ZIUA POLONIEI

Fara Autor | 04.05.2007

Pe aceeași temă

JACEK PALISZEWSKI, ambasadorul Republicii Polone la Bucuresti

3 Mai - Ziua Constitutiei Poloniei

 

Stimate Doamne si Stimati Domni,

 Ziua nationala a Poloniei sarbatoreste in aceasta zi  Constitutia de la 3 mai 1791, care, realizand idealurile inalte ale Iluminismului polonez, a devenit una dintre primele constitutii moderne din lume.

 Anul acesta, aniversarea  Constitutiei coincide cu cea de-a treia aniversare a aderarii Poloniei la Uniunea Europeana si pentru prima data este sarbatorita in timp ce Romania este membru deplin al comunitatii europene. Acest fapt a dus la aparitia unor noi premize calitative in ceea ce priveste relatiile bilaterale si colaborarea polono-romana.

 Tarile noastre au multe lucruri asemanatore. Suprafata, structura demografica, conditiile cresterii economice, precum si situarea geopolitica la periferia estica a Uniunii ne apropie unii de altii, ca potentiali aliati in cadrul colaborarii dintre membrii  Uniunii Europene.

Un rol important il joaca economiile tarilor noastre, care se dezvolta in mod dinamic. Foarte vii sunt contactele economice polono-romane, a caror dovada este schimbul comercial in permanenta crestere. Volumul schimburilor comerciale reciproce a depasit anul trecut pentru prima data suma de 2 miliarde de dolari.

Nu fara importanta sunt, de asemenea, legaturile de simpatie si prietenie, care ne leaga de multi ani. Poate ca ele

inca nu se reflecta indeajuns in ceea ce priveste contactele dintre tineri si schimburile turistice, insa fenomene pozitive pot fi observate si in aceste domenii.

 Dupa cum arata statisticile si, mai important, dupa cum "vorbeste targul", polonezii si romanii sunt in marea lor majoritate multumiti de faptul ca sunt membri ai  Uniunii Europene. Printre ei se numara si locuitorii satelor, carora

le-a fost cel mai mult frica de ceea ce ar putea aduce Uniunea pentru ei.

 Polonia, in mod traditional, sustine procesul de largire a comunitatii europene. Apreciem eforturile autoritatilor si ale societatii romanesti in ceea ce priveste punerea in practica a directivelor  Tratatului de Aderare. Va dorim succes in continuare pe drumul catre realizarea lui deplina.

 

Stimate Doamne si Domni,

 Folosim de asemenea prilejul de a va prezenta candidatura orasului Wrocław, care a fost desemnat de Polonia sa gazduiasca expozitia tematica  EXPO 2012. Tema ei fundamentala este "Cultura timpului liber in economiile lumii".

Speram sa o gasiti interesanta.

 

 

LECH KACZYŃSKI, presedintele Poloniei

Europa unita

 

Cand, acum peste un sfert de veac, au fost semnate Tratatele de la Roma, care stabileau Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, continentul nostru era impartit de Cortina de Fier. A trebuit sa asteptam peste treizeci de ani pentru ca si locuitorii Europei Centrale si de Est sa aiba sansa de a folosi beneficiile democratiei si ale pietei libere. Comunismul a cazut, iar impreuna cu el a intrat in istorie impartirea Europei post-Ialta. Sistemul care era ostil libertatilor civice si drepturilor omului a fost infrant - au invins ideile Europei, care se unifica, ideile de cooperare foarte stransa intre statele democratice si suverane.

Cea de-a 50 ea aniversare a Tratatelor de la Roma nu reprezinta numai ocazia de a aminti de succese indiscutabile. Este, de asemenea - sau poate in primul rand -, un moment bun de reflexie asupra viitorului Uniunii Europene, asupra directiei integrarii, asupra problemelor care necesita o solutionare rapida.

