Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


22 VĂ RECOMANDĂ: Archiva Moldaviae
- - - -
2010-08-17
Cultura
1
Arhivele Naţionale ale României, filiala Iaşi, au tipărit primul număr al revistei Archiva Moldaviae, o publicaţie cu specific istoric şi arhivistic, cu periodicitate anuală.

În cele 480 de pagini, publicaţia urmăreşte să aducă în circuitul ştiinţific studii savante şi surse inedite, în special documente de arhivă, referitoare în principal la trecutul Moldovei, precum şi la România modernă şi contemporană.

Perspectivele integratoare şi raportările la istoria Europei central-estice îşi găsesc un loc binemeritat în paginile revistei, care cuprinde rubricile Studii de istorie, Documente, Ştiinţe auxiliare ale istoriei (paleografie, diplomatică, genealogie, heraldică, sigilografie etc.), Prezentări de fonduri (descrieri de fonduri şi colecţii arhivistice deţinute de instituţii publice sau de persoane private), Studii de arhivistică (teorie şi practică arhivistică, istoria Arhivelor), Restitutio (introducerea în circuitul ştiinţific a unor materiale realizate de istorici, arhivişti etc., care, în urma dispariţiei autorilor, nu au mai apucat să vadă lumina tiparului), Dezbateri, Recenzii, Note bibliografice şi Viaţa ştiinţifică (prezentări ale unor conferinţe, simpozioane, dezbateri, expoziţii etc., desfăşurate pe teme de istorie şi / sau arhivistică).

Redacţia precizează că „interesul declarat pentru cel de-al doilea volum este pentru istoria regiunilor învecinate sau pentru mai extinsul spaţiu central-est european, cu care Moldova a avut legături de-a lungul timpului“.

Publicaţia se adresează în mod deosebit istoricilor şi arhiviştilor, dar ea este declarat deschisă pentru cercetători din câmpuri variate de cunoaştere, care apelează (şi) la documentele păstrate în arhive publice sau private ori în biblioteci. //

TAGS :
Comentarii
Mihai M. 2010-08-22
O initiativa foarte interesanta interesanta. Stiti cumva cum se poate achizitiona revista?
Total 1 comments.
Mai multe din Cultura
372
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22