Violul educatiei. De ce distruge Ponta elita

Andreea Pora 07.07.2014

De același autor

Mi-e sila. In ce hal a decazut tara asta, daca pentru citeva privilegii elita academica a ajuns sa aplaude fara nicio jena “violul in grup”, cum bine il denumea fostul ministru Mircea Miclea, executat de gasca pesedista prin ultima ordonanta de urgenta care darima si putinul care mai ramasese in picioare din Legea educatiei! Consiliul rectorilor saluta “abordarea moderna, capabila sa permita o dezvoltare graduala a sistemului de educatie” din motivul terestru si oportunist ca de acum inainte vor putea fi rectori pe viata, vor face cu patrimoniul univesitatilor o afacere banoasa, iar studentii, chiar si cei fara bacalaureat, le vor alimenta fabricile de diplome aflate in suferinta. E suficient pentru a baga sub pres porcariile aduse de ordonanta? Desigur. Asa a fost si in cazul plagiatului lui Ponta. La fel si cu sindicalistii din educatie, carora le sunt indestulatoare cele citeva firimituri ramase de la festinul leilor pentru a aplauda zgomotos “violul”.

 

Modificarile la Legea educatiei, 97 la numar, au fost facute prin ordonanta de urgenta tocmai pentru a bloca orice contestatie la Curtea Constitutionala, ca doar nu ne-om imagina ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea - tutar al lui Ponta din categoria Tariceanu - va face un astfel de gest. Prevederea prin care patrimoniul universitatilor private trece in mainile fondatorilor - initiativa mai veche a parlamentarilor Petru Filip si Catalin Croitoru, punctul de pornire al prabusirii Guvernului Ungureanu in momentul in care acestia au trecut de la PDL la PSD din acest motiv -, prevedere declarata in 2012 neconstitutionala, a fost nu doar reintrodusa in Ordonanta, ci si extinsa: universitatiile pot fi infiintate si de persoane fizice nu doar de fundatii si asociatii. Dar nu asta ar fi lucrul cel mai important, la ce te poti astepta intr-o tara a hotiei generalizate, unde o clica politica da tunuri pe banda rulanta cu legea in mana, ci modificarile care distrug fundamentul sistemului si promoveaza impostura.

 

Ordonanta prevede organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat in cadrul facultatii, pe banii statului, si echivalarea acestui an pregatitor cu primul an de facultate daca respectivii reusesc sa ia BAC-ul. Accederea in facultate fara bacalaureat este o marota mai veche a PSD, in 2011 Ecaterina Andronescu a vrut modificarea legii in sensul acesta, dar totul a cazut din cauza scandalului iscat si pentru ca majoritatea PDL si Guvernul Boc s-au opus. Acum, nimic nu mai poate opri PSD din restauratie. Desigur, ministrul Pricopie repune placa lui Andronescu, explicind cum PSD se gindeste la ce se intimpla cu “sutele de mii de absolventi de liceu care nu trec examenul de Bacalaureat”. “Ii lasam sa devina o problema sociala doar pentru ca n-au reusit sa treaca un examen? Aici ne deosebim fundamental! Actualul Guvern are o abordare inclusiva, prin care vrea sa ofere o sansa fiecarui elev”. Pai, daca moare statul de grija lor, sa le faca locuri de munca, macar jumatate din milionul promis, si problema e rezolvata! De ce ar trebui noi toti sa le platim un an de facultate elevilor care nu sunt capabili sa ia un 5 la bacalaureat in doua sesiuni? Sau sa-i tinem in liceu pe cei care intra cu media 3, lucru ramas neschimbat din vremurile lui Ceausescu? Doar ca sa se laude PSD cu productia la hectar de absolventi? Un 5 la bacalaureat inseamna subiecte la nivelul clasei a 8-a, maximum a 9-a, iar un 5 la evaluarea nationala subiecte la nivelul clasei a 4-a si a 5-a. Uitati-va pe mediile din 2013, an bun, si veti vedea ca in 32% din liceele din Bucuresti, botezate pompos colegii, nu mai vorbesc pe tara, se intra cu medii de 4 si 3. Asta inseamna ca acei elevi nu au fost capabili sa rezolve, la matematica, de exemplu, o problema de genul 12-6:3=? (subiect din 2014), notat cu 5 puncte, exact cu cit sunt notate si ultimele subpuncte de la problemele de geometrie, care necesita rezolvari pas cu pas de cite doua pagini. Cui foloseste asta? Poate doar plagiatorului si alor sai, ca sa mai scoata voturi de la semianalfabeti, Romaniei in niciun caz.

