi de a decide si de a actiona corect. O fi complexul freudian al tatalui in noi toti, dar nu toti suspinam dupa "Iepoca de Aur". Si atractia sexuala e in toti, dar nu toti suntem violatori. Si supararea, nervii sunt in noi in toti, dar nu suntem toti ucigasi. samd.
DoruV 2011-03-03
Dupa mine socotela e mai simpla: Oamenii pun in balanta traiul de dinainte de 1989 ("intamplarea" face sa fie vorba de comunism) si traiul de dupa 1989 ("intamplarea" face ca nu reusesc sa definesc sistemele post-decmbriste decat ca fiind unele alienante, cu vagi execeptii), iar din experienta a 50% din insi, reiese ca era mai bine inainte de 1989, simplu...
rizoaicad.arges 2011-03-03
Dle Vianu! Spuneti: “Traim intr-o oligarhie (mai exact, democratie oligarhica, n. m.) care a inlocuit tirania (mai exact, un regim totalitar, n.m.). Comparatia dintre regimul totalitar condus de un ins, care era si patriot si responsabil, fata de prezentul si viitorul tarii si poporului lui, si un “grup de insi (democratia oligarhica, n.m.) care abuzeaza constant de influenta dobandita”, si care sunt lipsiti de patriotism si responsabilitate fata de tara si poporul lor, va fi INTOTDEAUNA in favoarea primului din motive evidente! Puterile oligarhiei pot fi reduse numai daca oamenii doresc, gandesc si actioneaza in sensul de a INLOCUI actuala democratie mazgoasa, cancerigena pentru Romania, din ultimii 21 de ani, cu democratia sanatoasa si purtatoare de RESPONSABILITATE, pentru toti actorii din viata publica, ce este prezentata mai jos. Dar, veti vedea cati se simt liberi, nu sa taie capete de balaur, ci sa sustina aceasta democratie care poate aduce limpezime in societate, fara zguduiri, cum nu s-a mai intamplat pana acum, caci aceasta actiune de coercitie asupra persoanei nu ar mai veni din afara persoanei, ci dinlauntrul ei! Sa urmariti cati vor spune transant, ca sunt pentru democratia de pana acum, sau pentru inlocuirea ei cu cea de mai jos! PENTRU O DEMOCRATIE RESPONSABILA IN ROMANIA! Romania are nevoie de un nou tip de democratie, una RESPONSABILA, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE: 1. Trecerea printr-un filtru “IMUNIZATOR” a tuturor celor ce fac politica, astfel incat acestia sa devina imuni, adica sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de iresponsabilitate, etc. 2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor sau a bogatilor) sau etnica! In acest fel campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele! Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “curate si uscate” ar fi ele, deoarece SUNT DIN ALT FILM! Iar pentru ca politicienii sunt trecuti prin filtrul “IMUNIZATOR” al SOLUTIEI ce se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, acestia nu-si vor mai putea permite sa minta, sa fie lacomi, hoti, nesimtiti, iresponsabili, etc. Din combinarea alegatorilor, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu politicienii “imunizati”, care le va reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una autentica, sanatoasa si promotoare de RESPONSABILITATE in viata publca, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat, cat si pe politi
Anna Talin 2011-03-03
@domnul de Timisoara Trebuie sa ma scuz ca una din frazele comentariului meu precedent a ajuns tiparit truncat. Asadar o mica lamurire. Germania NU a imbratisat nazismul cu aplomb din cauza Versaiului post WW1 ci pentru ca ideologia nazista a fost croita psihologic sa atraga acele racile atavice de care vorbeam. Daca Versaiu sau Trianonu ar fi fost simplele cauze, atunci reocuparea Rinului si, hai sa zicem, Sudetenlandului ar fi fost suficiente la o redresare a "nedreptatilor" ratificate de un anumit ministru de externe Weimarez de o anumita religie neweimareza. Nazismul a fost si este definit de main dish-ul agresiv, nu de vorspeizul amintit inainte. Exterminarea evreilor nu a avut nimic de a face cu Marele Razboi, cum am amintit de Versailles etc. si asta a fost in mare parte caracterul definitoriu al nazismului. Sublimarea comunismului prin comparatii este, la fel, fals