ZIUA SI AMNISTIA. Dupa ce a anuntat amnistia pensionarilor, Guvernul STERGE DATORIILE a 12.000 de mame

T.d. | 01.08.2014

Pe aceeași temă

Victor Ponta se arata indulgent si cu 12.000 de mame, dupa ce a anuntat amnistia pensionarilor. Premierul a anuntat, astazi, ca un numar de aproximativ 12.000 de mame care au primit bani in plus de la stat si care acum trebuiau sa ii dea inapoi vor fi iertate de datorii. Femeile erau obligate sa restituie banii, ca urmare a unei constatari a Curtii de Conturi (CC), insa Ponta a anuntat ca interpretarea CC este “gresita”, pentru ca neregulile au fost comise de functionari, conform Gandul.

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că i se pare greşită interpretarea Curţii de Conturi potrivit căreia peste 12.000 de mame care au primit bani în plus trebuie să restituie sumele.

"Curtea de Conturi s-a trezit acum că 12.000 de mame de acum 4-5-6 ani trebuie să dea nişte bani înapoi. Mie mi se pare că este o interpretare greşită a Curţii de Conturi, dar bineînţeles nu am voie, ei nu sunt în subordinea mea", a spus Ponta.

El a precizat că şi pentru astfel de cazuri va fi aplicat proiectul de lege privind amnistia, prin care să fie eliminată obligaţia restituirii acestor sume, rezultate din nereguli comise de funcţionari.

"Mi se pare incorect ca, după cinci ani, să îi ceri unei mame să dea nişte bani pe care i-a primit, nu i-a furat, nu i-a luat cu forţa din casieria agenţiei. Dacă s-au făcut asemenea greşeli, cred că nu poţi să vii după atâţia ani şi să le ceri oamenilor să dea banii înapoi", a adăugat Ponta.

Premierul a arătat că situaţia acestor mame vor fi tratate similar pensionarilor care la rândul lor vor beneficia de amnistie fiscală.

CITESTE SI: Premierul Ponta cere AMNISTIA pensionarilor care trebuie sa returneze bani statului: Un EFORT MIC, pentru cineva care probabil a gresit. Surse judiciare: INITIATIVA INCURAJEAZA CORUPTIA

Tot vineri, premierul Ponta a precizat că Legea privind amnistia, care urmează să fie redactată de Ministerul Muncii, va fi aplicată pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizaţii pentru mame şi sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie bani, Ponta precizând că este o amnistie fiscală, nu penală.

"În proiectul de lege se va spune foarte clar: ce nereguli s-au făcut până la ziua adoptării legii intră sub amnistie, cine greşeşte de acum încolo plăteşte. Sub incidenţa legii vor intra toate acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin - fie pensii, fie cum au fost indemnizaţiile pentru mame - din erori - vorbesc de partea administrativă, partea penală nu intră la Guvern - trebuie să dea nişte bani înapoi", a spus Ponta.

Întrebat de presă dacă pensionarii vor beneficia de amnistie indiferent dacă au dat mită sau nu pentru a primi pensii, Ponta a precizat că nu trebuie făcută o confuzie între amnistia fiscală şi cea penală.
 

Rovana Plumb: „Venim în sprijinul părinţilor”

La rândul său, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat vineri că în urma verificărilor Curţii de Conturi privind indemnizaţia de creştere a copilului s-a constat că 12.460 de mame au obţinut între 1 ianuarie 2014 şi 30 iunie 2014 o sumă totală de 15 milionae de lei pentru care s-a constituit debit astfel încât acestea să restituie statului sumele încasate, conform sursei citate.

„Pentru a veni în sprijinul părinţilor, Guvernul propune modificarea ordonanţei 111 privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în felul următor: orice părinte care  beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului va putea să obţină venituri suplimentare  din alte activităţi desfăşurate acasă, îngrijind copilul, în sumă de 1500 de lei, în decursul unui an de zile. În ceea ce priveşte cele 12.460 de mămici pentru care s-au constitutit debite de returnare a unei părţi din indemnizaţia pentru creşterea copilului, acestea vor fi, prin propunerea  legislativă pe care o vom face pe 20 august în cadrul  şedinţei de guvern, aministiate fiscal”, a declarat Plumb.

CITESTE SI: Victor Ponta: Legea amnistiei vizeaza persoanele obligate sa restituie bani, din erori administrative. Este o amnistie fiscala, nu penala

Joi, premierul Ponta a anunţat că Guvernul va aproba un proiect de lege pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasaţi anterior, Ponta cerând ministrului Muncii să elaboreze un astfel de act pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care aceştia să se sinucidă şi spunând că aceşti pensionari "probabil au greşit", dar nu au făcut-o "pentru a se îmbogăţi".

În ultimele zile au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligaţi să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câţiva ani.

Astfel, în ultima lună, cinci bătrâni s-au sinucis, speriaţi că vor ajunge la inchisoare, din cauza anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul pensiilor falsificate.

În acelaşi timp, mai mulţi medici, acuzaţi că au eliberat ilegal decizii de pensionare, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită, conchide sursa citata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22