Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFAndrei Plesu : Îmi trebuie o pauză. Şi vreau să ofer o pauză şi altora
2011-12-14
23

In editorialul "Pe alta data", Andrei Plesu anunta ca renunta sa mai scrie in "Adevarul". Motivele le veti citi in editorialul pe care il publicam integral.

In editorialul "Pe alta data", Andrei Plesu anunta ca renunta sa mai scrie in "Adevarul". Motivele le veti citi in editorialul pe care il publicam integral.

Scriu acest text pentru a-mi lua la revedere de la cititorii editorialelor mele din „Adevărul". Am hotărât să mă opresc. Sunt obosit. Am practicat, de când mă ştiu, scrisul ca pe un act de comunicare, ca pe un mod de a oferi ceva - „rambursabil" - unui potenţial partener de dialog. Or, de la o vreme, scrisul a devenit, din ce în ce mai apăsat, o specie a războiului. A scrie e a ieşi la bătaie. Îmi e tot mai clar că mă mişc într-o lume străină, pentru care nu sunt pregătit şi pe care nu pot şi nu vreau să o asum. E, poate, şi o problemă de vârstă. Vine o vreme când trebuie să faci un pas înapoi. Când trebuie să accepţi, cu luciditate, bărbăteşte, că galaxia ta a trecut dincolo de linia orizontului, că deasupra ta sunt alte stele şi alt cer. Mie, cerul care se întinde acum deasupra mea mi se pare supărător de roşu. Roşu de nostalgii prosteşti, de mânii şi obrăznicii pubertare, de impostură zgomotoasă, de violenţă, de grosolănie ofensivă.

Îmi trebuie o pauză. Şi vreau să ofer o pauză şi altora. Forumiştilor mei, de pildă, care, cu excepţia unei minorităţi de condeie cuviincioase, se întrec, săptămână de săptămână, să mă tăvălească prin micile lor nevroze şi frustrări, să mă îngroape în obscenităţi, agramatisme, ameninţări, invitaţii la spânzurătoare şi cimitir. Sper că absenţa mea din gazetă va contribui, cât de cât, la însănătoşirea lor sufletească. O pauză vreau să ofer şi cititorilor, sau unor publicişti harnici, care mă ceartă că nu scriu despre ce vor ei, că nu gândesc ca ei, că mă bag în toate, că nu mă bag în nimic, că sunt „omul lui Patriciu", sau, dimpotrivă, „intelectualul lui Băsescu", că mă vând pe bani grei şi privilegii cosmice, că sunt cripto-comunist, ţigan, homosexual, securist, că public în afara ţării nu din 1991 şi la solicitarea unor edituri străine, ci de-alaltăieri, de când mă susţine Patapievici, că două memorii către Ceauşescu în care ceream - în penibilul limbaj standard al birocraţiei comuniste - dreptul de a supravieţui erau, de fapt, scrisori de dragoste, că sunt gras, că sunt mason, kaghebist, British Intelligence, Mosad sau CIA, „jidănit", antisemit, cripto-fascist, fundamentalist, impostor, clovn, agent al unui monopol ideologic, mâncător de tinere valori şi câte şi mai câte alte lucruri, care de care mai respingătoare, mai scandaloase şi mai periculoase pentru neam şi patrie.

Da, recunosc, am atins o anumită limită şi prin concursul unor împrejurări imediate. Mi se pare exasperant ca, în gazeta la care scriu, câţiva băieţi încă nenăscuţi să se răfuiască nărăvaş cu Mircea Dinescu. La vârsta lor eram în faza „primim marfă": mă străduiam să învăţ, să pricep, să găsesc modele. Dânşii ştiu, au aplomb, au trecut peste noapte de la grădiniţă la procuratură. Am mai multe motive decât ei să mă cert cu Dinescu, să fiu întristat sau scos din minţi de o anumită evoluţie a lui, de excesele nonşalanţei sale. Dar, până una alta, omul a scris o pagină de neînlocuit în literatura română şi a avut, înainte de 1989, un curaj care nu poate fi terfelit zglobiu prin ipoteze „ştiinţifice" de doi bani.