perceputa de Dv. Romanul de azi care isi aminteste Romania de numai ieri, alaltaieri stie extrem de realist diferenta si intre atrocitatile absolutiste comuniste si maruntele episoade de aparente civile tirite azi in mocirla golanismului urban mioritic. Apoteoza vulgaritatii in toate domeniile, mai ales politic, izbitul de gropile oripilante din momentul in care iti scoti nasul in urbe, si ma refer la gropile comportamentale, adaugate la abuzurile ilegalitatii dominante au "darul" sa trimita reflexiv gindirea amaritului de pieton la ce si cum simtea el/ea mai cu 25 in urma pe acelasi bulevard Magheru chiar daca se intimpla la coada la Leonida. Astea nu sint osanale de Partid ci reactii ale omului de rind, frindul in care "rinduirea" sociala avea, totusi, spoiala unei anumite bunecuvinte, ea insasi pietonala. @Dnul Felix ati nimerit-o pe jumate. Autorul statornic Ion Vianu in articolul din nuarul precedent afirma ca "occidentul european" e facut din imbecili, azi, numai dupe o saptamina, ne anunta ca, de fapt si Romanu e un congelat mintal. Ghici cine e cel mai a dracului de destept ??!! Dupe poze m-i se pare ca omu nostru ar fi usor manic depressive, oarecum sucarit pe sat , imagine bine reflectata de textele lui. Dar ca sa apara totul mult mai autoritar ni-l puna la avansare pe saracul de Fromm. " Nu zic eu toate astea, uite domnu Fromm le zice in cartile lui..." ne sfatuieste grijuliu domnu Vianu. Si asa intorcind-o si pe fata si pe dos, aflam ca romanu habar n-are de ce ar fi el sucarit, dar o poate afla din lucrarile marilor psihologi, sociologi, politologi.Un fel de ielevare a prostimii ca sa moara tot amarita, dar cel putin in materie .... Imi pare tare rau ca trebuie sa-l supar pe domnu Bucur care, stie dinsu, ca cei care au pareri diferite de dnul Vianu o face ca e neste rautaciosi care are boala pe intelectualitatea care ne vrea binele la toti, asta ptca ei este oameni de...bine.
...... 2011-03-02
Daca te adresezi celor ce au bisnitarit soarta romaniei ,asa cum bisnitareau bilete la cinema (fara carte de muca ) vei avea numai pupe.Daca te adresezi celor ce muncesc cinstit, te anunt ca ai inceput sa canti fals si ar fi bine sa te cari la alta masa.
George-Felix Leu 2011-03-02
Nu ar fi mai simplu sa spunem ca oamenii sunt prosti? Si ca societatea se prosteste pur si simplu, adica devine din ce in ce mai proasta? Sarazin tocmai ce scrise o carte (bina vanduta) pe tema asta. E de bon ton sa zici cum comunismul a adus barbaria si hotia la putere, in dispretul celor mai elementare reguli morale si sociale. Dar oare nu e "revolta masselor" cu mult mai veche? Si cei ce au diagnosticat-o cu oroare cu ceva timp in urma, erau ei parte a solutiei sau inconstienta parte a problemei?
Liviu din Timisoara 2011-03-02
Doamna Anna Talin...NOI ne facem imaginea cu pricina, din "Piata Puisor". Iar daca aia la Buexelles stau in fotolii ...stau in fotoliile lor, dobandite in urma a sute de ani de munca, de framantari si razboaie intre cetati; costul maturizarii si civilizarii, in cele din urma. Citatele dumneavoastra, erudite ... nu pot ascunde DEMAGOGIA criminala a gandirii comuniste, care s-a folosit in cel mai josni mod de nevoia omului de a face bine ... pentru obtinerea unei puteri discretionare, in mainile unora.Tocmai de aceea, este o doctrina mult mai periculoasa ...fiindca poarta haine false. Cel putin, in cazul nazismului, este clar pentru toti unde a fost vina. Fara a scuza nazismul, hitlerismul si in genere ... comportamentul civilului german cu vecinul sau evreu ... e de reamintit IMENSA FRUSTRARE nascuta in natia germana, care, in varf de criza ...platea datorii in urma unui conflict de care nu se facuse singura vinovata.In acea perioada, in Germania ...capii de familie se atarnau de lustra din sufragerie, din disperare, femeile se prostituau pentru o un blid de mancare. Azi, nu sistemul este de vina ... ci faptul ca nu se intelege un lucru elementar: intr-o societate libera, concurentiala ...aplicarea LEGII este unicul mod in care se asigura egalitatea sanselor.