Pentru Polonia, este un lucru evident faptul ca, daca Uniunea Europeana doreste sa isi pastreze dinamica, daca doreste sa fie un partener cu greutate la nivel mondial, trebuie sa fie o Uniune deschisa. Nu avem voie sa inchidem usile in fata noilor state, in fata celor care doresc sa isi aduca aportul cultural, economic si de civilizatie la eterogenitatea europeana. Polonia se pronunta foarte hotarat in ceea ce priveste largirea Uniunii Europene cu noi state. Sustinem in mod consecvent ideea intrarii in Uniunea Europeana a vecinului nostru estic, care este in acelasi timp un important partener - Ucraina. Ne exprimam speranta ca acest lucru va fi posibil in anii imediat urmatori. Dintre tarile cu care Uniunea Europeana ar trebui sa se largeasca in primul rand ar trebui sa fie Croatia. Suntem impotriva inchiderii usilor in fata Turciei, desi ne dam seama ca intrarea ei in Uniunea Europeana nu va avea loc in anii urmatori.

O Uniune Europeana puternica inseamna, de asemenea, faptul ca Uniunea este constienta de valorile care au stat la baza ei si la care face referire. Trebuie sa tinem minte cuvintele rostite de catre marele nostru compatriot, Parintele Sfant Papa Ioan Paul al II lea: "Istoria ne invata ca democratia fara valori se transforma usor intr-un totalitarism la vedere sau camuflat". Uniunea nu isi poate construi viitorul fara legatura cu istoria Europei si cu radacinile europene. De aceea ne este foarte greu sa acceptam impotrivirea unor oameni politici fata de introducerea in textul preambulului viitorului tratat al Constitutiei europene referirea la valorile crestine, care reprezinta tocmai un fundament al civilizatiei europene.

Polonia doreste sa participe activ la discutia privitoare la viitorul Uniunii Europene, doreste sa participe la lucrarile asupra noii forme a tratatului Constitutiei. Ne dam seama ca acel document va stabili directia dezvoltarii Uniunii pentru multe generatii. De aceea, merita sa se gaseasca in el formula schimbata a mecanismului de luare a deciziilor in Consiliul UE. Importante pentru Polonia sunt, de asemenea, si prevederile privind Europa ca o comunitate care asigura securitatea tarilor membre, atat in domeniul militar, cat si in planul energetic. Securitatea energetica reprezinta pentru Polonia o problema prioritara, iar asigurarea ei - una dintre sarcinile de baza ale Uniunii. Tara noastra nu este singura in impartasirea acestei pareri.

Procesul de unificare a Europei este inca departe se a se fi incheiat. Vorbind despre unificare, nu ne gandim numai la largirea Uniunii cu noi tari. Este vorba, de asemenea, despre faptul ca in constiinta cetatenilor tarilor comunitare sa se cristalizeze o alta unitate decat cea nationala, un sentiment puternic de identitate europeana, sentimentul ca esti un cetatean al Europei. De abia aceasta schimbare de mentalitate poate deschide drumul catre o integrare mai stransa a tarilor care formeaza Uniunea Europeana.

 

 

ANNA FOTYGA, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei

Polonia si Uniunea Europeana

 

Aderarea tarilor Europei de Sud-Est la Uniunea Europeana in cadrul celei de a cincea largiri reprezinta un pas important spre intregirea deplina a continentului. Ne exprimam multumirea ca, in cadrul celei de a cincea extinderi, a intrat in Uniunea Europeana si Romania, care, avand in vedere potentialul sau, are sanse sa devina un membru influent al Uniunii si cu care avem in mare masura pareri comune asupra problemelor importante din domeniul politicii internationale. Ne exprimam speranta ca stransa colaborare dintre Polonia si Romania va duce la dezvoltarea politicilor comunitare pentru binele tarilor noastre si al Europei comune.

Foarte important este faptul ca toate tarile noi sa fie tratate ca membri deplini, atat de catre celelalte tari membre ale UE, cat si de catre partenerii externi. Principiul solidaritatii, atat de important in istoria Poloniei, trebuie sa reprezinte, nu numai in teorie, unul dintre principiile fundamentale de functionare ale UE. Acest lucru este baza pentru toate pozitiile prezentate de catre Polonia in problemele majore din agenda politica a UE, printre care reforma institutionala si politica energetica.

In cadrul discutiilor asupra noii baze institutionale privitoare la functionarea UE, Polonia doreste sa ajunga la o solutie de compromis, care sa aiba in vedere echilibrul intern si care sa ofere garantia functionarii eficace a UE. Pozitia detaliata a Poloniei in ceea ce priveste viitorul procesului institutional este acum in lucru.

