Macovei: Procurorul Adina Florea este ce-și doresc politicienii corupți la șefia DNA

Redactia | 09.10.2018

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, critică afirmațiile făcute luni, în cadrul audierii la CSM, de către procurorul Adina Florea, propunerea lui Tudorel Toader pentru șefia DNA, pe care o acuză că are o atitudine de subordonare față de factorul politic.

Pe aceeași temă

 

 

 

Macovei subliniază că afirmația Adinei Florea în fața CSM că nu a fost niciodată un procuror independent nu este „o exprimare nefericită”, cum a încercat apoi aceasta să se justifice. ”Când repeți că obiectul de activitate al DNA nu este cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu, care sunt „infracțiuni facile”, și că nu trebuie să existe achitări în dosarele DNA, asta arată că ești pregătit să răspunzi dorințelor venite de la politicienii PSD&ALDE și de la mogulii cu probleme penale”, avertizează Macovei, citată de G4Media.ro.

 

Fostul ministru al justiției scoate în evidență și faptul că Adina Florea, ”care ar urma să conducă DNA”, recunoaște că nu știe care este media europeană în privința achitărilor, dar crede că achitările în dosarele DNA sunt multe: ”Nu știe! Crede!”.

 

”Procurorul Florea, care ar trebui să își apere ca manager procurorii de caz, sugerează că aceștia ar trebui să fie loiali unor instituții, inclusiv Parlamentului, adică politicienilor. În plus, dna Florea nu vrea să comenteze modificările la legile justiției și la Codurile penale, susținând că rolul procurorului este doar de a le aplica, indiferent cum sunt acestea. Prestația procurorului Florea la interviul de la CSM arată portretul robot pe care și-l doresc politicienii corupți: niciodată independent, loial Parlamentului. Adică, un procuror subordonat politic”, mai atrage atenția Macovei.

”Incă o dată, Tudorel Toader arată că nu este ministrul Justiției, calcă în picioare CSM, independența judecătorilor și procurorilor și e sluga politicienilor. Dragnea: “eu îl rog și el ascultă”. Toader ar face bine să nu trimită această propunere la președinte, ca să nu omoare anticorupția, și să caute un procuror independent. Poate servește țara, și nu pe Dragnea. Iar doamna Florea, dacă independență nu are, măcar demnitate să aibă: să se retragă”, conchide fostul ministru al Justiției.

 

Procuroarea Adina Florea, candidatul propus de ministrul Justiţiei Tudorel Toader la şefia DNA, a făcut luni declaraţii interesante în cadrul audierii de către CSM. ”Nu am fost niciodată un procuror independent (..) pentru că am lucrat în sistemul în care ne desfăşurăm activitatea sub control ierarhic”, a spus Adina Florea. Chestionată de şeful Secţiei de procurori a CSM, Codruţ Olaru, ea a admis apoi că a avut o exprimare nefericită.

 

“Cred că a fost o exprimare nefericită şi probabil m-am grăbit când i-am răspuns domnului ministru. Nu se pune problema de a nu fi independentă. În activitatea de desfăşurare a urmăririi penale am fost şi rămân independentă, nu despre asta era răspunsul meu, ci se referea la activitatea pe care procurorul general, în calitate de manager de nivel superior, o poate exercita, în sensul de coordonare, monitorizare a activităţii, nicidecum a interveni în privinţa independenţei personale ca manager, fie cu privire la independenţa procurorlui de execuţie care îşi desfăşoară activitatea”, a spus Florea.

 

În ce priveşte protocoalele Parchet – SRI, Adina Florea a declarat că, în opinia ei, acestea au adăugat la lege.

 

“În toată activitatea desfășurată până acum, nu am lucrat cu aceste protocoale,nu le-am cunoscut decât în momentul în care au devenit publice. Din punctul meu de vedere, acest protocoale adaugă la lege. Dacă Codul de procedură penală asigură cadrul procesual în baza căruia procurorul își desfășoară activitatea și iată deleagă activitatea în baza acestora. Aceste protocoale au creat un alt cadru, altul decât acela procesual, în baza căruia să poate lucra acele echipe prevăzute de protocoale și care excede cadrului procesual. Atitudinea pe care aș adopta-o ar fi aceea de a pune la dispoziția comisiei care ar verifica aceste protocoale a tuturor documentelor care să contribuie la aflarea adevărului”, a declarat Adina Florea, în cadrul interviului din Secția pentru Procurori a CSM.

 

Obiectul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu, ci de a investiga infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu, a afirmat luni Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DNA, potrivit Agerpres.

 

“Din datele statistice pe care le-am avut la îndemână, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a axat mai mult pe soluţionarea infracţiunilor de abuz în serviciu. Cred că obiectul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este constatarea şi cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu. Este acela de a constata, de a cerceta şi de a pune la dispoziţia şi pe masa judecătorului infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu. Infracţiunile de abuz în serviciu sunt infracţiuni prevăzute în Codul penal ca fiind infracţiuni de serviciu, iar în Legea 78/2000 – ca fiind infracţiuni asimilate celor de corupţie. Mai mult decât atât, am auzit în spaţiul public ideea că atât timp cât nu am putut să dovedim şi să documentăm infracţiunile de corupţie, astfel cum sunt ele prevăzute în Codul penal, am recurs la dovedirea infracţiunii mai facile, aceea de abuz în serviciu”, a declarat Adina Florea, în cadrul interviului susţinut în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

 

Ea a adăugat că rolul DNA este acela de a descoperi infracţiuni de corupţie complexe şi complicate, precizând că investigarea abuzului în serviciu ar intra în competenţa parchetelor de pe lângă tribunale sau judecătorii.

 

“Nu ştiu şi nu cred că rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este acela de a cerceta infracţiuni facile. Dimpotrivă, rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este acela de a cerceta, de a analiza, de a găsi acele infracţiuni de corupţie care au fost săvârşite prin cele mai complexe şi complicate metode infracţionale alese de infractori. Infracţiunile facile, acelea de abuz în serviciu, dacă este să ne referim la acestea, intră în competenţa parchetelor de pe lângă tribunale şi, de ce nu, a parchetelor de pe lângă judecătorii”, a spus Florea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22