Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Afirmatia generalului SRI Dumbrava privind existenta unui camp tactic in instantele de judecata nu a afectat independenta Justitiei, a decis CSM
T.D. - - - -
2015-06-15
Actualitate Interna
0

Afirmatia generalului SRI Daniel Dumbrava, potrivit careia instantele de judecata sunt un “camp tactic” pentru Serviciul Roman de Informatii, nu a afectat independenta Justitiei. Decizia a fost luata in sedinta de luni a Consiliului Superior al Magistraturii.

In 26 mai, CSM a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru verificari privind o posibila afectare a independentei Justitiei si a magistratilor de catre SRI.

Sesizarea a venit ca urmare a unei solicitari facute de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania, potrivit Digi 24.

In 18 mai, UNJR cerea CSM sa apere independenta sistemului judiciar si a magistratilor in contextul suspiciunii privins o presupusa implicare a SRI in actul de Justitie.

„Asemenea afirmaţii sunt de o gravitate fără precedent şi aduc gravă atingere atât aparenţei de imparţialitate a judecătorilor, cât şi independenţei ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraţilor”, argmuneta UNJR la acel moment.

Acum CSM a analizat raportul IJ in acest caz si a stabilit ca, prin declaratiile facute, seful Directiei Juridice a SRI nu a afectat independenta Justitiei.

De altfel, in 13 mai, Consiliul Superior al Magistraturii decidea sesizarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru verificari in privinta unor eventuali ofiteri acoperiti in randul judecatorilor si al procurorilor.

Si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a comentat situatia in sedinta de luni a CSM.

Stanciu a spus ca aceasta este cea mai "ticaloasa si insidioasa" campanie din cei 35 de ani de activitatea ai sai, declarandu-se insa convinsa că majoritatea magistraților din asociațiile care au sesizat CSM in privinta afectarii de catre SRI a independentei justitiei, nu vor să decredibilizeze justiția: 

"De aceea cred că nu au făcut cu rea credință (demersurile), ci au fost luați de valul public atunci când au transmis ambasadelor că cererea lor (potrivit căreia SRI ar fi afectat  independența Justiției) NU va fi analizată de membrii CSM. Iată că noi o discutăm... Cred că ambasadele au obosit să lupte pentru Justiția din România mai mult decât noi" a spus Livia Stanciu.

  • In 30 aprilie, generalul SRI Dumbrava spunea intr-un interviu pentru juridice.ro:

"Concret, daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze. Aceasta maniera de lucru, in care suntem angrenati alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveala punctual si aspecte care tin de coruptia sistemului judiciar, in limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate".

Afirmatia generalului a provocat critici puternice din partea asociatiilor de magistrati. Presedintele Klaus Iohannis a fost invitat chiar de un membru CSM sa medieze acest conflict intr-o viitoare sedinta a consiliului.

CITESTE SI:

TAGS : csm sri justitie daniel dumbrava
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
2126
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22