Polonia este multumita de faptul ca politica energetica se afla in centrul interesului Uniunii Europene, mai ales problemele referitoare la diversificarea surselor si a cailor de livrare a materiilor prime energetice. Necesitatea infruntarii provocarilor, precum si asigurarea de livrari continue de energie, securitatea energetica sau piata energetica globala concurenta vor necesita o activitate solidara din partea tarilor UE. Din acest motiv, suntem de parere ca concluziile Consiliului Europei din 8-9 martie a.c. reprezinta un pas deosebit de important pe calea formarii politicii europene in domeniul energiei.

Polonia este de parere ca discutia privitoare la intarirea politicii europene de vecinatate a adus, printre altele, intarirea colaborarii regionale cu vecinii estici ai UE, in cadrul dimensiunii rasaritene a acestei politici. Propunem definirea razei ei de actiune sub auspiciile parteneriatului UE-Europa de Est, Caucazul de Sud. O importanta deosebita a dimensiunii estice rezulta in primul rand din conditiile geopolitice, care joaca si vor juca un rol deosebit de important in contextul realizarii prioritatilor politicii UE. Intre ele trebuie enumerate, printre altele, provocarile legate de securitatea energetica, dezvoltarea retelei de transporturi, precum si cooperarea economica in sens larg. Trebuie, de asemenea, subliniata necesitatea cresterii nivelului in ceea ce priveste administrarea granitei terestre externe estice a UE si introducerea unei politici deschise de migrare.

Polonia sustine o largire cat mai rapida a zonei Schengen si eliminarea granitelor interne. In opinia Poloniei, largirea zonei Schengen si, legat de acest lucru, colaborarea mai stransa cel putin in ceea ce priveste schimbul de informatii va permite o administrare mai buna a politicilor de migrare ale tuturor tarilor membre. In contextul cresterii nivelului migrarii ilegale catre UE, Polonia este de parere ca numai o colaborare foarte stransa a tuturor tarilor membre va permite o mai buna administrare a proceselor de migrare. Acest lucru nu poate insa in mod automat insemna transferarea tuturor deciziilor referitoare la migrare la nivel comunitar.

Nu trebuie, in fine, uitat faptul ca procesul de restaurare a unitatii continentului nu poate fi socotit ca fiind incheiat. Sustinem perspectiva europeana a Turciei si a tarilor din Balcanii de Vest. In acelasi timp, dorim sa subliniem ca fiecare tara trebuie sa indeplineasca conditiile de membru, atat cele cu caracter politic, cat si economic, iar societatile trebuie sa aleaga in mod democratic drumul european. In acelasi timp, in opinia Poloniei, art. 49 al Tratatului privind Uniunea Europeana nu lasa nici un fel de dubiu in privita faptul ca tarile Europei de Est si ale Caucazului de Sud trebuie, de asemenea, sa aiba perspectiva calitatii de membru. Fara nici o discutie, prin largirea Uniunii Europene cu acest teritoriu, prin includerea tarilor din aceasta regiune la civilizatia si cultura europeana, ar rezulta si foloasele strategice in dimensiunea lor regionala si globala.

 

 

Ordinul Virtuti Militari

 

Originile ordinului

 

 Constitutia de la 3 mai 1791 a fost prima lege fundamentala adoptata pe continentul european. Ea a lasat urme de nesters in istoria Poloniei - nu numai din cauza faptului ca a fost prima, dar si pentru ca a devenit, pentru generatiile urmatoare de polonezi, exemplul unei renasteri nationale, politice si sociale fara precedent. A fost, de asemenea, un model demn de urmat pentru multe alte tari.

La finele secolului al XVIII-lea, Republica Polona era de facto un protectorat al Imperiului Rus, nu avea practic armata, iar sistemul politic facea imposibila orice fel de incercare de reformare a statului. Datorita eforturilor unui grup de patrioti si a actiunilor lor in scopul educarii elitelor (printre altele, a fost infiintat pentru prima oara in istoria Europei ministerul educatiei - Comisia Educatiei Nationale), a fost adoptata Constitutia, care era foarte moderna in acele conditii, o Constitutie care dadea speranta construirii unui stat modern.