 

Si pentru ca logica ordonantei merge exclusiv in aceasta directie, s-a introdus doctoratul la fara frecventa - modificare pe gustul impostorilor cu CV-ul burdusit de false diplome - dar s-a scos in schimb masteratul didactic, asa incit sistemul sa poata aspira in voie toti neavenitii. Nu mai vorbim de politizare si revenirea la centralismul inspectoratelor - concursurile pentru functiile de director si director adjunct vor fi organizate de inspectoratul scolar si nu de consiliul de administratie al scolii ca pina acum, inclusiv, culmea!, la scolile private. Pina si timidul pas facut in privinta angajarii sau demiterii profesorilor de catre Consiliul de administratie al scolii (oricum, putini parinti aveau curajul sa reclame un profesor incompetent, dar era un inceput care in timp putea duce la eliminarea din sistem a unor catastrofe de la catedra) a fost retezat. Profesorul, asta e parte din mita data sindicalistilor aplaudaci ai ordonantei, redevine angajatul sistemului, adica al ministerului si nu al scolii, si nimeni nu se mai poate atinge de el. Si pentru ca totul sa se duca naibii, procedeul se aplica si in ce priveste angajarea profesorilor la scolile particulare! E ca si cum, noua, in redactie, ar veni guvernul sa ne dicteze pe cine sa angajam.

 

Inspaimintatoare in toata afacerea este consecventa de care da dovada PSD in urmarirea marelui proiect al restauratiei. Sa nu uitam, educatia a fost prima victima dupa ce Ponta a preluat puterea, atunci Andronescu a operat primele modificari, tot prin ordonanta, prin care a dat satisfactie clientilor politici si afaceristilor din sistem. Observam pe masura ce se apropie alegerile prezidentiale o graba in rezolvarea restantelor din acest plan. Educatia, cazuta mediatic mereu in plan secund din cauza scandalurilor de coruptie, nu a fost insa niciodata uitata de PSD. Interesele financiare sunt, desigur, imense, dar e o zona, un bazin electoral, care s-a pretat mereu la cele mai perverse manipulari, fiind exploatata inainte de fiecare campanie. Daca in privinta coruptiei mai exista institutii - DNA, ANI, ICCJ - care pot pune stavila avintului PSD, in educatie lucrurile sunt mai complicate. Mai rau, sindicatele, asociatiile profesionale, elita academica sunt parte la cele mai mari grozavii iesite din intestinul guvernului. Nu cred ca se poate astepta vreo solutie din interior, va fi din rau in mai rau. Dispretul pentru educatie este monumental, inconstienta pe masura.

 

Singurii care mai pot pune presiune, care mai pot incerca sa blocheze apetitul distructiv al actualei puteri sunt parintii. Acei parinti care cheltuie averi pentru a suplini racilele sistemului, care platesc pentru scoala paralela a meditatiilor, care vor pentru copiii lor performanta, o educatie solida, universitati la standarde occidentele, si nu fabrici de diplome, o cariera si realizare personala, in final. Sa nu ne mintim, stratul subtire al elevilor de peste media 9, aproximativ 10% din total, este majoritar produsul meditatiilor, nu al scolii. Ei si parintii lor, altfel spus elita, sunt printre cei care mai pot schimba ceva, pentru ca lor sistemul nu le ofera mai nimic, mai mult, ii trage in jos. Lor ar trebui sa li se alature cei destul de multi care vor sa invete la scoala, n-au bani de meditatii, dar sunt pur si simplu blocati de ineficienta sistemului, de incurajarea imposturii. Impotriva tuturor acestora a fost data ordonanta de urgenta si impotriva lor lucreaza Guvernul Ponta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22