Liviu din Timisoara 2011-03-02
In decembrie 89 ...marea majoritate au revolutionat in fata tv-ului ... Fireste, numai ne-am facut ca am inteles impostura socialista criminala , in care noi purtam steaguri si aplaudam ...iar altii mureau batjocoriti...In fond, ne-a pasat, si ne pasa ...doar de burti :neaparat pline, nu conteaza pretul ... Da subscriu" " capul plecat ..." " frate frate dar branza ..." IORGA a completat: " Da! Intre branzari. " De ce sa fi crezut ca o populatie care a supravietuit prin minciuna, se poate schimba in cativa ani? Cine sunt, in majoritate, "capitalistii" si potentatii de azi ?
Dana 2011-03-02
Iata ca la stirile de dimineata, pe tvr sintem informati laconic si sec despre rezultatele unui proaspat sondaj de opinie din R.Moldova, subiectul fiind eventuala optiune "unionista" a cetatenilor: 40% ar opta pentru unirea cu Rusia; 5% pentru unirea cu Romania. ( 28% sint pentru mentinerea independentei; 28% pentru integrarea in EU, 7% pentru unirea cu Ucraina, 4% pentru unirea cu Belarus si 2% chiar pentru unirea cu Kazakstan. Macar din presa aflam ca este posibil grosolan manipulator, facut la comanda P.Democrat a lui Marian Lupu. Dar TVR publica se multumeste sa-l fluture cu ironie "fina", fara a-l comenta in nici un fel. Realitatea este ca pe aceasta si mizeaza initiatorii unor astfel de sondaje. Manipulare si descurajare. Nu mai vorbim despre felul cum poate fi receptat in Uniunea Europeana sau de catre SUA. Iata domnule doctor Ion Vianu un alt exemplu de caz, poate mai relevant decit cazul Romaniei. Noi de bine, de rau, cu "risu plinsu", cu bancurile terapeutice, cu LIMBA ROMANA si rezistenta prin cultura am rezistat, am iesit la liman, avem crengi de speranta inmugurite, nu sintem inghetati si congelati iremediabil, pierduti. Dar sa nu fim asa prapastiosi, in fond din rezultatele acestui sondaj in varianta cea mai dura putem accepta blocul compact de 40% pro Rusia (pentru ca ei s-au manifestat ca atare si la alegeri). Dar la a reduce restul de 60% (presupus filon romanesc) la 5%, oricit de trogloditi or fi mi se pare incredibil. Si totusi ( ca in filmele horor) nu ar fi exclus...
florian 2011-03-02
Nu dle.Vianu, nu va fi "Sau poate" rominii nefiind locuitori ai Spartei. capul plecat sabia...fate frate cu...etc. toate au dus la crearea "omului nou" prezent si dispus a face orice este mai usor, numai ce trebuie nu.,Sa ridice capul si sa redevina ceea ce a fost cindva,....OM. Pina atunci multi vor mai pleca ,vor suferii ,vor plinge.