Insa Imperiul Rus nu avea de gand sa accepte suveranitatea republicii. In primavara anului 1792, la porunca Ecaterinei a II-a, o armata ruseasca de peste 100.000 de oameni a intrat in Polonia. Polonezii au reusit sa stranga impotriva lor in jur de 60.000 de soldati. Superioritatea de partea inamicului era nu numai din cauza numarului: majoritatea fortelor rusesti o reprezentau veteranii razboaielor cu Turcia si Suedia, iar fortele poloneze - recruti, care nu luasera niciodata parte la lupte. Exceptie o faceau putinii conducatori, precum comandantul suprem, Printul Józef Poniatowski, care era locotenent colonel in armata austriaca, sau Tadeusz Kościuszko, care si-a dobandit gradul de general in Razboiul pentru Independenta Statelor Unite.

Pe 18 iunie 1792, armata poloneza fara experienta a castigat batalia de la Zielence impotriva fortelor rusesti dominante. Ultimul rege polonez, Stanisław August Poniatowski, la vestea victoriei (prima dupa aproape 100 de ani, deoarece de la finele secolului al XVII-lea Polonia nu mai dusese nici un razboi) a stabilit Ordinul Virtuti Militari (virtutea militara). La o saptamana de la batalie au fost decorati cu el primii 15 ofiteri si soldati. In total, pentru razboiul polono-rus din anul 1792, au fost decorati 63 de ofiteri si generali, precum si 290 de subofiteri si soldati.

Razboiul pentru apararea Constitutiei de la 3 mai s-a incheiat cu infrangerea Poloniei, insa a ramas dupa el amintirea unui mare eveniment si ordinul, care s-a legat de istoria Poloniei ca nici un altul.

 

Pe câmpurile gloriei

 

Dupa impartirea Poloniei, autoritatile ocupante au interzis purtarea acestei decoratii, insa, indata ce poporul polonez a inceput lupta pentru independenta, Ordinul Virtuti Militari era acordat celor mai viteji. Pentru prima oara a fost restaurat oficial atunci cand Napoleon a infiintat ministatul polonez aliat cu Franta - Principatul Varsovian. Soldatii polonezi au luptat in toate campaniile napoleoniene, iar peste 2.500 dintre ei au obtinut "Virtuti" - cum este popular denumit acest ordin. Un lucru interesant este ca, in timpul razboiului lui Napoleon cu Austria din 1809, care partial s-a dus pe teritoriul polonez, Ordinul Virtuti Militari a fost pentru prima oara conferit unei femei, Joanna Żubr, sergentul Regimentului 2 al Principatului Varsovian, decorata pentru curajul sau din timpul asediului cetatii Zamość.

Lucru interesant: atunci cand, la 1815, s-a infiintat in cadrul Imperiului Rus Regatul Poloniei sub sceptrul tarului, ofiterii si soldatii armatei poloneze si-au pastrat dreptul de a purta Ordinul Virtuti Militari, cu toate ca majoritatea dintre ei fusesera decorati... pentru razboiul impotriva Rusiei.

In anul 1830 a izbucnit insurectia impotriva Rusiei. Armata poloneza s-a luptat vitejeste, castigand luptele, cu toata superioritatea inamicului; cu toate acestea, insurectia a fost inabusita la finele lui 1831. In timpul insurectiei, peste 3.800 dintre cei mai bravi soldati polonezi au fost decorati cu Virtuti Militari. Dupa esecul insurectiei, una dintre primele decizii ale tarului Nicolae I a fost desfiintarea ordinului si interzicerea purtarii lui. Cu toate acestea, majoritatea cavalerilor ordinului a emigrat, purtand cu mandrie ordinul in timpul razboaielor si revolutiilor, la care polonezii au participat activ de-a lungul intregului secol XIX, visand la obtinerea independentei tarii.

 

"Acordat post-mortem..."

 

Dupa obtinerea independentei de catre Polonia, in anul 1918, Seimul Legiuitor al Republicii Polonia a restabilit ordinul infiintat cu peste 120 de ani mai devreme. I s-a acordat denumirea oficiala de Ordinul Militar Virtuti Militari, pastrand impartirea infiintata pe timpul lui Napoleon in cinci clase si reglementand principiile acordarii sale: de exemplu, clasa a V-a - Crucea de Argint -, o putea obtine un soldat, subofiter sau ofiter pentru "un act de deosebit curaj, legat de punerea in pericol a vietii", clasa I - Crucea Mare cu Stea - o primea comandantul suprem pentru victoria in lupta, incheiata cu infrangerea totala a inamicului sau pentru "apararea eroica", care ducea la solutionarea strategica a razboiului. In anii ‘30, au fost facute anumite modificari, printre altele, decoratia a fost denumita Ordinul de Razboi Virtuti Militari.

