Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, s-a intalnit cu ministrul Justitiei
T.D. - - - -
2014-10-22
Actualitate Interna
1

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, s-a intalnit marti cu Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu. Cu aceasta ocazie, cei doi au “examinat” documentele care “nu au fost avute in vedere” in cauzele privind uciderea tatalui sau. Andrei Ursu a intrat, marti, in greva foamei, in semn de protest fata de nesolutionarea dosarului lui Gheorghe Ursu, conform Evenimentul Zilei.

L-am invitat pe domnul Ursu, în încercarea de a găsi o soluţie la problemele ridicate de domnia sa. Am examinat, împreună, documentele prezentate de domnul Ursu şi aspectele care nu au fost avute în vedere în cursul soluţiilor pronunţate de magistraţi de-a lungul timpului în cauzele care au avut ca obiect uciderea tatălui său, disidentul Gheorghe Ursu. Am convenit să avem, în perioada imediat următoare, şi alte întâlniri, în funcţie de procedurile derulate în urma memoriilor depuse de domnul Andrei Ursu', a declarat ministrul Justiţiei.
 

Andrei Ursu, in greva foamei

De marți dimineata, ora 9:00, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu a intrat in greva foamei, protestand astfel impotriva autoritatilor care de 24 de ani taraganeaza solutionarea dosarului tatalui sau. In acest context, el a sustinut ieri o conferinta de presa la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS) unde a explicat ratiunile gestului sau. In opinia sa, marele vinovat pentru blocarea dosarului Gheorghe Ursu este actualul sef al Parchetelor Militare, procurorul Ion Vasilache.
 
Le-a fost frica sa condamne un fost ofiter din Directia Cercetari Penale a Securitatii. Nu s-au atins de niciunul. Si acestia au fost cei duri, au fost calaii, stalpii de sustinere ai dictaturii. Radu Filipescu care a trecut prin Directia Cercetari Penale a Securitatii stie ce metode foloseau si ce groaza inspirau. Aceasta groaza se observa si in ziua de astazi. In ultimii 10 ani dosarul a fost musamalizat de succesorul domnului Dan Voinea la sefia Parchetelor Militare, Ion Vasilache. Am asteptat ani de zile sa vad ce se intampla cu dosarul pentru ca era facut, era terminat. Mai trebuiau sa fie audiati doar cei in cauza. Adica inculpatii. Iar acest lucru nu s-a intamplat. Acest dosar a fost ascuns de domnul Vasilache folosind nenumarate tertipuri”, a spus Andrei Ursu in cadrul conferintei de presa. Nenumaratele plangeri facute impotriva Sefului Parchetelor Militare au primit NUP-uri (Neinceperea Urmaririi Penale).
 
Gheorghe Ursu a fost asasinat la ordinul si cu participarea directa a Securitatii, pentru “intensa activitate dusmanoasa” indreptata impotriva dictaturii ceausiste, printre care scrisori la Europa Libera, afise anti-totalitare expuse la serviciu, relatiile cu disidenti din tara si strainatate cu care cauta cai de rezistenta. Pe 15 noiembrie 1985, Gheorghe Ursu a fost torturat in mod fatal de anchetatorul sau direct, maiorul de securitate Marin Pirvulescu.
 
Andrei Ursu a declarat ca a epuizat toate optiunile prin care a cerut autoritatilor sa nu-i mai protejeze pe ofiterii de securitate (plangeri la Procurorul General, CSM si Ministrul Justitiei, scrisori deschise catre primul ministru si presedintie). Totodata, el cere autoritatilor identificarea si inregistrarea, iar in caz ca nu va fi gasit, refacerea dosarului disjuns in 2003 de procurorul Dan Voinea in vederea trimiterii in instanta a principalului vinovat de moartea lui Gheorghe Ursu, tortionarul Marin Pirvulescu.
 
Dosarul procurorului Dan Voinea contine un bogat probatoriu care dovedeste ca “Ursu Gheorghe Emil, in timpul detentiei, a fost supus unui regim dur, de exterminare, actiunile convergente ale lucratorilor de militie si securitate ducind la eliminarea fizica a lui Ursu Gheorghe Emil prin uciderea sa”.

CITESTE SI: Fiul disidentului Gheorghe Ursu intra in GREVA FOAMEI. Ucigasii au ramas nepedepsiti. Sustineti Apelul adresat Primului- Ministru. SEMNATI AICI

TAGS :
Comentarii
TITUS B 2014-10-27
Sigur că e regretabil, chiar tragic că a murit un om, dar în loc să-l plângi, îţi pui şi tu viaţa în pericol. A face greva foamei nu e soluţia cea mai normală să obţii satisfacţie. E o întrebare: este imposibil să nu fi stabilit Procuratura probe care să inculpe pe cei vionovaţi, dar dacă nu există, să condamni un om numai pentru că vrea cineva, nu e posibil. Cred că suntem în statul de drept! Nu?
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1475
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22