Şi încă ceva: nu mai suport să am de-a face, vrând-nevrând, cu un anumit personaj din „Holdingul Adevărul", când sentimental ca o telenovelă, când ţâfnos ca un fost şef de sală, bucuros să se tragă în poză cu felurite VIP-uri pentru o ţâră de notorietate, haotic administrativ şi cu veleităţi culturale pendulând între Paulo Coelho şi Dan Diaconescu. Regret că mă despart de cititori, dar am măcar satisfacţia de a scăpa de vecinătatea unui asemenea ins.

TAGS :
Comentarii
ARHIGROUP 2011-12-25
Domnule Andrei Pleşu O interesantă (pentru mine) coincidenţă face ca, din motive asemănătoare (poate sânt puţin mitoman), eu să renunţ să mai postez comentarii în revista Dilema, fapt pe care l-am comunicat respectuaos domnului Redactor Şef. Dar, in forul interior, simt că soluţia de retragere din agora nu e civilmente benefică. De la Adevărul, poate că da. V-aş ruga, mări, ruga, să lecturaţi, măcar în fugă comentariul meu la interviul cu domnul Liiceanu, publicat de curând în Revista 22. Şi, poate, să-mi daţi un semn. Sărbători fericite cu multă sănătate!
Gothard L. 2011-12-18
Ati adus vorba de Dinescu. Scriu aceste randuri duminică. Ce departe de Vaclav Havel, vertical pana la sfarsit. O emblemă. ..... ........ ......... .. ...
ronea 2011-12-18
Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese!
p-aolo.s 2011-12-18
incet ,incet,valorile se retrag.raminem doar cu invataturile si cu regretul in suflet ca lumea se ingusteaza pt. ei si se largeste ptr. cozile de topor ale caror menire este de a tavali in mocirla lucruri pe care ,din fericire ,nu le vor intelege niciodata.intelectuali de elita de astazi au ajums obiectul unei campanii de denigrare,manelizarea discursurilor din toata media romaneasca fiind cel mai la indemina exemplu.dar ne-a ramas ceva: DILEMA VECHE.acolo vom avea satisfactia de al urmari pe d-l Plesu.in rest,CEL DE SUS,sa-l tina sanatos.
Dorina Moldovan 2011-12-17
Domnule profesor,pentru noi, care va stimam si va iubim,e o veste trista retragerea dv. din paginile unui ziar pe care-l citeam in primul rand pentru a gasi rubrica dumneavoastra si speram ca veti reveni asupra deciziei si poate, alegand un alt ziar,va vom putea citi editorialele cat mai curand posibil.De fapt v-ati luat "la revedere" de la noi,deci, mai putem spera!Iar pentru cei ce va denigreaza,ca un bun crestin, stiti bine ca nu e altceva de facut decat rugaciunea pentru insanatosirea lor sufleteasca.Si pentru ca tot suntem in prag de sarbatoare,va dorim multa sanatate,pace si liniste sufleteasca si un Craciun sfant si binecuvantat!
Dorina Moldovan 2011-12-17
Domnule profesor,pentru noi, care va stimam si va iubim,e o veste trista retragerea dv. din paginile unui ziar pe care-l citeam in primul rand pentru a gasi rubrica dumneavoastra si speram ca veti reveni asupra deciziei si poate, alegand un alt ziar,va vom putea citi editorialele cat mai curand posibil.De fapt v-ati luat "la revedere" de la noi,deci, mai putem spera!Iar pentru cei ce va denigreaza,ca un bun crestin, stiti bine ca nu e altceva de facut decat rugaciunea pentru insanatosirea lor sufleteasca.Si pentru ca tot suntem in prag de sarbatoare,va dorim multa sanatate,pace si liniste sufleteasca si un Craciun sfant si binecuvantat!
Gothard L. 2011-12-17
Unii, după o virsta spun ca viata are viteza mai mare. De fapt nu ”creste euro”. Scade leul. Unii-prin impostura(nascuti batrani si crezand ca o sponsorizare vremelnica a unei/unor minciuni=ce eroare=le va aduce gloria)-cred că ard etapele si devin profesori. Grosolani si agresivi..... Va asteptăm cu drag și respect ”where ever you are”. PS. Revista ”22” ar putea sa-si permita un site sa recunoasca diacriticele! (sau cum se face.... )