Anna Talin 2011-03-02
Foarte interesant cum notiuni extrem de bine cunoscute sunt manipulate cu o tendentiozitate contrara imaginii voite, de ...autoritate in materie. Comparatia, din nou aparuta apropae obsesiv, intre nazism si comunism, de data asta relativ la reculul nostalgic, extrapoleaza, apoi denatureaza intregul tablou. Nazismul ca dinamica comportamentala de masa si evident redus la individul exarcerbat, a accentuat superioritatea unui tip individual arian si extins pe natiune specifica. Determinat de evenimente istorice si indreptat spre o redresare politic istoricacare ar fi satisfacut neecsitatile de grup specific. Eliminarea prin explicita exterminare a tuturor celor inferiori rasial ( evrei in primul rind, dar si slavi, tigani. hoarde asiatice ) dadea posibiltatea manifestarii celor mai bazice instincte inca continute in alchimia umana, satisfactia imediata prin violenta. Poate putem vorbii de un atavism, fapt este ca in treaga politica a denazificarii a fost abandonata de Adenauer, recunoscind ca "mutatia" de la civilitate la bestialitate antisociala a fost atit de eficienta in numai 12 ani incit eradicarea ei a r fi fost total futila. Asadar racile naziste de azi se refera la elevarea individului, inculcarea sa cu satisfactia superioritatii imposibil de asaltat. Comparatia intre un sistem comunist in care abuzurile penale de hotie in masa, imperinenta si indiferenta comprehensiva fata de rigorile legii la un numar variat si in aparenta contradictoriu, de la politicieni la hotii si smenarii de "ultima speta" ( ca si cum cei elevati politic ar fi de alta speta ) readuce nostalgia unui sistem in care, cel putin la suprafata exista o nota de civililate. Roanul reduce in acest context simplul fapt ca in comunism nu iti taia geanta in autobuze, nu exsta o prapastie atit de masiva intre miliardarii facuti din jaf national si foamete fara speranta. Exista demagogie politica, fara indoiala, dar ura rasista nu era propovaduita din jilturi senatoriale si, ca un corolar, Romania era un vast teritoriu absilutist politic, dar NU rusinea Europei. Mai poti acuza omul ca si-ar dorii o viata ceva mai decenta decit mizeria actuala ?! Din comfortul reflectiv undeva pe malurile lacului Geneva, sau din locuri cu intentii pur politice iluziile contemplative par rezonabile. Din Piata Puisor in acompaniamentul maidanezilor, lumea e ste cu totul alta.
Dana 2011-03-01
Domnule Ion Vianu, sugerati citeva manifestari ale sindromului Stockholm, dar se poate extrapola, generaliza si la mase mari de oameni care luate si ca intreg si ca individ pot reactiona in acest fel? S-a constatat si in cazul lagarelor de concentrare, case de copii unde erau terorizati si abuzati, deci nu numai la cazuri izolate. Totusi eu cred cei diagnosticati cu acest sindrom sint cazuri individuale patologice, care se dezvolta pe un fond labil. Scuzati amatorismul, probabil gresesc neavind studii in domeniu. Nostalgia dupa viata din perioada comunista, apatia, amnezia, nepasarea, nervozitatea unora "mai lasa-ma domnule, aveti un fix cu comunistii, gata, comunismul a murit dupa 90, ce ma mai intereseaza pe mine..." se explica prin vulnerabilitatea lor din cauza saraciei crunte in cazul celor virstnici, in cazul celor realizati material si preocupati furibund de cariera aceste intrebari retrospective nu exista (mai ales cei in domenii tehnice sau comerciale) iar in cazul tinerilor este o doza mare de ignoranta si nesimtire( la cei care se manifesta critic la anticomunism). Nu putem generaliza in cazul tinerilor, pentru ca spre exemplu,am retinut receptivitatea lor la initiativele d-nei Ana Blandiana si modul deosebit cum reactioneaza la vizitarea Memorialului Sighet. Daca tot vorbiti de solutii, tinerii trebuie sa aiba acces la cunoasterea comunismului la modul obiectiv si ar fi ideal sa aiba profesori de istorie responsabili si inimosi. Sanatate si toate cele bune.
T. Bucur 2011-03-01
Domnule Vianu, din nou trebuie sa recunosc valabilitatea constatarilor Dvs., desi ma astept, ca si saptamana trecuta, la o serie de atacuri din partea unor postaci, asa, numai din placerea de a va ataca. (Cand am facut-o si eu, am facut-o cu inima stransa, sentimentul fiind acela de revolta; stiti la ce ma refer!). Totusi, ceva imi este neclar, mai bine zis nu reusesc sa patrund intelesul formularii "voluptatea amara a umilintei". Poate "complacerea in umilinta"?
Total 29 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
2879
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22