Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF22 VĂ RECOMANDĂ: Gili Mocanu – experimentalismul scolastic
2011-08-09
0
„Gili Mocanu a murit“ – sub acest titlu singular şi frapant îşi aşază artistul actuala expoziţie de concluzie de etapă. Dar Gili Mocanu chiar este un artist singular şi contrariant din generaţia din jurul vârstei de 40 de ani. Ieşind pe scena culturală acum 10 ani cu grupul de artişti din jurul Galeriei de interese, transformate în Galeria posibilă, pentru a se caza finalmente la Galeria H΄art, Gili Mocanu practică o pictură mentală, vorba lui Leonardo, un conceptualism sui generis. Aproape nimic senzorial sau emoţional de primă instanţă în formele plate şi cel mai ades geometrice care populează compoziţiile sale desfăşurate în spaţii aseptice şi abstracte. Fiecare imagine pare compusă spre a rezolva o aporie, a concretiza o obsesie, a provoca o limită a vizualităţii curente.

Cu formele ei simple, uneori naive, alteori enigmatice, cu volumele sale lemnoase şi aplatizate, cu perspectivele sale aberante sau de-a dreptul absente, demersul lui Gili Mocanu e mai degrabă un „experiment intelectual“ întreprins cu mijloacele clasice ale picturii. Fascinat parcă deopotrivă de logică, spiritualitate şi dadaism, Gili Mocanu practică o pictură metafizică, ieşită dintr-o „inspiraţie primitivă“, cum singur mărturiseşte artistul, care contrariază sensibilitatea imediată şi transmite un mesaj criptic, dar insistent, evident şi în acelaşi timp misterios.

O pictură nonconvenţională şi perplexantă, care vrea să rezolve enigme interioare şi să fixeze un adevăr lăuntric stabil, absolut, imuabil, convertind instinctivitatea şi agresivitatea iniţiale (şi inevitabile) într-un stil distant, aparent rece, dar puternic şi bonifiant pe plan intelectual. Gili Mocanu manifestă astfel o independenţă destul de frapantă faţă de modele picturale curente, centrate din nou pe un neofigurativism simili-fotografic şi cotidianist, şi afişează cu forţă libertatea de a-şi materializa numai obiectele mentale ale experimentalismului deopotrivă existenţialist şi scolastic care îl bântuie.

// GILI MOCANU
// Galeria H΄art
// Bucureşti
// iulie-august 2011

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Recomandari
670
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22