Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Bogatul guvern Ponta: 1.000.000 de euro în conturi
- - - -
2012-05-03
Actualitate Interna
1

Ministrii cabinetului Ponta sint bine plasati financiar, detinind aproximativ 1 milion de euro in conturi, case de vacanta, apartamente, terenuri si masini. Cel mai bogat este Florin Georgescu, iar cel care ruleaza cele mai multe afaceri, inclusiv contracte cu statul, este Ioan Rus.

Ministrii cabinetului Ponta sint bine plasati financiar, detinind aproximativ 1 milion de euro in conturi, case de vacanta, apartamente, terenuri si masini. Cel mai bogat este Florin Georgescu, iar cel care ruleaza cele mai multe afaceri, inclusiv contracte cu statul, este Ioan Rus.


Victor Ponta, premierul desemnat, a vândut la începutul acestui an două apartamente în Bucureşti, pentru care a obţinut 210.000 de euro. În aceeaşi perioadă, a cumpărat un alt apartament tot în Capitală, de aproape 100 de metri pătraţi. Politicianul mai are o casă şi 1.300 mp de teren în Gorj; un autoturism pentru care plăteşte un leasing de 33.000 de euro;  trei conturi, în valoare totală de 15.000 de euro. Ca deputat de Bucuresti, Victor Ponta a obtinut, anul trecut, 11.000 de euro.

Daciana Sarbu, sotia lui Victor Ponta, a obţinut anul trecut de la Parlamentul European 73.000 de euro.


Florin Georgescu, ministrul Economiei, e unul dintre cei mai bogaţi membri ai noului Executiv. Acesta deţine: 2 apartamente în Bucureşti; o casă de vacanţă şi teren la Snagov; bijuterii şi obiecte de artă de 30.000 €; conturi de 630.000 €; împrumuturi acordate unor persoane de 29.000 €.


Corina Dumitrescu, ministrul Educaţiei, detine 2 apartamente in Bucuresti, 1 apartament in Timisoara, o casă de vacanţă si un teren intravilan la Sinaia; 2 terenuri extravilane, 3 autoturisme; două depozite bancare de 64.000 €.


 Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a făcut în 2010 un schimb imobiliar, în Bucureşti, cu o valoare de 330.000 de euro, potrivit propriei declaraţii de avere, care nu a fost actualizată totuşi în 2012.  Deputatul afirmă că nu deţine terenuri şi autoturisme, ci doar bijuterii de 12.500 de euro; conturi de 14.000 de euro; acţiuni de 63.787 euro; datorii de 115.000 de euro.


Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apararii, avea, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din 2009: un apartament de 168 mp în Bucureşti, o casă de vacanţă de 354 mp în Ganeasa, Ilfov; un teren de 4.600 mp tot acolo; bijuterii de 20.000 euro. Aceeasi declaratie de avere arata ca Dobritoiu beneficia atat de salariu, cat si de pensia de militar.


Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, este proprietar peste un apartament în Capitală,  o casă de 127 mp şi un teren la Corbeanca, pădure şi fâneaţă la Campulung Moldovenesc, Suceava, o maşină. Detine conturi de aproximativ 100.000 de euro, datorii de 96.000 de euro, potrivit ultimei sale declaraţii de avere din septembrie 2011. Are venituri din activitatea de senator (56.414 lei) si din cea de lector la universitatile Dimitrie Cantemir si Nicolae Titulescu (aprox 12.000 lei).


 Ioan Rus, ministru de Interne, este implicat in mai multe afaceri cu automobile. Principala afacere este firma Autosincron, dealer oficial de autoturisme Mazda, Land Rover şi Jaguar pe zona Trasilvania. Rus deţine 82% din firmă şi îi are ca asociaţi, printre alţii, pe mai mulţi profesori universitari şi doctori clujeni: Alexandru Irimie, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj (5% din firmă), Grigore Băciuţ, prorectorul UMF Cluj (5% din firmă), Dumitru Matiş, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Universitatea Babeş-Bolyai (2% din firmă), dar şi Adrian Ioan Ivan, care mai deţine Oil Distribution şi este un vechi partener de afaceri al lui Rus (2%) sau Viorica Hentz, o altă apropiată a lui Rus, potrivit Gandul.

Ioan Rus este administratorul firmei RMB Casa Auto Timişoara, firmă partener a holdingului Ţiriac Auto şi primul dealer de Mercedes în zona respectivă. În firmă este acţionar un offshore din Cipru, Vitexa Holding, în spatele căruia s-ar afla fostul tenisman Ion Ţiriac, reprezentantul legal al firmei fiind unul dintre avocaţii lui Ţiriac, Nicolae Mândrilă.

