PSDNL, mahalaua politică a Capitalei

Mahalaua politică a PSDNL este un spectacol secundar față de jocurile de putere pe termen lung din culise.

Rodica Culcer 30.04.2024

De același autor

După implozia cooperării dintre PSD și PNL la București, consfințită de retragerea din cursă a candidatului comun Cătălin Cîrstoiu, competiția pentru Primăria Generală a Capitalei a devenit un spectacol politic de și mai proastă calitate, prin multiplicarea candidaturilor PSDNL.

Logica și experiența, mai mult decât sondajele prezentate de firmele de casă ale diferiților moguli (cum este ARA pentru familia Voiculescu), ne spun că actualul primar, Nicușor Dan, ar fi avantajat de divizarea votului PSD între Gabriela Firea, președinta PSD București, și Cristian Popescu Piedone, candidat de suflet al unei bune părți a electoratului PSD unit cu electoratul AUR, care, se pare, îl apreciază mai mult decât își apreciază propriul candidat. Succesul lui Nicușor Dan poate deveni însă o victorie à la Pirus dacă repartiția votului politic pentru Consiliul General al Municipiului București va confirma sondajele, căci PSDNL, AUR și PUSL vor forma majoritatea în CGMB și vor bloca toate inițiativele primarului. Nicușor Dan nu pare însă dispus să devină o locomotivă pentru ADU, singura formațiune care îl poate salva de un Consiliu ostil, iar istoria relației sale cu USR nu este încurajatoare, dacă ne amintim de tergiversarea numirii lui Vlad Voiculescu pe postul de viceprimar și de ostilitatea față de USR a lui Matei Păun, directorul de campanie al lui Nicușor Dan, pro-putinist notoriu cu interese de afaceri în zone controlate de Kremlin și aliații săi, despre care am mai scris în Revista 22.

Sloganul de campanie al actualului primar general – Matematică, nu usturoi – pune accentul pe diferența de fond dintre un matematician cu performanțe dovedite și un semidoct care nu a depășit media 5 pe parcursul îndelungatei sale școlarizări. Pe scurt, Nicușor Dan ar candida împotriva mahalalei, întruchipate de Piedone, dar și de Gabriela Firea, permanent pusă pe harță și lipsită de subtilități, dacă ne referim doar la explicația refuzului de a negocia retragerea lui Piedone din cursă: pentru că ar pârâ-o la Antena3 și i-ar da „și două palme”. PNL aduce o pată de culoare în acest tablou cu tușe groase, prin fantele de mahala Sebastian Burduja, a cărui unică realizare în Capitală a fost blocarea proiectelor primarului sectorului 1 Clotilde Armand, în calitatea sa de șef al organizației locale PNL. Descendent al unui important conducător al BANCOREX, banca falimentată pe bani publici de împrumuturile acordate „fără număr” foștilor și actualilor securiști și altor cadre militare, Burduja cel școlit în America este la fel de înrădăcinat în sistemul ticăloșit ca bătrânii rechini moșteniți din comunism. Vom observa, de altfel, că toți trei candidații mai sus amintiți au legături cu Dan Voiculescu, fie prin PUSL, fie prin cariera jurnalistică la Antena3, fie prin invitarea Varanului la evenimentele organizației-fantomă a fostului student român din străinătate Sebastian Burduja. Orice s-ar întâmpla, așadar, Voiculescu-Felix câștigă și va avea oameni plantați în forurile de decizie ale Capitalei, iar partidul său, PUSL, ar putea deveni un partid-balama util PSDNL nu numai în CGMB, ci și ulterior, după alegerile parlamentare. 

Nu mai are niciun rost să speculăm de ce a fost lansată și apoi retrasă candidatura doctorului Cîrstoiu. Cunoaștem câteva elemente care au contribuit la această decizie: problemele de integritate ale medicului și proasta lor gestionare, și amenințarea cu un puci în interiorul PSD din partea grupării Firea-Stănescu, care a răsturnat planurile lui Marcel Ciolacu de a-l promova de fapt pe Piedone, cu care era vechi prieten și pe care îl apreciază cu întreaga sa familie, după cum singur a mărturisit în acest weekend. Esențială a fost însă lipsa de inteligență politică a lui Marcel Ciolacu, care s-a supraestimat, promovându-l pe Cătălin Cîrstoiu pentru a o scoate din cursă pe Gabriela Firea, dar s-a trezit nevoit să o accepte în final și să-și mai ceară și scuze de la candidatul căruia cu câteva zile în urmă îi cerea public socoteală pentru problemele sale de integritate. Acum, liderul PSD speră probabil ca doamna Firea să piardă și să poată fi marginalizată. Cunoscând-o pe Gabriela Firea, nu credem că se va declara învinsă, chiar dacă nu va ajunge la Primărie, ci se va dezlănțui împotriva lui Ciolacu, imputându-i gestionarea dezastruoasă a campaniei, care i-a întârziat intrarea în cursă și a forțat-o să se confrunte cu un Piedone aflat pe val. Lupta pentru putere din interiorul PSD nu va înceta, așadar, după alegerile locale, mai ales că Marcel Ciolacu și-a atins deja limitele competenței sale de leadership. El nu a urmărit serios o victorie a PSDNL, ci doar neutralizarea Gabrielei Firea, astfel încât să-i poată oferi Capitala lui Piedone/Voiculescu. Sub conducerea sa, PSD nici măcar nu a devenit mai puternic, deși a supus PNL într-atât încât candidatul acestui partid la Primăria Generală promite să nu o atace pe Gabriela Firea în simulacrul său de campanie. Dar PSD și PNL obțin împreună cât obținea PSD în zilele bune, adică puțin peste 30%, astfel încât Ciolacu are nevoie de AUR și de PUSL dacă vrea să guverneze și în 2025. Subordonarea față de Varan va fi aproape totală, cu consecințe pe care mintea lui Marcel Ciolacu încă nu le poate cuprinde, de la relația cu UE și NATO la relația cu un electorat tot mai scârbit de cleptocrații care parazitează țara.

Alegerile din 9 iunie vor fi deci un moment al adevărului, în care vom afla cât de solid mai este sistemul din punct de vedere electoral. Ce vom alege deci: o mizerabilă dependență față de cleptocrați sau adevărul care ne va face liberi?  //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22