radu0001 2011-12-16
Pentru cine nu stie, insul de nesuportat este "marele" Grigore Cartianu, un jurnalist sportiv ajuns sus pe seama nimcniciei lui si a sefilor sai. Il cunosc pe individ destul de bine, iar descrierea lui Plesu este foarte transparenta. Reaferirea la Coelho este edificatoare, apropos de "Gregoire ecrivain".
Liviu din Timisoara 2011-12-16
Sanatate si liniste, domnule Andrei Plesu. Modul in care vi s-au adresat unii nu le poate face cinste. Ca ne mai bestelim intre noi, dupa masura noastra, e una ; insa cand te arunci sa te legi de oameni prin a caror minti au trecut tomuri de carte, parca ar trebui sa ai indoieli in ceea ce te priveste, sa te sfiesti putin inainte de a deschide gura. Si doar ati scris intr-un loc despre rolul politetii...Mai avem de aflat multe.Va multumim ca v-ati " amestecat" in chestiunile astea cotidiene. Sa nu regretati, fiindca a fost nevoie de cuvantul domniei voastre.
dorina 2011-12-15
Regret nespus stimate domn, sa citesc cele de mai sus. Va citeam cu o sete si cu umor candid mai de fiecare data. Va si imprastiam vorba pe facebook, asa incat si alti romani plecati din patrie, ca mine, sa aiba placerea contactului cu spusele dvs. Ba aveam si zile cand comentam intre noi la un pranz, articolele dvs. Nu v-am lasat comentarii niciodata. Si cred ca majoritatea celor care va admira din umbra nu o fac. Va scriu acum insa cu speranta ca veti reveni in curand asupra deciziei luate si ca vom avea orice fel de "vesti" povestite, intr-un stil fara de egal, pe orice pagina electronica veti socoti ca merita sa va asterneti ideile. Va imbratisez cu o eterna admiratie si va doresc multa pace launtrica.
lavinia 2011-12-15
Va multumesc pentru gandurile asternute de d-stra, sunt si gandurile multora dintre noi. Sanatate multa d-lui Plesu !
Dan Banea 2011-12-14
Am urmarit editia antenisitica in care era demascat domnul Plesu.Am ramas cu gura cascata si n-am reusit sa comut pe alt canal minute bune.Un asediu in toat regula.Merita sa pastram aceata emisiune si sa o aratam nepotilor nostri alaturi de congresele pcr, revista Romania Mare, emisiuni OTV si multe altele ca monumente de prostie in forma ei cea mai pura.Domnule Plesu aveti acum (daca mai era cazul) dovada cea mai clara ca sunteti opusul acestor stupid people.
D.B. 2011-12-16
Citez; din articolul de mai sus: "care ma cearta ca nu scriu despre ce vor ei,ca nu gindesc ca ei"...."se întrec, săptămână de săptămână, să mă tăvălească prin micile lor nevroze şi frustrări"......
Horatiu Coman 2011-12-15
Vezi ? Danutz, tu macar mai ai puterea de-a urmari Antena3. Eu nu o mai am de mult, din aceleasi motive de scarba si lehamite (pana de curand, cu intermitentze, evitam si Realitatea TV). Aceleasi motive de greata organica in fatza linsajului mediatic, la care aflu ca a fost supus d-ul Plesu, le-as fi avut si eu daca as fi urmarit emisiunea. Problema polemicii iscate in ultimii ani intre noi e ca seria proscrisilor linsati zilnic e mai lunga si ii cuprinde printre altii atat pe Patapievici, cat si pe Rodica Culcer, Boc, Traian Ungureanu sau Basescu. De ce m-as revolta in fata mistificarii si linsajului mediatic doar in privintza d-lui Plesu, cand aceluiasi tratament "preferential" ii sunt supusi si altii? Politicieni sau nu? Problema e ca tu ai vrea sa inchizi lista cu "victimele" presei de trust odata cu d-nul Plesu, in timp ce eu ma chinui sa-ti dau "desfasuratorul" complet ; ceea ce-mi produce o necurmata amaraciune. _________ De ce nu te simti la fel de solidar in fata aceleasi mistificarii care face din Traian Ungureanu si Patapievici niste sinecuristi sau pupincuristi neconditionati ai puterii? Nedreptatea ar trebui sa te revolte indiferent impotriva cui se face.
