Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


NATURE. Ecaterina Andronescu implicata intr-un scandal de PLAGIAT- miza 500.000 euro. Plagiate descoperite in cererile de finantare a 13 proiecte
- - - -
2012-11-08
Actualitate Interna
10

Publicaţia Nature, cea care a adus pentru prima oară dovezi privind plagiatul comis de premierul Victor Ponta, publică un nou articol incendiar cu titlul - Plagiatul din nou prezent în proiectele româneşti prin care cercetătorii încearcă să obţină finanţări pe bani publici. Articolul o acuza pe Ecaterina Andronescu de girarea unei cereri de finantare in valoare de 500.000 de euro bazata pe plagiat. Revista afirma ca, dincolo de acest fapt, ministrul a intarziat cercetarea mai multor acuzatii de plagiat, inclusiv pe cea adusa primului ministru Victor Ponta.Puteti citi mai jos traducerea integrala a articolului publicat de Nature:

"La inceputul acestui an, Nature a expus o serie de scandaluri de plagiat din România, care au implicat un ministru al educatiei si cercetarii, mai multe cadre universitare si pe primul ministru Victor Ponta. In 7 noiembrie 2012, revista a publicat probe de plagiat in mai multe cereri de finantare publica pentru proiecte de cercetare.

Nici una dintre cererile suspecte nu a fost finantata, dar unii oameni de stiinta romani se declara ingrijorati ca afacerea este musamalizata de ministrul educatiei si cercetarii, care nu a rezolvat ingrijorarile privind corectitudinea sistemului si in septembrie a propus noi reguli, care sunt menite sa reduca supravegherea deciziilor de acordare de granturi.

Administratorii de granturi au fost initial alertati de cererile suspecte in luna februarie, iar cazurile - fiecare in valoare de aproape jumatate de milion de euro - au fost listate pe un site guvernamental in data de 22 mai, la scurt timp dupa ce Victor Ponta a preluat mandatul de prim-ministru.

Desi cazurile de plagiat ar trebui sa fie investigate de un Consiliu national de etica, multe raman nerezolvate. Consiliul a confirmat plagiatul in patru cazuri in aceasta primavara, dar nu a primit din partea departamentului legal al Ministerului Educatiei permisiunea de a publica informatiile descoperite.

Ponta a dizolvat consiliul pe data de 8 iunie, inainte ca acesta sa isi poate finaliza investigatiile in legatura cu restul cazurilor de cereri suspecte pentru granturi. Consiliul de etica trebuia de asemenea sa prezinte o decizie in cazul acuzatiilor de plagiat aduse fostului ministru al educatiei si cercetarii Ioan Mang.

Site-ul integru.org, care publica dovezi ale plagiatelor comise de oameni de stiinta romani alaturi de aprecieri din partea expertilor international, a postat o analiza al unui al cincilea caz, care a ajuns si in atentia jurnalistilor de la Nature. Cererea de finantare in cadrul programului "Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativa (PCCA)" era pentru suma de 465.000 de euro, pentru un proiect de cercetare in domeniul “retelelor wireless optice pentru aplicatii broadband multi-serviciu” (“optical wireless-based networks for broadband multi-services applications” in original, n.r.), numit OWHAN. Proiectul reprezenta o colaborare intre opt cercetatori de la trei universitati, sub coordonarea Institutului Național de Studii și Cercetări pentru Comunicații (INSCC).

Conform analizei realizate de integru.org, cererea pentru grant era copiata aproape integral din cinci surse diferite. Puteti descarca AICI o analiza comparativa a cererii de grant si a lucrarilor dupa care a fost plagiata.

Ian Wassell, inginer in telecomunicatii la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, alaturi de alti patru experti internationali care au examinat cererea de finantare pentru integru.org, a comentat ca, din punctul sau de vedere, este cel mai evident caz de plagiat pe care l-a intalnit”. Alte pareri ale expertilor critica justificarea din cererea de grant pentru sumele foarte mari implicate de proiect si superficialitatea explicatiilor privind distributia fondurilor.

“Guvernul ar trebui sa se preocupe de astfel de cazuri, care sunt o tentativa de a fura fonduri publice”, a declarat pentru Nature Dragos Ciuparu, inginer chimist la Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti si fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Administratorii de granturi au respins o cerere de libera informare anterioara din partea Nature pe motiv ca informatiile despre proiecte nu sunt de interes public, dat fiind ca acestea nu au fost finantate si raman “la nivelul unor idei de cercetare”.

Ecaterina Andronescu a semnat cererea de finantare pentru proiectul OWHAN in calitate de rector al uneia dintre universitatile participante la proiecte - Universitatea Politehnica Bucuresti - functie pe care a detinut-o pana in luna aprilie. In iulie, Andronescu a devenit ministrul educatiei si cercetarii. Ea a refuzat sa raspunda direct intrebarilor puse de Nature in legatura cu incetarea investigatiilor in cazurile de plagiat, atat in calitate de rector, cat si in calitate de ministru. In schimb, Andronescu a raspuns Nature intr-un email ca ea nu poarta nici o raspundere personala pentru intarzierea investigatiilor, dar ca “este ingrijorata in legatura cu asemenea cazuri in procesul de cerere al granturilor de cercetare”.

