Vladimir Putin califica actiunile de acum un secol asupra armenilor drept genocid. Turcia reactioneaza dur

T.d. | 24.04.2015

Pe aceeași temă

Dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a calificat masacrele comise impotriva populatiei armene drept “genocid”, Turcia a reactionat si a condamnat afirmatiile liderului Rusiei.

Nimic nu poate justifica masacrele in masa. Astazi, noi ne reculegem alaturi de poporul armean”, a spus Putin, prezent la ceremoniile din capitala Armeniei, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Respingem si condamnam calificarea evenimentelor din anul 1915 drept genocid de catre presedintele Putin, in pofida apelurilor si avertismentelor noastre”, transmite Ministerul turc de Externe, intr-un comunicat.

MAE turc reproseaza Rusiei “practicile ei inumane impotriva popoarelor turc si musulmane” de-a lungul istoriei.

Consideram ca Rusia este probabil cea mai in masura sa stie ce este un genocid si ce inseamna aceasta dimensiune juridica”, mai sustine MAE turc, subliniind ca “repetarea acestei erori de catre Rusia nu va favoriza pacea si bunastarea in regiunea noastra”.

Turcia nu accepta ca actiunile ce au avut loc acum un secol pe teritoriul fostului Imperiu Otoman sa fie catalogate drept genocid.

La 24 aprilie 1915 au fost inchisi in inchisorile Imperiului Otoman si apoi ucisi cei mai buni reprezentanti ai intelectualitatii armene ¬ scriitori, profesori, medici, preoti. Au murit atunci 1,5 milioane de armeni, adica aproape jumatate din populatia armeana la acea perioada. Populatia armeana din Anatolia si Cilicia, catalogata de autoritati drept "inamic intern", a fost constransa sa plece in exil in desertul Mesopotamiei. Numerosi armeni au fost ucisi pe drum sau in tabere de refugiati.

Genocidul comis impotriva armenilor in perioada 1915-1917 a fost recunoscut, pana in prezent, de 22 de tari, alaturi de mai multe organizatii internationale, printre care si Parlamentul European.

De cealta parte, Turcia respinge denumirea de “genocid” pentru evenimentele produse la inceputul secolului trecut. Ankara vorbeste despre represalii impotriva unui popor care s-a aliat cu “dusmanul rus” in Primul Razboi Mondial. De altfel, turcii sustin ca cifra de 1,5 milioane de victime este supraevaluata, numarul fiind de ordinal a catorva sute de mii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22