Ziua votului: urne distruse, fraude si proteste. Peste 300 de buletine au fost eliberate chiar azi

Fara Autor | 10.06.2012

Ziua votului aduce la sectiile de votare, pe langa circa 18 milioane de romani, si numeroase incidente si cazuri de frauda sau mita electorala. Procesul electoral dintr-o sectie de votare din comuna Curcani, judetul Calarasi, a fost intrerupt mai bine de patru ore din cauza unuia dintre candidatii pentru functia de primar al localitatii, care a distrus urnele de vot, iar alte zeci de persoane au boicotat procesul de vot. O femeie moarta de 20 de ani a figurat pe listele electorale din Cluj, iar alte zeci de incidente de frauda au fost raportate in intreaga tara.

Pe aceeași temă

Ziua votului aduce la sectiile de votare, pe langa circa 18 milioane de romani, si numeroase incidente si cazuri de frauda sau mita electorala. Procesul electoral dintr-o sectie de votare din comuna Curcani, judetul Calarasi, a fost intrerupt mai bine de patru ore din cauza unuia dintre candidatii pentru functia de primar al localitatii, care a distrus urnele de vot, iar alte zeci de persoane au boicotat procesul de vot. O femeie moarta de 20 de ani a figurat pe listele electorale din Cluj, iar alte zeci de incidente de frauda au fost raportate in intreaga tara.
 
Mai mult, preşedintele PNG, Gigi Becali, candidat la Primăria Capitalei, nu a mai avut răbdare să intre în cabina de votare astfel incat a pus ştampila pe buletinele de vot chiar pe masa comisiei de la secţia de vot. Gigi Becali a încălcat legea electorală chiar sub ochii membrilor comisiei de votare.
 
 
Vot suspendat ore intregi in Calarasi
 
Procesul electoral a fost reluat, duminică, in comuna Curcani, Calarasi, după aproximativ cinci ore, cele 400 de voturi exprimate înainte de incidente fiind sigilate, iar unele buletine de vot distruse au fost înlocuite, transmite Mediafax.
 
Din cauza ca procesul de vot a fost suspendat, alegatorii din Curcani au protestat violent in fata sectiei de votare, ei forţând intrarea în secţia de votare şi împingându-se cu jandarmii, întrucât procesul electoral fusese blocat după distrugerea a trei urne.
 
După ora 21.00, la încheierea procesului electoral, se va lua o decizie în ceea ce priveşte voturile exprimate înainte de izbucnirea incidentului. 
 
Secţia de votare a fost închisă la ora 9.00, după ce mai mulţi localnici, reprezentându-i pe doi dintre candidaţi, s-au agresat, iar unul dintre candidaţi a intrat în secţie şi a distrus trei urne de vot, acuzând fraudarea alegerilor.
 
În urma incidentului, candidatul care a distrus urnele a fost dus la audieri, fiind acuzat de distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri.
 
"Un candidat la primăria Curcani, de 42 de ani, membru al unei formaţiuni politice a intrat în secţiile 1, 2 şi 3 din clădirea şcolii generale şi a distrus trei urne de vot. Nu au fost agresaţi membrii secţiei de votare, iar în prezent bărbatul este audiat pentru comiterea infracţiunii de distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri", declara purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Călăraşi, Ramona Tudor.
 
În conflict o persoană a fost rănită şi transportată la Spitalul Judeţean din Olteniţa.
 
Pentru aplanarea conflictului în care o persoană a fost rănită, iar trei urne au fost distruse au intervenit poliţiştii.
 
 
300 de buletine eliberate la Cluj
 
300 de cărţi de identitate au fost eliberate astăzi la Cluj, arată City News. În mod normal, numărul celor care solicită eliberarea unei cărţi de identitate este, în medie, de 100 pe zi.
 
Biroul de evidenţă a populaţiei a avut program special în weekend, având în vedere că astăzi se desfăşoară alegerile locale.
Serviciul de evidenţă a populaţiei este deschis astăzi până la ora 21.00.
 
În ultima săptămână au fost eliberate la Cluj-Napoca peste 2.000 de cărţi de identitate.
 
 
Morti pe listele electorale
 
O femeie care a murit in urma cu 20 de ani figureaza pe listele electorale ale sectiei nr. 57 din Cluj-Napoca, transmite Agerpres, iar o alta care a murit de 25 de ani figura pe listele alegatorilor asteptati la sectia de votare din liceul Jean Monnet, din Capitala.
 
Femeia din Cluj, Susana Pop, era nascuta in anul 1918. Vicepresedintele sectiei respective, Doina Boca, a declarat ca situatia a fost rezolvata in urma sesizarii apartinatorilor.
 
"Din informatiile date de apartinatori s-a constatat ca doamna Pop Susana este decedata si am procedat ca atare, am anulat-o de pe pozitia scrisa in listele permanente", a precizat Doina Boca.
 
Reprezentanta sectiei de votare a mai spus ca listele electorale au fost primite in forma respectiva de la autoritati si ca reprezentantii sectiei nu au nicio vina.
 
O femeie din Bucuresti care a murit în urmă cu 25 de ani este aşteptată la vot la liceul Jean Monnet din Capitala, conform listei de alegători afişate la intrarea în secţie.
 
La secţia de votare din Liceul „Jean Monnet” , o femeie a venit la vot şi a văzut pe listele de alegători numele mamei ei, care a decedat în 1987.
 
