VIDEO Victor Ponta, la Cotroceni: PSD sustine simplificare RIDICARII IMUNITATII, vrea un REGISTRU ELECTORAL al romanilor din strainatate si REDUCEREA numarului de parlamentari

P.c. | 28.01.2015

Pe aceeași temă

Victor Ponta, premierul Romaniei, a declarat, in cadrul consultarilor pe care le-a avut la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis, ca PSD sustine modificarea sistemului de vot pentru romanii din disapora si vrea intocmirea unui registru al romanilor care traiesc in strainatate. Premierul a mai spus ca PSD sustine reducerea numarului de parlamentari si simplificarea procedurilor de ridicare a imunitatii, relateaza Hotnews.


CITITI cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:

 

  • PSD sustine schimbarea modalitatii de vot in strainatate prin intocmirea unui registru al romanilor care traiesc in strainatate, fie ca e vorba de vot electronic sau de vot prin corespondenta.
  • Sprijinul nostru pentru o modificare a regulamentului celor doua camere parlamentare - proceduri cat mai rapide pentru ridicarea imunitatii parlamentare.

 

CITITI SI: Klaus IOHANNIS, consultari cu reprezentantii PARTIDELOR pe tema organizarii votului in DIASPORA, a FINANTARII partidelor si a procedurilor privind RIDICAREA IMUNITATII parlamentare

 

  • Sustinem o modificare mai ampla care sa faca activitatea parlalementara mai transparenta, dupa modelul de lucru care sa urmeze modelul din PE: luni - zi de lucru in grupurile parlamengtare si prezenta primului ministru sau a unui reprezentant al Guvernului, marti - reprezentanti ai societatii civile prezenti in Parlament, miercuri si joi - activitate in plen si vot final joi, dupa modelul PE care asigura transparenta.

 

 

  • Sa intre in discutie si legea finantarii partidelor politice, sa avem un sistem transparent si foarte clar pentru partide si modul de finantare a lor si a campaniilor electorale.
  • Sustinem pastrarea Parlamentului bicameral si suntem de acord cu reducerea numarului de parlamentari. Trebuie gasita exact si modalitatea de a reduce numarul de parlamentari si reprezentarea corecta a cetatenilor.

 

Propunerile PSD

 

PSD intentiona sa propuna la consultarile cu presedintele Iohannis un sistem electoral diferit de cel actual pentru alegerea Parlamentului. Potrivit presedintelui social-democratilor, Victor Ponta, va fi fie un sistem mixt de tip german, fie un sistem proportional, care sa duca la reducerea numarului de parlamentari, in asa fel incat in Camera Deputatilor sa fie 300 de deputati, plus minoritatile nationale, iar in Senat un numar maxim de 100 - 110 senatori.
 

Delegatia PSD va mai sustine la Palatul Cotroceni ca organizarea tuturor tipurilor de scrutin, inclusiv in diaspora, sa fie facuta de Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul logistic al autoritatilor publice.
 

In ceea ce priveste sistemul de alegere a autoritatilor locale, pentru primari optiunea PSD este aceea de a continua sistemul actual, 'care nu a dovedit niciun fel de probleme in organizare si functionarea mandatului''.
 

Tot miercuri, delegatia PSD va propune reluarea activitatii Comisiei de revizuire a Constitutiei, pe baza principiilor care au fost avute in vedere chiar din 2013. In ceea ce priveste conducerea si structura comisiei, social-democratii vor sa se tina cont de prezenta tuturor grupurilor politice importante.

In ceea ce priveste imunitatea parlamentara, Ponta a spus ca PSD este de acord cu modificarea textului constitutional.

Din delegatia PSD la consultarile cu seful statului vor face parte premierul Victor Ponta, presedintele executiv, Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si senatorul Ioan Chelaru.

 

CITITI SI: Victor PONTA: Propunerea PSD pentru negocierile de la COTROCENI: 300 de deputati plus minoritati si 100-110 senatori

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22