Vocea Rusiei: Traian Basescu a castigat. Principala cauza a lipsei unor proteste stradale masive impotriva lui Basescu este neimplicarea USL

Fara Autor | 27.08.2012

Pe aceeași temă

Principala cauza a lipsei unor proteste stradale masive impotriva lui Traian Basescu este neimplicarea USL, atat la nivel organizatoric cat si la nivel individual, scrie Vocea Rusiei, intr-un editorial semnat de Valentin Mandrasescu, care concluzioneaza: "Traian Basescu a castigat 'meciul' din Piata Universitatii prin neprezentarea USL, iar acuzatiile unor lideri de opinie la adresa electoratului sunt de prost gust", relateaza HotNews.ro.



"Nici macar la nivel mediatic protestele nu au primit o acoperire corespunzatoare: nu exista un simbol al protestului, nu exista o denumire generala a miscarii de protest, nu exista un imn, o mascota, un insemn vestimentar prin care cei care sustin cauza anti-Basescu sa se recunoasca pe strada etc", afima acesta.

Potrivit acestui editorial, "se poate observa un fenomen irational care vizeaza relatia pe care politicienii din USL si unii jurnalisti anti-Basescu o au cu cei 7,4 milioane de alegatori care au votat la referendum".


Alegatorii, indreptatiti sa aiba frustrari
In opinia sa, "alegatorii sunt cei indreptatiti sa aiba frustrari in legatura cu prestatia lamentabila a echipei politice de la USL, incepand cu numirea de catre PSD a Aspaziei Cojocaru la CCR (chiar nimeni de la social-democrati nu a stiut despre aspectele biografice 'incomode'?), continuand cu acceptarea cvorumului si culminand cu prestatia lui Ioan Rus la interne. Sunt milioane de oameni care isi pun urmatoarea intrebare: de ce nimeni de la PSD sau PNL nu a sesizat inainte de vot ca pe listele electorale permanente sunt cateva milioane de persoane a caror prezenta acolo este contestabila?"



"Principala cauza este legata de lipsa de implicare a USL, atat la nivel organizatoric cat si la nivel individual. Din perspectiva potentialilor protestatari situatia are aspecte comice: principalii beneficiari politici ai unor proteste stradale nu doresc sa faca nimic, asteptand ca electoratul sa faca totul fara nici un fel de ajutor. In aceste conditii nu este surprinzator faptul ca numarul celor dispusi sa munceasca in strada in beneficiul politic al lui Victor Ponta sau Crin Antonescu este infim", afirma acesta.


Sfaturi pentru miscari de strada "viabile"
Autorul argumenteaza ca "orice protest care depaseste nivelul unei adunari spontane si efemere are nevoie de organizare corespunzatoare": "Organizarea unei miscari viabile include asigurarea hranei, apei potabile, ajutorului medical si al unui sistem eficient de comunicare si conducere in randul protestatarilor. In cadrul "protestelor portocalii" din Ucraina, opozitia organiza totul, incepand cu un ceai cald pentru fiecare protestatar si terminand cu unitati medicale mobile, iar liderii opozitiei erau alaturi de protestatari in fiecare zi, fiind expusi la ger si bastoane".

Potrivit acestui editorial, preluat de HotNews.ro,  "auto-organizarea protestului este imposibila, iar daca ar fi posibila, structura organizatorica creata in cadrul unor proteste de anvergura ar deveni instantaneu o forta politica capabila sa coopteze sustinerea majoritatii covarsitoare a electoratului anti-Basescu fara a mai fi nevoie de USL".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22