După ce au fost sesizaţi, membrii comisiei au scris o consemnare într-un caiet studenţesc de matematică şi au declarat că vor raporta incidentul la Biroul Electoral Central (BEC), potrivit Adevarul.
 
 
Nereguli la urnele din Capitala
 
Procesul de vot a fost suspendat la secţia 391 din sectorul 3 din Capitală, după ce preşedintele comisiei a descoperit că unul dintre membri avea într-o sacoşă buletine de vot, potrivit ziarului Adevarul.
 
Un alegator din sectorul 6 a protestat scrutinul de azi fotografiind buletinul de vot si postand un mesaj pentru autoritati prin intermediul retelelor de socializare online.
 
In loc să îşi exercite dreptul la vot, alegătorul a ales ca formă de protest buletinul de vot, pe care a notat: „Într-o zi, mâna de lucru o să vă strângă de gât”, spune mesajul, scris peste numele candidaţilor la Primăria Sectorului 6.
 
Alegătorul care a ales metoda inedită de protest a fotografiat buletinul de vot şi a postat apoi poza pe facebook, din contul "Mana Delucru". Zeci de utilizatori împărtăşesc deja mesajul grupurilor lor de prieteni.
 
Preşedintele PNG, Gigi Becali, candidat la Primăria Capitalei, nu a mai avut răbdare să intre în cabina de votare. Finanţatorul Stelei a pus ştampila pe buletinele de vot chiar pe masa comisiei de la secţia de vot.
 
Gigi Becali a încălcat legea electorală chiar sub ochii membrilor comisiei de votare.
 
În mod normal votul ar fi trebuit să fie anulat, însă pe Becali nu l-a împiedicat nimeni să bage buletinele de vot în urne, a relatat România TV.
 
 
MAI: Peste 530 de incidente în şase ore de la începerea votării
 
Peste 530 de incidente electorale, dintre care 104 cazuri de luare şi dare de mită, au fost înregistrate duminică, în şase ore de la începerea votării, 163 fiind confirmate, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru, citat de Mediafax.
 
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), 56 de infracţiuni au fost constatate de la începerea procesului electoral până la ora 13.00, fiind sesizate 534 de incidente electorale, dintre care au fost confirmate 163. Dintre cele 534 de incidente electorale, 241 au fost raportate în mediul urban şi 293 în mediul rural.
 
Marius Militaru a precizat că 104 cazuri semnalate au vizat luarea şi darea de mită.
 
Majoritatea sesizărilor au fost făcute la numărul unic de urgenţă 112, unde au fost înregistrate 329 de apeluri. În alte 42 de cazuri reprezentanţii MAI s-au sesizat din oficiu, restul fiind cazuri semnalate de partidele politice, birourile electorale, ONG-uri sau mass-media.
 
În opt dintre cazurile semnalate la nivel general nu au fost identificaţi până în prezent autorii faptelor cercetate, cauzele fiind cu autori necunoscuţi, iar în celelalte cazuri sunt cercetate 57 de persoane, a mai spus Militaru.
 
Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că au fost aplicate 66 de amenzi, în valoare de 43.800 de lei.
 
 
Alte incidente in tara
 
O femeie în vârstă de 65 de ani care a încercat să introducă în urne buletine de vot false şi să plece din secţie cu buletinele valabile, la Orşova, a fost reţinută.
 
PDL Bistriţa-Năsăud a sesizat Poliţia că în comuna Prundu Bârgăului reprezentanţii PNL le oferă mâncare şi băutură cetăţenilor în sediul formaţiunii politice, care se află la mai puţin de o sută de metri de două secţii de votare.
 
Poliţiştii au întocmit dosar penal pe numele preşedintelui unei secţii de votare din localitatea Rogova din judeţul Mehedinţi, după ce ar fi împiedicat exercitarea dreptului la vot în cazul a aproximativ 40 de persoane care au viză de flotant în această comună.
 
Un alegător la o secţie de votare din municipiul Mangalia a primit un set dublu de buletine de vot de la un membru al secţiei de votare, le-a ştampilat pe toate, dar a refuzat să le predea şi le-a ascuns în lenjeria intimă, încercând să plece cu ele.
 
Procesul electoral a fost întrerupt, duminică după-amiază, aproximativ o oră şi jumătate, la secţia 3 de votare din comuna dâmboviţeană Ocniţa, după ce o femeie de 74 de ani a fost prinsă cu şase buletine de vot.
 
Liderul PCM, Szasz Jeno, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Odorheiu Secuiesc, spune că a votat pentru "viitorul copiilor", pentru locuri de muncă şi siguranţă, dar şi pentru ca oraşul "să devină capitala sau reşedinţa regiunii secuieşti".
 
Un tânăr în vârstă de 24 de ani din comuna sibiană Mag a fost sancţionat cu 2.200 de lei, duminică după-amiază, deoarece şi-a filmat buletinul de vot, poliţiştii fiind sesizaţi de reprezentanţii comisiei de supraveghere a alegerilor din localitate.
 
Patru persoane din comunele Iernut şi Sărmaş din judeţul Mureş sunt cercetate după ce au introdus în urne mai multe buletine de vot la alegerea primarului.
 
Candidatul USP (PDL, UNPR şi PNŢCD) la Primăria Hunedoara, Viorel Arion, s-a ales cu dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri pentru că a continuat campania electorală şi în cursul zilei de sâmbătă, Arioan afirmând că nu crede că este cercetat penal şi nici nu ştie ce înseamnă acest lucru.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22