In perioada interbelica, au fost acordate sase ordine Virtuti Militari clasa I. Singurul polonez decorat cu el a fost maresalul Józef Piłsudski, comandantul suprem in razboiul polono-sovietic din anii 1919-1920. Celelalte cinci au fost obtinute de comandantii supremi ai armatelor aliate din timpul primului razboi mondial, printre care Ferdinand I, Regele Romaniei.

Ce pret se platea pentru a deveni cavaler al Ordinului Virtuti o dovedesc documentele care s-au pastrat din perioada interbelica. In anii 1918-1939, eroii luptelor pentru independenta Poloniei au primit 6.589 de Ordine de Razboi Virtuti Militari. In cazul a 1.800 de nume figureaza scurta nota: "Acordat post-mortem". Ar fi greu de gasit o a doua decoratie care sa fi avut o statistica atat de tragica si in acelasi timp atat de minunata. Cel mai tanar cavaler al Ordinului Virtuti Militari din istorie a fost eroul mort in timpul luptelor polono-ucrainene pentru Lwow, din 1918, voluntarul de 13 ani Antoni Petrykiewicz.

 

Obtinut cu pretul vietii

 

In timpul celui de al doilea razboi mondial, Ordinul Virtuti Militari a fost acordat atat in armata poloneza din Vest, cat si din Est si de catre autoritatile poloneze din ilegalitate. Pentru vitejie, acest cel mai inalt ordin militar a fost obtinut de peste 10.000 de soldati si ofiteri, care au luptat pe toate fronturile.

Dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, Ordinul Virtuti Militari a fost acordat in principiu combatantilor merituosi si persoanelor care, cu toate ca fusesera propuse pentru decorare, nu il obtinusera in timpul actiunilor de razboi. Din pacate, autoritatile comuniste au inceput sa acorde Ordinul Virtuti Militari si celor "cu merite pentru intarirea puterii populare", adica functionarilor aparatului de represiune.

In 1974, autoritatile comuniste ale Poloniei au acordat Crucea Mare a Ordinului Virtuti Militari lui Leonid Brejnev, secretarul general al Partidului Comunist din URSS. Aceasta decizie a starnit in Polonia o iritare generala - Brejnev, spre deosebire de majoritatea celor decorati (cu exceptia maresalilor Żukow, Koniew sau Rokossowski, Virtuti Militari clasa I au obtinut printre altii I. Broz Tito, B. Montgomery si L. Svoboda), nu a comandat niciodata o armata, nemaivorbind despre castigarea unei batalii. Un grup de ofiteri de dinainte de razboi, cavaleri ai Ordinului Virtuti, in semn de protest impotriva decorarii demnitarului sovietic, si-au depus decoratiile la manastirea de la Jasna Góra, locul sfant pentru polonezi. Decretul privind acordarea Ordinului de Razboi Virtuti Militari lui Brejnev a fost abrogat in iulie 1990.

Nici un alt ordin nu trezeste in polonezi atatea sentimente. "Cavalerul Virtuti" - aceste cuvinte sunt intotdeauna exprimate cu cel mai mare respect, pentru ca fiecare polonez isi da seama ca, pentru a primi acest ordin, trebuie sa fi facut un lucru eroic. Cam fiecare a patra Cruce Virtuti a fost acordata post-mortem - acest lucru vorbeste de la sine. In grupul din ce in ce mai putin numeros de oameni care au dreptul sa poarte modesta tresa albastra-neagra a ordinului sunt pilotii polonezi de pe timpul Bataliei pentru Anglia, al caror curaj a fost omagiat de catre Winston Churchill, participantii eroi ai insurectiei Varsoviei (multi dintre ei au obtinut mult ravnitul Virtuti la varste fragede pentru distrugerea, cu ajutorul sticlelor cu benzina, a "Tigrilor" germani), soldatii armatei poloneze din Est, care s-au intors direct din lagarele Siberiei, pentru ca in 1945 sa incheie marsul eliberator la Berlin... S-ar putea enumera inca mult locurile de glorie si tragedie legate de acest ordin, care isi leaga inceputul de Constitutia de la 3 mai. Pentru polonezi nu este important pe ce front a obtinut ordinul persoana decorata. Un lucru este sigur: dreptul de a purta Virtuti Militari a fost intotdeauna platit cu propriul sange si curaj.

