Wall Street Journal: Grexitul a fost de la bun inceput scopul premierului Tsipras

P.c. | 03.07.2015

Pe aceeași temă

Wall Street Journal arata, intr-un comentariu publicat de Simon Nixon, ca s-ar putea ca iesirea Greciei din zona euro sa fi fost adevaratul plan al premierului grec Alexis Tsipras, Grexitul fiind singurul scop care ar putea explica actiunile acestuia.

 

"A fost Grexitul adevaratul plan al lui Alexis Tsipras? Daca iesirea Greciei din Zona Euro a fost scopul lui Tsipras, e greu sa te gandesti ca ar fi putut actiona altfel decat a facut-o", scrie cotidianul financiar american, conform Hotnews.


Editorialistul se intreaba care dintre actiunile lui Alexis Tsipras din ultimele luni au fost cauzat de incompetenta si care au fost efectiv planuite? E o intrebare careia istoricii s-ar putea sa nu-i gaseasca niciodata raspunsul, scrie Nixon, care trece in revista toate manevrele facute de premierul Tsipras de la preluarea mandatului, in ianuarie.

 

CITITI SI: Grecia nu si-a platit datoria la FMI. Premierul elen ramane pe pozitii. Referendumul va fi organizat duminica. George Kaminis, primarul Atenei, indeamna cetatenii sa voteze DA la referendum


Wall Street arata ca Tsipras a intarziat si tergiversat negocierile cu creditorii internationali pana in momentul in care bailout-ul a expirat, facand greu de evitat iesirea din Zona Euro. 
 

"Daca acesta a fost planul, l-a executat perfect", mai arata editorialistul. "Deponentii au fost persuadati sa-si pastreze banii in banci prin asigurari zilnice, timp de cinci luni, ca o intelegere cu troika e iminenta. De fapt, cea mai mare parte a timpului nu a existat nici o negociere. Tsipras a mimat dialogul cu discutii infinite despre cum ar trebui sa fie numita troika, unde sa se tina negocierile si cine sa participe la ele.
 

In ultimul moment, Tsipras a trimis propuneri cu zero sanse sa fie acceptate, dar care i-au permis sa dea vina pe creditori. Acum, cu bailout-ul terminat, bancile inchise si tara in incapacitate de plata, a organizat un referendum in care cetatenii sunt intrebati daca sunt de acord cu o propunere expirata. Totul arata premeditarea iesirii Greciei din Zona Euro", arata Wall Street Journal.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22