O altă firmă auto pe care Rus o administrează este RMB Inter Auto. Acţionariatul este format din firma lui Ioan Rus, Autosincron, şi offshore-ul lui Ion Ţiriac, Vitexa Holding.

O sursă importantă de venit pentru această firmă a lui Rus au fost contractele cu statul. În perioada 2010-2011, RMB Casa Auto Timişoara a câştigat licitaţii la Ministerul Educaţiei, pentru care a livrat microbuze şcolare în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.
Ioan Rus este partener de afaceri cu social-democratul Vasile Dâncu şi cu afaceristul clujean Arpad Paszkany (finanţatorul echipei de fotbal CFR Cluj), ei deţinând împreună un trust de presă – Transilvania Media Group Productions. Trustul deţine posturi de televiziune (Transilvania L!ve, Transilvania Look), de radio, publicaţii (Servus Cluj, Mesagerul de Cluj) şi o platformă online, Citynews. Rus are 10% din acţiuni, la fel ca Vasile Dâncu, acţionar majoritar fiind Paszkany. Transilvania Media Group Promotions este o firmă cu acţionariat similar.

Rus mai este implicat, tot alături de Dâncu şi de Paszkany, şi în trustul Someş Media, unde apare ca acţionar cu o altă firmă de-a sa, Romproduct Serv, pe care o deţine 100%. Romproduct Serv este o firmă de consultanţă de afaceri, însă a construit şi cabinete stomatologice în Cluj, conform autorizaţiei primite în 2011 de la Primărie.

O firmă în care Ioan Rus a deţinut acţiuni, împreună cu Ion Ţiriac, la începutul anilor 2000, este Construcţii Napoca. Rus şi firmele sale nu mai apar în acţionariat, însă firma care deţine aproape 54% din Construcţii Napoca, IT Transilvania Invest, îi are ca administratori, printre alţii, pe Viorica Hentz şi Dumitru Matiş. Cei doi sunt acţionari, alături de Ioan Rus, în firma de maşini Autosincron. Oficial, Construcţii Napoca este deţinută de afaceristul clujean Ioan Bene, care a preluat acţiunile de la Ţiriac şi de la IT Transilvania Invest în 2011, şi este condusă de fostul şef al PSD Cluj, inginerul Ştefan Dimitriu.

Firma Construcţii Napoca s-a bucurat de multe contracte cu statul, cele mai notabile fiind construcţia unei noi piste pentru Aeroportul din Cluj Napoca, precum şi mai multe cartiere de locuinţe ANL în judeţele Cluj, Mureş sau Hunedoara.

Când a părăsit funcţia de ministru de Interne, în 2004, declaraţia de avere a lui Ioan Rus arăta că acesta deţinea un tren agricol de 1.485 metri pătraţi, o pădure de 1.500 de metri pătraţi, o vilă de 189,33 metri pătraţi, un autoturism Toyota din 1997, un autoturism Dacia Super. În conturi, Rus declara la vremea respectivă 4 miliarde de lei vechi şi 60.160 euro, dar şi datorii de recuperat în valoare de peste 30.000 de euro.


Victor Paul Dobre, ministrul Administraţiei, deţine un apartament în Bucureşti; o casă şi un spaţiu comercial în Galaţi; 4 terenuri; două autoturisme BMW; bijuterii şi obiecte de artă de 6.350 €; conturi de 127.000 €.


 Mircea Diaconu, ministrul Culturii, nu deţine conturi bancare, dar nu se poate spune că este un politician sărac. Veniturile sale anuale s-au ridicat în 2010 la 35.000 de euro. Actorul mai deţine 2 case, una in Bucuresti, sectorul 1 de 150 mp, alta in Saftica de 208 mp, si o casa dee vacanta in Vladesti, judetul Arges, de 80 mp, plus de 2130 mp in Arges şi  3 autoturisme.


Mariana Câmpeanu, aflată la al doilea mandat de ministru al Muncii, are trei apartamente în Bucureşti şi o casă de vacanţă în Buzău; două terenuri; un autoturism;  conturi de 31.000 de euro; acţiuni de 3000 de euro şi datorii de 9500 de euro.

Rovana Plumb, ministrul Mediului, este de asemenea un politician bine plasat financiar, după cum reiese din declaraţia de avere: un apartament, două case, trei terenuri, două maşini, un scuter, bijuterii de 7.000 de euro, conturi de 13.000 euro; un credit de 800.000 de euro, o datorie de 52.000 de euro; venituri pentru 2010 de  75.000 de euro.

TAGS :
Comentarii
Gladiatorul 2012-05-03
Ioan Rus e reprezentant socialist in Guvern???!!!!!!!!!!!!!!!! Wow.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1019
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22