 

(Text prelucrat de Mirosław Cieślik, consilier in Departamentul Politic al Ambasadei Poloniei la Bucuresti)

 

 

Programul Institutului Polonez din Bucuresti

 

Mai 2007

• 3 mai - Ziua Poloniei la Libraria Carturesti, str. Pictor Arthur Verona nr. 13, Bucuresti

• între 4-13 mai - Proiectiile filmelor poloneze în cadrul Festivalului Filmului European:

- Incasatorul (titlul original Komornik), 2005, regia F. Falk

- Recuperatorul (titlul original Z odzysku), 2005, regia S. Fabicki

Filmele vor rula la Cinema Studio, Bucuresti

• 7 mai, ora 10.00 - vernisajul expozitiei Motive spaniole în afisul polonez, Muzeul Judetean de Istorie "Iulian Antonescu", Bacau

• 9 mai - vernisajul expozitiei de fotografie Impreuna în Noua Europa, Satu-Mare
Concertele cvintetului de jazz Zbigniew Namysłowski:

• 10 mai, ora 20.30 - Bucuresti, Green Hours Jazz Cafe

• 11 mai, ora 19.00 - Brasov, Sala Reduta

• 12 mai, ora 19.00 - Sibiu, Casa de Cultura a Sindicatelor*

• 13 mai, ora 19.00 - Ploiesti, Teatrul Dramatic "Toma Caragiu"

• 12 mai, ora 11.00 - vernisajul expozitiei internationale 15+10+2. Identitate europeana, Casa Artelor, Sibiu*

• 14-24 mai - spectacolul de teatru al trupei Trap Door Theatre (Chicago) cu piesa Locomotiva nebuna (Szalona lokomotywa) dupa S.I. Witkiewicz, Teatrul Vechi, Arad

• 27 mai, ora 21.00 - concertul grupului Drum Machina, în cadrul Festivalului International de Teatru, Piata Mare, Sibiu*

• 28 mai, ora 20.00 - proiectia filmului Cum se face (titlul original Jak to się robi), regia M. Łoziński, Centrul Ceh, Bucuresti

 

Iunie 2007

• 1 iunie, ora 23.00 - spectacolele Teatrului de Dans si Balet din Poznań:

 Short Cuts, Barocco si The Dove Necklace, Cazarma ‘90, Sibiu*

• 2 iunie, ora 19.00 - participarea actorului polonez Piotr Adamczyk la proiectul Mari actori europeni cu Monologul lui Hamlet (A fi sau a nu fi...), Sala Thalia, Sibiu*

• 12 iunie, ora 18.00 - vernisajul expozitiei de Pictura experimentala si grafica Piotr Nowińsżki, Noi Art Cafe, Bucuresti

• 15 iunie, ora 17.00 - vernisajul expozitiei de Pictura Stanisław Witkowski, Centrul de Creatie Europeana Ateneu Tatarasi, Iasi

• 16 si 18 iunie, ora 21.00 - spectacolele Pigs si Carmen Funebre prezentate de Teatrul "Biuro Podróży" din Poznań în cadrul BABEL FAST - Festivalul Artelor Spectacolului, platoul din Centrul Civic, Târgoviste

• 22 iunie, ora 19.00 - vernisajul expozitiei Mama - pictura de Stanisław Baj, Galeria de Arte a Municipiului Hunedoara

• 22/23 iunie - Noaptea institutelor culturale din Bucuresti, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Bucuresti

 Recitaluri de orga sustinute de Przemysław Kapituła:

• 27 iunie, ora 18.00 - Sibiu, Biserica Evanghelica*

• 28 iunie, ora 19.00 - Bucuresti, Biserica Italiana

• 30 iunie, ora 18.00 - Chisinau, Sala cu Orga

 

* manifestari organizate în cadrul Programului "Sibiu - capitala culturala europeana 2007"

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22