Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Andrei PLEŞU, despre fiul DISIDENTULUI Gheorghe Ursu, aflat in GREVA FOAMEI: Vom provoca, prin nesimţirea noastră, o nouă victimă?
P.C. - - - -
2014-10-27
Actualitate Interna
1

De marți, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu a intrat in greva foamei, protestand astfel impotriva autoritatilor care de 24 de ani taraganeaza solutionarea dosarului tatalui sau. El a sustinut o conferinta de presa la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS) unde a explicat ratiunile gestului sau. In opinia sa, marele vinovat pentru blocarea dosarului Gheorghe Ursu este actualul sef al Parchetelor Militare, procurorul Ion Vasilache, relateaza Adevarul.

 

Andrei Ursu, fiul inginerului Gheorghe Ursu (asasinat în închisoare de «organele» regimului trecut) se află în greva foamei. Încearcă de 20 de ani să determine pedepsirea vinovaţilor, iar autorităţile noastre politice şi judecătoreşti amână, dosesc dosare, se bîlbîie“, spune scriitorul Andrei Pleşu pentru „Adevărul“.

 

CITITI SI: Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, s-a intalnit cu ministrul Justitiei

 

Mai mulţi membri ai familiei Ursu au fost ucişi la Auschwitz. Gheorghe Ursu a fost ucis în Bucureştiul comunist. Vom provoca, prin nesimţirea noastră, o nouă victimă, de data aceasta în Bucureştiul «liber»? Îmi îngădui să sper că interesul public pentru carierele celor 14 candidaţi la preşedinţie va lăsa loc şi unui interes echivalent pentru viaţa unui om tânăr, care riscă să moară pentru că nu ne pasă de nedreptatea făcută altora şi de onoarea actului de justiţie“, atrage atenţia filozoful Andrei Pleşu. 

 

Andrei Ursu s-a întâlnit miercuri, 22 octombrie, cu Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), pentru a cere ca la soluţionarea plângerii sale să fie avute în vedere şi alte documente din dosarele celor deja condamnaţi pentru moartea tatălui său. Este vorba de dosarele în care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Marian Clită, Tudor Stănică şi Mihail Creangă, aceştia fiind condamnaţi ulterior pentru moartea disidentului.

 

CITITI SI: Fiul disidentului Gheorghe Ursu intra in GREVA FOAMEI. Ucigasii au ramas nepedepsiti. Sustineti Apelul adresat Primului- Ministru. SEMNATI AICI

 

Cu toate că aceştia din urmă au primit câte 10 ani de închisoare pentru participare şi instigare la uciderea lui Gheorghe Ursu, atât Creangă, cât şi Stănică au fost eliberaţi ulterior. Stănică a fost eliberat „temporar” în octombrie 2004, după nici un an de închisoare, pe motiv de boală. În 2008, a fost eliberat şi Creangă, în baza unui decret de graţiere al lui Nicolae Ceauşescu, rămas valabil din 1988, prin care pedeapsa i-a fost redusă la jumătate. De prevederile acestui decret s-a bucurat şi Marian Clită.

 

Andrei Ursu a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui României Traian Băsescu, dar şi premierului Victor Ponta, ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc şi procurorului general Tiberiu Niţu. În document, Andrei Ursu face apel la autorităţile statului pentru a nu mai tergiversa rezolvarea cazului tatălui său.
 

Ucis la ordinul Securităţii 
 

Inginerul Gheorghe Ursu a fost ucis la 17 noiembrie 1985, în arestul Rahova, din Bucureşti. Disidentul fusese urmărit de Securitate încă din anii 70, când trimisese scrisori la postul de radio „Europa Liberă”, în care denunţa politica criminală şi cultul personalităţii dictatorului Nicolae Ceauşescu. În decembrie 1984, Securitatea i-a confiscat jurnalul personal, document nerestituit familiei inginerului nici până în prezent.
 

Anchetat atât de torţionarii Miliţiei, cât şi de cei ai Securităţii, Gheorghe Ursu a fost ucis de un deţinut de drept comun, Marian Clită. Cercetările ulterioare au arătat că acesta a primit ordin de la şefi ai Securităţii pentru a-l extermina pe disident. În 1996, Marian Clită a fost găsit vinovat pentru omor şi condamnat la 20 de ani de închisoare. El a recunoscut că nu a făcut decât să îndeplinească ordinele ofiţerilor de securitate. Clită nu a făcut decât doi ani de închisoare, beneficiind de un decret de amnistie din 1988, dar şi de reducerea pedepsei pentru bună purtare.
 

Semnati Apelul adresat Primului-ministru AICI

TAGS :
Comentarii
Doina Iliesiu Denes 2014-10-31
Soran Ursu: fiica, nevasta, mama Imi suna in continuare in urechi cuvintele si vocea Soranei (prietena cea mai buna, de-o viatza inceputa in Iasi, a mamei mele), imi revine senzatia de rece pe spate, nodul in git,... In urma cu mai bine de 20 de ani, mama lui Andrei Ursu, Sorana Ursu, imi spunea cu o voce ingreunata de groaza "....Andrei n-are ce cauta in Romania, se lupta cu morile de vint. Doi din cei trei barbati din viatza mea au pierit ucisi in Romania: legionari mi-au impuscat tatal la Iasi, securisti mi-au omorit barbatul, pe Babu, la Bucuresti. Si acum ce sa astept ca golanii sa-mi omoare baiatul....." Ii simteam si intzelegeam frica si groaza dar incercam s-o conving ca astfel de lucruri nu se vor mai intimpla. Andrei, fiul care cere dreptate in numele tatalui, continua cu perseverenta demersurile incepute de douzeci si ceva de ani. Sorana, mama lui, il asteapta pe baiatul ei, Andrei, sa vina acasa la Chicago. Noi totzi care-l iubim, si sintem alaturi de el, de cauza lui, de actiunea lui, vrem ca Sorana sa nu aibe dreptate caci singura vina a lui Andrei este ca se incapatineaza sa ceara dreptate in numele si amintirea celui care a platit cu viatza pentru ca a si-a exprimat punctual de vedere despre dreptate si adevar in Romania comunista. Inchei cu cuvintele lui Andrei Vieru, fiul altui prieten din copilarie de la Iasi a Soranei si prin ea al lui Gheorghe "Babu" Ursu: "Pentru ca adevărul să iasă la iveală este oare nevoie de noi victime?” Alaturati-va lui Andrei, cereti rezolvarea cazului! Doina Iliesiu Denes
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1238
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22