A MURIT Hugo Chavez

Fara Autor | 06.03.2013

Pe aceeași temă

Preşedintele Venezuelei Hugo Chavez a murit, marţi, la vârsta de 58 de ani. Anunţul morţii preşedintelui a fost făcut de vicepreşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, potrivit Realitatea TV.



Hugo Chavez, preşedinte al Venezuelei vreme de 14 ani, şi-a câştigat reputaţia de cel mai vizibil, vocal şi controversat lider din America Latină. Fost comandant al brigăzii de paraşutişti, s-a remarcat în urma loviturii de stat eşuate din 1992, datorită opoziţiei virulente faţă de Statele Unite.

Născut în 1954, Hugo Chavez a devenit preşedintele Venezuelei în 1999. Avea în spate o carieră militară şi era fondatorul Mişcării Revoluţionare Bolivariene. S-a făcut remarcat în timpul loviturii de stat eşuate din 1992.

Odată ales preşedinte, Chavez a pornit o serie de reforme socialiste care nu au fost întotdeauna agreate de popor. Cu toate astea, a reuşit să obţină simpatia compatrioţilor prin programe sociale finanţate din venituri provenind din sectorul petrolier. Susţinătorii săi spun că vorbeşte pentru săraci, în timp ce criticii îl acuză că a devenit autocrat.

Cât despre relaţiile cu celelalte ţări, Statele Unite au fost întotdeauna cel mai mare inamic al său. Nu a ratat nicio ocazie pentru a ataca verbal Washington-ul.

Declaraţiile sale au devenit ceva mai temperate după venirea la Casa Albă a lui Barack Obama. Ba chiar, în septembrie, Chavez a susţinut sus şi tare că dacă ar fi american, l-ar vota pe Obama. Cunoscut drept un adevărat artist, liderul de la Caracas, i-a dedicat şi un cântec secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton.

A cântat, a dansat şi chiar a plâns când a considerat că este cazul. Nu s-a sfiit să îşi demonstreze calităţile muzicale chiar în faţa Naţiunilor Unite.

Hugo Chavez a făcut orice pentru a lăsa impresia că este un lider deschis şi întotdeauna alături de popor. Ba mai mult, a recunoscut în 2011 că este bolnav de cancer.

A fost de patru ori operat şi a făcut lungi tratamente de chimioterapie în Cuba.

Biografie

Hugo Chavez s-a născut la 28 iulie 1954 la Sabaneta (statul Barinas), într-o familie de învăţători.

A urmat cursurile Liceului Daniel Florencio O'Leary din Sabaneta şi, între 1971-1975, Academia Militară, unde a obţinut gradul de sublocotenent. La 17 decembrie 1982 a fondat Mişcarea Bolivariană Revoluţionară (MBR).

În 1990 a obţinut licenţa în ştiinţe politice la Universitatea Simon Bolivar din Caracas. Între 1991-1992, a urmat studii de inginerie în cadrul Şcolii Superioare de Război. În perioada studiilor la Şcoala de Război a condus batalionul de paraşutişti militari 'Coronel Antonio Nicolas Briceno' din Maracay.


La 4 februarie 1992, s-a aflat în fruntea puciului organizat împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez Rodriguez (1974-1979; 1989-1993). A fost arestat şi întemniţat la închisoarea din Yare. A fost eliberat după preluarea puterii de către preşedintele Rafael Caldera, învestit în funcţie la 2 februarie 1994.

La 29 iulie 1997, Hugo Chavez a fondat Mişcarea pentru a V-a Republică (MVR). În iunie 1998, partidul lui Chavez a constituit, împreună cu Mişcarea pentru Socialism (MAS) şi Patria pentru Toţi (PPT), Alianţa Patriotică (AP). Ulterior, la aceasta au aderat alte 13 partide, formând împreună Polul Patriotic (PP), potrivit Agerpres.

Hugo Chavez a câştigat alegerile prezidenţiale din 6 decembrie 1998, fiind cel mai tânăr preşedinte venezuelan. A fost învestit în funcţie la 2 februarie 1999. A fost reales la 30 iulie 2000 pentru un mandat de şase ani (conform noii Constituţii intrate în vigoare la 30 decembrie 1999).

La 12 aprilie 2002, a fost victima unei lovituri de stat, fiind înlăturat de la putere pentru 48 de ore de o juntă condusă de şeful patronatului venezuelan, Pedro Carmona. Asaltul palatului prezidenţial Miraflores, de către partizanii lui Hugo Chavez, susţinuţi de armata terestră şi Garda Naţională, a dus la arestarea lui Pedro Carmona.

Preşedintele Hugo Chavez a fost reinstalat oficial în funcţie la 14 aprilie 2002, prin intrarea în vigoare a unui decret semnat de vicepreşedintele Diosdado Cabello.

În august 2004, opoziţia a organizat un referendum pentru înlăturarea sa din funcţie. Rezultatul referendumului a demonstrat că „preşedintele săracilor” nu poate fi clintit. Liderul venezuelean a fost reales pentru un nou mandat în fruntea statului la 3 decembrie 2006 şi s-a declarat gata să guverneze până în 2021, un an simbolic, care va marca împlinirea a 200 de ani de la obţinerea independenţei ţării.

La 30 iunie 2011, Chavez a anunţat că se recuperează, la Havana, în urma unei operaţii realizate la 10 iunie pentru înlăturarea unei tumore canceroase.

În ochii multora, Hugo Chavez era noul „eliberator al Americii Latine” de sub dominaţia SUA. În discursurile sale, el obişnuia să citeze din Che Guevara şi să-l invoce pe Simon Bolivar, artizanul independenţei naţionale. În egală măsură, el era un mare admirator al fostului preşedinte cubanez Fidel Castro, pe care îl numea „părintele său”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22