Dan 2011-12-14
Deci cine este insul de nesuportat?
Alexandru 2011-12-20
@ioan.Observ ca te intereseaza greselile de ortografie (mi le asum), dar fondul comentariului era altul si vad ca nu ai avut curajul sa-l comentezi.Probabil ca esti tot un oportunist si nu-ti convine sa fii dat in vileag!
ioan 2011-12-20
@Alexandru. Baiete, mai treci prin abecedar inainte de a lasa comentarii pe forum. Lasa tu criticile aduse altora, scrii cu greseli de ortografie, papusel.
Alexandru 2011-12-19
Nu va avea taria sa ne spuna,pentruca asa cum zice refuznik,Plesu este un oportunist si nu-si va dezvalui niciodata adevarata fata.Pacat de valoare sa incontestabila, care a fost si este in continuare apreciata.Greseala lui enorma a fost ca a gresit cand s-a luat de un personaj care dupa parerea domniei sale, la considerat un nimeni si a facut imprudenta sa-l critice.Uite ca acest personaj este mai mult decat crede domnia sa si la determinat sa-i publice si partile care noi care il apreciem pe d-l Plesu nu le stiam.D-l Plesu in aceasta postura nu se simte bine si ca sa-si induioseze admiratorii ii anunta ca vrea o pauza !De ce ,ce sa faca in aceasta pauza sa uitam adevarul despre el? Urat din partea domniei sale,ramane cum am zis un OPORTUNIST!
tibi 2011-12-15
Trebuie sa aibe taria sa ne spuna cine e insul de nesuportat! O meteahna romaneasca este echivocul, vorbirea cu subinteles,ambiguitatea, pe scurt jumatatile de masura! E timpul sa vorbim direct, fara ocolisuri. Nu ca am dori cu orice pret sa stim numele ipochimenului, dar e bine sa renuntam la stilul aluziv, esopic, practicat in vremea comunismului!Atunci mai avea o jutificare,acum nu. Eu sper ca d-l Plesu ne va dezvalui, mai devreme sau mai tarziu, culisele acestei retrageri.
razvan 2011-12-14
Ma bucur. Andrei Plesu nu avea ca cauta acolo. E nedrept sa pui un boxer de categorie supergrea se bata in gradinite si scoli. Cred ca acceptul initial al dansului sa scrie in Adevarul a fost o conditie a patronului pentru a finanta Dilema, sporind numarul de exemplare vandute si de trafic pe internet. Andrei Plesu a rezistat eroic in ciorba de ura si de scandal din fituica aia. Decizia e una fireasca, venita poate cam tarziu. Sufletist cum il stiu cred ca are oarece strangeri de inima insa, ca un cititor fidel si entuziast al dansului, il asigur ca eu insumi ma jenam sa il citesc acolo. Ii doresc numai bine!
ioan 2011-12-20
@anonim: subscriu. Dinescu s-a compromis nu doar pe sine, ci si insasi ideea unui tip uman de erou, cu o conduita de fronda si adevar la un moment dat.... E responsabil moral pentru a nu fi fost mereu la propria sa inaltime.
anonim 2011-12-17
Domnule Plesu, Cu privire la Dinescu, cu tot respectul, va inselati. Omul a avut meritele lui inainte de 90 darevolutia de dupa 90 a deceptionat mult. Nu vorbesc de afacerile si banii luati ci de incultura de care da dovada cu multa nonsalanta. Dinescu se poate pronunta pe teme de literatura, poate si de politica (fiindca la urma urmei oricine voteaza trebuie sa aiba o opinie si-un drept la ea) dar vorbaria pe teme economice a lui Dinescu e de nesuportat. Daca n-ar fi scris si ceva poezie (uneori buna, alteori nu) la vremea lui as fi zis ca-i batut in cap. Butadele, vorbele de duh nu tin loc de competenta iar Dinescu a vorbit mult prea mult la TV (platit!) pt a nu-si fi atins limita de competenta. Macar pe el sa nu-l plingem.
refuznik 2011-12-16
Nu regret nimica . Plesu este un oportunist .
Total 23 comments.
Recomandari
921
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22