Managerul proiectului OWHAN a fost Florin Constantinescu de la Universitatea Politehnica Bucuresti, in calitate de membru al Institutului Național de Studii și Cercetări pentru Comunicații. Pe 6 mai, comisia de etica a INSCC a publicat un raport in care spunea ca unul dintre participantii la proiectul OWHAN, inginerul electronist Radu Dragomir, este singurul responsabil pentru redactarea cererii de grant. Constantinescu a declarat pentru Nature ca el nici nu a scris si nici nu a citit cererea pe care a semnat-o si ca recunoasterea vinei de catre Radu Dragomir il exonereaza de orice vina.

Mai multi oameni de stiinta romani s-au aratat ingrijorati de faptul ca guvernul ar incerca sa slabeasca sistemele de protectie impotriva plagiatului si a altor abateri etice cum ar fi situatiile de conflict de interese. O propunere publicata pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii pe 19 septembrie cere eliminarea necesitatii unei supravegheri internationale a cererilor de granturi de cercetare.

Cererile suspecte au fost depistate doar pentru ca programul “Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativa (PCCA)” cere ca doua treimi dintre evaluatori sa fie din afara tarii, pentru ca in acest fel sa fie evitata fraudarea in interiorul “micii comunitati stiintifice romanesti”. O sursa apropiata de minister citata de Nature sustine ca propunerea este acum modificata pentru a linisti ingrijorarile cercetatorilor.

Desi noul consiliului de etica de la Bucuresti, format in luna iunie, nu a finalizat verificarile celorlalte cereri de finantare suspecte, a reactionat la acuzatiile de plagiat aduse impotriva a trei profesori importanti de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures.

Formula precedenta a consililui afirmase despre acest caz ca reprezina un caz “de plagiat clar”. Chiar si asa, pe data de 1 noiembrie noul consiliu a publicat un raport prin care cei trei profesori implicati, Klara Branzaniuc, Constantin Copotoiu si Leonard Azamfirei (actualul rector al universitatii), au fost exonerati de orice abatere pe baza faptului ca nu ar fi stiut ca sunt inclusi ca autori a unor lucrari stiintifice publicate in revista stiintifica a universitatii, Acta Medica Marisiensis.

Un student care a fost co-autor are interdictia de a ocupa orice functie academica timp de un an si o avertizare scrisa pentru includerea sefilor sai de departament ca autori ai lucrarilor. Conform mai multor experti citati de integru.org, si aceasta lucrare ar reprezenta "un caz clar de copy-paste, care se intinde peste aproximativ 60% din textul lucrarii".

TAGS :
Comentarii
potus 2012-12-06
cu sila, dar voi vota cu ard...cum altfel daca in colegiul meu ca'dideaza blaga si popoviciu? sunt mai mult decat trist, sper sa devin u razbunator! ce tot vrei tu, monicutza? ia dispari cu tot cu ei!!!
Rotaru Constantin 2012-12-04
Va consumati timpul si energia degeaba : NU VEDETI CE MUTRA DE ACTIVISTA PE CENTURA ARE ? Intr-o tara normala aceasta murdarie, nici nu ar deschide gura !
Danny 2012-12-04
Scuze, sunt racit; Abramburico, ai vutut un kal in bizda!
kro 2012-12-01
este revoltator cum asa-zisi mari profesori universitari se ascund in spatele unor studenti care, chipurile, au scris articolele fara stirea profesorilor. ma intreb, atunci, de ce mai au nevoie studentii de profesori??!! care mai sint atributiile profesorilor in coordonarea doctoranzilor? sa ii lase de capul lor? e un caz la fel de grav de incalcare a eticii ca si plagiatul. in plus, isi insusesc degeaba salariul de profesor! merita luptat pentru ca astfel de "profesori" sa nu mai calce pragul universitatilor.
toma 2012-11-28
se pare ca in Romania, furtul nu se mai pedepseste. In curand (dupa alegerile parlamentare) poate ca se vor da si premii pentru cei ce au reusit sa fure cel mai mult ! Nu m-as mira deloc.
anton escu 2012-11-12
troglodita asta nu merita nici un post de femeie de servici.cu ce ma incalzeste ca vorbeste mai bine ca becali dar are un caracter asemenea? afarrrraaaa, pitica dracu!
Andronescu, mama copiuţelor 2012-11-27
Tovarăsa ministru este deja suspecta de favorizarea infractorului. indata ce trega de timp de mai bine de o luna de zile. Ar avea ocazia sa iasa cu fruntea sus si sa ramana in istorie ca o femeie de onoare. Oare va putea? Cine este meschin la suflet si sclav in substanta lui nu va reusi niciodata sa se manifeste liber.
CID 2012-11-09
Aproape sigur,daca cineva ar verifica lucrarea de doctorat a dnei Andronescu ar descoperi ca este plagiata.Si asta e valabil probabil pentru 99% din profesorii universitari din Romania.
Elisabeta 2012-11-08
D-na ministru Andronescu nu a reusit sa citesca nici raportul UB despre plagiatul d-lui Ponta, dar sa se mai ocupe si de alte plagiate. Toate la timpul lor. Cum pentru plagiatul d-lui Ponta trebuie sa se traga de timp cat mai mult posibil, este putin probabil ca se va mai analiza vreun caz de plagiat in urmatorii 4-5 ani.
horatiu 2012-11-08
Doamna Andronescu a implementat definitia Orweliana - toti oamenii care studiaza si isi dau doctorate sau fac proiecte de amploare , sunt egali in fata legii ... dar unii sunt mai egali decit altii - Astfel pentru diferitele forme de plagiat ... se vor pedepsi doar studentii care obligatoriu vor fi cooptati ca si coautori . Persoanele cu functii , universitare sau politice se vor excepta ... halal gindire balcanico - comunistoida !
Total 10 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
648
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22